„A szürkezónában mozgott” – 30 for 30: Sole Man

Sonny Vaccaro történetét ebben az évben már mozifilmes köntösben is megismerhettük. Matt Damon alakításában a játékosügynök egy szenvedélyes különc, aki szinte a semmiből futtatta fel a Nike kosárlabdarészlegét. De milyen volt a valóságban, hogy meséli el a saját történetét? A 30 for 30 59. epizódjában utóbbi kérdésekre kaphatunk választ.

null


Mindig izgalmas, ha néhány éven belül (még ha itt fontos is megjegyezni, hogy időrendileg az ESPN produkciója készült el hamarabb) többféle verzióban láthatjuk vagy olvashatjuk ugyanazt a történetet. Ilyenkor ugyanis az ismétlések elkerülése nyomán az alkotók akaratlanul is máshová helyezik a hangsúlyokat. Ezt az aspektust vizsgálva most elég egyértelmű a helyzet: míg a korábban említett játékfilm, az Air John Paul Vincent „Sonny” Vaccaro karrierjének egyetlen szakaszára, Michael Jordan szerződtetésére koncentrál, a Dan Marks és Jon Weinbach rendezésében készült Sole Man átfogó portrét fest az olasz származású ügynökről.


Így jöttem

„Ő volt a királycsináló. Mintha Marlon Brandót láttam volna a kertben. Végig a szürkezónában mozgott.” Még egyetlen képkocka erejéig sem láttuk Vaccarót, amikor ezek a mondatok már elég erős előítéleteket ébresztettek bennünk vele kapcsolatban. Sonny aztán kisvártatva meg is jelenik, és rögtön minden előfelvetésünket igazolja. Áll az emlékei között, sztorizik, olyan ember benyomását kelti, aki tényleg mindenkivel megtalálja a közös hangot.


Pedig gyermekkorából közel sem ez következne. Vaccaro ugyanis egy valódi ipari régióban, Pittsburgh mellett nőtt fel, a Sonny becenevet pedig édesanyjától kapta, aki mindig azt mondta, hogy a kisfiú hozta el a napsugarat az életébe.


A későbbi üzletember tehetséges sportoló volt, a futballt és a baseballt is kipróbálta, ám a sérülések hamar véget vetettek a pályafutásának. Vaccaro aztán később a Youngstown State-en ismerkedett meg mélyebben a kosárlabdával, amikor Dom Rosselli, az egyetemi csapat akkori edzője megkérdezte, hogy segítene-e neki játékosokat szerezni Pittsburgh környékéről.


Innen pedig minden villámgyorsan alakult. Eltelt egy év, és övé volt az egész egyetemi kosárvilág” – fogalmazott Armen Keteyian, a CBS munkatársa. A Nike, az Adidas és a Reebok egykori alkalmazottja több fontos újítást is hozott az egyetemi sportéletbe. Az ő ötlete nyomán hozták létre az All Star-mérkőzéseket, illetve az ABCD Camp elnevezésű tábort, amelynek keretében 1984 és 2006 között egy helyszínen találkoztak a legjobb egyetemi játékosok.
Jordan és Bryant hatása

Minden egy étteremben kezdődött, ott, ahol először találkozott Sonny Vaccaro és Michael Jordan. Aki a történet ezen részére kíváncsi, az bátran nézze meg az említett mozifilmet, mert az két órát szentel a folyamatnak, míg itt erre értelemszerűen kevesebb figyelem hárul.


A 30 for 30-ban annyit tudunk meg, hogy Jordant elsősorban az győzte meg, hogy a pénz mellett a Nike egy egész brandet akart ráépíteni.


A film főszereplője a sportszergyártó cég vezetőivel is nagy harcot vívott, hiszen a korábbi koncepciójuk az volt, hogy a rendelkezésre álló forrásokat három játékos között osztják el, Vaccaro viszont azt javasolta: fektessenek minden pénzt Jordanbe. A végeredményt ismerjük, a Nike a sporttörténet egyik legnagyobb üzletét kötötte meg.


