Az OTP Bank Liga lehetséges nyári távozói: Nego, Dzsudzsák, Boli

Január van, ami nem csak a téli edzőtáborok és a felkészülési mérkőzések időszakát jelenti, hanem azt is, hogy sok labdarúgó a szerződése utolsó félévébe lépett és immár szabadon tárgyalhat a jövőjéről, a nyári klubváltásáról. Nemrég körülnéztünk a nagyvilágban, ahol sztárok egész sora válhat ingyen igazolhatóvá a nyártól, most pedig megnézzük, a magyar élvonalban kik élhetnek a szabály adta lehetőségekkel. Ezúttal is a Transfermarkt adatait hívtuk segítségül.

null

Némi meglepetésre magyar válogatott játékosok egész sora várja, miként alakul a pályafutása, olyan futballisták helyzete is kérdésessé vált 2023 januárjára, akik korábban kirobbanthatatlannak tűntek csapataikból. Persze az, hogy e pillanatban nem rendelkeznek érvényes szerződéssel a következő idényre, nem jelenti azt, hogy mindannyian klubot is váltanának, ám kétségtelen, hogy ennek napról-napra növekszik az esélye.Fehérvári ikonok bizonytalan jövőképpel


Mi is rendszeresen foglalkoztunk korábban a MOL Fehérvár évek óta tartó zuhanásával, több alkalommal is megjegyezve, hogy soknak tűnik a jóllakott, régi bútordarab, akik jó fizetésért, a komfortzónájukban ellötyögve nem tudják feljebb emelni a klubot a közelmúlt sikereinél. A Ferencváros klub- és csapatépítésben is nehezen behozható előnyre tett szert, miközben Székesfehérváron ki tudja hányadszor beszéltek a megújulásról.


Ennek lehet áldozata a 31 éves Nego Loic, aki 26 válogatottságot is összeszedett az évek alatt, ám Huszti Szabolcs nyíltan kritizálta már a nem megfelelő hozzáállását és edzésmunkáját. Ő valószínűleg az előttünk álló hónapokban új szerződésért küzd, miként a zöld-foki-szigeteki légiós, Stopira (34) is, aki valószínűleg túl van már pályafutása csúcsán, de hazája válogatottjának csapatkapitányaként nyilván ambiciózus a folytatást tekintve. Rajtuk kívül még a brazil szűrő, Alef, a grúz ék, Budu Zivzivadze és a nigériai származású szélső, Funsho Bamgboye rúdja áll kifelé, mindhárom esetben meglepő lenne a közös folytatás.


auto_altKép leírásVajon hány fehérvári gólt ünnepelhet még Nego Loic? (Fotó: Magyar Hírlap)


A megye másik élvonalbeli képviselőjénél, a Puskás Akadémiánál viszonylag rendezett a jövőkép, bár az egykori román válogatott Alexandru Baluta szerződése lejár, a klub alighanem tud olyan szerződést ajánlani, amely maradásra bírhatja a kétségkívül technikás, de sokszor fegyelmezetlen karmestert. Nem biztos, hogy ugyanez lesz a helyzet Yoel van Nieff esetében, aki állandó szereplője, edzője, Hornyák Zsolt nyilatkozatainak és nem mindig a legpozitívabb értelemben. A holland szűrő átlagon felüli képzettséggel és játékintelligenciával bír, de a tehetségét sokszor nem használja megfelelően, ezzel pedig akár a saját jövőjét is veszélybe sodorhatja. A válogatott környékén is egyre inkább számításba vett Spandler Csaba esetében meglepő lenne a távozás, hiszen ő a felcsúti futball felemelkedésének egyik emblematikus alakja, vele nyilván könnyebben megegyezik majd a klubvezetés. Rajtuk kívül a már válogatott Kiss Tamás jövője kérdéses, ha a még mindig csak 22 éves szélső a futballra koncentrál, bármelyik magyar együttesnél erősítés lehet, ha a külsőségekre, akkor viszont sehol sem lesz az.A Ferencvárosnál is lehetnek nagymenő menők


Napjaink vitathatatlanul legjobb magyar csapatánál is több korábbi kulcsember szerződése lejár a nyáron, így a szurkolók aggódhatnak Botka Endre, Sigér Dávid, Vécsei Bálint, Bogdán Ádám, Henry Wingo és Adnan Kovacevic jövője miatt is, bár ismerve a klub szervezettségét, kizárt, hogy ne tettek volna már ajánlatot azoknak a futballistáknak, akikkel együtt képzelik el a jövőt.


