A Manchester United házon belül lelheti meg Ronaldo utódját

Miután Cristiano Ronaldo viszonya végérvényesen megromlott a Manchester United klub- és szakmai vezetésével , a felek a szerződésbontás mellett döntöttek. Ezzel párhuzamosan a a csapatnál egy eddig ismeretlen fiatal bontogatja a szárnyait: Alejandro Garnacho a közelmúltban megszerezte első gólját a Premier League-ben, nem érdemtelenül választották meg a hónap játékosának a klubnál.

nullA Manchester Unitedben idén bemutatkozott Alejandro Garnacho az elmúlt hetekben egyre több lehetőséget követelt magának, melynek létjogosultságát gólokkal támasztotta alá. A csapat szurkolói közül egyre többen az új megmentőt, a következő időszak leendő nagy sztárját vélik felfedezni benne.


Az év fiatal játékosa a Manchester Unitednél

A 18. születésnapját nyáron ünneplő Garnacho Madridban született, argentin édesanyja révén azonban argentin-spanyol kettős állampolgár. A tehetséges szélső támadó a Getaféban sajátította el a labdarúgás alapjait, majd 11 évesen került az Atlético Madrid kötelékébe. 2020 októberében szerződtette őt a Manchester United 420 000 fontért. Az tisztázatlan, hogy a madridi klub miért mondott le róla ilyen könnyen, de a Unitednél meglátták benne azt a potenciált, melyet mostanság egyre jobban felszínre tudott hozni.


Garnacho a korosztályos együttesekben nyújtott kimagasló teljesítményét követően idén mutatkozhatott be az első csapatban. Először februárban hívta fel magára a figyelmet, amikor egy nagyszerű szóló végén volt eredményes az Everton elleni ifjúsági FA-kupa-mérkőzésen. Az előző idény hajrájában már több mérkőzésre is nevezték, és bár jobbára a kispadon ücsörgött, két bajnokin azért kapott néhány perc játéklehetőséget. Emellett a tartalékcsapatban végig főszereplő volt: a United korosztályos együttese Garnacho duplájával nyerte meg 3-1-re a Nottingham Forest ellen az FA-kupa döntőjét. Ezt követően májusban az év fiatal játékosának járó Jimmy Murphy-trófeával díjazták erőfeszítéseit Manchesterben.
Első góljai a felnőttek között

A nyári felkészülési időszakot már a nagycsapattal töltötte, azonban Erik ten Hag csak egyetlen edzőmérkőzésen, a Rayo Vallecano ellen adott lehetőséget számára. Eleinte a bajnokságban sem kapott játéklehetőséget, azok után, hogy az első fordulóban a hajrában jutott neki pár perc, a következő 11 PL-mérkőzésen a holland edző nem számolt vele. A bajnoki mellőzés közben az Európa-ligában gyakran lehetőséghez jutott, ahol általában a cseresor játszott. Október 27-én a Sheriff Tiraspol ellen 78 percet töltött a pályán kezdőként és bár nem tudott eredményes lenni, kifejezetten ígéretesen mozgott, és az akkori teljesítménye már elővetítette a novemberi berobbanását.


A következő El-mérkőzésen Cristiano Ronaldo előkészítéséből Garnacho szerezte a győztes gólt a Real Sociedad ellen, melyet követően egyre nagyobb médiafigyelem kapott a feltörekvő tehetség. Három nappal később az Aston Villa ellen pályafutása során először volt kezdő a PL-ben, de nem tudta megismételni korábbi teljesítményét, 64 perc után cserélték le a végül 3-1-re elveszített mérkőzésen. Újabb négy nap múlva eljött a „visszavágó” ideje, a United a ligakupában 4-2-es győzelmet aratott a birminghamiek ellen, méghozzá úgy, hogy Garnachót félórával a lefújás előtt hátránynál cserélték be, és az utolsó két gólhoz ő adta a gólpasszt Bruno Fernandesnek és Scott McTominaynek. Az angol bajnokság vb-szünet előtti utolsó fordulójában csereként beállva szerezte meg a győztes gólt a Fulham ellen a találkozó 93. percében, melyet követően egy emberként ünnepelte őt az MU-szurkolótábor. Balszerencséje, hogy pár órával később Cristiano Ronaldo ominózus interjúja elhomályosította az ünneplést.


