Csillag születik: Carlos Alcaraz minden idők legfiatalabb világelsője lett

A 19 éves Carlos Alcaraz győzelmével ért véget a 2022-es US Open felnőtt férfi egyes tornája. A spanyol a mostani sikerével a ranglista élére tört, s minden idők legfiatalabb világelsőjévé vált. A tehetségéhez eddig sem fért kétség, ezúttal pedig megmutatta, hogy tenisztudása és gyorsasága mellett kiemelkedő bajnoki képességekkel is rendelkezik.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!A férfiaknál Novak Djokovics hiányában a mezőny talán legjobb keménypályás teniszezője nélkül rendezték a 2022-es US Opent, ennek ellenére olyan bajnokot avattunk, aki idővel akár hasonló magasságokba is emelkedhet, mint a „nagy hármas” tagjai. Carlos Alcaraz 19 évesen mindent vitt: begyűjtötte első Grand Slam-győzelmét és ezzel a világranglista élére ugrott! Nála fiatalabb korban még senki sem vezette a rangsort, ő pedig az idei eredményei alapján mindezt teljesen megérdemelten érte el. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a pontszámítási rendszernek vannak súlyos hiányosságai, és azután, hogy Wimbledonban az orosz és fehérorosz játékosok eltiltása miatt nem osztottak pontokat, még inkább megkeveredett a sorrend. Valamint azzal, hogy Djokovicsot több versenyhelyszínre sem engedték be a koronavírus elleni vakcina hiányában, Nadal pedig csak limitált számú tornán vett részt, Alcaraz számára a körülmények szerencsés állása is kellett ahhoz, hogy ilyen sebességgel a ranglista élére törjön. Mindezek semmit sem vonnak le a spanyol érdemeiből, és valószínűleg csak felgyorsította azt a folyamatot, mely egyébként is bekövetkezett volna a közeljövőben.


Alcaraz eszméletlen tehetsége, szívóssága, fantasztikus lábmunkája és gyorsasága mellett ezen a US Openen azt is bemutatta, hogy brutálisan erős, és megvannak benne azok a tulajdonságok, melyek igazi győztessé tesznek egy ilyen jól felkészült sportolót.


Sorozatban három ötjátszmás mérkőzésen túljutva, összesen 20 óra 19 percet teniszezve menetelt Alcaraz a döntőig. Soha egyetlen finalista nem töltött ennyi időt a pályán az odáig vezető úton. Ennek ellenére úgy játszotta le élete első Grand Slam-döntőjét, hogy felül tudott kerekedni a fizikai fáradtságon, és négy játszmában legyőzte a szintén a világelsőségre hajtó, az idei Roland Garroson is fináléig jutó Casper Ruudot.


Alcaraz az első GS-sikerével pályafutása második teljes felnőtt szezonjában érkezett meg az igazi elitbe, és persze előre sosem szabad megadni további major tonagyőzelmeket, minden jel arra mutat, hogy a mostani US Open csak az első a sok közül, a spanyol személyében új üstököse született a tenisznek. Amilyen magabiztossággal szerválta ki a mérkőzést a döntőben, ahogy minden egyes nehéz állásból kikecmergett, ahogy a közönséget fiatalos szemtelenséggel maga mellé állította, amilyen állóképességgel bírt, és amilyen természetességgel kezelte a tét, mind arra utal, hogy már most komplett teniszező, aki bajnoknak született.


Alcaraz egyik legnagyobb előnye a többi fiatallal szemben, hogy elkötelezett a tenisz iránt, élvezi a játékot, és éhes, hogy még jobbá váljon.


Megbízik edzői csapatában, és a stabil családi háttér is ott áll mögötte, a tehetséget a szorgalommal kombinálja, és fejben is készen áll a sikerekre, fiatal kora ellenére már most nagyon éretten viselkedik a pályán. Ritkán veszíti el a fejét a mérkőzések során, nem nagyon láttunk tőle ütőtörést vagy nagy kiborulást, miképp a nehéz helyzetekben sem szokott összeomlani.


autoKép leírásAlcaraz a közönséget is maga mellé állította (Fotó: marca.com)A spanyol 19 évesen eljutott a Grand Slam-sikerig és a világelsőségig, úgy, hogy Djokovicsot és Nadalt is le tudta győzni a szezon folyamán. Még mindig rendkívül kevés tapasztalattal rendelkezik a Touron, ennek ellenére olyan magabiztossággal old meg helyzeteket, mint a legrutinosabb játékosok, és a következő években rengeteget fejlődhet még. Edzője, a szintén Grand Slam-bajnok Juan Carlos Ferrero szerint Alcaraz jelenleg a 60%-át használja ki a kapacitásainak, a következő időszakban még több izmot terveznek rápakolni, a fizikai ereje még inkább növekedhet, és az eddigieknél is nehezebb lesz őt legyőzni.


