„Azok a csapatok a sikeresek, amelyekben több vezér is akad” – interjú Németh Krisztiánnal

2011 után húzhatja magára újra bajnokin is az MTK mezét, azt a dresszt, amelyik oly kedves a számára. Abban az MTK-ben, amelyik úgy fest, visszatalált a helyes útra. S ami Németh Krisztiánnak is imponált.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!
– Milyen volt újra magadra ölteni az MTK mezét?

Nagyon jó. Itthon az MTK és a Győr az a két klub, amelyikhez érzelmileg is kötődöm, örülök, hogy újra kék-fehérben játszhatok. Úgy fest, most jött el ennek az ideje.


– Vezérnek hívtak vissza? Akinek a pályán és azon kívül is a sereg élére kell állnia?

Mint az egyik legidősebb játékos, természetesen mindenben igyekszem a csapat segítségére lenni, az egység megteremtésében többek közt, szerintem e tekintetben is jól állunk. De saját tapasztalatból mondhatom, azok a csapatok bizonyultak sikeresnek, amelyekben több vezér is akadt. Mondjuk úgy, a mai MTK-ban én vagyok az egyik. Nincsenek nálunk tabuk, mielőtt elfogadtam az ajánlatot, nyíltan beszélgettünk erről, de éppen az effajta őszinteség miatt is működhet jól a mi közösségünk.


– Cristiano Ronaldót egyebek mellett azért is hívták vissza Manchesterbe, hogy egyrészt az edzésmunkájával, vérprofi hozzáállásával jó példát mutasson a fiataloknak, másrészt pedig, hogy tanácsaival, meglátásaival ugyancsak jó irányba terelje őket. Utóbbi nem annyira jött be, neked ellenben mennyire kell navigálni a fiatalokat? Kíváncsiak a sokat megélt profi véleményére?

Szerencsére nagyon tehetséges fiataljaink vannak, akik a tapasztalattal még jobbak lesznek. Ha van észrevételem, szólok, ha kérdeznek, elmondom, amit gondolok, nem szeretném azonban túljátszani a szerepem. Nem akarom ezt túltolni, nem is vagyok az a típus. Én is kaptam persze egykor segítséget, mégis azt vallom, a legjobb, ha a saját bőrödön tapasztalod meg, mi az, ami működik, mi az, ami nem.


– Te anno figyelted az idősebbeket?

Igen, kérdezgettem is őket, miközben ott volt nekem Garami Józsi bácsi a maga konkrét elvárásaival. A mai MTK-ban több a fiatal, mint amikor én bekerültem az első csapatba, de pont megfelelőnek ítélem a fiatalok és az idősebbek arányát, jó elegyet alkotunk.


– A vezérszerep egyben felelősség. Tetszik?

Igen. Eljutottam oda, hogy felvállaljam ezt a szerepet. Sok szempontból megértem rá.auto_altKép leírásA felkészülés során a karszalag is rá került. (Forrás: mtkbudapest.hu)– Az olykor túl heves, meggondolatlan – urambocsá! – forrófejű Németh Krisztián immár a múlté?

Nem mondom, hogy sosem megy fel bennem a pumpa, elvégre, ha az ember futballpályára lép, feltolul az adrenalin, de próbálok higgadt maradni.


– Úgy fest azonban, a gólérzékenységed a régi. Nyilván játszottál fontosabb meccseket is, mint volt a Dabas elleni felkészülési találkozó, de ha egy csatár négy gólt szerez egy mérkőzésen, még ha edzőmeccsen is, az jót tesz a lelkének, nem?

Egy vagy két mérkőzést hagytam ki a felkészülés alatt, hét góllal zártam, az úgy oké. Egyedül az számít persze, mi lesz a tétmeccseken. Mindent a remélt feljutásnak rendelünk alá, a csapat is, én magam is. Csatárként pedig van egy fontos teendőm, és szeretnék is gólokkal hozzájárulni céljaink megvalósításához.


– Gólkirály még nem voltál…

És egyelőre nem is foglalkozom a kérdéssel.


– Decemberben léptél utoljára pályára tétmérkőzésen. A meglehetősen hosszú futballmentes időszak után miben kellett elsősorban előrelépned?

