Befejezi az Apacs – Carlos Tévez portré

Napjaink argentin labdarúgásának egyik legnagyobb harcosa a közelmúltban jelentette be, hogy a dél-amerikai futballidény végeztével befejezi aktív pályafutását, nem akármilyen két évtizedet hagyva háta mögött. Carlos Tévez a rendkívül nehéz kezdet ellenére ünnepelt klasszis lett hazájában, és szép számmal nyert címeket európai légióskodása alkalmával is. Portré.

null

Szegény gyermekkor és egy súlyos baleset

A Boca későbbi legendája 1984. február 5-én látta meg a napvilágot Carlos Alberto Martínez néven. Elhíresült „Apacs” becenevét onnan kapta, hogy a Buenos Aires külvárosának számító Ciudadela város Fuerte Apache nevű negyedében nőtt fel, hatalmas szegénységben, gyakorlatilag a gettó kellős közepén. Az erről az időszakról készített nyolcrészes sorozat Carlos Tévez élete címmel megtekinthető a Netflixen.


Gyermekkorát egy súlyos baleset árnyékolta be, amikor pár éves korában édesanyja gondatlanságából a frissen forralt vízzel leöntötte magát, harmadfokú égési sérüléseket szenvedve ezzel a nyakán és a mellkasán.


Carlitos több, mint két hónapos intenzív kórházi kezelésre szorult az incidenst követően. A későbbiekben szülei helyett nagynénje és annak férje nevelte, utánuk vette fel a Tévez vezetéknevet.


Labdarúgó pályafutását nyolcévesen a patinás All Boys együttesében kezdte, majd még serdülőkorában beteljesült az álma, amikor leigazolta őt mindenkori kedvenc csapata, az általa csak élete legnagyobb szerelmeként aposztrofált Boca Juniors együttese. A legnépszerűbb argentin csapatnál felajánlották Téveznek, hogy állják a plasztikai műtétjeit a hegei eltávolítása érdekében, ő azonban elutasította mindezt, mondván a „sebek hozzátartoznak az életemhez, ahhoz, aki voltam, és ahhoz, aki most vagyok”.

 A beteljesült álom

2001 októberében aztán 16 esztendősen bemutatkozhatott a Boca Juniors első csapatában, és olyan játékosokkal játszhatott együtt, mint Roberto „Pato” Abbondanzieri, Nicolás Burdisso, Juan Román Riquelme, az akkor már levezető veterán Abel Balbo, vagy éppen későbbi edzője, Guillermo Barros Schelotto. A 2001-es Libertadores-kupa-győztes keretnek még nem volt tagja, de a 2003-as dél-amerikai címben már elévülhetetlen érdemeket szerzett góljaival, felnőttek közti második idényét végül 16 találattal zárta.


Elképesztő lelkesedése, küzdeni tudása és gólérzékenysége lévén hamar felmerült a kérdés, hogy meddig fogja tudni megtartani őt a Boca. Nem sokáig.


2005 januárjában 22 millió dollárért cserébe igazolta le a brazil Corinthians, amely ötéves szerződést és 6,85 millió fontot kínált számára, végrehajtva ezzel a dél-amerikai labdarúgás történetének legdrágább transzferjét.


Tévez a Brazíliában eltöltött egyetlen teljes szezonját 52 meccsen 31 góllal zárta, és első külföldiként a brazil bajnokság legjobb játékosának választották.

 Sikeres európai évek

Nyilvánvaló volt, hogy a brazil csapat csak ugródeszka számára, és végül 2006 nyarán Javier Mascheranóval együtt a West Ham United-hez tették át székhelyüket Corinthianstól. (A River-nevelésű középpályással együtt nem sokkal korábban igazolta mindkettőjüket a brazil gárda, majd ugyancsak együtt váltottak klubot, és mindketten a közelmúltban jelentették be visszavonulásukat.) A londoni klub is csak egy lépcsőfoknak bizonyult a világhírnév felé vezető úton, és egy év után máris otthagyta a WHU-t a Manchester United hívó szavára.


A Cristiano Ronaldo által fémjelzett „Vörös Ördögöknél” Tévez remekül játszott, és az ott eltöltött két idény alatt mindkétszer bajnoki címet nyertek, valamint 2008-ban elhódították a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnoki címet, miközben ő maga 34 gólig jutott.


2009 nyarán viszont jókora meglepetésre és általános felháborodásra átigazolt a városi rivális Manchester City-hez akkori brit rekordot jelentő 47 millió font ellenében.

 

Tévez a Mansour sejk-féle „újgazdag” City egyik első nagy igazolása volt, és gyakorlatilag megütötték vele a főnyereményt, hiszen az argentin klasszis első évében rögtön 29 gólt szerzett és elhódította a csapat legjobbja címet a szurkolók és a játékosok szavazatai alapján. Második szezonjában 20 góljával a PL aranycipőse lett, és a klub történetének első 50 gólt elérő játékosává avanzsált. 2012-ben hosszú sérülése miatt a visszavonuláson is elgondolkozott, azonban később kijelentette, hogy azért döntött a folytatás mellett, mert haza akart térni Bocához. Négy esztendő alatt egy-egy bajnoki címet, FA-kupa-elsőséget és Community Shield-et nyert a City-nél, majd ugyancsak váratlan transzfert hajtott végre az akkor a pokoljárása után újjáépülő és újra felfelé haladó Juventushoz való átigazolásával a 2014-es világbajnokságot követően.


