Csúcsra érnének a klub 100. évfordulójának tiszteletére

A lengyel Ekstraklasa idei szezonjának üde színfoltját az a Raków Częstochowa jelenti, amely 2021-ben ünnepli majd az alapításának századik évfordulóját, valamint amely klub egyike azon keveseknek, amely még ebben az elanyagiasodott időszakban is képes romantikus pillanatokat csempészni a futball világába.

nullSzilézia festői táján, a Warta folyó partján fekszik Częstochowa városa, mely otthonát képezi az 1921-ben alapított Racovia együttesének. A klub a története során többször is megszűnt, majd újjáalapították, s jó pár különböző néven is szerepelt az évek során. A javarészt alacsonyabb osztályokban szereplő gárda az előző idénybe 21 év elteltével térhetett vissza a legmagasabb osztályba, méghozzá pokoli mélységeket megjárva, hiszen a negyedosztályban a csőd szélén táncolva is teltek napjaik ebben az időintervallumban.


Az egyesület a 2000-es évek során elég mélynek tűnő anyagi gödörben volt, még a klub egykori saját nevelésű játékosától, Jakub Błaszczykowskitól is segítséget kaptak, hogy ne szűnjön meg újfent.  2011-ben eddigi utolsó átalakulásakor elnyerte jelenlegi formáját, mikor is részvénytársasággá alakították át, valamint hosszútávú szponzori szerződést kötöttek a helyi érdekeltségű X-Kom nevű céggel, amelynek köszönhetően megmenekültek a csődtől.

 

A következő fontos dátumot 2014 májusa jelentette az együttes életében, mikor megérkezett Michał Świerczewski, aki megvásárolta a részvények 100%-át. A lengyel üzletember egyébiránt annak az X-Komnak az alapító tulajdonosa, amely ekkor már három éve fő szponzora volt a klubnak, s aki igazi lokálpatrióta.


A város szülöttjeként szerette volna a csapatot olyan magasságokba emelni, amit szerinte megérdemelnek a futballszertő környék lakói, s amit gyerek korában édesapja társaságában élvezhetett a lelátóról, mikor élvonalbeli meccseket látogathattak.


A számítástechnikai tudását kamatoztatva milliárdossá váló Świerczewski, úgy állt be a klub mögé, hogy elsődleges dolgai közt szerepelt, hogy olyan szakembereket hozott a munka elvégzésére, akik képesek lehetnek a legmagasabb szintre emelni csapatát. Annak ellenére, hogy a tulajdonosnak lenne rá pénze, hogy azt csaknem a végtelenségig beleölje az együttesbe, mégis sokkal inkább azt a típusú építkezést favorizálja, amely kevesebb anyagi kockázattal, de sokkal több szakmai tudásra alapozva szűri ki a csapat leendő játékosait.


Kinevezte elnöknek Wojciech Cygant, akinek a sokéves tapasztalata volt már ekkor is a scouting terén, így az ő egyik fő feladata lett a toborzás megszervezése és az klub jövőbeli alapjainak lerakása. Ennek köszönhetően a csapat fokozatosan elkezdett a környék fiataljaira építeni, akiket egy jól kiépített scouting-hálózat derített fel, amelyet mára országos, majd kontinentális szintre is kibővítettek. A kezdeti időszak nehézkes volt viszont 2016 áprilisában megérkezett a gárdához az az építőkocka, amellyel elindulhatott a kivirágzás útján az együttes. Ekkor nevezték ki ugyanis Marek Papszunt a Raków kispadjára. Az akkor 42 éves szakembernek nagyon komoly sikerekkel a háta mögött érkezett meg a klubhoz, csupán annyi volt a kétség, hogy ezeket az eredményeket alacsony ligákban érte el.


Az új vezetőedző nem épp a legaktuálisabb pillanatban csöppent bele a csapat életébe, így az első pár mérkőzésén nem tudott még kellően összecsiszolódni a kerettel, de így is sikerült a végére az ötödik helyen befutniuk. A következő idényükben, a 2016/17-es harmadosztályú kiírásban már húsz győzelemmel, pontazonossággal és csupán rosszabb egymás ellenivel bukta el a bajnoki címet, de ez is feljutást jelentett a Nice 1. Ligába.