Ferrero nagyon korán meglátta a lehetőséget a tinédzser fiúban. Alcaraz 14 éves volt, amikor az akkor még Alexander Zverev edzőjeként dolgozó korábbi világelső felfigyelt rá, és az akadémiájára csábította. Alcaraz 15 évesen a juniorok között versenyzett, amikor Ferrero többször is elmondta, hogy az ő akadémiáján edz a jövő nagy bajnoka, Nadal után ismételten egy spanyol teniszező válhat a sportág meghatározó alakjává. Persze sok tehetségről hallhattunk az elmúlt években, így némi kétkedéssel lehetett fogadni Ferrero magabiztos kijelentéseit, de rövid időn belül kiderült, hogy Alcaraz valóban több egy túlsztárolt reménységnél.


A spanyol fejlődése évről évre hihetetlen látványos, rohamos tempóban halad előre, eddig nem volt semmiféle komolyabb megingása. A 2020-as évben 350(!)helyet javított a világranglistán úgy, hogy főleg Challenger-tornákon gyűjtögette a pontokat, három versenyt meg is nyert. 2021-től csatlakozott az ATP Tour mezőnyéhez, és ott is töretlen lendülettel menetelt előre. Jól mutatja Alcaraz villámgyors felemelkedését, hogy 2022-ben már US Open-bajnok, miközben a 2021-es Australian Open volt az a torna, ahol pályafutása során először nyert mérkőzést Grand Slam-főtáblán. Másfél év kellett csak hozzá, hogy felérjen a csúcsra.


autoKép leírásJuan Carlos Ferrero évek óta hangoztatja, hogy Alcarazé a jövő (Fotó: marca.com)Alcaraz tavaly szerezte meg karrierje első ATP-s tornagyőzelmét, az umagi 250-es versenyen nem talált legyőzőre, majd később a US Openen a harmadik kiemelt Sztefanosz Cicipaszt egy őrületes meccsen kiejtve a negyeddöntőig jutott. Már akkor képes volt a New York-i közönséget megőrjíteni, rendkívüli módon táplálkozott a hangulatból, és fergeteges US Opent futott. Erőnléte ekkor azonban még nem bírta, a legjobb nyolc között Felix Auger-Aliassime ellen a második játszmában kénytelen volt feladni a találkozót. Az idény végi Next Gen vb-ről magabiztosan hozta el a trófeát, úgy, hogy ő volt a legfiatalabb résztvevő.


Alcaraz számára 2022 az áttörést jelentette. Már az Australian Openen érezni lehetett, hogy tényleg számolni kell a spanyollal, hiszen jelentősen megnövekedett izomtömeggel tűnt fel. Ott a harmadik fordulóban a torna egyik legemlékezetesebb mérkőzését vívta a hetedik kiemelt Matteo Berrettinivel, de a döntő szett tie-breakjében alulmaradt.


Ezt követően februrában Rio de Janeiróban megszerezte a karrierje első 500-as trófeáját, és bár az Indian Wells-i 1000-es verseny elődöntőjében még kikapott Nadaltól, egy héttel később Miamiban már nem talált legyőzőre, azaz: 18 évesen megszerezte élete első 1000-es tornagyőzelmét!


A salakszezonban Barcelonában ismételten egy 500-as, majd Madridban egy újabb 1000-es versenyt vitt el. Utóbbin a győzelemig vezető úton Nadalt és Djokovicsot, a döntőben pedig a címvédő Alexander Zverevet is felülmúlta. A teniszvilág már ekkor új csillagaként ünnepelte a spanyolt, és mindenki csak arra várt, mikor nyer Grand Slamet. Sokat elárul Alcaraz fejlődéséről, hogy egy évvel korábban a madridi tornán éppen a példaképe, Nadal ellen játszva ünnepelte a 18. születésnapját, ennél emlékezetesebb módon aligha lehet spanyol férfi teniszezőként átlépni a felnőttkorba. Alcaraz vigyorogva, Nadaltól éppen csak aláírást nem kérve állt ki az összecsapásra, és két sima szettben ki is kapott. Egy évvel később, 19 évesen azonban már úgy tért vissza Madridba, hogy Nadal ellen sokkal érettebb versenyzőként lépett pályára, és le is győzte legendás honfitársát.