A sokak által már leírt Carlitos az új környezetben képes volt megújulni és a torinóiak fáradhatatlan játékosaként valósággal újjászületett, egyúttal a csapat egyik leghasznosabb tagja volt. Első évében 19, a másodikban 20 gólt szállított a bajnokságban, mindkétszer bajnokok lettek, 2015-ben BL-döntőt játszottak, és utóbbi idényben a Serie A-ban az „Év játékosának” is megválasztották.


Ekkoriban viszont már elhatalmasodott a honvágya, és hiába volt csúcsformában, 2015 nyarán 31 esztendősen mindenképpen vissza akart térni a Bocához, mert szeretett csapatából kívánt visszavonulni.

 Másod- és harmadvirágzás odahaza

Hazatérését követően formája cseppet sem változott, és 15 bajnokin 9 góllal segítette a Bocát az első helyezéshez, emellett pedig a Copa Argentinában is az élen végeztek. Ezzel Tévez lett a valaha volt első futballista, aki egy azon naptári esztendőn belül két különböző csapattal is duplázni tudott a hazai porondon a bajnokság és a kupa megnyerésével. Egy évvel később nem sikerült az ismétlés, és a Libertadores-kupában sem jutottak az elődöntőnél tovább. 2016 decemberében egy River Plate elleni Superclásicón győztes gólt szerzett a Monumentalban, néhány nappal később pedig sokkoló bejelentést tett, s átigazolt Kínába.


Az akkoriban felfutóban lévő kínai Szuperligába a Shanghai Shenhua csapata évi 41 millió dolláros gázsival csábította el, mellyel aktuálisan a legjobban kereső labdarúgó volt az egész világon. Tévez az első meccsén egy gólt és két gólpasszt jegyzett, később viszont látványosan félvállról vett mindent, edzője túlsúlyosnak és játékra alkalmatlannak nevezte őt, így végül az egyéves távol-keleti kaland során csupán 20 meccsen lépett pályára és négy gólt szerzett.


Carlitos később „nyaralásnak” nevezte a kínai kitérőt, majd 2018 januárjában visszatért a Bocához.


Ugyan világszerte rengeteg kritika érte, amiért engedett a kínaiak dollármillióinak, és talán szeretett csapata szurkolói bizalma is megingott az irányába, az arany-kékek mezében egy csapásra ismét komolyan vette a játékot és a már zajló idénybe becsatlakozva fontos gólokkal segítette újabb bajnoki címhez a Bocát. Menet közben a Libertadores-kupában is sorra vették az akadályokat, azonban a River elleni 2018-as emlékezetes finálét végül hosszabbításban elvesztették.


Ugyan a fontos mérkőzéseken már rendszerint csak csereként lépett pályára, amolyan veterán hadvezérként a kispadról fanatizálta a társakat, a mérkőzések hajráiban pedig a pályán volt csapata segítségére.


2019-ben a River elleni LK-elődöntő jelentette a végállomást a nemzetközi porondon, viszont Tévez 17 bajnokin 9 góllal járult hozzá, hogy a 2020 márciusában megrendezett utolsó fordulóban a Boca megelőzte az ősi riválist és újra argentin bajnok lett.


Az utolsó mérkőzésen a Diego Maradona által trenírozott Gimnasia La Platát éppen az ő góljával győzték le 1-0-ra a Bombonerában, közvetlen a koronavírus-járvány előtti kényszerszünet előtt. Csapata a pandémia miatt közel fél évig nem játszott tétmeccset, majd az újrakezdést követően nem sokkal megerősítette, hogy a Libertadores-kupa-menetelés végeztével befejezi aktív pályafutását, de minden erejével azért fog küzdeni, hogy ez majd csak egy győztes finálét követően történjen meg.


Tévez 2004 és 2015 között 76 alkalommal viselhette az argentin válogatott szerelését. 2006-ban és 2010-ben vett részt világbajnokságon, a 2014-es mundialon ezüstérmes csapatnak azonban nem volt tagja, mert Alejandro Sabella kapitánysága idején nem számoltak vele a keretben. 2003-ban U20-as világbajnok, 2004-ben olimpiai bajnok lett, pályafutása során három Copa América-ezüstéremig jutott a nemzeti csapatával. 2016-ban már nem került be a centenáriumi kontinensviadalra készülő együttesbe, mint ahogyan a 2018-as világbajnokságon szenvedő csapatban sem volt ott, pedig sokak véleménye szerint egy hasonló, kispadról energiabombaként beállós szerepkörben sokat segíthetett volna, ahogyan azt tette a Bocában.


Egyértelmű, hogy Tévez sosem volt a világ legtechnikásabb támadója, de a mindig csupaszív hozzáállásával és állandó fanatizmusával ki tudta hozni magából a maximumot.


Hatalmas lövő erővel és induló sebességgel rendelkezik, ha annak idején a brazil Ronaldót nehezen tudták megállítani a védők, akkor ez igaz Tévezre is. Karrierje finisiben vezető képességeit is bizonyította, amely révén a Bocánál még a kínai kitérőt is megbocsátották nekik, és egy hatalmas múlttal rendelkező klub egyik ikonikus játékosaként vonulhat be a törtélembe.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/futballtango