Álomszerű idényt produkált Lensben a belga futball új csillaga – Lois Openda

Káprázatos szezont fut a Ligue 1-ben második helyen végzett RC Lens csatára, Lois Openda. Negyedik helyen áll a góllövőlistán az első franciaországi idényében, a várható gólok tekintetében pedig csak Kylian Mbappé előzi meg. Az ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében is megmutathatja magát, ami dobbantó lehet számára egy topklub felé.


Lois Openda a belgiumi Liege-ben született 2000-ben, marokkói származású édesanya és kongói édesapa gyermekeként nevelkedett. 15 éves koráig a helyi Standardban pallérozódott, akkor igazolta át a nagy rivális FC Bruges az utánpótlás-válogatott támadót. 2018-ban mutatkozott be a belga élvonalban, a szezont később második helyen záró FC Bruges-ben, egy évre rá pedig bajnok lett, de az öröme nem lehetett határtalan, hiszen mindössze 387 percet töltött a pályán és gólt nem szerzett.


A hozzá hasonlóan tehetséges, de nála egy évvel fiatalabb Charles De Ketelaere sem kapta meg a bizalmat még abban az idényben, mert az azóta már szintén kivétel nélkül topligában szereplő Krépin Diatta (mostani klubja: AS Monaco), David Okereke (Cremonese) és Emmanuel Dennis (Nottingham Forest) élvezték a bizalmat. De Ketelaere maradt a klubnál és alapemberré vált a következő szezonban, azonban Openda úgy érezte, hogy váltania kell és két évre a Vitesse Arnhemhez ment kölcsönbe. Ezzel az aktuálisan legerősebb belga együttestől egy erős holland középcsapathoz szerződött, ami akár visszalépésnek is tekinthető, de mint utóbb kiderült nagyszerű döntés volt.


A Vitesse-nél megkapta a bizalmat

Rögtön kulcsemberré vált 2020 őszén a Vitesse-ben. Remek csatártásra akadt az albán Armando Broja személyében, aki a következő idényben már a Premier League-ben, a Southampton FC színeiben ontotta a gólokat. Mind a ketten tíz góllal zárták az idényt, a Vitesse pedig várakozáson felül teljesítve negyedik lett. Openda alapozó számai ebben az idényben még nem voltak kiemelkedők, viszont három játékelemben már ekkor a legjobbak közé tartozott Hollandiában.


Kiválóan vezette a labdát előrefelé és rengeteg cselt vállalt, amik jó arányban sikerültek is számára, folyamatosan bontotta az ellenfél védelmét.


Emellett sokszor ki lehetett ugratni, lefutotta a védőit. A tíz gólja mellé négy asszisztot is jegyzett.


A holland liga egyik legjobbja lett

A második hollandiai szezonja még jobban sikerült, szinte minden mutatóban jelentősen előrelépett. Sébastien Haller mögött második helyen zárt a góllövőlistán 19 góllal (18,2 xG-t hozott össze). Nemcsak a gólokat termelte, hanem egyéb mutatókban is a liga egyik legjobbja volt. Labdavezetésben és progresszív passzok átvételében is tovább fejlődött, utóbbiban az ötödik legjobb volt a bajnokságban, emellett tizenhatoson belülre való betörésben a harmadik. Openda lőtt a legtöbbet kapura és ő is találta el a legtöbbször a kaput.Valódi befejező csatárra jellemző erényeket csillogtatott, a passzjátéka nem fejlődött annyit, mint a kapu előtti megoldásai és beindulásai. Ebben közrejátszhatott az is, hogy nem volt hozzá hasonló képességű játékos a támadósorban, hiszen az a Nicolai Baden Frederiksen számított a második legjobb befejezőnek a maga hét góljával, aki a mostani szezonban tavasszal a Ferencvárosban nem tudott helyet kiharcolni magának.


Openda egyértelműen kinőtte a holland bajnokságot, nem is lehetett kérdés, hogy számos ajánlata lesz topligás csapatoktól a 22 éves csatárnak.


