Edzőnek állt a Barcelona tanára – Javier Mascherano

Büntető.com

2021. dec. 11.

Egy évvel az aktív játéktól való visszavonulás után az első edzői megbízatását kezdheti meg az egykori argentin válogatottsági rekorder. A még mindig csak 37 esztendős Javier Mascherano eredményes pályafutása zenitjét a Liverpool és a Barcelona alkalmazásában töltötte, 2022-től pedig az argentin U20-as válogatott szövetségi edzője lesz.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az egykori 147-szeres argentin válogatott kiválóság 1984. június 8-án San Lorenzo városában látta meg a napvilágot. Szülőhelye nem összetévesztendő a Ferenc pápa által kedvelt Buenos Aires-i együttessel, ez a város az ország északi részén fekvő Santa Fé régióban található. Mascherano nagyon fiatalon, 15 esztendősen került a patinás River Plate kötelékébe, ahol 2003-ban debütált a profik között.

A tehetséges középpályás már nagyon fiatalon felhívta magára a figyelmet páratlan játékintelligenciájával és munkabírásával. Két év alatt 71 mérkőzésen lépett pályára a „milliomosok” színeiben, bemutatkozásától kezdte alapembere lett a 2003-2004-es Clausurát elhódító csapatnak.

2005-ben a Corinthians 15 millió dollárért szerezte meg, Carlos Tévezzel együtt érkezett a brazil klubhoz. Bő egy év után a két argentin légiós együtt állt tovább. Mascheranót spanyol élcsapatok is csábították volna, ám némi meglepetésre mindketten az angol West Ham Unitedhez szerződtek.

 

EURÓPAI LÉGIÓS ÉVEK

 A „kalapácsosok” 2006 nyarán szerezték meg, azonban a következő télen máris átigazolt a Liverpool együtteséhez. A szerződést övező hosszas jogi viták letisztázása után az argentin középpályás egy pillanat alatt Rafa Benítez csapatának alappillére lett, a tőle addig távol álló angol futballba rövid idő alatt beilleszkedett. 2007-ben BL-döntőig meneteltek, ám az AC Milan elleni finálét 2-1-re elveszítették Marseille-ben. Mascherano az első teljes szezonjától kezdve kirobbanthatatlan lett a kezdőcsapatból, végül három teljes idényt töltött a „vörösök” alkalmazásában. Minden sorozatot figyelembe véve 139 találkozón húzhatta magára a csapat szerelését, és két gólt szerzett.

Az akkor már egyértelműen sztárjátékosnak számító labdarúgóért 2010 augusztusában az FC Barcelona 24 millió eurót fizetett a Mersey-partiaknak.

 

 


 

„Az az igazság, hogy ez egy álom számomra, hatalmas megtiszteltetés ebben a klubban játszani”

 

– jegyezte meg a katalánokhoz való átigazolását követően.

Mascherano a számára kellemes környezetben mintha csak otthon találta volna magát. Védekező középpályásként vagy belső védőként villámgyorsan helyet követelt magának a Barcelona kezdőjében, és éveken át ott is maradt.

Valamennyi szezonjában legalább 40 tétmeccsen lépett pályára, a 2011-2012-es évad során 52 fellépést regisztráltak a neve mellé. 2014-es szerződéshosszabbításakor 100 millió eurós kivásárlási árat rögzítettek a megállapodásban. Egyetlen gólját a csapat színeiben az utolsó teljes szezonjában szerezte, amikor 2017. április 26-án tizenegyesből vette be az Osasuna kapuját.

„El Jefecito” („a kis főnök”) hét és fél idényt húzott le a katalán óriás alkalmazásában. Csapata ezalatt öt-öt alkalommal nyerte meg a spanyol bajnokságot és a Király-kupát, háromszor a spanyol Szuperkupát, valamint két-két alkalommal a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot.

A Barcelona csapatában 334 tétmérkőzésen lépett pályára, katalóniai tartózkodása alatt a szurkolók nagy kedvence lett pozitív kisugárzása és védjegyévé vált tiszta szerelései jóvoltából. A Camp Nou egy emberként ünnepelte őt a búcsúmeccse alkalmával. Az argentin légiós ugyan nem emelkedett Leo Messi, Andrés Iniesta vagy Xavi magasságába, de nagyon megbecsülték őt a hatalmas munkabírása, a mindig csupa szív játéka és a küzdeni tudása miatt. A fiatal játékosok is példaképként tekintettek rá.

 

A KÍNAI KALAND ÉS A HAZATÉRÉS

Mascherano a Barcától való távozását követően 2018 januárjában a kínai Szuperligában szereplő Hopej China Fortune alkalmazásában próbálta ki magát, ahol újabb két évet húzott le. A távol-keleti csapat színeiben 54 mérkőzésen szerepelt.

Két esztendő után visszatért hazájába, azonban az őt korábban foglalkoztató River Plate csapata helyett a Juan Sebastián Verón által fémjelzett Estudiantes La Plata labdarúgója lett. Nem kedveztek neki a járvány miatti szünetek és a gyakori sérülései sem, így egy évet sem töltött a csapatnál. Mindössze 11 mérkőzésen szerepelt, mígnem 2020 év végéhez közeledve bejelentette visszavonulását:

 

„Százszázalékosan csak a futballnak éltem. Mindig mindent beleadtam, amennyire csak képes voltam, de az utóbbi időben már egyre nehezebben ment a játék. Néha nem te döntöd el, hogy mikor van vége, egyszerűen csak megtörténik és kész”

 

– fogalmazott búcsúzó sajtótájékoztatóján.

 

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


A VÁLOGATOTTSÁGI REKORDER

Mascherano 2003 és 2018 között 147 alkalommal lépett pályára az argentin nemzeti csapatban, utolsó fellépései közt Javier Zanetti (145) addigi rekordját adta át a múltnak. Ezzel övé volt a legtöbb mérkőzés az Albiceleste történetében egészen addig, amíg Lionel Messi idén nem szárnyalta őt túl a válogatottbeli fellépések számában (a PSG klasszisa most 158-nál tart). A védekező középpályás tagja volt a 2004-ben és a 2008-ban egyaránt olimpiai aranyat nyert válogatottnak, ezen kívül viszont kizárólag elvesztett döntőkig jutott: a 2014-es világbajnoki ezüstérem mellett a Copa Américán négyszer is csak a második helyig futotta.

Már aktív játékosként is híres volt intelligenciájáról és motivációs képességeiről, így sokan sikeres edzői karriert jósolnak számára.

Az elmúlt egy évet a tanulással és a tapasztalatszerzéssel töltötte, januártól pedig a legtehetségesebb argentin fiatalokkal foglalkozhat, hiszen a szövetség az U20-as válogatott szövetségi edzőjének nevezte ki. A Mascheranóénál jobb kezekbe aligha kerülhetett volna a leköszönő Fernando Batista csapata, és biztosak lehetünk benne, hogy remek ugródeszkát jelent majd számára a közös munka a fiatalokkal, és könnyen lehet, hogy néhány éven belül egy jelentősebb klubcsapatnál vagy felnőtt válogatottnál látjuk majd viszont az oldalvonal mellett.

 

 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából.

 

Ki nyeri a Premier League 2021/22-es kiírását?

1,65 – Manchester City

3,75 – Liverpool

5,50 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol labdarúgás piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!