Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 9. Fejezet – Grizzlies, Pacers

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


MEMPHIS GRIZZLIES

Az NBA folyamatos fluktuációjában évről évre akadnak csapatok, amelyek megpróbálkoznak az újrakezdéssel egy szebb, eredményesebb jövő reményében. Nekik állít tökéletes példát a Memphis, hogy mikor kell ezt meglépni, és hogyan kell gyorsan és hatékonyan véghez vinni a „rebuild”-et. Hol van már a veteránokkal felálló, lassú tempóban játszó, főként védekezésére építő „Grit and Grind” Grizzlies? Helyüket átvették a fiatalok, és mindössze két év leforgása alatt a medvék az NBA legígéretesebb csikó (vagyis inkább medvebocs) csapatává váltak. Jaren Jackson Jr. valamint Ja Morant még a 22. életévüket sem töltötték be, de máris egy kvázi playoff-csapat húzónevei – ha nem szakad meg a szezon, szinte biztosan rájátszásba jutottak volna.

A rájuk váró offseason nem tartogat túl sok izgalmat, mert akit el lehetett cserélni, attól már megszabadultak, kérdéses szerződéseik nincsenek, és igazi erősítés sem várható, hiszen egyelőre a fiatalok fejlesztése az elsődleges feladatuk. DeAnthony Melton és Josh Jackson távozása nem kavarná fel a csapat életét, mindkettőjük helyett akad jobb játékos a keretben. (Melton a korából fakadóan megtartható, ezért adhatnak neki még esélyt, hátha felfejlődik a korrekt csere hátvéd szerepébe.)

Nincs is különösebben okuk a változtatásra, hiába érződik kevésnek a keretben rejlő hárompontos „tűzerő”, annyira fiatal az egész csapat, hogy ez akár egyetlen offseason alatt is megváltozhat.

„JJJ” egy év alatt emelt hatalmasat a triplakísérletei számán, és azok hatékonyságán is. Ez a potenciál Morantben szintén megvan, ahogy Clarke és a sérülésből visszatérő Winslow hárompontosa sem reménytelen.A Macik a sapka felett vannak, mert a Winslow-ért tavaly lebonyolított cserében „mellesleg” benyelt Dion Waiterst kivágták, 12,65 milliónyi halott pénzt benyelve a 2020-21-es szezonra. De ezt egészen nyugodtan megtehették, mert nagy lyuk nincs a keretben, csak a belső fejlődésre fognak figyelni. Josh Jacksonnak persze lehetne adni még egy esélyt, ami azért érdekes, mert az újoncszerződésének negyedik éves csapatopcióját tavaly lemondta a Memphis, így ők maximum addig a majdnem 9 millióig mehetnek el az ajánlatukkal. Elég nagy összegben tudnánk fogadni, hogy kilencnél jóval kisebb számmal kezdődik majd JJ új fizetése. Ha Jackson marad, akkor wing túlkínálat van, és cserélni kell. Illetve félő, hogy Melton távozik (az Early Bird státusza miatt az eddigi fizetése 175%-át adhatja neki a Griz, ami picivel kevesebb, mint 2,5M dollár – VAGY az MLE-ből hasíthatnak ki neki egy ennél nagyobb szeletet). Ha Melton megy, akkor 3. számú PG kell (Jevon Carter érdekes lenne, de elméletileg nem jöhetne vissza az elcserélése után 1 évig, és kicsit kusza a helyzet, hogy ebben az őszi holtszezonban mi számít a korábbi júliusnak). Dieng akár le is járhat itt, de cserélhető (kivásárolható) is, ha viszont megy, akkor kéne egy olcsóbb csere C. Valanciunas remek játékos, de a csapatépítési fejlődési görbe időzítésébe nem annyira fér bele, szintén cserélhető fiatalabbra.

