DVTK: Megtanultak szenvedni és nyerni is

A Diósgyőr egymás után második idényét kezdte meg 2022 nyarán a labdarúgó Merkantil Bank Ligában, közismert nevén az NB II-ben. A klub a pocsék szezonkezdet után edzőt váltott és az új mester, ifjabb Kuznyecov Szergej nem csak új fazont szabott együttesének, de kisebb gyémántokra is lelt az öltözőben. A csapat a legutóbbi kilenc bajnokijából hetet megnyert, közte nem akármilyen rangadókat is és már a második helyen áll a táblázaton.

nullAugusztus 22-én a Diósgyőr Pécsre látogatott és kapott ki kettős emberhátrányban 4–3-ra, amivel a tabella 13. helyén találta magát öt meccsen aratott két győzelmével és három vereségével. A vezetőség – észlelve a bajt – menesztette a tavasszal Szegedről (mondjuk most így egyszerűen…) megszerzett vezetőedzőt, Dragan Vukmirt, mert attól félt, hogy a csapat már az őszi idényben elvágja magát a feljutástól. A szurkolók elképesztő nyomás alá helyezték a vezetőket, az olykor tizenkettedik játékosként ható, jelentős létszámmal bíró tábor egyre hangosabban követelte a változást, kérésük pedig viszonylag gyorsan meghallgattatott: a mérkőzés másnapján hivatalos felületein közölte a klub, hogy Vukmirt meneszti, helyére pedig az ukrán-magyar kettős állampolgárságú ifjabb Kuznyecov Szergejt nevezi ki, akinek főleg az édesapja volt ismerős hazánkban a Ferencváros korábbi légiósaként.


Az ifjabb Kuznyecov napokkal a negyvenedik születésnapja előtt foglalta el helyét a miskolci kispadon és ez az első vezetőedzői megbízatása. Sokan elégedetlenkedtek is, amikor kinevezték, de azért ha jobban utánanézünk, az orosz óriás, a Szpartak Moszkva és a kopott fényű görög sztárcsapat, a Panathinaikosz első csapatának stábjába sem a szél fújja oda az embert. Két korábbi mentorától, főnökétől, Oleg Kononovtól és Bölöni Lászlótól is sokat tanult, önbizalommal telve vetette tehát bele magát a miskolci kalandba.


A nyári átigazolási időszakból hátralévő néhány nap lehetőséget kínált arra, hogy új igazolásokat üssön nyélbe a klub, így került Diósgyőrbe az utolsó napokban a Ferencvárosnál parkoló pályára tett szélső, Gera Dániel, az MTK és a Mezőkövesd korábbi dupla tüdejű középpályása, Cseke Benjámin és a 21 éves korára 80 NB II-es mérkőzés rutinjával felvértezett balhátvéd, Kotula Máté.


Kuznyecov munkássága nem éppen könnyűnek ígérkező felhozó meccsekkel indult, hiszen elsőként egy megyei rangadó várt rá a villámrajtot vett és második helyen tanyázó Kazincbarcika ellen, de egy 84. perces Koman Vladimir átlövésgóllal sikerült a maguk javára fordítaniuk egy meglehetősen ikszes meccset a szurkolók nagy örömére. Persze elszállni ettől még senkinek sem kellett, hiszen rögtön ezután az előző szezont még az NB I-ben töltő Gyirmót következett idegenben és bár már sokan ott is elkönyvelték az ikszet, három perccel a lefújás előtt a csereként beállt Eppel Márton góljával ezt a meccset is a maga javára fordította az együttes.


Két nehéz győzelem után jött az ősz rangadójaként is beharangozott, MTK elleni hazai mérkőzés. Bognár György tanítványai szárnyaltak, magabiztosan vezették a tabellát, sorra rúgták a négy, öt, hat gólokat is esetenként, ehhez képest ezen a meccsen a DVTK hazai pályán – tökéletes futballal – 3–0-ra nyerni tudott és ez a különbség még a kék-fehérekre volt hízelgő. Három nehéz mérkőzést nyert meg egymás után a csapat és úgy tűnt, sikerült kirángatni a gödörből az együttest, amely egyre karakteresebbé vált.


auto_altKép leírásGera Dániel (33) az érkezése óta erőssége a miskolciaknak (Forrás: dvtk.eu)


A Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata a Magyar Kupában ugyan nyert Miskolcon, de ezt különösebben senki sem bánta, mivel a hőn áhított cél a bajnoki feljutás. Aztán a bajnokságban is elszenvedte első vereségét a klub a Kuznyecov-érában, miután némileg váratlanul, Szentlőrincen maradt alul 2–0-ra.


