Egy távozás, ami mindenkinek fáj – Az Eduarda Amorim-sztori

Bár már néhány hete lehetett hallani pletykákat Eduarda Amorim eligazolásával kapcsolatban, a hivatalos bejelentés így is szíven üthette a szurkolókat. A Győrben ikonná váló brazil játékos több mint tíz év után távozik, pályafutását azonban nem fejezi be, hanem a magyar klub egyik fő riválisához, a Rosztov Donhoz szerződik. Ennek ismeretében pedig úgy gondoltunk, érdemes áttekinteni a brazil balátlövő pályafutását.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Bár Brazíliát nem szoktuk a tradicionális kézilabdanemzetek közé sorolni, a dél-amerikai ország már több kitűnő játékost adott a világnak, sőt 2013-ban, többek között Amorim vezérletével a női világbajnoki címet is megszerezte. Egy olyan országról van szó, ahol gyakorlatilag folyamatosak a politikai és társadalmi problémák, a kilátástalanságból pedig sok esetben a sport, elsősorban a labdarúgás jelenthet kiutat.

 

Út Győrig

Ilyen környezetben kezdte meg sportolói pályafutását Eduarda Amorim, aki 1986-ban Blumenau városában látta meg a napvilágot. Viszonylag későn, 11 évesen ismerkedett meg a sportággal, ez főként a bátyja biztatására történt. Először 2002-ben váltott klubot, ekkor egy neves utánpótlásedző, Silvio Rodriguez invitálta saját együtteséhez.

Már fiatal korában kiderült a tehetsége, minden csapatában fontos játékos volt, sőt volt olyan időszak, amikor egyszerre három korosztályban is játszott. Ez utólag különösen érdekes, hiszen már ekkor a hatalmas teherbírására építettek, amely később az egész pályafutását meghatározta.

Utánpótláskorában is ért már el sikereket, többek között Sao Paulo állam bajnoka volt. Nemsokára jött a váltás, Európába igazolt, ezen a ponton azonban meg kell említenünk egy másik fontos személyt, ugyanis nemcsak a bátyja biztatta Eduardát. Nővére, Ana Amorim és kézilabdázó ugyanis, szintén volt brazil válogatott, többeknek pedig a Kometal Skopjéból lehet ismerős.

Ez volt az a klub, amelyhez Eduarda is csatlakozott. A Kometal egyébként a női kézilabdaklubok megszokott útját járta be, a 2000-es évek elején nagymértékű befektetés következtében Európa egyik versenyképes csapata tudott lenni, egy évtizeddel később azonban a tulajdonos visszavágta a költségvetést, így sok kulcsjátékos távozott. Amorim is így járt, 2006 és 2009 között volt a klub alkalmazottja. A Szkopjéban töltött időszakot sérülések is kísérték, ennek volt köszönhető, hogy számaiban erőteljes hullámzás látható, ekkor is kijött már azonban, hogy miben igazán erős. Játéka elképesztően fizikális, remekül oldja meg az egy-egy elleni helyzeteket, emellett pedig remek védő, kettesben és hármasban is megállja a helyét, pályafutása második felében már főként utóbbi pozícióban láthattuk.

Majd jött a váltás, 2009-ben a Győri Audi ETO jelentkezett be a játékosért. Ez pedig valódi előrelépést jelenthetett Amorim számára, hiszen a Győr ekkor már évek óta ostromolta Európa trónját, többször is igen kevéssel maradva le a Bajnokok Ligája-győzelemről. Amorim 2016-ban így beszélt az Origónak magyarországi életéről, illetve arról, miért tartotta fontosnak, hogy megtanuljon magyarul:

 

„Boldogabb lehetsz, ha ismered annak az országnak a kultúráját, amelyikben sportolsz. Ha nem ismered a nyelvet, akkor kívülállónak érezheted magad. Most már elfogadnak engem Magyarországon, de a kezdetekkor ez nem volt igazán jellemző, mert a magyarok nagy patrióták, nehezen fogadják el a külföldi állampolgárokat. Ha nem illeszkedsz be, akkor nem lehetsz boldog. Most már érzem, mennyire nagyszerű dolog számomra, hogy Magyarországon kézilabdázom.”

 


A Győri Audi ETO a legesélyesebb a Bajnokok Ligája-győzelemre az Unibet oddsai alapján: 1,60-as szorzóért fogadhatsz arra, hogy Eduarda Amorim BL-győzelemmel fejezi be győri pályafutását! Kattints ide a kínálatért!


 

Európa trónja

Néhány évvel ezután pedig megérkezett a győri puzzle utolsó hiányzó darabja, Ambros Martín, akivel végre a Bajnokok Ligája-győzelmek is összejöttek a magyar csapat számára.

„Sosem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Nagyon keményen dolgozunk, remek dolog ebben a csapatban játszani. Győrben mindenki a maximumot adja ki magából az edzéseken. Ha könnyen tudunk nyerni, az csak azért lehet, mert az edzőnk jól felkészít minket, és mi magunk is mindent megteszünk azért, hogy jól felkészültek legyünk” – nyilatkozta az Új Szónak.

A klubsikerek mellett azonban a válogatottat is meg kell említeni. A 2013-as világbajnokságon egyébként épp a magyar válogatott állt a legközelebb a brazilok kiejtéséhez, a negyedöntőben az akkor Hajdu János által irányított csapat csak hosszabbításban kapott ki a későbbi győztestől. Némileg csalódást jelentett azonban a 2016-os, Rióban megrendezett olimpia Amorim számára, hiszen a brazil közönség itt jogosan várhatott érmet a csapattól, és a csoportkör jól is sikerült, első helyen jutott tovább a házigazda, a negyeddöntőben azonban nagyon simán kapott ki Hollandiától. Ez a kudarc történetünk szempontjából is fontos, hiszen Eduarda többször elmondta, hogy az olimpiai érem az, ami még igazán motiválja.

 

Búcsú egy legendától

Eredeti tervei szerint a 2021-re halasztott olimpia után be is fejezte volna pályafutását, azonban jött a Rosztov ajánlata. Amely minden bizonnyal anyagilag is igen kecsegtető volt, emellett azért a brazil korábban is nyilatkozta, hogy egy másik klubbal BL-t nyerni lehetne még egy izgalmas kihívás.

„Ha nem fájna, akkor nem lennénk őszinték” – mondta Bartha Csaba, a győri klub elnöke a minap a Harmadik félidőben. S valóban, fájhat Amorim távozása, mert egy kitűnő játékos és egy remek személyiség távozik. Győri sikereit azonban semmi sem homályosítja el.

 

A 2019-ben épp a Rostov elleni BL-döntőben vállalt oroszlánrészt a sikerben Amorim:


Kiemelt fotó: Getty Images

 

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x