A touloni torna tanulságai

Két év kihagyás után rendezték meg ismét a rangos touloni nemzetközi ifjúsági tornát, mely a házigazda Franciaország diadalát hozta, a sorozat történetében immár 13. alkalommal. Ez a generáció képviseli majd a hazaiakat a 2024-es párizsi olimpia futballtornáján is, így fokozott figyelemmel fordulunk Bernard Diomede tanítványai, és persze a másik 11 válogatott felé.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!Nemrég portréban mutattuk be a május 29. és június 12. között rendezett viadal egyik hazai felfedezettjét, Yanis Cimignanit, ennél azonban több energiát is érdemes rászánni az elmúlt két esztendőben a világjárvány miatt elmaradt, így a jubileumi 50. helyett „csak” 48. alkalommal megrendezett esemény megismerésére. A nemzetközi ifjúsági torna 1967 óta íródó történetét összefoglaltuk 2011-ben, külön kiemelve a magyar vonatkozásokat és szálakat, amikor korosztályos válogatottunk 25 év szünet után ismét meghívót kapott a viadalra. Róth Antal tanítványai egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel zárták a nyolccsapatos tornát a hatodik helyen, az előzetes célnak, a tisztes helytállásnak megfelelve – abban az évben a legjobb játékosnak a Kolumbiát győzelemre vezető James Rodríguezt választották.


A 2022-es tornát argentin nézőpontból röviden szerzőtársunk foglalta össze a Futballtangó blogon, ez a szemszög már csak azért sem elhanyagolható, mert idei felfedezettjének az argentinok szélsőjét, az azóta 18. évét betöltött Alejandro Garnachót, a Manchester United légiósát választották. Garnacho ebben az esztendőben halmozza az egyéni elismeréseket, a touloni viadal legszebb góljának járó díját is neki ítélték – a Franciaország ellen lőtt, valóban látványos szabadrúgásgóljáért –, és ő kapta meg a 2021–2022-es szezon végén a Vörös Ördögöknél a Jimmy Murphyről elnevezett, az idény legjobb fiatal játékosának járó díjat is, ráadásul egyetlen argentinként bekerült a torna álomtizenegyébe.


Különleges szervezés

Márpedig azt a korábbiaknál is precízebb, tudományos módszerekkel állították össze, hiszen a torna szervezői az új idők szavára hallgatva leszerződtek a StatsBomb céggel, mint hivatalos adatszolgáltatóval: a kézi és a gépi rögzítés, valamint a mesterséges intelligencia módszereit vegyítve meccsenként több mint 3400 adatot rögzítettek, minden létező és lehetséges igényt kielégítve a statisztikákra éhes szurkolók, és persze játékosmegfigyelők örömére. A 2022-es torna sajátosságaként az összes találkozón női játékvezető-csapatok működtek, méghozzá azok, akik jelöltként ott vannak a 2023-as női világbajnokságon való részvételre pályázó sporik között, így az ifjúsági világesemény számukra is nagy téttel bírt.


És ha már a téteknél tartunk, érdemes megemlíteni, mi mindent vetíthet előre egy kiemelkedő touloni szereplés egy szépreményű tehetség számára! A 2019-es torna felfedezettjének választott portugál Vitinhát, aki az akkori álomcsapatba is bekerült, épp most szerződtette a Paris Saint-Germain 41,5 millió euróért. A győztes brazil korosztályos gárda ászait sem kell külön bemutatnunk, Douglas Luiz (Aston Villa), Matheus Cunha (Atlético Madrid), Paulinho (Bayer Leverkusen), Emerson Royal (Tottenham Hotspur), Lyanco (Southampton FC) mind-mind topligás csapatokban szerepelnek azóta (is).


auto_altKép leírásA touloni torna legjobbjaként tündökölt Telasco Segoviát a ghánai Emmanuel Annor sem tudta zavarba hozni (Forrás: Idioma FutVE)Érdekes casting

Ezért is különös, hogy a címvédő válogatottja nem kapott meghívót a következő, azaz a mostani tornára, ám így is akadt az európai házigazdákon kívül a 12-es mezőnyben három dél-amerikai, két közép-amerikai, három afrikai, és három ázsiai csapat. A tucatból ráadásul négy csapat újoncként érkezett, nem szerepelt még korábban a touloni tornán Venezuela, Panama, Szaúd-Arábia, és a Comore-szigetek sem. Előbbi világszinten is bivalyerős utánpótláscsapatával egészen a fináléig menetelt, míg a Comore-szigetek a legutóbbi biztató Afrika-kupa-szereplés után most korosztályos szinten is reményt keltő futballal rukkolt elő (ifjoncaik szinte mindegyike valamelyik neves francia egyesületben edződik).


