A milliárdos, aki végzett az olimpiai bajnokkal – 30 for 30: The Prince of Pennsylvania

Az amerikai sporttörténelem egyik legrejtélyesebb és legtragikusabb eseményéről szól a 30 for 30 harmadik évadának második epizódja. John du Pont egyszerre volt az egyik legnagyobb vagyonnal rendelkező amerikai család örököse, szenvedélyes sportrajongó, és egy gyilkos, akit egy korábbi olimpiai bajnok életének elvételéért ítéltek el. De mi vezetett idáig? Ezt meséli el Jesse Vile filmje.


Az amerikai birkózósport az ezredforduló előtt kifejezetten sikeres volt, pedig a körülmények közel sem ezt vetítették előre. Míg a szocialista országokban a küzdősportolók busás jutalmat kaptak, a nyugati versenyzők számára csak a legalapvetőbb költségeket (szállás, utazás) teremtette elő a szövetség, minden másról maguknak a sportolóknak kellett gondoskodniuk. Épp ezért ezek a sportágak nagyon rá voltak szorulva az olyan egyéniségekre, mint amilyen John du Pont volt, aki első ránézésre ideális szponzornak tűnt: rendelkezett a megfelelő anyagi háttérrel, és imádta a sportot, a célja pedig mindig is az volt, hogy valami maradandót alkosson.


Az ő személyiségének megértéséhez azonban ennél mélyebbre kell mennünk. A Du Pont család története ugyanis szinte példátlan módon fonódik össze az amerikai történelemmel. A família – ahogy a névből igen logikusan következik – a francia forradalom idején érkezett az Egyesült Államokba, és a lőpor-biznisznek köszönhetően hamar jelentős vagyonra tett szert. Később vegyipari vállalatot alapítottak, amelyhez többek között olyan termékek kapcsolódtak, mint a teflon. A céget egyébként az elmúlt években rengeteg kritika érte, hiszen több általuk használt anyagról is kiderült, hogy jelentős az egészségkárosító hatása, a kitermelési módszereik pedig korántsem voltak környezetbarátok (erről is készült film Sötét vizeken címmel).


John pedig még ebben a családban is különcnek számított. A szülei hamar elváltak, a kisfiú pedig sosem tudott megfelelni édesanyja elvárásainak. Ez pedig egy kifejezetten introvertált, ugyanakkor érdeklődő és szenvedélyes személyiséget eredményezett.


„Nagyon fontos volt számára a győzelem”


– mondják róla a filmben, a végkifejlet alapján pedig az sem erős kifejezés, hogy túlságosan is fontos.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!A történet főszereplője még egy birkózó testvérpár, Dave és Mark Schultz, mindketten aranyérmet nyertek az 1984-es olimpián. A páros viszonya a pályafutásuk során végig feszültségekkel teli volt, rivalizáltak egymással, ebből következően a féltékenység, a (túlzott) ambíció vagy épp a vezető szerep megszerzésére tett törekvés folyamatosan jelen volt az életükben.


„Iszonyú nagy riválisai voltunk egymásnak, de másokkal szemben ugyanilyen eltökélten tudtunk összefogni”


– mondta egyikük egyszer, és ez a mondat tökéletesen leírt mindent a kapcsolatukról.


A testvérpár azonban a szőnyegen végig sikeres maradt, mindketten több világbajnoki és országos bajnoki címet szereztek az említett ötkarikás győzelem mellett.


Kettejük kapcsolatában újabb fordulatot hozott John du Pont megjelenése. Idővel mindketten a milliárdos tulajdonában lévő Foxcatcher csapat tagjai lettek, ám végül Dave került közelebb a pénzemberhez, és ez, ahogy már említettük, végzetes következményekkel járt.
Az 50 perces epizód felénél valami megváltozik; azt látjuk, hogy Du Pont egyre furcsábban viselkedik. Tévképzetei támadnak, és egyre szélsőségesebben bánik az alkalmazottaival. A filmben a családi vállalat egy korábbi vezetője mondja el, hogy a férfi egy alkalommal őt is halálosan megfenyegette, amikor szóba hozta a távozását. A milliárdost később el is ítélték Dave Schultz meggyilkolásáért, bár azt a bíróság is elismerte, hogy az elkövető mentális betegségekkel küzdött. Az esetet később többféle módon is feldolgozták, a most bemutatott filmen kívül készült belőle netflixes feldolgozás, játékfilm, illetve Mark Schultz egy könyvet is kiadott.


Erre az epizódra feltétlenül igaz, hogy ilyen forgatókönyveket elképzelni sem lehet, az ilyen történeteket az élet írja.


A hatalom, az irigység és a különböző befolyásolási körök egyaránt jelen vannak ebben a történetben, amit Jesse Vile megfelelő minőségben dolgozott fel.


2. rész (The Band That Wouldn’t Die): „Nem tudom nézni, hogy egy férfi sír”

5. rész (Without Bias): „Az ártatlanságunkat vették el”

9. rész (Guru of Go): Az edző szent őrült

10. rész (No Crossover. The Trial of Allen Iverson): Mi történt azon az estén?

16. rész (The Two Escobars): „A nemzeti büszkeségünkért játszottunk”

17. rész (The Birth of Big Air): Mindig magasabbra vágyott

21. rész (Unmatched): Az ellenfelem a barátom

23. rész (Into the Wind): Széllel szemben

24. rész (Four Days in October): Aki látta, nem feledi

25. rész (Once Brothers): „Kosárlabdázók vagyunk, nem politikusok”

26. rész (Tim Richmond: To the Limit): Autóversenyző Hollywoodból

28. rész (The Best That Never Was): „Nem futball volt, gyógyulás”

31. rész (Broke): „Pénzt keresni könnyű, megtartani nehezebb”

33. rész (There’s No Place Like Home): „Hogyan árazod be a történelmet?”

36. epizód (You Don’t Know Me): Min múlik a siker?

39. epizód (Hawaiian: The Legend of Eddie Aikau): Természetes közegük a víz

42. epizód (Big Shot): „Két dolgot csináltak. Rekordokat döntöttek és nyertek”

43. epizód (This is What They Want): Én nem azért játszottam, hogy barátokat szerezzek

44. epizód (Bernie and Earnie): Ha két ember érti egymást

46. rész (Price of Gold):„Amerikának nem erre volt szüksége”

48. rész (Bad Boys): Ha nyersz, hatással vagy az emberekre”

49. rész (Slaying the Badger): „Olyan, mint egy F1-es hétvége és egy maraton keveréke”

51. rész (The Day the Series Stopped): Meghatározó élmény, minden értelemben

52. rész (When the Garden Was Eden): „A Knicks olyan volt, mint egy jó rockbanda”

54. rész (Brothers in Exile): Ugrás az ismeretlenbe

56. rész (Rand University): „Nem volt tökéletes, de megcsinálta”

58. rész (I Hate Christian Laettner): „Az előítélet nem mindig felel meg a valóságnak”

59. rész (Sole Man): A szürkezónában mozgott”

60. rész (Angry Sky): „Saját projektjének rabja volt”

61. rész (Trojan War):  Az egyetemi futball Hollywoodja


Kiemelt fotó: IMDb