Egy évvel ezelőtt hunyt el Diego Maradona

2020. november 25-én hunyt el a labdarúgás történetének valaha volt egyik legnagyobb klasszisa, egyúttal legnagyobb hatást gyakorolt játékosa, Diego Maradona. Egy éve nincs közöttünk Argentína emblematikus figurája, emlékét azonban örökké őrizzük.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Diego Armando Maradona már életében legenda státuszba emelkedett Argentína egész területén és Nápoly városában. Az argentinok gyakorlatilag fiatalkorától bálványozták őt, hiszen onnantól kezdve, ahogy feltűnt a nagyobb nyilvánosság előtt, páratlan tehetsége és vele született zsenialitása révén azonnal a megváltót látták benne. A szegénysorból kiemelkedve lett ikonikus játékos és hódította meg a világot, miután 1986-ban Argentínával világbajnoki címet nyert.

Onnantól kezdve pedig mindenki feltétel nélkül imádta őt.

Klubszinten pályafutása legemlékezetesebb időszakát kétségkívül a Napoli csapatánál töltötte 1984 és 1991 között. A Maradona által fémjelzett együttes kétszer nyerte meg az olasz bajnokságot, egyszer-egyszer az olasz kupát, a Szuperkupát és az UEFA-kupát. Az „isteni Diego” minden sorozatot figyelembe véve 259 mérkőzésen 115 gólt szerzett az Azúrkékek szerelésében. Ami pedig a számoknál is sokkal fontosabb volt, hogy Maradona közvetlensége és belülről fakadó önfeledt szenvedélye, játékszeretete – túlzás nélkül állíthatjuk – az életbe vetett hitüket adta vissza a dél-olasz szegénységben tengődő nápolyiak számára a szürke 80-as években. Diego miatt a nápolyiak tömegével jártak a meccsekre, önfeledten ünnepelték, imádták őt. Neve máig vallásnak számít a városban. Nápoly utcáin szinte mindenhol találkozhatunk az arcképével, az utcai árusok maradonás termékeket kínálnak megvásárlásra, a boltok, bárok poszterekkel, ereklyékkel vannak díszítve. Halálát követően a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére valóságos zarándoklat vette kezdetét az ismert falfestményeknél, a belvárosi tematikus bároknál, ill. a nápolyi stadion előtt.

 


Maradona nevét hazájában a La Plata-i városi stadion vette fel, a létesítmény főbejárata előtt pedig hatalmas szobrot emeltek a tiszteletére. Bizonyára Argentínában még további honorálásokra lehet majd számítani, hiszen – a teljesség igénye nélkül – szóba került már az is, hogy Maradona arcképét valamelyik bankjegyre nyomtatják, illetve az is, hogy utcá(ka)t, tere(ke)t vagy épp a nemzeti repülőteret nevezik el róla. Nevelőcsapata, az Argentinos Juniors otthona már 2004 óta a nevét viseli. Az argentin kormány a közelmúltban jelentette be, hogy „nemzeti történelmi épületté” nyilvánította Maradona szülőházát Buenos Aires Villa Fiorito negyedében, ezt a döntést az argentin államelnök, Alberto Fernández szignója tette hivatalossá.

Egy évvel ezelőtti halála óta már a Napoli stadionja is az ő nevét viseli, ahogy a közelben található metróállomás is. A csapat soron következő, hétvégi bajnoki mérkőzését megelőzően a stadionon belül egy életnagyságú szobrot fognak felavatni a tiszteletére, amely a létesítmény területéről bárhonnan jól látható lesz.

Diego Maradona fia, Diego Maradona Junior a közelmúltban az édesapjáról elnevezett nápolyi létesítményben járt:

„Egy nap el akarom vinni a fiamat a Diego Armando Maradona Stadionba, és elmondom neki, ki volt a nagyapja.

Egy igazán kedves, nagylelkű és jó ember. Futballistaként a fiam hamarosan megérti, hogy mit jelentett édesapám, aki egy másik bolygóról származott. Óriási izgalom volt számomra belépni a stadionba. Ennek a városnak a gyermekének lenni olyan büszkeség, melyet soha senki nem vehet el tőlem.”

