Egy „visszalépés”, ami előremozdíthatja Kerkez karrierjét

Büntető.com

2022. febr. 12.

A téli átigazolási időszak utolsó napjaiban egyezségre jutott egymással az AC Milan és az AZ Alkmaar a vajdasági születésű Kerkez Milos átigazolását illetően. A holland klub kétmillió euróért szerződtette a magyar utánpótlás-válogatott balhátvédet, akinek így lehetősége van arra, hogy immár a felnőttek közt is bizonyítson egy európai szinten is jónak tartott bajnokságban.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

HASZONNAL TOVÁBBADVA

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt az ország apraja-nagyja megismerte Kerkez Milos nevét azáltal, hogy az AC Milan leigazolta a fiatal vajdasági születésű magyar utánpótlás-válogatott balhátvédet az NB II-es ETO FC Győrből. Néhány napig a csapból is ez a transzfer folyt, aztán szépen elcsendesedett a sztori, majd kis túlzással a feledés homályába merült, miután Kerkez a várakozásnak megfelelően csak a Primavera-csapatban szerepelt Olaszországban. A nyár során egy felkészülési mérkőzésen szerzett gólja, valamint az egyszeri – sérülések és az Afrika-kupán szereplő csapattársak hiánya teremtette – lehetőség, hogy a meccskeretbe bekerüljön, persze már hírértékű volt idehaza, de valójában szó sem volt arról, hogy ő a felnőttkeret közelébe tartozna valójában. Mindezek ellenére januárban mégis meglepetésként érte a legtöbb szurkolót, hogy a távozás mellett döntött a még mindig csak 18 éves bekk, mikor elfogadta a holland élvonalban szereplő AZ Alkmaar ajánlatát. Viszont ezzel a lépéssel most jöhet el az az állomáshely a pályafutásában, ahol valós esélye van bizonyítani egy komolyabb bajnokságban, ami nagyban hozzájárulhat a fejlődéséhez is.

Ne legyünk olyan naivak, mint sok esetben a Rossoneri szurkolói a klub jelenével kapcsolatban. Nem titok, sőt kimondott tény, hogy az Elliott Management Corporation azzal a céllal üzemelteti a milánói együttest, hogy gazdaságilag stabil lábakon álljon, s állandó szereplője legyen a Bajnokok Ligája főtáblájának. Ennek az elképzelésnek az is a része, hogy az olcsón megszerzett játékosokat haszonnal értékesítik. Ezt persze nagyobb volumenben, a felnőttcsapatban nyújtott jó teljesítménnyel sokkal inkább megszokhatta mindenki, de van, amikor a „kicsit” is meg kell becsülni.

Márpedig Kerkezt 200 000 eurós vételi díjához mérten tízszeres áron tudták értékesíteni, ez pedig egy igen sikeres üzlet, főleg annak függvényében, hogy a keresete elhanyagolható volt, ő pedig semmilyen hatással nem volt az eredményességre.

 

 

BEFEKTETÉS, SZÉP REMÉNYEKKEL

Az nem kérdéses, hogy Alkmaarban létfontosságú feladat volt a bal oldalra szerződtetni egy szélsővédőt és egy szélsőt. Annak ellenére, hogy a holland válogatott Owen Wijndal – aki mellesleg a csapatkapitány – és a svéd válogatott Jesper Karlsson is kiváló teljesítményt nyújtott az ősszel, egyiküknek sem volt valódi alternatívája, miközben a csapat a nemzetközi porondon is érintett volt, s lesz a tavasszal is. Ez a fajta rosszul megtervezett játékosállomány csak azért nem okozott komolyabb gondot a vezetőedző, Pascal Jansen számára, mert egyik említett labdarúgó sem volt huzamosabb ideig maródi. A magyar utánpótlás-válogatott szélsővédő szempontjából a 22 éves csapatkapitány a lényegesebb, aki az idei szezonban 28 meccsen lépett pályára és mindössze nyolcszor cserélték le. Az Eredivisie tekintetében a legtöbbet foglalkoztatottak közt találjuk a nevét, még úgy is, hogy a szezon első két mérkőzését kihagyta. Wijndal a hat Konferencia-liga-találkozó közül csak kétszer kapott pihenőt – valamivel több mint fél órát –, míg a másik négyen végig pályán volt. Ez a fajta terhelés nem éppen egészséges hosszú távon, tehát mindenképp fontos volt a klub szempontjából, hogy egy tehermentesítésre alkalmas balhátvéd érkezzen.

