Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
9 perc
2021. 04. 26.

Ausztria új reménysége? – Yusuf Demir

Author avatar
Toptehetség, évszázados tehetség. Csak két jellemzés a sok közül, amelyekkel az osztrák sajtóban illetik Yusuf Demirt, a Rapid Wien mindössze 17 esztendős titánját, akiért már most megannyi európai topklub érdeklődik. Az osztrák-török származású játékost már lépten-nyomon Lionel Messivel hasonlítják össze, amit csak tovább erősít, hogy neki is az argentin zseni a példaképe. A következő sorokban feltárjuk, hogy valójában mi ennek a nagy felhajtásnak az oka, mennyi a realitása, valamint hogy mivel vette le a lábairól az osztrák közvéleményt az ifjú reménység.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

KEZDETEK

Yusuf Demir 2003. június 2-án Bécsben látta meg a napvilágot. Szülei a törökországi Trabzonból telepedtek le az osztrák fővárosban, így természetesen török állampolgársággal is rendelkezik a játékos. Ám a törökök nagy bánatára az ifjú Demir már Bécsben kezdte el kibontakoztatni kivételes tehetségét. 2010-ben a First Vienna FC lett az első klubja, amelynek a felnőtt csapata ekkor még a másodosztályban vitézkedett, mára viszont már a negyedosztályig zuhantak vissza. Demir 2013-ig maradt a klubnál és már itt megvillogtatta képességeit, amiért a Rapid Wien le is csapott rá, meglátva a lehetőséget az akkor 10 éves fiúban.

Mint később kiderült nagyon jól tették a fővárosiak, hogy magukhoz csábították. Demir a korosztályokat egymás után ugrotta át évről évre, rendszerint kiemelkedett a vele egykorúak közül technikai képességeivel. Már ekkor is irányítóként érezte magát igazán komfortosan. A korosztályos válogatottaknál is hamar bizonyította rátermettségét, rendszeresen tőle évekkel idősebb, fizikálisan előrébb járó játékosok közül tudott kitűnni. Az U15-ös és az U17-es korosztályos nemzeti csapatban összesen 22 mérkőzésen 19 gólt szorgoskodott össze, ezzel is mutatva, hogy nem mindennapi tehetséggel van megáldva.

 

BEROBBANÁS A KÖZTUDATBA

Demir Európa-szerte 2019 januárjában vált ismertté, amikor a Rapid Wien U19-es csapatával részt vett a Stuttgart közelében, Sindelfingenben megrendezésre kerülő a Mercedes-Benz Junior Cupon, amelyet 1991 óta minden évben lebonyolítanak. Az idei év januárjában sajnos a vírus miatt törölni kellett a népszerű utánpótlástornát. A fedett kispályán zajló megmérettetés komoly rangot vívott ki magának az évtizedek folyamán. Európa-szerte vesznek részt rajta a legnagyobb klubok U19-es csapatai. Korábban például a torna legjobbjává választották többek között Joshua Kimmichet és Marcus Rashfordot is. 2019-ben ezekhez a ma már veretes nevekhez csatlakozott Yusuf Demir, aki a Rapid Wiennel egészen a döntőig menetelt, végül ott a Liverpool megálljt parancsolt nekik. Ki kell hangsúlyozni, hogy Demir ekkor még mindössze csak 15 éves volt, így sokszor három vagy akár négy évvel idősebb játékosok ellenében állt helyt. Kispályán még látványosabban kiütköztek képességei és a labdával való szoros barátsága.

Ezzel párhuzamosan nagypályán már a Rapid Wien második csapatában jutott szóhoz az osztrák harmadosztályban, de a sindelfingeni produkciója után a bécsiek nem hezitáltak sokat. Alig pár hónappal később, 2019 májusában megkötötték vele az első profi szerződést 2022 nyaráig, ezzel együtt pedig így már a felnőtt kerethez is csatlakozhatott. Az élvonalban 2019 december 14-én mutatkozhatott be az FC Admira Wacker Mödling ellen, amikor Dietmar Kühbauer edző becserélte az utolsó 10 percre. 16 évesen, 6 hónaposan és 12 naposan a Rapid Wien történetének legfiatalabb élvonalbéli játékosa lett. 2020 januárjában újra brillírozott sindelfingenben és zsinórban másodszor lett megválasztva a torna legjobbjának, ráadásul csapatával ezúttal már a Leipzig elleni döntőt is sikerült megnyernie. A vírus miatti kényszerleállás után már egyre gyakrabban kapott lehetőséget edzőjétől, június 21-én a Hartberg ellen már kezdőként is pályára léphetett.

A mostani szezonra már mindenki azt várta, hogy stabil kezdőjátékosnak lépjen elő, viszont Dietmar Kühbauer edző eddig nagyon szűken méri a játékperceit. Pedig Demiren látszólag nem múlik a dolog. Pályára lépve rendszeresen tudott lendíteni csapata játékán, ráadásul a kevés játékperc ellenére már négy gólt és három gólpasszt is összehozott a bajnokságban. Tavaly augusztusban a 2-1-re elbukott Bajnokok Ligája-selejtezőn is jelentkezett egy szépségdíjas találattal a belga KAA Gent otthonában. Edzőjét a legtöbb szurkoló számon is kéri, hogy továbbra is csak csereként számít a 17 éves tehetségre. Kühbauer rendszerint ezt azzal indokolja, hogy nem szeretné, ha játékosa túlfűtötté válna.

 

Ő 17 éves, egy hihetetlenül jó futballista és valójában már túl sokat beszélnek róla. Az igazi munka a pályán vár rá. Az edzéseken egészen jól dolgozunk azon, hogy még ne helyezzünk rá nyomást, hanem úgy hagyjuk őt, amilyen ő valójában, így tud nyugodtan fejlődni. 

