Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2021. 02. 20.

Újra a nyugalom az úr Grazban – II. rész

Author avatar
Az utóbbi pár évben egy elég zaklatott és sikertelen időszakot élt át Ausztria egyik legpatinánsabb együttese, a Sturm Graz. Leginkább konfliktusok és kapkodás jellemezték a klubot, amely a tavalyi szezon végén bemutatott példa nélküli mélyrepülésben csúcsosodott ki a bajnokság rájátszásában. A változások elkerülhetetlenek voltak és eleddig úgy néz ki, hogy a nyáron elindított „helyreállítási munkálatok” sikerrel járnak. Problémafeltáró cikkünk második részében a tavaly nyáron elindított és eddig egészen biztatóan futó új projektet vesszük górcső alá.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az előző részben megnéztük, miként futott a Sturm Graz a 2018-as kupasiker után zsákutcába. Miután az előző szezont borzalmasan fejezték be, tavaly nyáron új alapokra kellett helyezni a klub koncepcióját, ehhez pedig pár személyi változást is meg kellett hozni.

 

ÚJ SPORTIGAZGATÓ, ÚJ KONCEPCIÓ

A kudarcokhoz nagyban hozzájárult az elhibázott transzferpolitika, ami Günter Kreissl felelőssége volt. 2020 áprilisában vált hivatalossá, hogy a sportigazgató négy év után elhagyja a klubot. Az első években még Franco Foda mellett a bajnoki ezüst és a kupagyőzelem egyik letéteményese volt: az igazolások jól sültek el, és anyagilag is pozitív mérleget produkált az együttes. A 2018 nyarán bekövetkezett változások viszont alapvetően megfordították a trendet. Az új érkezők, akik nagyrészt Kreissl közreműködésével érkeztek, jellemzően egyáltalán nem váltak be, a klub utánpótlását pedig szinte teljesen figyelmen kívül hagyta. Az ebből következő rossz eredmények pedig a Heiko Vogellel való viszonyának megromlásához, majd az edző távozásához vezettek.

Egyre inkább úgy nézett ki, hogy a sportigazgató csupán rövid távú célokban gondolkodik, a tavalyi szezon végén bemutatott összeomlás pedig nyilvánvalóvá tette, hogy a koncepciót alapvetően újra kell gondolni. Ebbe az új koncepcióba pedig Kreissl nem illett bele és távozott a klubtól – bár eleinte úgy volt, hogy ősszel technikai igazgatóként visszatér, végül ebből nem lett semmi. Egy decemberi interjúban így nyilatkozott a távozásáról:

 

„Nekem természetesen jobb lenne, ha a Grazban töltött évek fordítva alakultak volna. A klub elhagyása szebb lett volna egy kupagyőzelemmel. De ez így alakult. Érzelmileg szorosan összekötődtem a Sturmmal, és még mindig intenzíven követem a klubot. A Sturm egyszerűen a szívemhez nőtt,majdnem minden meccsüket megnézem.”

 

Ezt a nehéz örökséget az az Andreas Schicker vette át, aki már 2018 ősze óta szolgálta az egyesületet, mint vezető játékosmegfigyelő. Nyáron Christian Jauk elnökkel közösen egy hároméves tervvel álltak elő, hogy a klubot új alapokra helyezzék, és újra az élmezőnybe vezessék. A terv fő része a keret fiatalítása volt, hiszen Kreissl vezetésével pont ez volt az a terület, ahol látványosan kudarcot vallott a grazi együttes az utóbbi években. Az ígéretes utánpótlás-játékosok nem kaptak lehetőséget, így a keret egyre inkább öregedett. A keretátalakítást nehezítették a vírus okozta anyagi nehézségek, így az igazolásokra is jóval kevesebb büdzsé állt a rendelkezésére az új sportigazgatónak. Elsőként távoztak a már erősen túlkoros, már nem feltétlenül a csúcson teljesítő játékosok – és bár sok pénzt nem látott értük a klub, de a felszabaduló fizetési keret azért nagy segítséget jelenthetett. Pénzszűkében előtérbe kerültek a saját nevelésű játékosok is, akiket addig jellemzően kisebb kluboknál szerepeltek kölcsönben.

A fiatalok hatékonyabb fejlődése érdekében egy új partneri megállapodást kötöttek a másodosztályú, szintén stájer Kapfenberggel, ahol játéklehetőséghez jutottak az utánpótláscsapatokat már végig járó, de a felnőtteknél még kispadon lévő játékosok.

