Dybala jól ismeri a kapusok gyenge pontját

A labdarúgó Európa-liga döntőjének első gólját az AS Roma csatára, Paulo Dybala szerezte egy gyönyörű kiugratást követően. Az argentin támadó befejezése első ránézésre egyszerű lövésnek tűnhet, ugyanakkor jóval mélyebb gondolatok is megjelentek benne. Lássuk, mik is ezek!

Egy korábbi cikkemben rámutattam a rejtett lövések hatékonyságára, amelyek lényege abban rejlik, hogy a kapussal a másik oldalt hiteti el a támadó a lövés előtt, mint ahova valójában rúgni fogja. Ezáltal a kapus később tud elindulni a labdára és kisebb az esélye a védésre.


Paulo Dybala is élt ezzel a lehetőséggel. A befejezése előtt árnyalta a valódi szándékát, hiszen a lövés előtti pillanatban a rövid oldal felé fordította a csípőjét, miközben a hosszú oldalra rúgta a labdát.auto_altKép leírásGianluca Mancini kiugratta (sárga nyíl) Paulo Dybalát, aki ziccerbe kerültauto_altKép leírásDybala (sárga karikában) ebben a pillanatban szelídítette be maga elé több lépésnyire a labdátauto_altKép leírásAz argentin támadó (sárga nyíl) csípője jól láthatóan ebben a pillanatban még előre nézauto_altKép leírásMajd a lövés előtti pillanatban látványosan kifordította a csípőjét a kapus jobb oldala felé, ezzel elrejtve a valódi szándékát…auto_altKép leírás…hiszen végül nem ott, hanem mégis a kapus bal oldalán rúgta el a labdát (piros karika)
Dybala a szándéka elrejtése mellett még egy dologra figyelt, a kapus egyik gyenge pontjára rúgta a labdát.


Ziccerhelyzetben ugyanis a térdmagasságban rúgott labdákat nehezen védik a kapusok, hiszen a lábukkal már nem tudnak védeni, mert ahhoz magasan halad el a lövés, kézzel pedig még nem, mert kézmagasság alatt halad a labda.


Nézzük, pontosan hogyan is csinálta Dybala ezt:


auto_altKép leírásA labda (piros nyíl) jól láthatóan térdmagasságban haladt a kapu feléauto_altKép leírásA Sevilla kapusának, Bonónak a lába fölött ment el a labda térdmagasságban. Azaz lábbal már nem érte el, kézzel pedig még nem érte elDybala megoldása tehát egy egyszerű lövésnek tűnhetett, de jól láthatóan több szempontból is bonyolította a spanyolok kapusának az életét. Gyönyörű és összetett megoldás volt a budapesti éjszakában.


A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a Roma nem tudta megtartani az előnyét, majd az 1–1-es döntetlent követően tizenegyes-rúgásokkal elveszítette a döntőt a Sevillával szemben. A találkozó utáni sajtóreakciókról és José Mourinho kifakadásáról ide kattintva olvashattok!Kiemelt kép: Alamy