Emellett a Konferencia-ligában 16 közé jutott a Vitesse, ebben a sorozatban is hátán vitte a csapatot a belga támadó: négy gólt és két asszisztot jegyzett. A játékjoga továbbra is az FC Bruges-é volt, a belgák a Lens 9,8 millió eurós ajánlatát fogadták el.


A Lens az előző idényt remekül kezdte, de a téli időszakban jelentősen visszaesett, de egy jó hajrával a hetedik helyet azért megszerezte. A klub bérkerete alapján csupán a 15. a Ligue 1-ben, így aztán különösen megsüvegelendő teljesítménynek számít, hogy második helyen végzett a piros-sárga alakulat ebben a szezonban és Bajnokok Ligája-induló lesz.


auto_altKép leírásOpenda beszéde a szurkolókhoz a szezon utolsó hazai meccse után (Fotó: Alamy)


A francia bajnokságban is remekül indul be a védelem mögé

Openda a harmadik fordulóban kezdte a gólgyártást az AS Monaco ellen, majd zsinórban a Stade Rennes, a Lorient és a Stade Reims ellen is betalált, így hat forduló után már négygólos volt, tehát hamar felvette a Ligue 1 magas tempóját.


A folytatásban is ontotta a gólokat, sőt 1967 után ő lett az első lensi játékos George Lech-t követően, aki a Ligue 1-ban elérte a húszgólos határt.


A találatai zömét a francia bajnokságban is kiugratásokat követően szerzi, nagyon jó ütemben fut be a védők mögé és kiváló labdavezetési technikájának, valamint gyorsaságának köszönhetően nem tudják elvenni tőle a labdát. Nagyon gyakran alkalmaz lövőcselt a jobblábával, amire rácsúsznak a védők, ő átteszi az ügyesebbnek számító másik lábára és higgadtan a kapuba gurít. Emellett klasszikus centerezés után is volt már néhányszor eredményes fejjel, illetve magas letámadásból adódó labdaszerzést követően is lőtt már gólt. 3-4-2-1-es felállásban játszik a Lens, Openda az egyedüli ék. Rendkívül modern felfogásban játszanak a piros-sárgák, magasan támadnak le, sok labdaszerzésük van az ellenfél térfelén és a támadóharmadban rengeteget passzolnak.


Openda a góllövőlistán a negyedik helyen áll Kylian Mbappé, Alexandre Lacazette és Jonathan David mögött. Nem véletlenül, hiszen a npxG-je 0,64 mérkőzésenként, ebben a mutatóban pedig már csupán a világ egyik legjobb játékosának számító Mbappé van előtte a rangsorban. Az egyik legtöbb lövést vállalja a bajnokságban, akárcsak Hollandiában egy évvel korábban, de jó helyzetekből próbálkozik (0,17 a lövésenkénti npxG-je) és 50%-ban kaput is talál, ami kiváló mutató. Csak Mbappé és Martin Terrier találta el többször a kaput. Emellett amiben Hollandiában a legjobbak közé tartozott, azokban a mutatóban a Ligue 1-ben is jól teljesít, még ha nincs is a legszűkebb elitben labdavezetés, cselezés és progresszív passzokkal való megjátszhatóságban, de a tizenhatoson belülre való betörésben zseniális.


Biztos, hogy jót tenne a pályafutásának még egy év a Lensban, különösen, hogy a Bajnokok Ligájában is szerepelhet. Ez a szint, amit hozott ebben az idényben mindenképpen arra predesztinálja, hogy erősebb bajnokság felsőházi, európai kupaindulásért küzdő csapatában is kiemelkedőt alkothat.


Openda 2022 nyarán bemutatkozott a belga válogatottban, annak ellenére, hogy a marokkóiakat is választhatta volna. A lengyelek elleni bemutatkozó meccsén hét perc elég volt neki a gólhoz, emellett még Egyiptom hálóját vette be. A világbajnokságon Marokkó ellen végig a kispadon ült, de Kanada ellen kapott 13 percet a csalódást okozóan szerepelt belga válogatottban.Kiemelt fotó: Alamy