2000 után 17 évet kellett várni, hogy ezt a sikert megélje a klub, viszont itt jelentkezett először az a fajta szisztematikus igazolásokra alapuló folyamata a vezetőségnek, amit élvonalbeli csapatok által „kiselejtezett” fiatalokra próbált alapozni. Több olyan tehetségnek adtak esélyt, akiknek volt már minimális első osztályú tapasztalata is, de valamiért nem tartott igényt rájuk az egyesületük, valamint olyan rutinos futballistákat csábítottak el másodosztályban magasnak számító fizetéssel, akik kellő tapasztalatot és minőséget tudtak biztosítani a fiatalok mellé.


A másodosztály újoncaként ekkor már egy stabil háromvédős rendszerre alapozva, de mégis inkább támadásban éreztetve ennek erősségeit a liga egyik leggólerősebb csapataként nagyon könnyedén stabilizálták a helyüket a középmezőnyben. A következő nyár ismét erősítésekkel teli időszak volt, viszont itt már elkezdtek közép-európai szinten gondolkodni és kiterjeszteni a scout-hálózatot. Elsők közt Csehországba „törtek be”, hogy innen is az élvonalba nem elég jónak vélt ifjak közül szemezgetve találjanak maguknak megfelelő játékosokat, akikkel hosszú távon tudnak kalkulálni. Ez olyan jól sikerült, hogy a Papszun által leginkább fontosnak talált posztokat megerősítve a csapat elkezdett szárnyalni. Összeszedtek egy vereséget a harmadik fordulóban, amit egy a 27. körben követett, mikor már tetemes előnyben vezették a tabellát és a feljutásuk csaknem garantált volt. Végül kicsit elszórakozva is az előnyüket, de bajnoki arannyal a nyakukban zárták a 2018/19-es idényt.


A klub 1998 után 21 év elteltével visszatért az élvonalba, viszont Świerczewskiék számára ez nem volt elegendő. A tulajdonos tisztában volt azzal, hogy csapatának otthona nem felel meg az Ekstraklasa elvárásainak, ami azt is jelenti, hogy a hazai mérkőzéseiket kénytelenek lesznek más csapat otthonában játszani. Az üzletember ekkor kinyitotta a pénztárcáját és elindította a stadionfelújítás projektjét biztosítva a klubot és a szurkolókat arról, hogy valóban komolyak a tervek Częstochowa-ban.


Az élvonalban maradás érdekében az átigazolások során kinyílt az országhatár minden irányba, Romániától kezdve Szlovákia, Ukrajna, de még Szerbia első osztályából is hoztak új játékost. Még klubrekordot is döntöttek, mikor 250 ezer eurót kifizettek egy labdarúgóért.


A keret megfelelőnek tűnt a vezetőség szerint, Papszun pedig hozta a tőle már-már megszokott magas színvonalat a kispadról. A lengyel mester hozzáadott értéke csaknem felbecsülhetetlen a csapat számára, amit ezúttal is bizonyított, mikor a Raków a kiesőhelyektől nagyon távol tanyázott végig. Egy újabb újonc év volt ez, amikor meg sem kérdőjeleződött a bennmaradásuk.


Az idei szezonra a sorminta szépen folytatódik a sikeredző irányítása alatt, mert a megszilárdított középmezőnyben zárt idényt egy olyan követi, ahol már élcsapatnak számítanak, csak míg az előző két osztályban a feljutást érték el ezzel, addig az Ekstraklasa során ez már az európai kupaszereplés lehetőségét jelentené. A nem túl hosszú téli szünetre a 2. helyen tanyázva vonulhatott el a Raków, mindössze egyetlen pont lemaradásban a bajnoki címvédő Legia Warsawa mögött. Övék a legjobb támadóegység, csaknem két gól/meccs a mutatójuk, s mindezt úgy, hogy nem egyetlen kiemelkedő gólvágóra épül minden, hanem szépen eloszlanak a találatok több játékos közt.


Bár azt előre jelezni elég nehéz és talán kissé vakmerő is lenne, hogy a Raków valóban a bajnoki aranyért lesz harcban a hátralévő tizenhat fordulóban, de a jelenlegi állapotok alapján még ez is megvalósulhat. Ha valami úton-módon bajnoki címet ünnepelhetne az együttes, akkor az valódi futballromantikus pillanat lenne, valami olyasmi, mint a Leicester City aranyérme a Premier League-ben.