 

ERŐSSÉGEK, CSAPATBAN BETÖLTÖTT SZEREP

A valódi erényeit Demir már nem egyszer megcsillogtatta a pályán, amiknek nyomán sokszor óhatatlanul előkerül az összehasonlítás Lionel Messivel. Ez már csupán a testmagasságából is eredhet, hiszen mindössze 173 cm magas, amivel természetesen egy eléggé alacsony súlypont is párosul. Ez labdavezetésnél előnyös számára, hiszen így elég nehéz feldönteni, ráadásul ehhez párosul még feltűnően szűk labdavezetése is. Úgy tud tempóban maradni a játékszerrel, hogy az közben szorosan a lábán marad. Lövőtechnikájáról is már tanúbizonyságot tett párszor, például az SV Ried elleni februári mérkőzésen, amelyet csereként beállva ő döntött el szépségdíjas találatával az utolsó percekben.

Miután a vonalak között megkapta a labdát jó 20 méterre a kaputól egy laza mozdulattal csavarta fel a játékszert a bal felső sarokba úgy, hogy a kapusnak esélye sem volt. Ebből is látszik, hogy egy kivételes bal lábbal rendelkezik.

Zsenge életkorához képest a játékintelligenciája is magas szintűnek mondható. A csatár mögött helyezkedve mindig próbálja magát megjátszhatóvá tenni, de esetenként akár a védők elé is visszalép labdákat felvenni. A Rapid Wien támadójátéka sokszor akadozik, amit a meccsek végén beálló Demir rendszeresen felpörget. Vele meg van az az ember a csapatban, aki képes biztosítani a jelenlétet a centrumban.

A lassú labdajáratásokat képes ő maga felpörgetni remek ütemű kényszerítőkkel, ha pedig lendületbe jön alig lehet tőle elvenni a labdát.


Ennél a szituációnál is egy lassú Rapid Wien labdajáratás volt az előzmény. A jól záró Ried ellen nem tudták középre juttatni a labdát a zöldek, míg Yusuf Demir (48) meg nem kapta a labdát Thorsten Schicktől (13). Az ifjú tehetség rögtön felismerte a lehetőséget, azonnal megjátszotta Dejan Ljubicicet és teljes sebességgel elkezdett sprintelni a tizenhatos felé. Ezzel simán lerázta az ellenfeleit és a csapattársától visszakapott labda már a büntetőterület határán találta.

Annak ellenére, hogy még csak cserekén jut szóhoz, már a felnőtt válogatottba is be lett hívva a márciusi világbajnoki selejtezőkre, sőt a Feröer elleni 3-1-es siker alkalmával pár percre be is szállhatott. Törökországban ennek a legkevésbé sem örültek, hiszen reménykedtek benne, hogy Demir végül őket választja. Az osztrákoknál való pályára lépéssel viszont szinte biztossá vált, hogy elkötelezte magát a piros-fehéreknél. Ahhoz, hogy a törököknél játszhasson, 3 évig nem szabadna pályára lépnie az osztrákoknál, ami elég nehezen elképzelhető.

A játékbéli hasonlóságok ellenére edzői óva intenek attól, hogy argentin példaképével hasonlítgassák össze a feltörekvő tehetséget, teljesen érthetően, hiszen ezzel is csak nyomást helyeznek rá. Franco Foda, osztrák szövetségi kapitány így vélekedett erről Feröer elleni bemutatkozása után.

 

Ő egy fiatal játékos, akinek most volt az első mérkőzése a nemzeti csapatban, de neki muszáj tovább fejlődnie. Most bármilyen irányból is összehasonlítani Messivel korai lenne. Ez a fiatal játékosnak sem tesz jót, ő Yusuf Demir. 


 

Természetesen Demir játékán is bőven van még fejleszteni való. Mindenekelőtt a fizikumát kéne még javítani, hogy az osztráknál magasabb szinteken is megállja a helyét. Taktikai szempontból a labda elleni játéka, ami még hagy maga után kívánni valót. A passzsávok zárásában még nem elég hatékony, így könnyen átjátszható.

 

JÖVŐBÉLI KILÁTÁSOK

2022 nyarán lejáró szerződése tudatában nagy valószínűséggel a nyáron távozni fog Bécsből. A Rapid Wiennek ez lenne az utolsó lehetősége arra, hogy pénzt lásson saját nevelésű tehetségéből. Többek között az FC Barcelona, a Juventus és a Manchester City áll sorban a kegyeiért, és ezidáig a katalánok tűnnek a legbiztosabb befutónak. Kétségtelenül sorsdöntő pontjához érkezett Yusuf Demir pályafutása, eddig az apja, Hasan Demir és az ügynöke, Emre Öztürk nagyon tudatosan egyengették pályafutását, és lehetővé tették neki, hogy kizárólag a futballal foglalkozhasson. Már évekkel korábban is vitték volna nagyobb csapatok, de apja és ügynöke úgy látták jónak, ha még a Rapidnál pallérozódik tovább.

Demir előtt megannyi negatív példa is lebeghet, akik teljesen elkallódtak azok után, hogy ifjú korukban a legnagyobbakkal tették őket egy szintre. Horvátországban a 2010-es évek elején egy bizonyos Alen Halilovicot kiáltottak ki az új Messinek, viszont az utóbbi években teljesen megrekedt a fejlődése. Ma már a holland SC Heerenveennél is inkább mellőzött.

Közegét és hozzáállását elnézve viszont minden ok adott a bizakodásra, hogy személyében az osztrák futball egyik legnagyobb reménységét ismerhetjük meg.

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.