Boriszlav Mihajlov: „Kapus voltam, nem félek. Nem mondok le” – bolgár lapszemle a magyarok elleni mérkőzés körül kialakult helyzetről

Lassan elfogynak a jelzők a bolgár–magyar Eb-selejtezőt övező szappanoperát illetően: Szófia, majd Plovdiv után a Kardzsaliban található Arda Arena is felmerült, mint lehetséges helyszíne a mérkőzésnek. Megnéztük, hogyan értékelik a történteket az érintett város- és sportvezetők, valamint az újságírók Bulgáriában.

null

A topsport.bg Kardzsali polgármestere, Erol Mümün állásfoglalását ismertette. Mint köztudott, hétfő délután szárnyra kapott a hír, hogy a találkozót a dél-bulgáriai város stadionjában is megrendezhetik. Ugyanakkor az Arda Arena több szempontból sem felel meg az UEFA előírásainak, viszont ha Bulgária vészhelyzetre hivatkozik (kérdés, hogy ez a huzavona elfogadható-e annak…) néhány előírást illetően megengedőbb lehet a kontinentális szövetség.


„Szeretnék pontosítani. Még nem érkezett hivatalos megkeresés a Bolgár Labdarúgó-Szövetségtől Kardzsali önkormányzatához arra vonatkozóan, hogy a válogatottunk az Arda Arenában fogadja a magyarokat” – húzta alá a városvezető, aki hozzátette, Kardzsali szívesen adna otthont a találkozónak: „Bár nagyon kevés idő van hátra a mérkőzésig, a településünk önkormányzata készen áll arra, hogy teljes körű segítséget nyújtson a megrendezéshez.” Mümün azt is hangsúlyozta, szeretné, ha a találkozóra szurkolók jelenlétében kerülne sor.


„A határozott véleményünk az, hogy a mérkőzést nem szabad üres lelátók előtt lejátszani. Válogatottunk megérdemli a drukkerek támogatását attól függetlenül, melyik városban játszik.”


auto


A gong.bg a bolgár szövetség elnökének, Boriszlav Mihajlovnak a bolgár állami televíziónak adott interjújából szemléz.

„Itt nemcsak arról van szó, hogy megfoszthatjuk csapatainkat az európai tornákon való részvételtől, hanem arról is, hogy Bulgáriában hosszú időre blokkolják a futballt. Ez elképzelhetetlen, semmi ok sincs arra, hogy megtörténjen, ha pedig mégis bekövetkezne, az katasztrófának számítana” – utalt Mihajlov arra, hogy a bolgár szövetséget akár ki is zárhatja az UEFA, ha a mérkőzés végül nem kerül megrendezésre.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!„Kaptunk üzeneteket arra vonatkozóan, hogy a mérkőzésen tiltakozások várhatók. Nem arról van szó, hogy félnék, hiszen kapus voltam, most pedig a szövetség elnöke vagyok, ezek forró és viharos posztok. Az UEFA megengedte, hogy Plovdivban legyen a meccs, a helyszínt a magyar szövetség és mi is támogattuk” – mondta a sportvezető az előzményekről. Mihajlov hozzátette, nemcsak az általa irányított szervezet, hanem az UEFA is fontosnak tartja az emberek biztonságát, ezért is javasolták, hogy zárt kapuk mögött kerüljön sor a találkozóra. A szövetség első embere azt is hangsúlyozta, nem fog a posztjáról lemondani a kialakult helyzet miatt, mert „az senkinek sem segítene most”.


auto„Az UEFA legkésőbb kedden dönt”


A novsport.bg hétfő esti cikke kiemeli, az UEFA hivatalos honlapján a plovdivi Hriszto Botev Stadion van megjelölve a mérkőzés helyszíneként. Viszont, mivel a létesítményben építési munkálatok zajlanak, a város önkormányzata már korábban kijelentette, hogy a felújítást végző céggel egyetértésben nem bocsátja a bolgár szövetség rendelkezésére a stadiont.


A lap azt is hangsúlyozza, hogy a magyarok elleni találkozó lenne a debütáló mérkőzése az új szövetségi kapitánynak, Ilian Ilievnek. Az egykori 34-szeres válogatott labdarúgó az október végén menesztett szerb Mladen Krsztajicsot váltotta, akit a nemzeti csapat sikertelen szereplése miatt bocsátottak el. A portál megemlíti, hogy a válogatott még egyszer sem győzött a selejtezősorozatban, hat mérkőzés után csak két pontot szerzett.


A cikk szerzője úgy véli, az UEFA legkésőbb kedden pontot tesz a tragikomikussá vált történet végére.Kiemelt fotó: SOPA Images Limited / Alamy Stock Photo