Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2021. 04. 16.

A szicíliai labdarúgás tündöklése és hanyatlása

Author avatar
A 2000 és 2010 közötti években előfordult, hogy három, de rendszerint legalább két szicíliai klub versengett az olasz élvonalban. Napjainkban már nemhogy a Serie A-ban, de még a Serie B-ben sincs szicíliai egyesület. Hová tűnt a Catania, a Palermo vagy a Messina? A kérdés megválaszolásához a délolasz szigetre látogatunk el virtuálisan, és próbálunk utánajárni, hogy mi történt ezekkel a klubokkal.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


Az „elefántok” hét esztendeje hallgatnak – Catania

A Catania az 1960-as években rendszeres szereplője volt az olasz első osztálynak, majd sokáig egyetlen kósza szezont, az 1983–84-est töltötte újra a Serie A-ban. Ezután jódarabig liftezett a másod-, a harmad-, és a negyedosztály között, mígnem 2006 tavaszán feljutott az élvonalba.

A 2006–2007-es szezonban csatlakozásának köszönhetően először és utoljára három (!) szicíliai klub szerepelt az olasz bajnokság élvonalában.

 


Az „elefántok” ha középcsapatként is, de meg tudtak ragadni a Serie A-ban. Újoncként a 13. pozícióban, majd később 17., 15., 13., 13., 11. helyen zártak. Első újkori feljutásuk idején a csapatot szolgálta a később helyi ikonná váló, két részletben több mint egy évtizedet náluk töltő Marco Biaganti, s szép lassan komoly argentin kontingens verődött össze a sziget keleti partján, amikor Alejandro „Papu” Gómez, Maxi López, Mariano Izco, Matías Silvestre, Gonzalo Bergessio, Pablo Ledesma, Cristian Llama, Nicolás Spolli, Lucas Castro vagy Mariano Andújar is a keret tagjai voltak. 2011-ben ráadásul Diego Simeone személyében egy rövid ideig még argentin szakvezetője is volt a csapatnak, természetesen Germán Burgos segédedzővel kiegészülve.

 


A Rossoblu történetének legjobb A-s szezonját produkálta a 2012–13-as kiírásban elért nyolcadik helyezéssel, amikor ráadásul az igazi nagycsapatok ellen is rendszeresen rabolt pontokat, vagy éppen gyűjtött be skalpokat. Az Etna lábánál fekvő város csapata a fénykorát élte, a Catania eredményes és szép focit játszott, a helyi ultrák megőrültek a játékosokért, az együttes joggal lett akkoriban a semleges szurkolók kedvence. Egy esztendővel a meseszerű szezon után viszont jött a feketeleves, a meggyengült keret komolyabb ellenállás nélkül esett ki a 2013–2014-es évad végeztével az élvonalból.

A Catania következő szezonban a másodosztálynak a feljutás reményével vágott neki, ehelyett pályán is csak alig tudott bennmaradni, majd miután az évad végén bebizonyosodott, hogy több mérkőzést is megbundázott, kizárták a harmadosztályba és ott is csak 15 pont levonásával indulhatott.

A csapat végképp széthullott, az újrakezdést követő első esztendő kizárólag az életben maradásról szólt. A második szezonban már sikerült stabilizálni a helyzetet, és a cataniaiak a masszív C-s középmezőnyhöz tartoztak, majd egymást követő két évben is a B-s feljutást lőtték be a célkeresztbe, ám 2018 és 2019 tavaszán ugyanúgy favoritként estek ki a harmadosztályú rájátszás elődöntőjében, meghiúsítva a helyiek dédelgetett álmát a feljutásról. A tavalyi szezonban nem tartott sokáig a playoff-menetelés, idén májusban majd újra nekiveselkedhetnek, hogy egyelőre ugyan a régen látott nagy sikerek nyomába sem érhetnek, de legalább újra a másodosztályban szerepelhessenek.

 

A leomlott egykori fellegvár – Palermo

A Palermo legendás egykori klubelnökéről, Maurizio Zampariniról bizonyára mindenkinek az jut eszébe, hogy csapata élén úgy váltogatta az edzőket, mint más az ingjeit, de emlékezetes, hogy az azóta a sikertelen légióskaland után hazatérő Balogh Norbert személyében vizionálta az „új Cavanit”.

