Bognár István: régen „csak” irányító, ma modern és sokoldalú

Büntető.com

2021. ápr. 23.

Bognár István ebben az idényben, minden sorozatot figyelembe véve lőtt hét gólt és kiosztott tíz gólpasszt. Az OTP Bank Ligában kilenc asszisztja van, amivel a játékosok rangsorában az első helyen áll. Az InStat adatai szerint az egész mezőnyben átlagban ő találja el a kaput meccsenként a legtöbbször, a helyzetek kialakításában pedig dobogós, csupán Josip Knezevic és Nikola Mitrovic előzi őt meg. Ezek a mutatók megkerülhetetlenné teszik a paksi karmestert akkor, amikor a magyar mezőny minőségi játékosairól van szó. A kérdés adott: miért játszik ennyire eredményesen az egykori válogatott klasszis, a jelenlegi paksi vezetőedző, Bognár György fia? Elemzés a magyar mezőny egyik legkülönlegesebb stílusában játszó labdarúgójáról.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Bognár István egy tradicionális karaktertípus modern változata. Mivel a mai modern futballban a klasszikus értelemben vett irányító a teljes eltűnés szélén van, azok a játékosok, akik alapvetően ezekben a szerepekben éreznék jól magukat, a játék bizonyos elemeiben változásokon mentek keresztül. A futball totalitása, azaz a tény, hogy mindenki védekezik és mindenki támad, a Juan Román Riquelme- és Francesco Totti-féle felfogással futballozó játékosokat új kihívások elé állította.

Ezeknek a kihívásoknak nem könnyű megfelelni, hiszen több futással, több felelősséggel, és változatosabb feladatkörökkel kell kiélniük kreatívabb énjüket. Bognár ebből a szempontból is képes volt alkalmazkodni, manapság modern felfogásban, a klasszikus értelemben vett pozícióktól eltérően, a labda helyzetéhez pozícionálva, de saját maga erősségeit megtartva futballozik.

Ebben az elemzésben először Bognár karakterének főbb jellemzőit mutatjuk be, végül pedig a paksi futballista saját csapatára tett hatásairól értekezünk.

 

Bognár játékstílusának főbb jellemzői

Bognár játékában gyakran észrevehető, hogy figyelmét legnagyobbrészt a labda pozíciója köti le. Amikor a labda az ellenfélnél van, a labdát támadja, annak visszaszerzése magától értetődő igényként jelenik meg viselkedésében. Amikor pedig csapatánál van a játékszer, folyamatosan arra törekszik, hogy valahogy beavatkozhasson a játék menetébe.

Verebes József Ferenczi Attila, A tradicionális magyar labdarúgás alapelvei című kötetében ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy: „A játékos egyszer védő, egyszer támadó, attól függően, hol van a labda.”

Ebből a labdaközpontú gondolkodásmódból következik az, hogy Bognár játékának minősége a labdához közvetlenül közel, vagy, a labdához közeli területeken teljesedik ki igazán:

  • ha nála van a labda, vagy, ha ő van az ellenfél labdát birtokló játékosához a legközelebb;
  • ha nincs nála a labda, de a labdát birtokló csapattárssal kommunikációs kapcsolatba tud lépni, azaz összjátékra alkalmas, vagy, ha az ellenfél labdát birtokló játékosának tágabb környezetében helyezkedik el.

A következő karakterjellemzők ezekre az esetekre fókuszálnak azzal az igénnyel fellépve, hogy Bognárt az anticipációs képességén, csapatának kontrajátékában betöltött szerepén, labdaszerzéseinek példáin, rúgótechnikájának használatán, illetve az ellenfél védelmi vonalainak áttörésén keresztül mutassuk be.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


Anticipáció

A szó jelentését leegyszerűsítve: az anticipáció képessége annak a tudása, hogy hova kell helyezkedni, mikor kell elmozogni, vagy éppen megállni, és érzékelni, mi fog történni, mielőtt az valójában megtörténne. Ez egy olyan tulajdonság, amellyel minden nagy játékos rendelkezik. Bognár ezt a képességét „a labda mindkét oldalán” előszeretettel használja, heti rendszerességgel. Védekezésben a labda lefülelése, támadásban a váratlan szituációkhoz való meglepően gyors alkalmazkodása ad példázatot erre az aspektusra vonatkozóan.

 


 

Kontrajáték

Bognár csapatánál, a Paksi FC-nél a gyors megindulások taktikai szerepe jelentős. Sokszor próbálnak labdát szerezni Bognár György játékosai az ellenfél térfelén, majd a labdaszerzést követő előnyös szituációkból helyzeteket kialakítani.

Ezekben a helyzetekben nagyon fontos képesség az előnyök felismerése és azok megfelelő kihasználása. Akadnak olyan momentumok, amikor számbeli előnyben van a kontrázó paksi csapat, olyankor az ellenfelet ki kell játszani, ki kell passzolni annak érdekében, hogy a lehető legjobb helyzetből lehessen a kapura törni. Ha számbeli előny nincs, akkor vagy minőségi előnyt, vagy pozíciós előnyt kell találni.

