„Most jött el az idő arra, hogy vezetőedzőként dolgozzak” – Szabics Imre 22 év után hazatért

„A hegyek mellett a völgyekben is jártam labdarúgóként” – véli a játékosként több Bundesliga-klubnál megfordult Szabics Imre. Edzőként még rendkívül fiatalnak számít, de már jelentős, nyugati futballkultúrában szerzett tapasztalat birtokosa, mint pályaedző. Nemrég igent mondott MOL Fehérvár FC hívó szavára – először dolgozik egy csapatot irányító szakmai stáb élén.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

 

A korábbi történelmi időkben általános jelenség volt, hogy egy tehetséges, jó képességű magyar külföldön kitanult valamilyen mesterséget, majd ott szakmai gyakorlatot is szerzett. Később pedig tudását és tapasztalatát hazájában kamatoztatta, hozzájárult az adott területen végbemenő újításokhoz, fejlődéshez. Sokan a magyar futball előrelépésének egyik zálogát ebben a hagyományban látják. Véleményük szerint segítené a sportág itthoni előrelépését, ha a miénknél jelenleg magasabbra taksált bajnokságban játékosként, majd esetleg edzőként is hosszú éveket eltöltött szakemberek itthon folytatnák karrierjüket. Importálnák az ott magukba szívott, zsigereikbe ivódott szemléletet, mentalitást. Új taktikai felfogással, elemekkel is bővülne a hazai repertoár.

 

Amikor Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitányként hét mérkőzésen irányította válogatottunkat, a fenti szemlélet hívei okkal gondolhatták úgy, hogy igazuk van. Szurkolói és szakmai szemmel is öröm volt nézni a világos elképzeléssel, rendíthetetlen tartással futballozó nemzeti tizenegyünket. A Dárdaira jellemző retorika pedig a futballrajongóknak igencsak tetsző hangot ütött meg. Semmi előzetes vagy utólagos magyarázkodás, mentegetőzés, semmi ezerszer elcsattogtatott lózung, vagy földtől elrugaszkodott, populista ígéret. A realitások talaján maradt, közhelyhalmozás helyett konkrét szakmai elemekkel teletűzdelt kommunikáció jellemezte.

 

Tinédzserként az osztrák élcsapatban

Abban az időben Dárdai másodedzője volt Szabics Imre, aki hasonló utat járt be. Szegeden született, ott ismerkedett meg a labdarúgással. Tizenhét évesen a Ferencvároshoz került, ahol teljesítményével hamar felhívta magára a nemzetközi labdarúgás figyelmét is: 24 mérkőzésen 12 gólt szerzett, de nemcsak ebből a statisztikából, hanem a játékából is látszott, hogy komoly potenciál lakozik benne. 1999-ben, 18 esztendős korában leigazolta az osztrák bajnokságban abban az időben is élcsapatnak számító Sturm Graz. Ott fejlődése dinamikusan haladt tovább, megtapasztalhatta, milyen futballozni az európai élporondon: a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepelt. 2003 nyarán következett az újabb váltás a pályafutásában, amikor több topligás klub szerette volna, ha náluk folytatja pályafutását. Ő a német VfB Stuttgartot választotta.

 


Parádés volt bemutatkozása a Bundesligában. Csapata a Hansa Rostock ellen játszott, ő a 60. percben lépett pályára csereként, majd a 75. és a 76. percben is gólt szerzett. Stuttgarti évei alatt a nemzetközi porondon is voltak emlékezetes mérkőzései. Mindenképp említést érdemel egy 2003. október elsején lejátszott, Manchester United elleni Bajnokok Ligája-találkozó, ahol góllal és gólpasszal egyaránt hozzájárult a 2-1-es győzelemhez. Egy idő után azonban kiszorult a csapatból, sérülés is hátráltatta, így a több játéklehetőség reményében egy másik Bundesliga-együtteshez, az 1. FC Kölnhöz igazolt. Kálváriája azonban tovább folytatódott, mai fejjel talán másképp döntött volna az átigazolást illetően:

 

„Stuttgartból egy komoly sérüléssel bajlódva igazoltam Kölnbe, ami óriási hiba volt. Bárkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy csapatváltáskor legyen maximálisan egészséges”.

 

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

Edzője: Jürgen Klopp

Mindössze 11 mérkőzésen lépett pályára a Köln színeiben, ezeken egy gólt szerzett. A következő állomáshelye a FSV Mainz volt, ahol a sérülés elkerülte, de másféle zökkenők hátráltatták mind a csapat, mind pedig az ő teljesítményét:

 

„Ideálisnak sem nevezném az akkori helyzetemet. Kölnben fél évig nem játszhattam, aztán kiestünk a Bundesligából. Nem válogathattam az ajánlatok között. Mainzban Jürgen Klopp volt az edző, aki már akkor is modern felfogással dolgozott, és sikeresek volt, emiatt azonban szétszedték a csapatot. Nagy nyomás volt az érkezőkön, mindenki azt leste, hogyan tudjuk pótolni a távozókat. Végül egymás után kétszer estem ki az élvonalból úgy, hogy nem is olyan régen még BL-nyolcaddöntőben játszottam a Stuttgarttal a Chelsea ellen. Nagy volt a kontraszt.”