 

 

MARADONA EGYEDÜLÁLLÓSÁGA

Maradona alulról, a szegénysorból emelkedett a világ tetejére, és még a különböző viselt dolgai ellenére is vitathatatlan bálvány lett hazáján túl szinte világszerte.

Hasonló hatást bizonyára egyetlen futballista sem fog már tudni elérni, hiszen Maradona egy olyan korszakban alkotott, amikor még a modern technika vívmányai nem törtek be ilyen szinten a mindennapjainkba.

Akkoriban a szegényebb réteg egyetlen igazi szórakozása a futball volt, s a gyermekek is sokkal szívesebben rúgták a bőrt az utcákon, grundokon, bárhol, mint mostanság. Mindenki őt csodálta, mindenki az ő cseleit próbálta elsajátítani.

„Ahogyan fogadott Nápoly, olyat sehol máshol nem tapasztaltam a világban. Tisztelem és szeretem az itteni népet, amíg élek, közéjük tartozom. Nyertem világbajnokságot, de nem a saját földemen.

A Nápolyban elért címek viszont életem legnagyobb sikerei”

jegyezte meg egykor az olasz várossal való kapcsolatáról.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Maradona az első nápolyi szezonja során, 1985 januárjában arról értesült, hogy a csapattársa egyik barátjának a gyermeke egy ritka szájrendellenességgel bajlódik, műtétjét pedig szegény sorsú családja képtelen finanszírozni. A különleges operáció 20 millió lírába került, ezért Maradona úgy gondolta, hogy összehoznak egy jótékonysági mérkőzést a Nápolyhoz közeli kisvárosban, Acerrában, hiszen egy gyermek egészségéről van szó. A csapat vezetőségének tiltakozása ellenére Diego jó néhány csapattársát magával csábította az acerrai pályára, hogy a helyi csapat ellen mérkőzzenek meg. A Napoli futballistái csak úgy szerepelhettek a különleges találkozón, hogy egyéni biztosítást kötöttek, melyet Maradona állt, mivel a klub féltette őket a szántóföldre hajazó pálya veszélyességétől. A gyakorlatilag falusi körülmények között, a sártengerben rendezett mérkőzésen Maradona teljes erőbedobással küzdött és az extrém körülmények ellenére remek megmozdulásokat produkált a helyiek legnagyobb örömére, mindent beleadott, a legjobbját nyújtotta, ugyanolyan szívvel játszott, mint a legnagyobb mérkőzéseken. A helyi gyermekek, lakosok a mérkőzés után meghatottan fotózkodtak a fülig sáros ikonnal, aki biztosan életre szóló élményt adományozott számukra.

 EMLÉKEZETE

Idén a születésnapja, október 30-a környékén is széles körben megemlékeztek az ikonról. Az argentin bajnokság (Liga Profesional) soros fordulójának valamennyi mérkőzésén főhajtással adóztak a világbajnok legenda emléke előtt, a programot pedig úgy tűzték ki, hogy éppen Maradona születése napján csapjon össze egymással egykori csapata, a Boca Juniors és az általa utoljára edzőként irányított Gimnasia La Plata. Mindkét csapat játékosai egy Maradona-képet ábrázoló mezben vonultak ki a pályára, a csapatkapitányok pedig világoskék-fehér karszalagot viseltek, amely a legnagyobb bálvány arcát ábrázolta.

A különböző formai és tárgyi emlékek jóvoltából maradhat fent Maradona neve az utókor számára, de ezeknél alighanem sokkal fontosabb, hogy világszerte milliók őrzik meg szívükben felejthetetlen karakterét.

Emlékezzünk a szépre, a jóra, a játékos korszakában a pályán mutatott varázslatára, utánozhatatlan egyéniségére, a labdával született legendára, akinél nagyobb természetességgel, szenvedéllyel aligha űzte bárki ezt a sportot.

Üres a trón – nekrológSzabados Csaba egy évvel ezelőtt ezzel az írással búcsúzott a klasszistól 

 
 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/futballtango

 

Ki lesz a Serie A 2021/2022-es bajnoka?

2,75 – Inter

2,75 – Napoli

4,50 – Milan

10,00 – Juventus

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszlország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Serie A piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!