A minőségi előny lehet annak az észrevétele, hogy az elfutó játékostársam gyorsabb, mint ellenfele. Az is ide tartozik, ha a labdás saját képességeiben bízva egyedül próbálja feloldani a számbeli előny hiánya által okozott problémát. Végül, pozíciós előny is kialakulhat kontratámadások során, ha egy játékos a rendezetlen védelmet kihasználva (mivel éppen most adták el a labdát, annak a következménye a kontratámadás) az ellenfél látóterén kívül helyezkedik, ezzel előnyt kialakítva.

Bognár erőssége ezeknek a különböző szituációknak a hatékony értelmezésében keresendő. A támadó ritkán ront három a kettő, kettő a kettő, kettő az egy, és hasonlóan látszólag szimpla szituációkban. Ezért, amikor a Paks képes olyan kontrákat vezetni, amikben Bognár aktívan részt tud venni, gyakran komoly gólhelyzetekben találhatják magukat.

 


 

A védelmi vonal áttörése

Nemrégen írtam elemzést a Paksi FC játékstílusát vizsgálva, amelyben a következőket fogalmaztam meg: „Hiszen, ha egy együttes bátran, önmagát felvállalva futballozik, akkor a felelősségérzet növekedése is megfigyelhető lesz a csapaton belül. Elkezdenek a játékosok gondolkodni, mikor és miért kellene a párharcot felvállalni. Egyre inkább kognitívvá válik a közös gondolkodás, hiszen aki jókor, jó helyen vállalja fel a párharcot, sikeressé válik. És ha valaki sikeressé válik ezekben a szituációkban, az edző játékelképzelését magasabb szinten valósítja meg – valamint a profi futball szabályai szerint többet játszik és adott esetben többet is keres. Ekképpen válik a bátorság érzete taktikailag fontos játékelemmé.”

Természetesen a fenti idézetben csupán a párharcokat emeltem ki, azonban a váratlan passzoknak és az indításoknak is van szerepük akkor, amikor a bátorság kérdéskörét vizsgáljuk. Bognár elemezve ez a bátorság egyértelműen központi szerepben jelentkezik.

Itt jegyezném meg, hogy Bognár esetében néhol túlságosan sokszor jelentkezik ez a bátor mentalitás és esetenként kéretlen labdavesztések, elsietett indítások, és túlságosan ambiciózus megoldások gyengítik az egyébként kimagaslóan pozitív összképet. 

 


 

Rúgótechnika

A világ jelenlegi futballtrendjei közül az egyik legjelentősebb az a feltevés, miszerint a mai futballistának elsősorban az alkalmazkodóképességét kell fejleszteni ahhoz, hogy képes legyen magas szinten játszani. Ebből az következik, hogy a játékosoknak tisztában kell lenniük saját erősségeikkel annak érdekében, hogy a különböző szituációkhoz való alkalmazkodás közben az erősségeikre támaszkodva tudjanak játékfeladatokat megoldani.

Bognár profiljában az alkalmazkodóképesség egyik legjobban kivehető jele az a kiemelten fejlett rúgótechnika, amivel abszolút kiemelkedik a magyar mezőnyből. És itt nemcsak a tulajdonképpeni kapura lövésekről van szó. Sokszor láthatjuk Bognárt hosszú és pontos átadásokkal operálni, illetve a pontrúgások tekintetében is a direkt kapura tartó lövéseken kívül a csapattársak kiszolgálásban is hasznos játékosnak mutatkozik.

 


 

Labdaszerzések

Az anticipáció kérdésköréhez szorosan kapcsolódik Bognár szerepe az ellenfél labdabirtokló momentumaiban. Az idén 30 éves támadó nem fizikai fölényét, gyorsaságát, esetleg kiemelkedő agresszivitását, hanem játékolvasási képességét használja ki labdaszerzéseinél. A labdára irányuló maximális figyelem gyakran végződik egyszerű labdalopásokban, az ellenfél szándékának irányt mutató kifürkészésében.

 


 

Bognár hatása a Paksi FC futballjára

Abban a közegben, amelyet Bognár György, a paksiak vezetőedzője a bátorságra, illetve a sokmozgásos, domináns futballra felépített, az olyan játékosoknak, mint amilyen Bognár, rendkívül fontos szerep hárul. A kezdeményezőképesség, a mindenáron való beavatkozási vágy, a százszázalékos támadói ösztön, illetve az észfutball sajátosságai mind-mind megjelennek játékában.

Véleményem szerint Bognár György csapata üdítően friss futball játszik, de ugyanígy értelmezve, Bognár István játéka üdítő színfolt a magyar első osztály mezőnyében. Összegzést gyanánt egy kérdéssel zárnám le ezt az elemzést: a leírtakat figyelembe véve, a magyar válogatott stílusának fényében, vajon Bognár nem illene-e jobban a mai magyar válogatottba, mint Cseri Tamás?


Kép: paksifc.hu