Egy transznacionális labdarúgó-bajnokság segítene közelebb kerülni a nyugat-európai élcsapatokhoz?

Május 30-án a Groupama Arénában rendezték meg első alkalommal Magyarország legnagyobb és legnívósabb labdarúgással foglalkozó konferenciáját, a Football Forum Hungary-t. Az esemény alapvető célja, hogy a honi labdarúgást bekapcsolja a nemzetközi vérkeringésbe, kapcsolatot teremtsen és építsen a belföldi és külföldi szereplők között.


Olyan elismert szakemberek kaptak meghívást az eseményre, mint a Wyscout alapítója, Matteo Campodonico, az AS Roma sportmenedzsere, Mauro Leo, vagy a Rapid Wien vezető játékos-megfigyelője, Matthias Ringler. De a korábbi aranylabdás játékos, Hriszto Sztoicskov is megjelent a rendezvényen, ahogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi és a nemzeti tizenegy korábbi csapatkapitánya, Szalai Ádám.


A fórumon nagy hangsúlyt fektettek a különböző adatelemzési technikák bemutatására, a scoutingra, a labdarúgással kapcsolatos pénzügyi folyamatok prezentálására, elemzésére, illetve szó volt a nemzeti identitás kérdéseiről is a futballban, ám a legjelentősebb és legérdekesebb kérdés az volt, hogy miként tudna a közép- és kelet-európai térség versenyre kelni a nyugat-európai riválisokkal.


Az UEC (Union of European Clubs) főtitkára, Katarina Pijetlovic az UEFA antidemokratikus működésére, valamint a bevételek egyenlőtlen és igazságtalan elosztására hívta fel a figyelmet. Az általa bemutatott kördiagramokon és grafikonokon az látszott, hogy a tehetősebb csapatok egyre tehetősebbé válnak, a szegények pedig egyre szegényebbé. A szakadék nem csökken, hanem nő és ezt sürgősen meg kell állítani.


Andrea Sartori, a Football Benchmark alapítója és vezérigazgatója úgy vélekedik, hogy a közép- és kelet-európai csapatok számára a megoldást az jelenthetné, ha transznacionális bajnokságot hoznának létre az érintett országok. Ebben a ligában a legjobb kelet-európai csapatok versenyezhetnének egymással. A bajnokság nem lenne zárt, fel lehetne jutni és ki is lehetne esni. Így láthatnánk minden évben Ferencváros–Slovan Bratislava, Dinamo Zagreb–Crvena zvezda és Slavia Praha–Legia Warszava mérkőzéseket. Ennek a hasznát nem csak a szurkolók, de a csapatok is jelentős mértékben élveznék.


  1. Jóval nagyobb és intenzívebb verseny alakulna ki egy olyan bajnokságban, ahol például a Ferencváros a súlycsoportjának megfelelő ellenfelekkel mérkőzhetne meg minden héten. Ez egyértelműen elősegítené a csapat előrelépését, a csapat játékának fejlődését.
  2. A mérkőzésekre több szurkoló váltana jegyet, mivel kiélezettebb és magasabb színvonalú összecsapásokat láthatnának. Ennek köszönhetően növekednének a klubok meccsnapi bevételei.
  3. Nem csak a helyszíni, de a televíziós nézettség is növekedne, így onnan is tetemesebb összeg folyna be.
  4. A transznacionális bajnokság irama, minősége közelebb állna a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga színvonalához, így ezekben a kupákban is könnyebben helyt tudnának állni a kelet-európai csapatok.

Sartori is elismerte, hogy az UEFA nem feltétlenül támogatná egy ilyen transznacionális bajnokság megalapítását, de szerinte vannak annyira erősek a fent említett egyesületek, bajnokságok, szövetségek, hogy keresztül tudnák vinni akaratukat, akár az UEFA-val szemben is, ezért csak szervezés kérdése a határokon túlnyúló versenysorozat létrehozása.


Konkrét terv még nem hangzott el a transznacionális ligával kapcsolatosan. Nem tudni pontosan, mely országok lennének a tagjai, hány csapat versenyezne ebben, milyen rendszerben, illetve kik esnének ki, hogyan lehetne bekerülni, de talán ezen a rendezvényen is egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy néhány éven belül az erős kelet-európai csapatok összefogásából megszülessen egy régiós transznacionális bajnokság. A személyes eszmecserék, a zárt ajtós tárgyalások résztvevőin túl senkinek sincs tudomása arról, hogy pontosan milyen kezdeményezések vannak terítéken a futball világában, ebbe ilyen mélységben a konferencián való részvétellel sem láthattunk bele, de én úgy gondolom, hogy az ilyen színvonalas események érdemben elősegíthetik mind a hazai, mind a regionális labdarúgás dinamikusabb előrehaladását.


Az egész napos konferencián, a Football Forum Hungary-n elhangzott előadások és az egyéb programok listája az alábbi linken érhető el: https://footballforumhungary.hu/hu/program