A 79 éves üzletember azonban végnapjai elhibázott döntéseit megelőzően fantasztikus csapatot épített a szigeten, telis-tele voltak olyan játékosokkal, akik később meghatározó szerepet töltöttek be jóval nagyobb klubokban. A Rosanero akkoriban az egyik legjobb „ugródeszka” volt sokak számára. Zamparini másfél évtizedes uralma után 2017-ben vonult háttérbe, 2018-ban pedig értékesítette a klubot, végleg kivonulva annak életéből.

A rózsaszín-feketék 2004-ben, több mint három évtized távollét után tértek vissza az első osztályba, és rögtön gyökeret vertek maguknak, hiszen sorozatban egy hatodik és két ötödik helyezést értek el a Serie A-ban.

Remek teljesítményük révén még az UEFA-kupában is kipróbálhatták magukat. Ekkoriban olyan játékosok erősítették már a klubot, mint a későbbi a 2006-os világbajnok olasz válogatott tagjai közül Fabio Grosso, Luca Toni, Andrea Barzagli vagy Cristian Zaccardo. Természetesen ezeket a játékosokat hamar elkapkodták, a Palermo a 2007–2008-as szezonban már csak a 11. helyre fért oda, majd két nyolcadik hely között 2010 tavaszán újfent az ötödik helyen intették le az idény végén. Akkoriban – tényleg csak a teljesség igénye nélkül – olyan jól csengő névvel rendelkező futballisták fordultak meg a Renzo Barbera öltözőfolyosóin, mint Edinson Cavani, Javier Pastore, Amauri, Salvatore Sirigu, Antonio Nocerino, Josip Ilicic, Federico Balzaretti vagy a helyiek körében istenként bálványozott Fabrizio Miccoli.

 


A 2010-es évektől kezdve kezdett némileg lefelé áldozni a Palermo csillaga, és a 2011–2012-es szezon végén elért 16. helyezéssel épphogy bennmaradt, a következő szezonban viszont kipottyant az élvonalból. A másodosztályból a Paulo DybalaAndrea Belotti csatárduó fantasztikus teljesítményének köszönhetően azonnal sikerült visszatérni bajnokként – az azóta a két torinói csapatot erősítő páros mellett például a sevillás Franco Vázquez vagy az északír legenda Kyle Lafferty is náluk játszott. A visszatérést követő első szezonban még a 11. helyig repítette őket a lendület, a 2015–2016-os idény végén megint épphogy bennmaradtak, 2017-ben ellenben már búcsúztak, és azóta nem láttuk őket odafent…

A kiesést követő első másodosztályú idényben hajszálon múlott a feljutásuk, hiszen egy erősen vitatott playoff-döntőben maradtak alul a Frosinonével szemben, az azt követő idényben már csak a másodosztály középmezőnyében végeztek, ráadásul hosszas huzavona végén 2019 nyarán anyagi okok miatt visszasorolták őket a negyedosztályba.

A tulajdonos- és arculatváltás után a csapat azonnal megnyerte a Serie D-s csoportját, az aktuális idény hajrában pedig a harmadosztályban a rájátszás-szereplés kiharcolásáért harcol.


(X) Az Unibeten immár statisztikai adatokra is fogadhatsz! Tedd meg a tétedet a topligás és BL-mérkőzéseken lövésekre, kaput eltaláló lövésekre, lapok vagy lesek számára!


Városi rivalizálás… a negyedosztályban – Messina

Szicília harmadik számú futballklubja, a szárazföldi országrészhez legközelebb fekvő Messina első számú csapata fennállása során öt szezont töltött az olasz első osztályban.

Két idény után búcsúzott az 1960-as években, majd a 2004 tavaszán a másodosztályú harmadik helyezéssel kiharcolt élvonalbeli tagságot három évig őrizte meg.

A Giallorossi őrületes formában kezdte a szezont, hiszen a második fordulóban az AS Romát otthon, a harmadikban az AC Milant idegenben verte, és később sem volt hajlandó látványosan leállni, így az akkoriban például Arturo di Napoli, Nicola Amoruso vagy Alessandro Parisi által repített együttes az előkelő hetedik helyen zárt a 2004–2005-ös szezonban, miközben a Stadio San Filippóban rendre fanatikus hangulat támogatta őket. Egy évvel később csak a Juventus visszasorolása miatt maradt bent a Messina, majd a 2006–2007-es évadban már semmit sem menthette meg, sereghajtóként esett ki, és ért véget a hároméves első osztályú szereplés.