 

2007-ben átadólistára tették, a német másodosztályú FC Augsburgban folytatta, ahol 2010-ig futballozott. Ebben az időszakban 52 mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Pályafutásának záróakkordjaként három évet ismét a Sturm Grazban játszott. Tulajdonképpen keretbe foglalta külföldi játékoséveit, hiszen visszatért első külhoni csapatába. Ez a periódus sikeresnek mondható: 83 mérkőzés és 20 gól fémjelezte a második grazi korszakot, kulcsjátékosnak számított. 2013. szeptemberében vonult vissza, a Wacker Innsbruck ellen 1-0-ra megnyert találkozó előtt klubja egy 216-os számú mezzel búcsúztatta, arra célozva, hogy összesen ennyi tétmeccsen lépett pályára a csapatban.

 

A legendás csíkos mezben (Forrás: sportolunk.sk)

 

A válogatottban

Szabics 36-szoros magyar válogatott, 13 gól fűződik a nevéhez. Valósággal berobbant a nemzeti tizenegybe: első tíz mérkőzésén hét gólt szerzett. Azonban a 2006. október 11-én Máltától elszenvedett vereség csakúgy, mint több válogatott társa esetében, többéves mellőzést eredményezett:

 

„Öt évig nem játszottam a válogatottban, mert miután kikaptunk Máltán, kitalálták, hogy generációváltásra van szükség, és én hirtelen öreg lettem. Engem és másokat hosszú időre félretettek, aztán a sikertelenség miatt később visszahívtak minket. Ha évente nyolc meccsel számolok, amely emiatt kiesett nekem, akkor 80-90-szeres válogatott is lehettem volna, és biztosan nem 13 góllal fejezem be.”

 

Visszavonulása után is a futball világában maradt és Grazot sem hagyta el: a tehetséges játékosok felkutatása volt a dolga. 2014-ben csatlakozott Dárdai Pál stábjához, mint a magyar válogatott másodedzője, így részese volt annak a sikeres időszaknak, ami a két évvel későbbi Európa-bajnokságon való részvételünket megalapozta. 2016-ban a grazi ranglétrán is feljebb lépett: a csapat pályaedzője lett Franco Foda mellett, aki játékoskorában csapattársa és edzője is volt. Fodát szintén pályaedzőként az osztrák válogatotthoz is követte.

 

Vissza Magyarországra

Nagyon élvezte az ezzel a megbízatással járó munkát és felelősségeket, de amikor az idei évben a MOL Fehérvár FC a vezetőedzői posztra szerette volna megnyerni, úgy érezte, eljött az idő a váltásra. Az osztrák szövetség nem gördített akadályt távozása elé, így két hónapja, április elsején munkába állhatott Székesfehérváron:

 

„Egy Eb-részvételt és egy valószínűsíthető világbajnoki szereplést nem volt könnyű feladni, de tudatosan építettem eddig is a karrieremet, és úgy érzem, most jött el az idő arra, hogy vezetőedzőként dolgozzak.”

 

 

A hármas bemutatása (Forrás: molfehérvárfc.hu)

Segítői egykori válogatottbeli játékostársai, a tavaly visszavonult Juhász Roland és Torghelle Sándor lettek, akik hosszú távra terveznek és nagy sikerekről álmodnak a királynék városában:

 

„A munkamegosztás majd kialakul, de úgy tervezzük, hogy Torghelle a támadásokért, míg Juhász a védekezésért lesz felelős, én pedig összefogom a kettőt…A realitás az, hogy nyártól ütőképes legyen a csapatunk, konkurenciája lehessünk a Fradinak, és három éven belül legalább egyszer bajnoki címet nyerjünk.”

 

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “„Most jött el az idő arra, hogy vezetőedzőként dolgozzak” – Szabics Imre 22 év után hazatért

  1. Sziasztok!

    Jó játékos volt, soha nem felejtem el a Unitednek lőtt gólját…haverral élőben néztük a TV-ben.
    Szépen-okosan eltekerte!

    Nem akarom se lehúzni, sem pedig (le)minősíteni…de én nem látom benne az edző alkatot…de ha sikeres lesz, akkor én tévedtem egy jó nagyot…majd meglátjuk(mondta a vak, és nem látta meg)

Írj hozzászólást