A csereemberre természetesen nem szeretett volna komolyabban költeni az alkmaari együttes a téli átigazolási időszakban, így pedig leginkább egy fiatal tehetség jöhetett szóba. Az sem utolsó szempont, hogy olyan kellett, akinek a fizetési igénye sem lehet túl nagy, mivel valójában csak a potenciált fizetik ki az eladó félnek.

Kerkez ezeknek megfelelt, és ami még fontos tényező volt esetében, hogy a játékstílusa hasonlít Wijndaléhoz. Ő is jól segíti a támadásokat és akárcsak a holland bekk – akinek tíz asszisztja van már a szezonban – a beadásaival helyzetbe tudja hozni a társakat.

A vajdasági születésű balhátvéd ugyan az AC Milan első csapatában nem kapott lehetőséget, ami valljuk be nem is volt reális, azonban az UEFA Youth League-ben ötször is kezdő volt, amit azért figyelemmel követnek az olyan klubok, amelyek szeretnek fiatal tehetségeket igazolni.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

IDŐBEN KORRIGÁLT HIBA

Semmi kétség afelől, hogy ha egy 17 éves ifjú tehetséget Paolo Maldini személyesen hív fel, hogy beszéljen vele az AC Milanba való leigazolásról, akkor a legendás játékos meg fogja tudni győzni a tinédzsert. Noha a Milánóba szerződéskor az ifjú balhátvéd környezetében többen túl sokat vártak a jövőtől, nagyon álomszerű képet festettek le, Kerkeznek muszáj a realitás talaján maradnia, ugyanis a holland bajnokság óriási ugrás az NB II-höz képest.

 

„A jelenlegi szezonban úgy szeretnék felépíteni, hogy nyártól Theo Hernandez mellett ő legyen a másik bevethető játékos a balhátvéd poszton” – mondta el Kaposi Dániel, a játékos menedzsere a transzfer bejelentése után.

„Reális esély van rá, hogy két éven belül stabil tagja legyen a milánóiak első csapatának. Ha nem is állandó kezdőként, de mindenképpen számítanak majd rá a felnőtteknél” – fejtegette véleményét Stark Péter, Kerkez korábbi edzője.

 

Attól függetlenül, hogy a két kiemelt gondolat nagyon messze volt a valóságtól, Kerkez még mindig csak 18 éves, vagyis előtte a jövő, hogy megmutassa mit is tud valójában. De ne legyenek kétségeink afelől, hogy Alkmaarban senki nem gondolja róla azt, hogy a közeljövőben veszélyeztetni fogja Wijndal helyét. Tőle az lesz az elvárás, hogy mihamarabb vegye fel a csapaton belül a sebességet, ismerje meg a taktikai és egyéb apróságokat, amikre jó eséllyel egy-egy csereként kapott lehetőség adja majd meg az esélyt – a kupában a héten már be is mutatkozott.

 

 

Aztán hamarosan jön az európai kupatavasszal sűrített időszak – az AZ csak a legjobb 16 között lesz érdekelt az Konferencia-liga folytatásában –, ami miatt Kerkeznek egy-egy bajnokin már kezdőként is helyt kell majd állnia, hogy posztriválisa pihenhessen. A kétmillió euró, amit kifizettek érte egy befektetés, hogy amikor a holland bekk távozik a klubtól – mert az ő értékesítése is előbb-utóbb téma lesz, ahogy a többi fiatal tehetségé is, akik bizonyítanak Alkmaarban –, akkor már megszokva a légkört a helyére tudjon állni a magyar utánpótlás-válogatott védő, ha addig kiderül, hogy valóban képes a feladatra.

Az esély ott lesz előtte már ezen a tavaszon is, hiszen épp azért szerződtették, hogy ne kelljen Wijndalnak minden mérkőzésen végig pályán lenni, illetve, hogy ne a jobb oldalról kelljen egy jobb lábas játékost kényszerűségből bevetni a poszton. Hogy miként fog szerepelni azt nehéz megítélni, mert bár az UEFA Youth League-ben elég pocsékul szerepelt az AC Milan, Kerkez egyéni mutatói nem tűntek rossznak, de ott a saját korosztályában szerepelt, nem pedig felnőtteknél a holland élvonalban. Ha beválik, akkor innen könnyen lehet felfelé lépni, mert az Eredivisie valóban az a liga, ahonnan a topbajnokságok csapatai is szívesen szemezgetnek.

 

 

Melyik csapat nyeri az Eredivisie 2021/22-es kiírását?

1,07 – AFC Ajax

9,00 – PSV Eindhoven

11,00 – Feyenoord Rotterdam

61,00 – AZ Alkmaar

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Hollandia/Eredivisie/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a holland focira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!