A szurkolói gyűjtenek pénzt a patinás argentin futballklubnak

Miután a FIFA súlyos pénzbüntetést szabott ki az Independientére egyes átigazolások díjtörlesztése és a játékosok fizetésének elmaradása miatt, a nagy múltú argentin klub szurkolói pénzgyűjtésbe kezdtek. A legszervezettebb akció élére egy népszerű influenszer, Santi Maratea állt, aki mielőbb törleszteni szeretné kedvenc csapata adósságait.

null

A nemzetközi labdarúgó-szövetség a közelmúltban 22 millió dollár késedelmi díj befizetésére kötelezte az argentin Independientét, miután az elmúlt években többször adós maradt egy-egy játékos átigazolási díjának kifizetésével. A szebb napokat is látott klub pocsék anyagi helyzetben van, így a szurkolók összefogása szükséges a megmeneküléshez.Nagy múltú egyesület


A legnagyobb argentin klubok közé tartozó Independiente az 1960-as és 1970-es évek dél-amerikai sikercsapata volt, 18 országos bajnoki címe mellette máig rekordot jelentő, hét alkalommal nyerte meg a Libertadores-kupát. Az egykor Ricardo Bochinit és Jorge Burruchagát is foglalkoztató egyesület 2002-ben nyerte meg utoljára hazája bajnokságát, 2013-ban története során először ki is esett az első osztályból. Azóta a 2010-es és a 2017-es Copa Sudamericana-győzelemnek örülhetett, viszont azóta is sikertelenebb időszakot él. Az elmúlt években többször a bajnoki mezőny második felében végzett, ráadásul a klub anyagi gondjai is elhatalmasodtak.


Az Independiente az elmúlt években olyan játékosokat nevelt ki, mint Sergio Agüero, Nicolás Tagliafico, Esequiel Barco vagy Alan Velasco.


Miután az adósságok mellett a csapat pocsékul is kezdte a Liga Profesional 2023-as kiírását, Fabián Doman klubelnök lemondott posztjáról, akitől átmenetileg 90 napra az előtte alelnökként tevékenykedő Néstor Grindetti vette át a pozíciót.A szurkolók összefogtak


A csapat a Boca Juniors és a River Plate után ősi riválisával, a Racing Clubbal együtt az ország egyik legnépszerűbb egyesületének számít, a fanatikusokat azonnal összefogásra sarkallta a klub szűkös anyagi helyzete. Több szurkoló kezdett magánakcióba, és szó szerint feltörte a malacperselyét és a klubhoz vitte tartalmát, majd ennél szervezettebb formában egy népszerű argentin influenszer, Santi Maratea hirdetett adománygyűjtést az Independiente megsegítésére.

A klub tartozása 22 millió dollár (4,89 milliárd argentin peso, vagyis 7,46 milliárd forint). Maratea négy különböző linket hozott létre, melyeken keresztül 4000, 8000, 16 000 vagy 32 000 argentin peso (nagyjából 6000-től 48 000 forint) utalható az erre a célra létrehozott bankszámlákra. Aki esetleg segíteni szeretne, a TyC Sports cikkében ezek a linkek is megtalálhatók.„Úgy számoltuk, hogy ha a csapat hatmillió szurkolója közül csak kétmillióan adnak fejenként 4000 pesót, akkor 10-15 napon belül a teljes adósságot megfizethetjük”


– jelentette ki Maratea a klubházban tartott sajtótájékoztatón.


A 30 éves közszereplő korábban már több adománygyűjtésben segített. Tavaly például a vezérletével másfél nap alatt 154 millió argentin pesót gyűjtöttek össze a Corrientes tartományban tomboló erdőtüzek károsultjainak megsegítésére. Az Independiente javára hirdetett akcióban az elmúlt hétvégén több mint 600 millió argentin pesót (2,69 millió dollár) szedtek össze.


A gyűjtéshez a klub korábbi játékosai közül például Federico Mancuello, Hernán Pellerano, Diego Rodríguez, Germán Denis, Eduardo Tuzzio, Franco Bellocq, Carlos Matheu és Adrián Gabbarini is csatlakozott.


Az Independiente az aktuális kiírásban is gyengélkedik, de az új vezetőedző, Ricardo Zielinski színrelépése óta a csapat egyre jobb teljesítményt nyújt, az elmúlt hétvégén pedig 12 nyeretlen bajnokit követően újra diadalmaskodott, megszerezve második győzelmét a bajnokságban. 14 mérkőzés alatt így is csak 13 pontot szerzett és a 26. helyet foglalja el a 28 csapatos mezőnyben – amennyiben nem történik jelentős javulás, a csapatnak komoly gondjai lehetnek az utolsó három esztendő átlagpontjai alapján meghatározásra kerülő kiesési rendszerben.„Nagyon jól éreztem magam, bármikor szívesen kijövök a mérkőzésekre. Remélhetőleg a tartozások kiegyenlítésével párhuzamosan a csapat eredményei is javulni fognak”


– jegyezte meg optimistán a Belgrano elleni győztes meccs után a gyűjtést kezdeményező Maratea.A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Kiemelt kép: minutouno.com