 


A következő kiírást a klub még végig vegetálta a másodosztályban, majd abban a formájában, ahogy addig ismerték, kimúlt, 2008 őszén pedig már csak a Serie D-be tudott beiratkozni. Ekkor még a csapat visszajutott az akkori negyed- (Lega Pro Seconda divisione), majd harmadosztályba (Lega Pro Prima divisione), 2017-ben viszont ismét visszasorolták őket az immár negyedosztályként funkcionáló Serie D-be, és azóta is csak ott szerepel. Az igazi furcsaság azonban az, hogy az 1969-ben alapított, mindig is a város második csapatának számító Cittá di Messina együttesének új tulajdonosa, Rocco Arena 2019-ben megvette az FC Messina nevet, így a kisebbik csapat birtokolta a régi csapat nevét, holott semmi köze hozzá, nem jogutódja annak. A tavalyi negyedosztályú szezonban az „eredeti” Messina pedig ACR Messina (Associazioni Calcio Riunite Messina) néven versenyzett. A 2019–2020-as idényben egyik csapat sem tudott feljutni a negyedik vonalból, azonban először fordult elő, hogy a kisebbik csapat megelőzte a kultikus egyesületet.

A mostani idény hajrájában a két klub egymás ellen harcol a feljutásért a Serie D I csoportjában, és jelenleg az ACR jobban áll „kistestvérénél”, és minden esély meg lehet rá, hogy legalább az egyikük fellépjen a harmadosztályba.

 

Kilátások

Az általános gazdasági helyzettel párhuzamosan jellemzően az egyes olasz csapatok anyagi helyzete között is nőtt a szakadék, ami az ország északi és a déli részén fellelhető viszonyokat illeti. Nyilván az északi klubok mindig is tehetősebbek voltak a déli riválisoknál, és még az országos szinten nagyobb csapatnak számító Napoli sem tud olyan lábakon állni, mint az északi „gazdagok”.

Ezen a már amúgy is meglévő szakadékon várhatóan a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek csak további mélyít.

A Napolin kívül jelenleg is csak a Benevento és a szardíniai Cagliari szerepel déli csapatként a Serie A-ban. Amíg a 2000-es évek elején a fenti szicíliai hármason kívül többek közt olyan klasszikus déli brigádok fordultak meg az élvonalban, mint a Bari, a Lecce vagy a Reggina, vagy valamivel korábban a Foggia, mostanra ezeknek a csapatoknak már csak emlékük van a Serie A-ban.

Az élvonalban utoljára a 2016–2017-es szezonban szerepelt szicíliai csapat a Palermo személyében, míg a másodosztályban legutóbb a Trapani tette tiszteletét a 2019–2020-as kiírásban. Utóbbi azonban kiesése után a harmadosztályban sem tudott elindulni anyagi okokból. Az ericei bordómezes brigád sosem járt az A-ban, de talán kevesen tudják, hogy a 2016–2017-es szezonban hajszálra volt tőle, hiszen playoff-döntőt játszott a másodosztályban, melynek végén a Pescara jutott fel a legmagasabb osztályba.

Jelenleg tehát az első két osztály egyikében sem szerepel szicíliai csapat, a C-ben viszont a Palermo és a Catania a 2012–2013-as Serie A-s szezon óta először versenyez egy osztályban, és le is játszotta már szezonbéli egymás elleni összecsapásait.

A rendszerint parázs hangulatáról híres és hírhedt szicíliai derbik zárt kapuk mögött nem voltak olyanok, mint optimális körülmények között: novemberben 1-1-es döntetlent vívtak egymással Palermóban, míg márciusban a Rosanero 1-0-ra győzött a Massiminóban. Várhatóan mindkét csapat ott lesz majd a rájátszásban, és nem zárható ki, hogy nem találkoznak még újra egymással.

Noha az aktuális idényben a régi klasszikus szicíliai csapatok mindegyike viszonylag jól áll, és a feljutást ostromolja, a D-ből a C-be, vagy a C-ből a B-be való szintlépés még mindig fényévekre van attól, melyet az elmúlt évek, évtizedek során tapasztalhattunk tőlük. Sajnos a közeljövőre nézve csekély az esély rá, hogy egyhamar legalább egy szicíliai gárdát lássunk a legjobbak között, nemhogy újra hármat. De tudjuk, hogy „múlt nélkül nincs jövő”, így talán bízhatunk még bene, hogy egyszer még visszaköszönnek a szép idők a sziget labdarúgására.


A szerző a Serie B magyar oldal nevű blog szerkesztője, amennyiben az alacsonyabb osztályú labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/seriebmagyar/

 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.