 


Hívd meg barátaidat az Unibetre és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


KI LEGYEN AZ EDZŐ?

A szégyenteljes szezonzárás után Nestor El Maestrónak sem volt maradása. Utódként Ausztriában mindenki azt a Markus Schoppot tartotta biztos befutónak, aki csodával felérő módon európai kupaindulásig vezette a liga legkisebb büdzséjéből gazdálkodó Hartberget. Schopp több szempontból is ideális lehetett volna, hiszen grazi születésű, ráadásul játékosként 1998 és 2001 között több mint 100 mérkőzésen szolgálta a klubot, visszavonulása után pedig évekig edzette a Sturm utánpótlásegyütteseit – egészen 2017-ig, amikor viharos körülmények között távozott, miután konfliktusba keveredett Kreissllel. Az edző nem értett egyet a sportigazgató elképzeléseivel. Egyes osztrák sajtóértesülések szerint Schopp addig semmiképp sem tért volna vissza Grazba, amíg Kreissl valamilyen vezetői pozíciót tölt be. Bár a sportigazgató távozott, mégsem a Hartberg sikeredzője lett a befutó, hanem kisebb meglepetésre az Austria Wiennel elég nehéz szezonon áteső Christian Ilzer.


Christian Ilzerről korábban írtam egy kétrészes portrét, amiben részletesen bemutattam a tréner példaértékű életútját és munkásságát.


Az első meglepőnek tűnő választásnak azért megvoltak az ésszerű okai. Ilzert kifejezetten kedvelte a klub elnöke, Jauk, és 2017 telén komolyan felmerült, hogy ő követi Fodát az edzői poszton. Ilzer akkor éppen a Hartberggel volt jó úton afelé, hogy feljuttassa a klubot az élvonalba. Végül a vezetőség akkor a döntést még túl rizikósnak ítélte meg, de szinte biztosnak látszott, hogy idővel az ambiciózus edző a Sturmnál fog kikötni:ennek az ideje végül tavaly nyáron jött el. Ilzer remekül beleillett abba a koncepcióba, amit meghirdettek a Mura-menti város együttesénél. Egyrészt 30 év után ő lett az első stájer származású edző a Sturm Graznál, másrészt korábbi állomáshelyein is nem egyszer bizonyította már, hogy nem fél mély vízbe dobni a fiatalokat. Így tett az Austria Wiennél is, ahol a tavalyi szezon végére nem egy 20 év körüli játékos vált nála alapemberré, és egyáltalán nem okoztak csalódást. Andreas Schicker is ezt az erényét emelte ki az új edzőnek, amikor bemutatták a nagyközönségnek.

 

„Christian Ilzer minden olyan tulajdonságnak a birtokában van, amiket a Sturm új útjában meghatároztunk. Tudja fejleszteni a játékosokat, jó játékfelfogása van, és az Austria Wiennél eltöltött nehéz szezon után még jobb tréner, mint azelőtt.”

 

A képen balról jobbra: Christian Jauk, Christian Ilzer és Andreas Schicker


 

BIZTATÓ KEZDET

Az újratervezett koncepció keretében Ilzernek nem kellett megküzdenie az azonnali eredménykényszerrel, ami részben elődjei vesztét okozta. Kimondottan azt várták el tőle, hogy az első évben vigye végig a fiatalítást, és kialakítson egy alapcsapatot, amely a jövőben reálisan veheti fel a versenyt akár a bajnoki címért is, de minimum a dobogóért. Ennek következtében nyáron hatalmas mozgás volt a keretben.

Andreas Schicker már kinevezése után nem sokkal kijelentette, hogy az idősebb, illetve a csapatba beilleszkedni képtelen játékosoktól minden további nélkül megválnak.

A védelem például teljes egészében kicserélődött Anastasios Avlonitis és Lukas Spendlhofer távozásával, a helyüket pedig jellemzően 20 év körüli fiatalok vették át. A hátsó sor vezére például a mindössze 19 esztendős David Németh lett, akit kölcsönben szereztek meg a Mainz utánpótláscsapatából, de mellette stabil kezdővé vált a védelem bal oldalán a 20 éves Amadou Dante is, akit még 2019 nyarán igazoltak Maliból, de azonnal kölcsönadták Hartbergbe, aholtevékeny részt vállalt a csapat nagy menetelésében. Mint később kiderült, egyáltalán nem vallottak szégyent a fiatalok.

