Az argentin válogatott sikerkovácsa – Lionel Scaloni

A kontinenselsőségek tekintetében korábban rekorder Argentína idén nyáron 28 év szünet után nyerte meg ismét a Copa Américát, egyúttal mindent figyelembe véve, 1993 óta az ország első felnőtt labdarúgó-tornáját nyerte meg. Köszönhetően jórészt a pályája elején álló szövetségi kapitány, Lionel Scaloni szemléletének.

null


Lionel Sebastián Scaloni annak idején szülővárosa, Rosario két nagy klubja közül a Newell’s Old Boysban kezdte pályafutását. Ott, ahol később Lionel Messi is focizni kezdett, nem sokkal előtte pedig edzőként Marcelo Bielsa, játékosként Diego Maradona is megfordult. A felnőttek között csak egy évet töltött nevelőegyesületénél, majd átigazolt az Estudianteshez, ahol sokkal több szerep jutott neki és két év alatt az egyik legjobb argentin jobbhátvéddé nőtte ki magát.

1997 decemberében az akkor a sikerkorszaka előtt álló spanyol RC Deportivo szerződtette. Scaloni nyolc éven át volt tagja a SuperDepornak. Az argentin légiós a galíciai csapat megbízható tagja volt többek közt Fran, Diego Tristán, Juán Carlos Valerón, Roy Makaay vagy Djalminha társaként. A Depor az 1999–2000-es szezonban megnyerte a bajnokságot, 2002-ben pedig a Spanyol Kupát és a Szuperkupát is elhódította. Scaloni az ott töltött évei alatt 264 tétmérkőzést játszott a kék-fehér színekben.


Az argentin védő az utolsó deporos évében már a West Ham Unitednél szerepelt kölcsönben, amellyel a FA-kupa döntőjéig jutott. Scaloni ezt követően a 2006–2007-es idényben a Racing Santander játékosa volt, majd 2007 és 2013 között a Lazióban kereste a kenyerét. Ebben az időszakában egy ideig csapatkapitány is volt, de egy szezont kölcsönben a Mallorcában is eltöltött. 2013-tól 2015-ig az Atalanta alkalmazásában állt, ahol együtt futballozott mostani válogatott játékosával, Alejandro „Papu” Gómezzel, de már csak kiegészítő játékosként.

 


 


Scaloni tagja volt az 1997-es világbajnokságon diadalmaskodó U20-as válogatottnak, azonban mindössze hét alkalommal lépett pályára a felnőtt nemzeti csapatban, méghozzá 2003 és 2006 között. Az akkori szövetségi kapitány, José Néstor Pékerman például a legendás Javier Zanetti helyett őt vitte ki a 2006-os világbajnokságra.


Visszavonulását követően egy évvel máris edzői munkát vállalt, ugyanis a Sevilla FC-nél Jorge Sampaoli asszisztense lett 2016-ban. A páros egy évet töltött az andalúziai klubnál, ugyanis Sampaolit felkérték az argentin válogatott szövetségi kapitányának, Scaloni pedig vele tartott. Ha rezgett is a léc, de sikerült kijuttatni a nemzeti csapatot a 2018-as világbajnokságra, ahol viszont a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a kilátástalan teljesítménynek pedig Sampaoli esett áldozatául. A szövetség átmenetileg Scalonit és a korosztályos válogatottat irányító Pablo Aimart kérte fel, hogy vegye át az üresen maradt szövetségi kapitányi posztot. A többség bizonyára úgy gondolta, hogy Scaloni kap néhány meccset, amíg nem győzik meg Diego Simeonét, Marcelo Gallardót vagy éppen Marcelo Bielsát a válogatott irányításáról, de végül 2018-ban véglegesítették őt a posztján és elkezdte a hosszabb távú munkát.

 

Már a 2019-es Copa Américán is voltak biztató jelek az argentin válogatott játékában, de a bronzéremnél tovább nem jutott, miután a videóbíró meglehetősen érdekes működésének áldozataként, elveszítette a házigazda brazilok elleni elődöntőt. Az idei kontinenstornát megelőzően Scaloni tudatosan kerülte a hangzatos kijelentéseket és ígéreteket, melyek korábban rendszerint meghatározták és – utólag kijelenthetjük – megbénították az argentin válogatottat. A fiatal mester igyekezett levenni a terhet a játékosairól azzal, hogy a média nyomása ellenére az elmúlt 28 év sikertelenségétől mindig eltekintett, és kizárólag az idei torna döntőjét látta az ősi rivális Brazília elleni mérkőzésben. Lionel Messi és társai végül nyertek, így az A-válogatott a valaha volt leghosszabb tornagyőzelem nélküli időszakát adta át a múltnak. A példátlanul hosszú sikertelen időszak alatt az argentinok hét döntőt buktak el és összesen 18 tornán próbálkoztak sikertelenül.

 


„Amikor megöleltem a Copa-győzelem után Scalonit, az egy kicsit tükrözi, hogy milyen csapat vagyunk. Egy közülünk, olyan mintha ő is játékos lenne. Rendkívül nehéz időszakban vette át a válogatottat és igazi csapatot formált belőle. Bízott a játékosokban, bízott a fiatalokban, és szép lassan hittünk neki. Úgy gondolom, hogy kiváló közösséget hozott össze. Az edzői stáb nagyszerű munkát végzett, levette a terhet a labdarúgókról. Mindenkinek csak a munkájára kellett koncentrálnia, és mindenkinek egyre csak nőtt miatta az önbizalma. Már a 2019-es Copa Américán is kiváló egység jellemezte a csapatot, már akkor egy baráti, családias társaságot alkottunk. Persze, tudjuk, hogy az eredmények számítanak, és azok jelentenek igazi elismerést, a győzelmekre mindig másként tekintenek, így idén lett igazán szép és szélesebb körben ismert, amit elértünk” – jegyezte meg Messi a kontinensbajnoki cím után.

 


Több játékosa is kiemelte Scaloni csapategység-építő munkáját, elmondásuk szerint a válogatott úgy működik együtt, mint egy nagy család, és vélhetően nagyrészt ennek köszönhető a sikertelen időszak lezárása, és az hogy az argentin válogatott már több mint két éve nem talált legyőzőre.


Scaloni még mindig csupán 43 esztendős, hat évvel ezelőtt fejezte be pályafutását, és nagyon is játékosközpontú szemléletet képvisel, ami egyelőre telitalálatnak bizonyult a sok kudarcot megélt argentin nemzeti csapat számára. Munkásságát tekintve alighanem a legnagyobb siker Messi kiváló szereplése, aki újra élvezi a játékot a válogatottban, a hatszoros aranylabdás klasszis jelenléte pedig a többiek számára inkább motiváló, mintsem bénító hatással van (Sampaoli idejében ez nem így volt). Elnézve, hogy az argentinok a vb-selejtezők felénél is veretlenek, és minden esélyük megvan rá, hogy ezúttal gond nélkül veszik a kvalifikációt, a jövőre Katarban megrendezésre kerülő torna egyik esélyesei lehetnek. Persze, a világbajnokság más kávéház, de ha ezt a csapategységet sikerül megtartani és a következő bő egy esztendő alatt tovább tudnak fejlődni, akkor könnyen lehet, hogy valóban számolni kell majd velük a katari tornán.

 

Dél-Amerika: vb-selejtezők a káosz árnyékában

 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango


Képek forrása: Getty Images