A Dorog elleni hazai bajnokit a 95., a Budafok ellenit a 92. percben húzta be a Diósgyőr, pedig ezek rettentően küzdelmes mérkőzések voltak, az ellenfelek egyre nagyobb ellenállást tanúsítanak az élvonalba igyekvő együttessel szemben, így elsősorban a kiváló mentalitás és a győzni akarás hozta el ezeken a mérkőzéseken a három pontot.


Szokták mondani, hogy a másodosztályban tényleg minden pontért szenvedni kell, és úgy tűnik, erre a mostani DVTK képes, mert – különösen az edzőváltás óta – sok meccset nyer meg az utolsó tizenöt percben.


Idegenben is szorgosan gyűjtögették a pontokat Lukács Dánielék, Békéscsabán 2–1-re nyertek egy nosztalgia-derbit, majd Mosonmagyaróvárt is bevették magabiztos, háromgólos sikert aratva (3–0).


Némileg kilóg a sorból az eddigi utolsó mérkőzésük, amelyen az újonc Kozármisleny egy pontot meg tudott menteni Miskolcon (1–1), de


amióta Kuznyecov átvette az irányítást, kilenc bajnokijából hetet így is megnyert az együttes, így összességében senki sem kiáltott világvégét.


Kuznyecov újításai

Az ifjú ukrán-magyar mester azonnal és határozottan letette a voksát egy 4-3-3-as felállás mellett, szemben a korábbi, nem túl komfortos 3-5-2-vel, vagy 4-5-1-gyel. A korábban kirobbanthatatlannak hitt Hegedűs János kikerült a védelemből egy sérülés miatt, amiből azonban hetekkel ezelőtt felépült, mégsem tudja magát visszaverekedni a csapatba. Helyette most jobbára Szatmári Csaba és Bárdos Bence szerepel a védősor közepén, pedig utóbbi sokkal inkább balhátvéd lenne eredetileg.


A háromfős középpályán hihetetlen munkabírásról tesz tanúbizonyságot Holdampf Gergő, akinek fő feladata a támadások megszűrése (de szinte nem múlik el mérkőzés, hogy ne volna egy-egy életveszélyes távoli lövése) és mindenképp az idény egyik nagy felfedezettje a Debrecenből szerződtetett Bényei Ágoston is, aki 50/50-es középpályást játszik Holdampf mellett, így Koman Vladimir minden erejét a támadásokra összpontosíthatja. A korábbi válogatott középpályás futómennyisége és sebessége már nem kiemelkedő, azonban technikai képzettsége és játékintelligenciája révén képes mozgatni a csapatot, passzkészsége továbbra is az átlag fölé emeli és a társak is bíznak benne. Minden támadás rajta fut keresztül, pedig a szezon elején Dragan Vukmirnál többnyire csak kispadozott.


Gera Dániel szerződtetése is jó húzás volt, ugyanis egy kisebb sérüléstől eltekintve alapembere lett a miskolci csapatnak, a bizalmat pedig lendületes, veszélyes elfutásokkal és éles beadásokkal igyekszik meghálálni. Lukács Dániel sokszor bizonyítja, hogy az NB I-ben lenne a helye, sebessége, képzettsége, gólérzékenysége alkalmassá is tenné a legmagasabb osztályra, Diósgyőrben egyelőre (vélhetően a régóta sérült Könyves Norbert teljes felépüléséig) sokszor a bal szélről indulva játszik, ritkán centerként.