Botka és Vécsei maradására nagyobb esélyt látunk, Sigér helyzete kényes, hiszen Csercseszovnál messze nem első számú jelölt a posztján, és sérülése óta még nem nyerte vissza korábbi, az őt válogatottságig emelő formáját. Bogdán megbízható tartalék, ráadásul magyar, ami a nemzetközi szereplések alkalmával összeállítandó keretek kapcsán fontos adalék, rajtuk kívül pedig a legnevesebb távozó az a Franck Boli lehet, aki szerzett már nagyon fontos gólokat a csapat színeiben, mégis állandóan a távozásáról szólnak a hírek. Saját megerősítése szerint is ezen a nyáron jár le a szerződése és hiába képzett, gólerős játékos, ne feledjük, annak idején Peter Stöger kétszer is kizárta az első csapat keretéből. Csercseszov azonban számít rá, ez pedig akár a magyar csapatra nézve pozitívan is eldöntheti az elefántcsontparti csatár jövőjét.


auto_altKép leírásBoli is kíváncsian várja, mit hoz számára a jövő (Forrás: nemzetisport.hu)


Kispesten és Újpesten is a bizonytalanság az úr, Kisvárdán is lehet mozgás


Kispesten a szétesés jelei mutatkoznak, holott éppen össze kellene tákolni azt a valamit, amit ma a labdarúgóklub jelent. A közönségkedvenc, ám ősszel látványosan a csapattal szenvedő Nenad Lukics szerződése lejár, miként a rapszodikusan teljesítő irányító Zsótér Donáté is. Előbbiért az arab világból érdeklődnek, nyilván nem rossz summáért, utóbbi megszerzése pedig főként a Puskás Akadémia régi vágya. Tamás Krisztián valaha az AC Milan utánpótlásában pallérozódott, hazatérve épp Kispesten fest a legkiegyensúlyozottabbnak a karrierje, de hiába alapember, a szurkolók nélküle is könnyen el tudják képzelni a csapatot. Kérdés, mi a terve a játékosnak és a vezérkarnak?


Kisvárdán noha főleg légiósok futballoznak, nem állíthatjuk, hogy kár megtanulni a nevüket, sokuk hosszú ideje erősíti már a szabolcsi együttest. Épp ezért volna kár, ha nyáron, szerződése lejártával távozna a bosnyák center, Jasmin Mesanovic, a cseh szélső, Jaroslav Navrátil, vagy a brazil Matheus Leoni, ám ismerve Révész Attila helyi focivezér elveit, nem sokat fog könyörögni a futballistáknak, ha azok túlzott kívánalmakat fogalmaznak meg az új szerződést szignózásáért. Sőt, esetleges távozásuk esetén, két-három, számunkra ma még ismeretlen labdarúgó egészen biztosan képben van már.


Újpesten is sok a légiós, csakhogy itt a fluktuáció is jelentős, emiatt nem nagyon érdemes sokszor a neveket megtanulni. A hosszú évek óta önmagát kereső klub egyik köztiszteletben álló alapembere, a szerb baloldali futógép, Nemanja Antonov elvesztése azonban így is fájó lenne, mert ő az, akinek a küzdeni akarása más futballisták számára is példakép. Az egykori U20-as világbajnok szélsőnek ugyanakkor aligha kellene munkanélküli segélyért folyamodnia a nyártól, hiszen akár Magyarországon, akár a környező ligákban könnyedén találna új állást, ha a lila-fehérek nem tudnák megtartani. Rajta kívül Junior Tallo és Dzenan Burekovic távozása lehetne érzékeny veszteség, de róluk már most lemondtak és csak az NB III-as tartalékcsapat edzéseit látogathatják.Debrecenben veteránokat, Zalaegerszegen új csillagot kell megtartani


Debrecenben Dzsudzsák Balázs szándékai a legszentebbek, jelesül, meddig kívánja folytatni színes és izgalmas pályafutását. Amennyiben még van benne sikeréhség, akkor jövőre is a pályán láthatjuk őt a DVSC színeiben, bár e pillanatban a 36 éves válogatottsági rekorder jövője sem biztosított még ebből a szempontból. Rajta kívül a 34 éves Varga József kontraktusa is lejár, de Szécsi Márk, Gróf Dávid és Megyeri Balázs jövője is kérdéses, ám mivel előbbi ezer szállal kötődik a városhoz, aligha lesz nehéz ügy a megegyezés.


auto_altKép leírásDzsudzsák hazatért, de láthatóan nem levezet: abszolút húzóembere nevelőklubjának (Forrás: dvsc.hu)


Zalaegerszegen minden flottul megy, az ötödik helyről várják a tavaszi folytatást és úgy tűnik, nem csak sikeres, de szerethető csapat is formálódik a zalai megyeszékhelyen. Ricardo Moniz jól dolgozik – már ha engedik – és a keze alatt olyan játékosok teljesítménye javult fel látványosan, akikről korábban kevesebbet tudtunk. Az egyik ilyen Gergényi Bence , aki ősszel 14 meccsen három gólig és hat asszisztig jutott, de ennél is több gólnál vállalt elévülhetetlen érdemeket. A játékos szerződése nyáron lejár és biztosan lesznek ajánlatai, de a zalaiak mellett az szól, hogy a kemény munka meghozhatja a gyümölcsét és ahogyan a belső védő, Mocsi Attilának válogatott meghívót hozott a remek teljesítmény, úgy idővel a mindkét szélen bevethető mindeneshez is befuthat Marco Rossi invitálása. Nem kell feltétlenül csapatot váltania, most sínen van ő is és a csapata is.