Szóval igazából készen van a keret, nemigen kell mozgolódni, és csak azokat kell posztra pótolni, akik esetleg távoznak. Persze elsősorban fiatalabb játékosokkal

Izgi lehet még a 4 millió körüli TPE jelenléte – ezzel akár be is fogadhat egy játékost a Grizzlies, talán egy második körös pickkel együtt.CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Memphis kapja: Myles Turner ($18M)

Boston kapja: Jonas Valanciunas ($15M) + Jeremy Lamb ($10,5M) + TJ McConnell ($3,5M) + 2/40(MEM)

Indiana kapja: Gordon Hayward ($34,5M) + 1/14(BOS) + 1/30(BOS)

Amikor a Celticset tárgyaltuk, egy hasonló ötletben érkezett Turner, csak ott Lamb helyett McDermott és a 2 kimenő pick helyett 1 szerepelt. A logika most is ugyanaz: a Celtics úgysem tud mit kezdeni a pickekkel, és McDermottnál jobb játékost, Lambet kap. A nagy különbség persze Valanciunas, aki jóval olcsóbb, de összehasonlítható játékos Turnerrel. Kompenzációként érkezik még egy 2. körös a Memphisből.

Az Indiana nagyjából ugyanazt a csomagot adja, csak Lamb a difi, és nagyjából ugyanazt kapja, csak az 1/26 helyett most az 1/14 és az 1/30 érkezik.

A Memphis 4 évet fiatalít és 3 milliót drágít centerposzton, de óriási előrelépés lehet nekik Turner triplázása (igaz, Jonas sem fakezű kintről, de messze nem enged el annyi kísérletet, mint Turner).

Ahogy számolgattunk, lehet, hogy mindhárom gárda nemet mondana (legalábbis a saját szurkolóik), tehát ez a csere teljesen rendben lenne.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Gorgui Dieng ($17,29M) Kyle Anderson ($9,5M) for Nicolas Batum ($27,13M) + 2/32

Batum veterán jelenlét, fiatalok mellé ideális, és nem nagy baj, ha nem játszik sokat – ezt Anderson valószínűleg kevésbé tűrné jól. Ez a csere akkor képzelhető el, ha valahogyan fakaszt a Memphis egy cseremagast. De a lényeg a pick lenne, ami majdnem elsőkörös.

Jordan spórol egy félmilliót, és kap Batumért egy szintén lejáró cserecentert, hogy ne legyen túl nagy a hiányérzet Biyombo vélhető távozása (és a ligából való kikopása) után. Dieng ráadásul annyira nem is borzasztó, és Batum helyett Anderson ezen a ponton kifejezetten erősítésnek tűnhet. Mindazonáltal egy ilyen csere a Hornets részéről most azért sem túl valószínű, mert Jordan deklaráltan kevésbé beszél bele a szakmai dolgokba, és hagyja Mitch Kupchakot dolgozni – aki nem eladni, hanem venni fog pickeket, ha módja adódik.

 

VALÓSZÍNŰ:

A legnagyobb téteket arra tennénk, ha a Grizzlies most szinte semmit nem csinálna, és csak nézelődne a piacon. Ha Melton lelép, ÉS valami okból úgy döntenének, hogy Josh Jacksonnal próbálkoznak tovább, akkor Anderson tényleg cserealap lehet egy padozó irányítóért:

Kyle Anderson ($9,5M) for Patty Mills ($13,2M)

A Spursnél klublegenda váltana klublegendát, igaz, a jövő nyári tervekbe Anderson jobban belelógna Millsnél, mert 0 helyett 9,5 millió dolcsival nyomja a 2021-es sapkát. Úgyhogy picit kérdéses, mennyire csinálná ezt a San Antonio.

De minek a Grizzliesnek 13 millióért 3. számú irányító? Inkább megtartják Meltont feleennyiért.

 INDIANA PACERS

Az NBA utóbbi néhány évét figyelembe véve kevés szerencsétlenebb csapat van az Indiana Pacersnél. Tavaly nyáron a rendelkezésükre álló sapka alatti helyet elköltötték, így érkezett a csapathoz T.J. Warren, Jeremy Lamb illetve Malcolm Brogdon is. Egyértelmű bajnokesélyesnek maximum akkor tűnhettek, ha hunyorítva szemléltük a csapat névsorát, azonban érezhető volt bennük a potenciál, hogy bárkit meglephetnek keleten, ha egészségesek. De nem voltak azok. Oladipo januárban visszatérhetett, de végig formán kívül játszott, Jeremy Lamb térde februárban megsérült, Domantas Sabonis pedig a buborékba nem tudott elutazni a csapattal. A viszontagságokkal teli idény ellenére odaértek a keleti főcsoport negyedik helyére, viszont a rájátszásban átgázolt rajtuk a Miami Heat. Ez Nate McMillan vezetőedző állásába került, akinek Nate Bjorkgren vehette át a helyét (legalább keresztnevet nem kell újat tanulnia senkinek).

