Autóversenyző Hollywoodból – 30 for 30: Tim Richmond. To the Limit

A NASCAR-t a 80-as években leginkább a déli államokból származó, klasszikus férfi sztereotípiákat erősítő versenyzők uralták, majd megérkezett Tim Richmond, a hajón élő, gazdag manöken, akit mintha mindig is sztárnak szántak volna. Ám egy súlyos betegség miatt nem futhatta be azt a karriert, amit a tehetsége alapján magánénak tudhatott volna. De pontosan milyen körülmények között ért véget az amerikai autósport üdvöskéjének a pályafutása? A 30 for 30 26. epizódja erre a kérdésre keresi a választ.

null

A NASCAR-t európai szemmel igen nehéz megérteni: a legtöbb verseny oválpályán zajlik, a pilóták nem világszerte ismert versenyzők, legyenek is akármekkora sztárok a hazájukban. Pedig igen nagyok, hiszen az amerikai sportkultúra egyik legszebben csillogó ékköve ez a versenysorozat. A mostani állapot azonban egy fejlődési ív végpontja: a 80-as és 90-es években igen jelentős változások léptek életbe a sportág életében, amelyek a szakértők szerint nagyon fontos szerepet játszottak a ma látható imidzs kialakulásában. Ezeknek a katalizátora jelen film alanya, Tim Richmond volt.


Richmond igazi csodagyerekként élte le életének első évtizedeit. Mintha Philip Roth Svédje és John Updike Nyúlja (az Amerikai Pasztorál és a Nyúl című sorozat főszereplői) egyesülne benne: a gimnazista sportcsillag, aki néhány évvel később elveszi a szépségkirálynőt, majd mindenki által irigyelt családot alapít.Bármibe kezdett, tehetséges volt benne, a gimnáziumi focicsapatában visszavonultatták a mezszámát”


– fogalmaz Richmond anyukája.


Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pilóta családja igen vagyonos volt, olyannyira, hogy a fiút egy komplett versenyautóval lepték meg a 16. születésnapján. A fiatal sportoló útja ezt követően egyenesen az adrenalinnal teli versenysorozatokhoz vezetett. Először az IndyCarban próbálkozott, majd hamar rátalált a NASCAR-ra. A váltással kapcsolatban egyszer így nyilatkozott:Lezúztam pár Indy-autót az 500 után. Milwaukee-ban és Mid-Ohión baromi látványosat estem, Michiganben egyenesen két darabra tört alattam a járgány. Komolyan fontolgattam, hogy a versenyzői karrieremet jegelnem kellene. Kaptam viszont egy ajánlatot arra, hogy próbáljak ki egy stock-cart, éltem vele és rájöttem, hogy ezt sokkal jobban szeretem vezetni.”

A NASCAR tehát egy valódi rocksztárral bővült, és ebben bizony semmi túlzás nincs, hiszen amellett, hogy Richmond jól érezte magát a zárt kasznis autókban, a szurkolókkal is megtalálta a közös hangot. Legalábbis egy részükkel, és ezt remekül mutatja be a Rory Karpf által rendezett epizód. Az viszont már kimaradt a filmből, hogy sokakból ellenérzéseket váltott ki Richmond exhibicionista viselkedése. Egy alkalommal például ittasnak tűnő állapotban jelent meg a szurkolók előtt, az italt pedig még a nézők jelenlétében is teátrálisan öntötte a szájába. Persze, sokan azért azt is megjegyzik: könnyen lehet, hogy ez is csak a show része volt, a hatás azonban megkérdőjelezhetetlen. Egyébként a feltételezés nem is volt alaptalan, hiszen Richmond nagyon szeretett volna hollywoodi karriert befutni, s ez végül indirekt módon sikerült is neki, hiszen többek között ő inspirálta a Tom Cruise főszereplésével készült, általunk is bemutatott Mint a villám című alkotást.


Richmond élete viszont nem filmszerű véget ért. Karpf archív híradófelvételekkel illusztrálja az Egyesült Államokat ekkoriban rettegésben tartó AIDS-járványt, amelynek a sportoló is áldozata lett. Eleinte jóval inkább influenzára és tüdőgyulladásra gyanakodtak a rosszullétei kapcsán, idővel azonban egyértelművé vált, hogy sokkal súlyosabb diagnózisra kell számítania. A versenyző rövid időre még visszatért, sőt két futamot is nyert, de a nagy versenyen” sajnos előre eldőlt a végeredmény. Richmond egyébként pályafutása végén még kábítószer-használat gyanújába is keveredett, de végül bizonyosodott, hogy hamisak voltak azok a tesztek, amelyeken ő pozitív eredményeket produkált.


A 30 for 30 26. epizódja ezt a tragikus életutat mutatja be, helyenként kicsit talán túl jóhiszeműen, de mindenképpen érdekesen. És még a NASCAR-t is jobban megértjük belőle.A 30 for 30 dokumentumfilm-sorozat e részeiről írtunk eddig ajánlót:


2. rész (The Band That Wouldn’t Die):„Nem tudom nézni, hogy egy férfi sír”

5. rész (Without Bias):„Az ártatlanságunkat vették el”

9. rész (Guru of Go): Az edző szent őrült

10. rész (No Crossover. The Trial of Allen Iverson): Mi történt azon az estén?

16. rész (The Two Escobars): „A nemzeti büszkeségünkért játszottunk”

17. rész (The Birth of Big Air):Mindig magasabbra vágyott

21. rész (Unmatched): Az ellenfelem a barátom

23. rész (Into the Wind): Széllel szemben

24. rész (Four Days in October):Aki látta, nem feledi

25. rész (Once Brothers): „Kosárlabdázók vagyunk, nem politikusok”Kiemelt kép: ESPN