Talán a középcsatár posztját nem sikerült eddig megnyugtatóan megoldani, itt játszhatna a már említett Lukács, de ő a szélre szorul, Eppel Márton és Szőke Adrián viszont nem termeli a gólokat abban a mennyiségben, amilyenben elvárható lenne.


auto_altKép leírásIfjabb Kuznyecov Szergej (szemben) módszereire vevők a miskolci játékosok (Forrás: dvtk.eu)


A játékfelfogás mellett természetesen a felkészülésben is sok újdonságot hozott Kuznyecov a csapat életébe. Igencsak megbízható források állítják, hogy a fiatal szakember nagy hangsúlyt fektet a videós elemzésekre, heti több alkalommal is van ilyen bemutató a soron következő ellenfélről, ugyanakkor nem annyi, hogy a hétvégére túltelítődjön a játékosok feje ezekkel. Sok kicsi részletet mutatnak meg az edzések előtt a focistáknak, így ők hétvégére meglehetősen jól informáltak lesznek. Kuznyecov – és persze a győzelmek – érkezésével a csapat hangulata is javult, az edzések sokkal színesebbek, változatosabbak és pörgősebbek, mint korábban voltak, egyszóval modernebbnek tartják az ő edzésmunkáját az elődeinél.


Jurek, az új talizmán

Kuznyecov a fiatalok közül Bényei mellett a saját nevelésű Jurek Gábornak is egyre nagyobb szerepet szán, ráadásul az ő önbizalma is egészen rendben van, erről árulkodik legalábbis a Budafoknak lőtt káprázatos győztes találata.


A 18 éves támadó egyre nagyobb szerepet kap a csapaton belül, ebben a szezonban már három gólnál tart, és minden alkalommal győzött a csapat, ha ő betalált. Az Ajkát 3–1-re, a Budafokot 2–1-re, a Mosonmagyaróvárt 3–0-ra győzte le a Diósgyőr, amikor Jurek eredményes volt, nem csoda, hogy az U19-es válogatottban is egyre többet és egyre eredményesebben szerepel, a múlt héten Ciprus korosztályos válogatottját az ő duplájával győztük le 2–0-ra.


Az előző szezonban Kondás Elemér, majd Dragan Vukmir irányítása alatt már belekóstolt a másodosztályú fociba, de akkor még épp csak kiegészítő ember volt, a teljes szezon során jutott három gólig, mivel már mostanra megvan neki ez a szám, nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt állítjuk, hogy ebben az idényben ezt felül fogja múlni.


auto_altKép leírásEgyre sikeresebb és összetartóbb csapat benyomását kelti a Diósgyőr (Forrás: dvtk.eu)A DVTK hátralévő programja

A világbajnokság ideje alatt sem áll le az NB II küzdelemsorozata, így több érdekes mérkőzés is vár még a piros-fehérekre 2022-ben. Ezen a hétvégén Szegedre utaznak egy olyan rangadóra, ahol a Dragan Vukmirral történtek miatt a megszokottnál is forróbb lesz a hangulat, majd a mindenkire veszélyes Csákvár következik szintén idegenben. November 13-án jön a szurkolók által minden évben legjobban várt ütközet a Nyíregyháza elleni keleti rangadó, utána pedig az egyik legnehezebb idegenbeli túra Győrben, az ETO vendégeként.


Két hazai mérkőzéssel zárja a naptári évet a Diósgyőr: előbb a Haladás, majd a Siófok látogat a DVTK Arénába, és mivel ezen csapatok is a felsőházhoz tartoznak, nem állíthatjuk, hogy félvállról veheti bármelyik mérkőzést is az együttes.


Tekintve, hogy a riválisok közül a Pécs, az MTK és a Gyirmót még egymással is összecsap az ősz folyamán, létezik olyan forgatókönyv, amely alapján a DVTK kiegyensúlyozott teljesítménnyel az élre törhet, de egy-két gyengébb eredmény akár a dobogós helyezés elvesztését is jelentheti. Az igazán nagy harc majd tavasszal várható a feljutásért, most azonban sokkal derűlátóbbak a szurkolók Miskolcon, mint voltak augusztusban, amikor a tizenötödik helyen szerénykedett a csapatuk.


Kiemelt fotó: dvtk.eu