A néhány szenzációs egyéni megmozdulásával kitűnt Garnachóval együtt csalódást keltett az argentin csapat – nem villogott Luka Romero, a korábban Messi-utódnak kikiáltott mexikói-argentin Lazio-csatár sem –, még gyengébb produkciót mutattak be Ghána fiataljai, a feltűnően dekoncentrált algériaiak pedig egészen döbbenetes hibákat követtek el védekezésben és támadásban egyaránt.


A résztvevők közti tudásbeli egyenetlenségeket, szakadékokat mutatja, hogy a torna álomcsapatának nyolc tagját a két döntős együttes adja, ugyanakkor kapusként bekerült a 19 esztendős japán amatőr egyetemista, a Nihon Egyetem együttesének kapuját védő Kimura Rjója is, aki diplomájának megszerzése után talán nem is a profi sportnak fogja majd szentelni fiatalságát. Az elképzelt tizenegybe senki nem került be a bronzérmes Mexikóból, amely pedig valóban erős együttest delegált a viadalra. Mi azért kiemeljük kiváló támadóját, Santiago Munozt: 2019-ben megnyerte a 17 éven aluliak kontinenstornáját, majd döntőbe jutott a Brazíliában rendezett U17 világbajnokságon; klubszinten azután, hogy 2021 tavaszán a Santos Laguna színeiben a felnőttek között is meggyőzően debütált a Liga MX-ben, leigazolta a Newcastle United, idén már a Szarkák tartalékcsapatában villogott. Az elődöntőben aztán ő sem tudott segíteni az El Trin, a franciák egy félidő alatt lerendezték a jobb sorsra érdemes mexikóiakat.


Lenyűgöző finalisták

A döntőbe az aktuális erőviszonyoknak megfelelően Franciaország és Venezuela jutottak, az utóbbi időben korosztályos szinten sikert sikerre halmozó dél-amerikaiak játékosai elképesztő mentális erőt mutattak fel: futballistáik olyan bátorságot, összeszedettséget tanúsítottak a pályán, amit ritkán látni ebben az életkorban – bármit elvállaltak, jobban mondva meg mertek csinálni, ami eszükbe jutott, jó ötletekből pedig bizony nem szenvedtek hiányt!


Veszélyes támadóik közül kiemelendő a rendkívül tehetséges szélső, Yerson Chacón, illetve a 20 éves center Daniel Pérez, aki tavaly év eleje óta az FC Bruges játékosa, ennek köszönhetően már kétszeres belga bajnoknak mondhatja magát. Pérez 190 centiméteres termetével, ehhez méltó fejjátékával szó szerint is kiemelkedett a mezőnyből. A venezuelai védelem vezérét, a 21. születésnapjához közeledve hazájában már a negyedik felnőtt idényét játszó Andrés Ferrót különdíjjal is jutalmazták érett, önfeláldozó, tudatos védőmunkája elismeréseként. A torna legjobb játékosa pedig a 19 éves középpályás, Telasco Segovia, a Deportivo Lara ifjú klasszisa lett, aki januárban már a felnőttválogatottban is debütált világbajnoki selejtezőn: a technikás, lendületes, igazi vezéregyéniségként szerepelt spíler nevéhez fűződik a legtöbb csel a tornán (16), amely után immár nem csak hazájában és Dél-Amerikában ismerik a nevét, de az egész futballvilág megjegyezhette.


Hozzá fűződött a döntő egyik meglepő húzása, hiszen Fernando Batista szövetségi edző a pálya közepéről a jobb szélre vezényelte, ami meg is zavarta a korábbi négy helyett öt védővel kezdett franciákat. Mivel tudták, hogy ellenfelük erőben és összeszokottságban előttük jár, a venezuelaiak a vezetés gyors megszerzése után a játék tördelésének eszközét választották, a mérkőzés játékvezetője, a brazil Edina Alves Batista csapágyasra fújta a sípját a 90 perc alatt… A hazaiak szövetségi edzője, Bernard Diomede a félidőben hármas cserét hajtott végre, visszaállította a négyfős védősort, és átbeszélte a játékosaival a teendőket, ami végül fordítást, és ezzel tornagyőzelmet hozott csapatának.