A középpályán is történtek változások – leginkább a hatos poszton – ugyanis innen a spanyol Juan Domínguez és a feljutó Riedbe távozó Markus Lackner elhagyták az együttest. Egyikük sem tudta bebizonyítani, hogy helyük lenne Grazban, és ők is a nagy keretátalakulás áldozatai lettek. A pótlás Huddersfieldből érkezett Gorenc Stankovic személyében, aki a 2018-19-es szezonban 11 mérkőzésen a Premier League-ben is pályára lépett, a Manchester City ellen pedig gólt is szerzett, viszont nem tudott alapemberré válni a következő szezonban a Championshipben sem. A 24 éves szlovén sokoldalúsága viszont meggyőzte a graziakat, ősszel pedig középső védőként és védekező középpályásként egyaránt lehetett rá számítani – alapemberré vált. A nyár folyamán szintén ingyen leigazolták Andreas Kuent is, aki a tulajdonosi botrány következtében visszasorolt Mattersburg játékának egyik alapköve volt, és Grazban is hamar kulcsember lett a bal oldali nyolcas posztján.

A szezon egy kicsit nehézkesen kezdődött: három döntetlennel indítottak, a támadójáték pedig még eléggé akadozott. A negyedik fordulóban az Altach elleni 4-0-s siker viszont meghozta az áttörést, magabiztosságot kölcsönzött a megfiatalított együttesnek. Az Ilzer által itt is favorizált rombusz középpálya egyre jobban működött, remekül zárták a pálya közepét.

Stílusát tekintve a csapat leginkább a gyors átmenetekben jeleskedett, amelyekben a gyors szélső hátvédek: Dante és Ingolitsch játszottak főszerepet.

A Salzburgot novemberben idegenben sikerült meglepni ezzel a játékkal, miután a második félidőben Jesse Marsch kinyíló csapata hátul nem tudott ellenállni a villámgyors grazi kontráknak. Ennek a játéknak a váratlanul stabil védelem ágyazott meg, amit középen David Németh ifjú kora ellenére mintaszerűen fogott össze. Az őszi 11 mérkőzés során mindössze öt kapott góllal állt az együttes, bár itt meg kell említeni, hogy a rutinos hálóőr, Siebenhandl kimagasló félszezont teljesített, ez az elképesztő szint azért hosszú távon nem tűnt fenntarthatónak. Mindent összevetve, a csapat a második helyen telelt szorosan az éllovas Salzburg nyomában. A graziak nyilvánvalóan azért előnyben voltak a vetélytársakkal szemben, hiszen nem voltak európai kupateendőik a három közvetlen riválissal, a Salzburggal, a Linzzel és a Rapid Wiennel ellentétben, de így is kijelenthető, hogy az új projekt villámrajtot vett.

 

Ilzer alapcsapata ősszel


 

A 2018-as kupagyőztes keretből hárman maradtak meg hírmondónak. A kapuban Siebenhandl, a középpályán Hierlander, illetve elől Jantscher továbbra is kulcsemberei a csapatnak, akik remekül fogják össze és vezetik a megfiatalított gárdát.

A váratlanul jó ősztől viszont nem szálltak el az elvárások. A vezetőség továbbra is a józanság talaján maradt, szóba sem került a bajnoki cím az elvárások megfogalmazásakor. Bár nem volt ok nélküli a jó szereplés, azért gyenge pontok még bőven voltak. Felépített támadásoknál akadt problémája a graziaknak, és alapjába véve is ez a kontrákra építő játék könnyen kiismerhető az ellenfelek számára. A Rapid Wien elleni 4-1-es vereség a januári újrainduláskor figyelmeztető jel volt. A védelem hajlamos szétszakadni, és a középpályán szereplőktől is rengeteg futást igényel a rombusz felállás, ami időnként okoz kellemetlenségeket. Ugyan egyelőre hullámzó a téli szünetet követően a csapat, azért támadásban igyekeznek kreatívabbá válni. Legutóbb a Linz ellen hiába szenvedtek vereséget a graziak, játékban abszolút egyenrangú felek voltak, azonban elől a helyzetkihasználással adódtak gondok.

Összességben nagy krízisről nem beszélhetünk, igazából ezután az ősz után várható volt egy kis visszaesés, de még így is bőven a várakozásokon felül teljesít az együttes.


Fotók: Getty Images

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.