Végül azonban a világcég és az öntörvényű zseni útjai különváltak, utóbbi pedig a nagy rivális Adidashoz igazolt, ahol szintén tető alá hozott egy jelentős üzletet: Kobe Bryant a német székhelyű márka sportolója lett.


„Nagyon kevesen kapják meg másodjára is az esélyt, hogy felérjenek a csúcsra” – fogalmaz Vaccaróval kapcsolatban Peter Moore, az Adidas amerikai vezetője, az ügynök pedig meg is tett mindent a sikerért. Egyszer azonban kudarcot vallott. Lebron Jamesért óriási harcot vívott a Nike és az Adidas, de végül előbbi cég ért révbe. „Nem túlzok: ha Lebron James hozzánk ír alá, ma nem ugyanígy nézne ki a sportvilág” – összegezte karrierje egyik vereségét Vaccaro.


Kit illet a pénz?

A legendás ügynök pályafutásának visszatérő kérdése volt, hogy mennyire etikus alig felnőttkorú sportolók szerződéseiből pénzt keresni. A két rendező, Marks és Weinbach fel is teszi a kellemetlen kérdéseket, alanyuk azonban végig konzekvensen tagad.


Ráadásul különös fordulatként később Vaccaro volt a korábbi NCAA-játékos, Ed O’Bannon által indított per egyik fontos tanúja Az egykori kosaras azért perelte be a szövetséget, mert szerinte a szervezet visszaélt a sportolók marketingértékével. Az ügy eredményeként jelentősen megváltoztak a sportolói ösztöndíjak és a területtel kapcsolatos szerzői jogok az Egyesült Államokban.


A 30 for 30 59. epizódja ismét csak a sportvilág izgalmas szegletét ismerteti meg a nézővel. Ez az film elsősorban azoknak ajánlható, akiket a gazdasági folyamatok és a háttérben folyó játszmák is érdekelnek.


2. rész (The Band That Wouldn’t Die): „Nem tudom nézni, hogy egy férfi sír”

5. rész (Without Bias): „Az ártatlanságunkat vették el”

9. rész (Guru of Go): Az edző szent őrült

10. rész (No Crossover. The Trial of Allen Iverson): Mi történt azon az estén?

16. rész (The Two Escobars): „A nemzeti büszkeségünkért játszottunk”

17. rész (The Birth of Big Air): Mindig magasabbra vágyott

21. rész (Unmatched): Az ellenfelem a barátom

23. rész (Into the Wind): Széllel szemben

24. rész (Four Days in October): Aki látta, nem feledi

25. rész (Once Brothers): „Kosárlabdázók vagyunk, nem politikusok”

26. rész (Tim Richmond: To the Limit): Autóversenyző Hollywoodból

28. rész (The Best That Never Was): „Nem futball volt, gyógyulás”

31. rész (Broke): „Pénzt keresni könnyű, megtartani nehezebb”

33. rész (There’s No Place Like Home): „Hogyan árazod be a történelmet?”

36. epizód (You Don’t Know Me): Min múlik a siker?

39. epizód (Hawaiian: The Legend of Eddie Aikau): Természetes közegük a víz

42. epizód (Big Shot): „Két dolgot csináltak. Rekordokat döntöttek és nyertek”

43. epizód (This is What They Want): Én nem azért játszottam, hogy barátokat szerezzek

44. epizód (Bernie and Earnie): Ha két ember érti egymást

46. rész (Price of Gold):„Amerikának nem erre volt szüksége”

48. rész (Bad Boys): Ha nyersz, hatással vagy az emberekre”

49. rész (Slaying the Badger): „Olyan, mint egy F1-es hétvége és egy maraton keveréke”

51. rész (The Day the Series Stopped): Meghatározó élmény, minden értelemben

52. rész (When the Garden Was Eden): „A Knicks olyan volt, mint egy jó rockbanda”

54. rész (Brothers in Exile): Ugrás az ismeretlenbe

56. rész (Rand University): „Nem volt tökéletes, de megcsinálta”

58. rész (I Hate Christian Laettner): „Az előítélet nem mindig felel meg a valóságnak”


Kiemelt fotó: variety.com