A legújabb argentin csatártehetség – Julián Álvarez

Az igazán komoly argentin tehetségek többsége fiatalon átkerül az európai kontinensre. A következő ilyen ifjú reménység jó eséllyel a River Plate válogatott játékosa lehet: Julián Álvarez 21 éves kora ellenére nélkülözhetetlen tagja klubcsapatának, és egyre gyakoribb szereplő a Copa América-győztes válogatott keretében is.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  A RIVER PLATE ELSŐ SZÁMÚ CSATÁRA

 Az egyik legnépszerűbb argentin csapatnak számító River Plate tehetséges csatára mindössze 16 évesen került a „milliomosok” becenévre hallgató Buenos Aires-i óriásklub kötelékébe. Julián Álvarez addig szülővárosa csapatában, az Atlético Calchín együttesében bontogatta szárnyait.

A River első csapatában két esztendővel később, 2018-ban debütált, többek közt pályára lépett a Boca Juniors elleni, madridi Libertadores-kupa-döntő visszavágóján csereként, míg első gólját a profik között 2019 márciusában szerezte egy Independiente elleni bajnoki mérkőzésen.

Bő egy évvel később már a nemzetközi sorozat 2020-as kiírásában az elődöntőig jutó csapata legeredményesebb játékosa volt öt találatával, miután a megszaporodó játékpercek adta lehetőséggel kiválóan tudott élni. Marcelo Gallardo csapatában rendszerint volt előtte egy-két befutott sztárcsatár, azonban Gonzalo „Pity” Martínez 2019-ben, Rafael Santos Borré pedig idén nyáron igazolt el „előle”, így napjainkban már Álvarez tekinthető klubja első számú befejező csatárának. Persze ehhez nem volt önmagában elég, hogy „kikopjanak” előle, tett is érte, hogy az lehessen.

 

 


 

Az ifjú titán 2019-ben mutatkozott be az U20-as válogatottban, melynek hamar kirobbanthatatlan alapembere lett. Tavaly óta az U23-as keret állandó résztvevője, tagja volt az olimpiai részvételt kiharcoló válogatottnak. Idén nyáron azonban nem vett részt a tokiói ötkarikás játékokon, mivel más elfoglaltsága akadt, a felnőtt válogatottal a brazíliai Copa Américán volt jelenése.

A 170 centiméter magas labdarúgó a szélen és középső támadóként is bevethető, kiválóan lát a pályán, és bár rendelkezik a befejező csatárok góllövő képességeivel, előkészítőként is megállja a helyét.

Gallardo mester nagyszerűen találta meg a posztját, beleillik a River rendszerint gyors, kombinatív játékába, és személyében a „milliomosok” minden bizonnyal rövidesen egy újabb minőségi argentin futballistát adhatnak majd valamelyik európai sztárcsapatnak. Álvarez az aktuálisan futó argentin bajnoki kiírásban 11 mérkőzésen hét gólt szerzett, miután a múlt fordulóban az ősi rivális Boca Juniors elleni megnyert Superclásicón duplázni tudott. Ráadásul két parádés gólt szerzett, és egy, a világon mindenhol figyelemmel kísért rangadón tudta letenni a névjegyét.

 

 
 

Első gólja egy lendületes megindulást követő védhetetlen átlövés volt bő húsz méterről, melyet megelőzően a legnagyobb klasszisokat idéző módon játszotta tisztára magát. Ezzel a bombagóllal nem mindennapi lövési kvalitását és helyzetfelismerését csillogtatta meg, kiváló meglátás volt. Nem sokkal később, még ugyanabban a félidőben a kapu közeléből egy elegáns sarokmozdulattal pörgetett a hosszú sarokba – tanúbizonyságot téve arról a fineszességről, csibészségről, amivel minden valamire való gólgyárosnak rendelkeznie kell.

Álvarez az idei Copa Américát megelőző, június 3-i Chile elleni vb-selejtezőn debütált a felnőtt válogatottban, majd a dél-amerikai kontinensbajnokságon a Bolívia elleni mérkőzésen lépett még pályára. Azóta is rendszeresen tagja az Albiceleste felnőtt keretének, még ha egyelőre olyan kiválóságok, mint Lionel Messi, Lautaro Martínez, Alejandro „Papu” Gómez vagy Joaquin Correa előtte is helyezkednek el a rangsorban, előbb-utóbb el fog jönni az ideje.

 

“Nagyra becsüljük Juliánt, aki óriási fejlődésen megy keresztül. Ő egy olyan srác, aki a játékával rengeteg dolgot tud nekünk adni, hihetetlen, ahogyan játszik. Elöl a támadósor bármelyik három pozíciójában tud futballozni, gólérzékeny, örülünk, hogy itt van a keretben”

 

– mondta legutóbb vele kapcsolatban az újdonsült Copa-győztes szövetségi kapitány, Lionel Scaloni.

Riveres csapattársa, az uruguayi válogatott Nicolás de la Cruz a Boca elleni duplája után nemes egyszerűséggel „csodagyereknek” (El Nino Maravilla) titulálta.

 

EURÓPAI KLUBOK CÉLKERESZTJÉBEN

Annak idején, tinédzserként a Real Madridnál már járt próbajátékon, a szerződtetéséről azonban akkor eltekintettek, ám a spanyol sajtó szerint a „királyi gárda” továbbra is árgus szemekkel figyeli őt. A legújabb híresztelések szerint az Inter, az AC Milan és a Juventus ugyancsak lecsapna a játékjogára, míg a Bayer Leverkusen a Riverrel való kiváló üzleti kapcsolatában bízva szerezné meg őt. A „gyógyszergyáriak” a közelmúltban már Lucas Alariót és Exequiel Palaciost is megvették az argentin egylettől. Ami biztos, a 2022-es naptári esztendő végéig köti még őt szerződés a Riverhez, így amennyiben nem tudnak hosszabbítani vele, akkor alighanem januárban, vagy legkésőbb jövő nyáron értékesíteniük kell, hogy ne ingyen hagyja el őket az egyik nagy erősség.

 

 


 

Álvarezt lehetetlen lenne egy az egyben összehasonlítani bármelyik korábbi klasszissal, de maradva a River-vonalon, robbanékonysága révén talán Javier Saviola juthat róla eszünkbe, vagy pedig még inkább az egy kicsit előrébb toltan játszó Pablo Aimar, akire a felépítése is nagyon hasonlít. Tény, a Valencia és a Benfica egykori zsugása irányító volt – Álvarez inkább klasszikus kilences, de hasonlóan technikás és improvizatív játékos. Nem tagadom, hogy őt nézve egy másik egykori helyi fenegyerek, Ariel Ortega is megelevenedett előttem, bár Álvarez nem az a kimondott cselgép, de céltudatossága és győzni akarása kétségkívül hajaz „El Burritóra”.

Ha így folytatja tovább, akkor már biztosan nem kell keresnünk senkit, akihez hasonlítani kellene őt, mert saját maga fogja felépíteni az egyéniségét, hogy aztán esetlegesen később majd a jövő nagy argentin gólvágójaként például szolgáljon a későbbi nemzedékek előtt.

 

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, ezen a linken érhető el a Facebook oldala.

 

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!