Van abban már rutinom, hogy egy-egy hosszabb szünet alatt hogyan tartsam szinten magam, ezúttal is ezt kellett tennem. A játék persze hiányzott, ebben kell mielőbb utolérnem magam. Kell még egy kis idő, hogy a kívánatos formában legyek. Ha elkerülnek a sérülések, az Aluminij ellen sajnos nem sikerült megúszni, nem lesz baj.


– Mennyire ízlett az alapozás?

Örülök, hogy újra végigdolgozhattam egy felkészülést. A hosszú kihagyás miatt szükségem is volt rá. Az alapkondícióm megvan, a minél több játékperc hiányzik.


– 33 évesen is lobog benned a tűz?

Abban, hogy továbbra is nagy lángon égjen, éppen a kötődésem segít sokat. Nem titok, mennyire közel áll a szívemhez az MTK, az, hogy egy ennyire fontos cél lebeg a szemünk előtt, alaposan megemeli a motivációs szintet. Inspirál, hogy részese legyek a reménybeli feljutásnak.

– Miben áll most egyébként ez a régi-új, ismét a magyar játékosokat, illetve a saját neveléseket előtérbe helyező MTK-projekt?

Éppen ebben. Hogy azok legyenek többségben a klubban, akik kötődnek hozzá. Az utánpótlásban és a felnőttcsapat körül is jellemzően olyanok dolgoznak, akiknek van kék-fehér múltjuk, akik szeretik ezt a klubot, s ez nekem nagyon imponált, amikor tárgyaltunk. Ugyancsak szimpatikus, hogy ennyi fiatal játszik a csapatban, rendkívül fontos szerepet betöltve ráadásul. Nem kell álszerénynek lenni, ki merjük mondani, hogy fel akarunk jutni, a szándéknak azonban alázattal, odaadással, a megfelelő hozzáállással kell párosulnia. Csak úgy sikerülhet. Apait-anyait bele kell adnunk, mert az elmúlt években kiderült, korántsem olyan egyszerű a másodosztály első két helyének valamelyikén végezni.


– Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Futács Márkó, Bognár István, a fiatalok közül Kata Mihály, Mezei Szabolcs, a sérüléséből valamikor visszatérő Kovácsréti Márk. Ennek a csapatnak kötelező is feljutni, nem?

Egyértelműen ez a cél. De hangsúlyozom, tenni is kell érte.


– Bognár György személye a garancia arra, hogy nem csak a minél több győzelem begyűjtése a cél, hanem a látványos támadófutball megteremtése is egyben?

Hallottam sok jót a játékfelfogásáról, beszélgettünk is arról az aláírásom előtt, milyen futballt akar a Hidegkuti Stadionban megvalósítani, csatárként ez a filozófia elég közel áll hozzám. A támadófutballt akarja visszahozni, meghonosítani a győztes mentalitást, nem akarja, hogy visszaálljunk a saját térfelünkre. A csatároknak kedvező szemléletmód. A Paks is ebben a szellemben futballozott, élvezetes futball lesz a miénk is.


– Azaz visszatér az MTK-stílus?

Szerintem igen. Remélem, működik majd az általunk elképzelt támadójáték, persze eredmény is kell. Sőt, az a leglényegesebb. De Gyuri azt akarja, hogy támadófutballal érjük el. A felkészülés alatt igyekeztünk többféle szisztémát begyakorolni, nagy hangsúlyt fektettünk a különböző taktikai variációk elsajátítására, tudjuk, mit szeretnénk a pályán megvalósítani.


– Az általad említettek, valamint a felsorolt nevek megengedik, hogy azt feltételezzük, többen lesznek a másodosztályban az MTK meccsein, mint amennyien az élvonalban kijártak.

Remélem is.


– Bognár György esetében valóban nem csak lózung a támadófutball. Az NB I-ben messze a Paks szerezte a legtöbb gólt, 75-öt. Az NB II-ben öttel több meccs van, meglehet a 100 találat?

Ha te mondod.


– Csak kérdezem.

Akkor azt felelem, legyen úgy.Melyik csapat nyeri a női Európa-bajnokságot?


1,80 – Anglia

1,95 – Németország


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/UEFA női Európa-bajnokság útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a női focira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt kép: mtkbudapest.hu