Nagyszerű novemberi teljesítménye révén csapaton belül Garnachót jutalmazták a hónap legjobb játékosának járó díjjal.


„Nagy reménységnek tartjuk, de még nagyon fiatal. Nyáron a felkészülés során mutatott hozzáállása nem volt a legjobb, ezért nem kapott annyi lehetőséget korábban, de képes volt változtatni a morálján. Miután most már jobban teljesít az edzéseken, kiérdemelte a lehetőséget és hasznos csapattag lett”


– vélekedett róla a csapat portugál irányítója, Bruno Fernandes.


Ezt követően már Ten Hag is elismerően nyilatkozott a kispadról egyre fontosabb szereplővé előlépő játékosról. Az angol sajtó szerint a Manchester United mielőbb szeretné megújítani a szerződését, hogy ne vigye el őt más csapat, mivel a szigetországban úgy értesültek, hogy Garnacho remeklése már az FC Barcelona és a Real Madrid érdeklődését is felkeltette.
Nemzetiségi kérdések

Származása révén a tehetséges játékos a spanyol és az argentin válogatottat is választhatja – és választotta is mindkettőt. Garnacho 2021-ben az U18-as korosztályban még a spanyol nemzeti csapatban tűnt fel, idén viszont már a Javier Mascherano által irányított argentin U20-as válogatott erőssége volt. A nyári touloni tornán négy mérkőzésen négy gólt szerzett, vitathatatlan vezéregyénisége volt csapatának.


Az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni a közelmúltban szintfelmérés céljából többször is meghívta az U20-as együttes legjobbjait, köztük Garnachót is, azonban hivatalos mérkőzésen a Manchester United játékosa még nem szerepelt. Ez alapján úgy tűnik, hogy az argentin válogatott felé hajlik, ám amíg tétmérkőzésen nem lépett pályára, a spanyol szövetség kapuja is nyitva van előtte. A spanyol sajtó ráadásul abban reménykedik, hogy Garnacho végül őket választja.


A közelmúltban az argentin válogatott vb-keretéből több támadó is kidőlt, egyesek pedig már Garnachót követelték volna a helyükre, azonban Scaloni – érthető módon – nála rutinosabb játékosokat hívott meg. Nagy vihart kavart, hogy Garnacho a közösségi médiában lájkolt egy olyan hozzászólást, melyben egy szurkoló azt írta, hogy azért nem rá esett a kapitány választása, mert spanyol válogatott lesz.


Egyesek a magatartását, túlzott önbizalmát kifogásolják, azonban Mascherano tökéletesen elégedett a személyiségével: „Az első meghívásától kezdve tisztelettudóan viselkedett, nagyszerűen beilleszkedett a csapatba. Tízpontos a viselkedése. Nem is értem, hogy miért mondják róla, amiket mondanak.”


auto_altKép leírásLionel Messivel az argentin válogatottban (Forrás: Manchester Evening News)Példaképek nyomában

Garnacho sosem rejtette véka alá, hogy számára Cristiano Ronaldo és Lionel Messi ugyanúgy példakép. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy klubjában a portugállal játszhatott, a válogatottban pedig az argentinnal már edzhetett együtt. Rajongását kifejezve góljai után e két labdarúgó ikonikus ünnepléseit szokta bemutatni. CR-től a „Siuuu”-t és a buszon szunyókálós örömködést ismételte, míg Messit egy két térden csúszós ünnepléssel idézte meg, míg legutóbb a Fulham ellen a mezét mutogatta a közönségnek, ahogy az argentin tette az El Clásicón a Bernabéuban.


Tehetsége és egója alapján sokak szerint nagy esélye van arra, hogy idővel akár átvegye Ronaldo pozícióját a Manchester Unitednél.


Az viszont, hogy mennyire lesz eredményes pályafutása, egyelőre éppúgy kérdéses, minthogy melyik válogatottban láthatjuk majd játszani. Mindenesetre érdemes figyelni a fejlődését és kibontakozását, mert könnyen lehet, hogy a következő évek egyik meghatározó világsztárját köszönthetjük majd személyében.


Kiemelt fotó: AS USA