A legidősebb klubnál a legfiatalabb vezetőedző

A nemrég még a csőd szélén táncoló First Vienna FC nagy tempóban nyomul felfelé az osztrák labdarúgás ranglistáján, ebben pedig az ország egyik legfiatalabb, szép jövő előtt álló edzője segíti a fővárosiakat. Alexander Zellhofer még 30 éves sincs, mégis kétszeres bajnok, aki könnyen lehet, hogy rövid időn belül már az élvonalban dolgozhat.A First Vienna Football-Club 1894 nem csak az osztrák főváros, Bécs, hanem az egész ország legrégebben alapított futballklubja. Már a névbe szereplő jelzőért is nagy volt a harc, hiszen a First Vienna Cricket and Football-Club is pályázott az elsőként alapított klub titulusára, de végül egy nappal lemaradtak erről, mert a First Vienna FC 1894. augusztus 22-én lett hivatalosan is bejegyezve, míg a krikettezni is vágyó egyesület csak 23-án. 1894. november 15-én – nem meglepő módon – egymás ellen játszották az első hivatalos labdarúgó-mérkőzést az országban.


A klub hatszoros bajnok, de nyert három országos kupát is, valamint egyszer Német Kupát is, a második világháború idején. A szép sikereket azonban idővel egyre kevesebb örömteli pillanat követte. 1992-ben a First Vienna kiesett az első osztályból, majd komoly mélységeket is megélt a klub: a következő 25 évben az osztrák labdarúgás második és a harmadik szintjén szerepelt, de innen is volt még lejjebb. A 2013–2014-es szezonban többszöri pontlevonással sújtották az akkor másodosztályú csapatot, amely ismét kiesett, sőt még a profi licencét is elvették. 2017-ben csődöt jelentett a klub, ám a hitelezőkkel végül egyezségre jutott, a tartozás egy részét azonnal, nagyobb hányadát pedig a következő két évben fizette ki az egyesület. Mivel összesen 1,4 millió euró kárt ismertek el, a vállalt 30% 420 000 eurónak felelt meg, amit az új főszponzor segítségével ki teremtettek elő.


Azonban az Osztrák Labdarúgó-szövetség nem kegyelmezett, egészen az ötödik ligáig sorolta vissza a fővárosiakat. 2018 nyarán itt csatlakozott a klubhoz az akkor mindössze 24 éves Alexander Zellhofer, aki a tartalékcsapat edzője lett. Az ifjú szakember játékosként nem vitte sokra, csak amatőrként futballozott, de folytonos sérülései miatt igen korán feladta az álmát, majd apja nyomdokaiba lépve inkább az edzősködés útján indult el.


auto_altKép leírásÉdesapjával, Georggal egy Európa-liga-mérkőzésen (Forrás: nachrichten.at)A klub első csapata 2019-ben a 2. Landesliga Wien megnyerését abszolválta, majd két idényt a negyedik vonalban töltött. A Wiener Stadtliga 2019–2020-as szezonjában ugyan vezette a tabellát 17 fordulót követően, de a koronavírus miatt félbeszakadt bajnokságban nem avattak győztest, nem volt kieső, sem feljutó. 2020 nyarán viszont Peter Hlinka hazatért Szlovákiába, így megüresedett az edzői poszt az első csapatnál. Sokat nem gondolkodtak a klubnál, megadták az esélyt Zellhofernek, aki korábban több szerepben is bizonyította rátermettségét.


„Biztosak vagyunk abban, hogy megtaláltuk a megfelelő embert Alex személyében. Ő egy abszolút profi, aki magas szintű szociális készségekkel rendelkezik, valamint tudjuk, hogy kiváló a kommunikáció közte és a vezetőség közt, hiszen az elmúlt két évben nemcsak az U23-as, de legutóbb az U18-as csapatot is irányította, illetve ifjúsági igazgatóként is tevékenykedett a klubnál.”


Az ifjú szakember nagyon fontosnak érezte, hogy olyan rutint nevezzen ki maga mellé, akivel megoszthatja a feladatokat és kellő segítséget kap tőle a játékosoknál való tisztelet kivívásában. Ez Martin Lang lett, aki korábban éveken keresztül futballozott a First Vienna színeiben, valamint volt már a klubnál segédedző is.


auto_altKép leírásZellhofer Martin Langgal (középen) és a sportigazgatóval, Markus Katzerrel (Fotó: First Vienna FC)A negyedosztály szintjén bajnokesélyes gárdát kapott meg Zellhofer, akivel szemben elvárás volt, hogy vívja ki a feljutást, sőt közben egy-két fiatalt is építsen be az első csapatba. Az irányvonal már a kinevezése előtt is az volt, hogy minél több helyi kötődésű tehetséget magukhoz csábítsanak a városi riválisok árnyékában, őket fejlesztve és rájuk építkezve érjen el sikereket a csapat.


Ugyan a koronavírus ismét komolyan beleszólt a küzdelmekbe, de ezúttal mégis avattak bajnokot, annak ellenére, hogy csak 14 fordulót tudtak megrendezni.


A kék-sárgák 13 győzelemmel és egy vereséggel utcahosszal vezették a tabellát, így gyakorlatilag az egymást követő két félszezonos sikerüket feljutással jutalmazta a szövetség, amely nem akart másodszor is eltörölni minden eredményt.


A 2021–2022-es idényt a Regionalliga Ostban kezdhették meg, ám a harmadosztály sem volt olyan szintű akadály, mint amire egy újonc esetében számítani lehetne. Zellhofer legénysége folyamatosan fejlődött, ahogy teltek a hetek és a bajnoki címért való küzdelemben már arra lett figyelmes mindenki, hogy ők állnak az élen. Mindössze két vereséget szenvedtek, mindkettőt odahaza, s mindkétszer amiatt, hogy nem tudtak kellő nyomást gyakorolni az ellenfélre, amely így megkontrázhatta őket.


A fiatal szakember a harmadosztályban szembe ment az árral és labdatartásra épülő pozíciós játékot honosított meg csapatánál, amely igyekszik minden pillanatban dominálni a találkozóit. Nagyon sokat ad az analitikus adatokra, erre igyekszik alapozni a klub a kiválasztás terén is, mert többnyire olyan alacsonyabb ligás játékosokkal erősítettek az újbóli feljutást követően, akiket a számok igazoltak.


Idén, a második vonalban persze már nem lehet olyan szinten domináns ez a gárda, mint volt egy osztállyal lejjebb, de Zellhofer nem akar megváltozni, csak alkalmazkodik. A védekezést helyezte előtérbe, egyértelműen ebben látja a stabilitás alapjait, ami szükséges a bennmaradáshoz. A labdatartás bizonyos szinten maradt, csak mindezt többnyire saját térfélen alkalmazzák, mondhatni ezzel védekeznek, s a szélen elindított hosszú labdákkal próbálnak elöl alkotni valamit, ami már kevésbé hatékony, de egyelőre a jó szezonkezdetnek köszönhetően úgy tűnik nem lesz gondjuk a bennmaradással.A folytatás még tartogathat akár meglepetést is, de idén már felmerült Zellhofer neve egy-két pletykában, mint lehetséges utód azon kluboknál, melyek idény közben váltottak edzőt, de egyelőre nem tervezi elhagyni sikerei helyszínét. Ellenben, ha a First Vienna megragad a másodosztályban, akkor könnyen eljöhet a váltás ideje, mert az osztrák labdarúgás szakértői szerint ő a jövő egyik nagy edzőreménysége.Kiemelt kép: Thomas Pichler/SEPA.Media/Getty Images