Alcaraz hirtelen az érdeklődés középpontjában találta magát, és már a Roland Garrosra esélyesként érkezett. Ráadásul miután Nadal ágára sorsolták, mindenki arra volt kíváncsi, hogy esetleg az elődöntőben le tudja-e győzni Párizs királyát. A 19 éves teniszező közel állt ahhoz, hogy honfitársa, Albert Ramos-Vinolas ellen már a második körben kikapjon, végül valahogy kihúzta magát a nehéz helyzetből, de Nadalig nem jutott el, mert a negyeddöntőben Zverev négy szettben jobbnak bizonyult nála.


auto_altKép leírásAlcaraz egy Nadal elleni mérkőzéssel ünnepelte a 18. születésnapját (Fotó: tennishead.net)
Valószínűleg a nagy elvárásoknak köszönhetően az addigi fejlődése lelassult egy kicsit. Wimbledonban a legjobb 16 között búcsúzott Jannik Sinner ellen, a hamburgi 500-ason a döntőben Lorenzo Musetti múlta felül, egy héttel később Umagban ismételten Sinner verte meg őt. A US Opent felvezető versenyek sem sikerültek túl jól számára, Montrealban a nyitókörben Tommy Paultól kapott ki, Cincinnatiben a negyeddöntőben Cameron Norrie-tól.


„Némileg eltűnt a játék élvezete, érezni kezdtem a nyomást. Nem tudtam mosolyogni a pályán, amit máskor minden meccsen, minden tornán megteszek” – idézi az ATP honlapja a spanyolt.


Ehhez képest a US Openen bámulatos teniszt bemutatva nyerte meg a versenyt. Újra tudott mosolyogni, többek között a döntőben, a meccs egyik legkiélezetebb szakaszában is megtette ezt. Csapatával minden egyes mérkőzésen folyamatos interakcióban volt, néha már-már kávézói hangulatot idézve. Rendkívüli élénkséggel vetette bele magát a találkozókba, és mindig megtalálta a választ ellenfele játékára, és az sem merítette ki, hogy a torna második hetében folyamatosan ötszetteseket nyomott le.


A nyolcaddöntőben a korábbi bajnok Marin Cilic ellen kezdődött ez a tendencia, de a legnagyobb lelkierőre a negyeddöntőben Sinner ellen volt szüksége. Alcaraz az elmúlt hónapokban kétszer is kikapott az olasztól, és most is mérkőzéslabdát kellett hárítania, végül a torna legjobb mérkőzésén jutott túl dél-tiroli ellenfelén. Az elődöntőben a hazaiak kedvence, a Nadalt búcsúztató Frances Tiafoe ellen nemcsak élete első GS-döntője volt a tét, hanem a remény arra, hogy esélye lesz a világelsőségért játszani. Szintén öt játszmában, de ezen a feladaton is túljutott. A fináléban pedig minden vagy semmi alapon már előre tudni lehetett, hogy aki nyer, nemcsak pályafutása első GS-sikerét „húzza be”, hanem a világelsőséget is megszerzi.


autoKép leírásAlcaraz lett minden idők legfiatalabb világelsője (Fotó: uksport.news)A spanyolnak a következő hónapokban, években újabb kihívásokkal kell szembenéznie, hiszen eddig „csak” óriási tehetség volt, mostantól világelsőként és Grand Slam-bajnokként, ráadásul olyan GS-győztesként, akitől mindenki azt várja, hogy még rengeteget tegyen hozzá a férfi teniszhez, új szerepköre lesz: a többiek célpontként tekintenek majd rá, és a teher is jóval nagyobb lesz rajta, mint eddig. Soha sem lehet előre megmondani, ki hogyan képes mindezt kezelni – elég csak a médianyomást nehezen viselő japán női versenyzőre, Oszaka Naomira gondolnunk –, ugyanakkor Alcarazban minden megvan ahhoz, hogy az első kiemelkedő sikere csak tovább erősítse őt. Nehéz elképzelni, hogy a spanyol ne legyen a következő évek egyik legerősebb teniszezője.


„Sosem gondoltam volna, hogy 19 évesen ekkora dolgokat érek el. Minden annyira gyorsan jött. Számomra hihetetlen ez az egész, erről álmodtam gyermekkorom óta, amióta elkezdtem teniszezni. De természetesen éhes vagyok még többre. Sok-sok éven át a legjobbak között akarok lenni. Ismételten visszatérek a kemény munkához ezután a hét után, ezután a fantasztikus két hét után. Azért fogok küzdeni, hogy még több ilyen eredményt érjek el” – nyilatkozta elszántan a US Opent követően.


Az kérdéses, hogy hogyan alakulnak a különböző országok járványszabályai, hogy Djokovics a következő idényben hol kap lehetőséget teniszezni, és mely versenyekről kell lemondania. Remélhetőleg a politika kevésbé játszik majd fontos szerepet jövőre a Grand Slameken, mint idén, és mindenhol teljes mezőnnyel találkozhatunk. A teniszrajongók többsége alighanem szívesen megnézné, mire megy egy immáron Grand Slam-győztes Alcaraz Djokovics vagy éppen Nadal ellen egy GS-fináléban.Melyik nemzet lesz 2022 világbajnoka?


6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

8,00 – Anglia

8,50 – Argentína

9,50 – Spanyolország


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság 2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj amerikai sportokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: tennismajors.com