Az 1998-as világbajnok a döntő másnapján készült interjúban elárulta, hogy amikor a francia szövetség vezetője felkérte a korosztályos csapat irányítására, hármas célt fogalmazott meg: játsszon a csapat szép, ugyanakkor eredményes focit, a játékosok pedig eközben viselkedjenek a lehető legsportszerűbben, mutassanak jó példát! Ez utóbbira is szükség volt a győzelemhez – nem belemenni a vitákba, provokációkba, nem törleszteni, reklamálni, balhézni a pályán, akármennyire is szerették volna behúzni ebbe őket a „műfajban” otthonosan mozgó dél-amerikaiak.


auto_altKép leírásA házigazda franciák megállíthatatlanok voltak a döntőben (Forrás: festival-foot-espoirs.com)A győztesek legjobbjai

A hazai győzelmet ez, no és persze a nagyszerű egyéni teljesítmények hozták meg, melyeket érdemes röviden egyesével is kiemelni:


- A védelem erőssége volt a PSG-nevelés Thierno Baldé, aki a felnőttek között első idényét teljesítette a másodosztályban a Le Havre színeiben (azon a poszton, ahol korábban Bese Barnabás vitézkedett).

- A hátvédsor közepén tökéletes teljesítménnyel rukkolt elő a szintén a PSG akadémiáján tanult Tanguy Nianzou (Bayern München), akit a torna alatt egyszer sem cseleztek ki az ellenfél támadói, az elhárításban 100%-os hatékonysággal dolgozott a pályán.

- Az előzetesen igen magas elvárásoknak képes volt megfelelni a középpálya közepén a 20 esztendős kameruni-francia szupertehetség, a csapatkapitány Lucien Agoumé. A nemrég befejezett idényt az FC Internazionale légiósa kölcsönben a Stade Brestben töltötte, ahol végre bőven kapott játéklehetőséget, a tornán három gólpasszával és egy góljával a franciák igazi vezére tudott lenni.

- Párizs egyik külvárosának szülötte az algériai-francia irányító Maghnes Akliouche, aki öt meccsén négy góljával és három gólpasszával tűnt ki a mezőnyből. A 20 éves tehetség az AS Monaco első csapatában tavasszal alig egy félidőnyi játéklehetőséget kapott Philippe Clement-tól. Technikája bámulatos, ám nagy kérdés, hogy meg tudja-e ugrani az utánpótlás- és a felnőtt foci közti szakadékot, sok hozzá hasonló tehetséget láttunk már elkallódni…

- A PSG-nevelésű játékosok sorában következik a jobbszélső Adil Aouchiche, aki bizony nehéz idényen van túl, az AS Saint-Étienne színeiben a nemsokára 20. születésnapját ünneplő tehetség második szezonja végén kiesett csapatával a Ligue 1-ből. Eddigi 70 topligás meccsén két gólt, és kilenc gólpasszt jegyzett, Akliouche-hoz hasonlóan ő is ügyességével, technikai tudásával emelkedett ki a fiatalok mezőnyében.

- Öt találatával gólkirályi címet szerzett Sékou Mara, aki úgyszintén kipottyant az élvonalból klubjával, a Girondins Bordeaux-val, holott a szenegáli-francia gólvágó teljesítményére igazán nem lehetett panasz: 34 első osztályú bajnokiján már hét gól, és két gólpassz fűződik a nevéhez. Mondanunk sem kell, hogy esetében is egykori PSG-akadémistáról beszélünk, kiemelkedő mezőnymunkájával, kegyetlenül pontos befejezéseivel megérdemelten vált a torna legjobb csatárává.


A torna álomcsapata
A döntő óta eltelt pár hétben több fenti futballista nevét is az átigazolási hírekben láthattuk viszont, a védekező középpályás Johann Lepenant klubváltása már lezajlott: 4,25 millió eurót fizetett a játékjogáért az Olympique Lyon a Caennak, ahol az elmúlt másfél szezonban a Ligue 2-ben alapemberré vált a 19 éves játékos. A következő célpont a napokban a döntőben győztes gólt szerzett Nathanael Mbuku, a 20 éves kongói-francia balszélső iránt igencsak megélénkült a nemzetközi érdeklődés! A Stade Reimsben nevelkedett ifjú reménységet láthattuk focizni 2019-ben Brazíliában az U17 világbajnokságon, és tavaly nyáron a 2020-ról elhalasztott tokiói olimpián is francia színekben – Mbukura a francia légiósokat előszeretettel alkalmazó görög rekordbajnok Olympiakosz vetett szemet.


Az egyenes kieséses szakasz eredményei


A 11. helyért: Ghána U20 - Szaúd-Arábia U20 2-1

A 9. helyért: Algéria U23 - Indonézia U19 2-1 - tizenegyesekkel

A 7. helyért: Panama U23 - Comore-szigetek U20 4-1

Az 5. helyért: Argentína U20 - Japán U19 3-2


Elődöntők:

Franciaország U20 - Mexikó U21 4-1

Venezuela U23 - Kolumbia U19 1-0 - tizenegyesekkel


A 3. helyért: Kolumbia U19 - Mexikó U21 0-2

Döntő: Franciaország U20 - Venezuela U23 2-1


Melyik nemzet lesz 2022 világbajnoka?


5,50 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság 2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi focira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: fff.fr