A keret felépítése alapvetően kiváló, kivéve a két magasember helyzetét. Myles Turner és Domantas Sabonis egymás elől veszik el a területet, mindketten jobbak a másik távollétében.

Sabonis az előző szezonban kiérdemelte az All-Star meghívót a teljesítményével, szerződése is hosszabb ideig köti a klubhoz, így elég egyértelmű a helyzet, hogy amennyiben valakinek távozni kell, az nem ő lesz. Turner nagyon különleges képességcsomaggal rendelkezik, ezért találhat a Pacers megfelelő partnert, ha el akarja cserélni. Az új edző kinevezésével megteheti az Indiana, hogy kivár a magasemberek helyzetének megoldásával, és ad egy esélyt a mesternek, hogy megtalálja kettejük egyidejű használatának módját. Turner játékjoga sem a tavaszi deadline-kor, sem akár jövő nyáron nem fog lényegesen kevesebbet érni, sőt, ha egy csapat kényszerhelyzetbe kerül, az még az árát is növelheti.

Victor Oladipo kapcsán nem kifizetődő tulajdonság a türelem, ha a játékos és a csapat nem tudnak megegyezni egy idő előtti hosszabbításban még a holtszezonban. A sérülések és az azokat követő kevés aktív mérkőzés bizonytalanná teszi az esetleges kérőket, ezzel csökkentve a kétszeres All-Star hátvéd piaci árát. A következő nyáron viszont ellenérték nélkül távozhat, aminél mindenképp jobb „vagyon-menedzsment” szempontjából, ha még idén elcserélik.

Az egyetlen mérvadó szabadügynök az Indy-nél Justin Holiday, akinek jövője függhet az Oladipo-Turner duó sorsától, pontosabban az értük visszakapott játékosoktól. Ha nem történik extrém átalakulás, akkor valószínűleg megpróbálják majd megtartani a legidősebb Holiday tesót.A Pacers a sapka felett, de a luxusadó alatt billeg. A három nagy kérdés: Oladipo, Turner, Holiday. Utóbbinál a non-Bird státusz miatt csak az előző fizetése 120%-a adható az új szerződés első évére, ami 5,7 millió zöldhasú – ez nagyon határesetnek tűnik: ha valaki egyetlen centtel többet ajánl, akkor vagy MLE-ből kell megtartani Holidayt, vagy el kell engedni!

A nem garantált szerződésű McConnell a liga egyik legjobb csereirányítója, így lehet rá kereslet, ha felmerülne az elcserélése, hogy Aaron Holiday kicsit több szerepet kaphasson. Ez esetben épp a Memphisnél emlegetett Meltonra mehetnének rá, de ő valószínűleg drágább lesz, mint McConnell 3,5 milliója, így esélyes, hogy ezt a szcenáriót a Pacersnél inkább kihagyják.

Oladipóval kapcsolatban a nagy kérdés, hogy megadják-e magunknak az esélyt, hogy év végén megtartsák, vagy csak akkor cseréljék el, kockáztatva, hogy simán lelép.

Az idő előtti hosszabbításnak vajmi kevés esélye van: a szabályok szerint a Pacers csak 20%-os emelést adhat neki, tehát 25,2 milliós kezdő fizetést, de Oladipo minden jel szerint maxos játékosként tekint magára, ami 30 millió felett indul. Nem kell Doktor Strange-ként végignézni az összes létező kimenetelt, hogy lássuk: ez a szitu csak egy újabb súlyos sérülés esetén végződhet teljesen tutira maradással. De ilyet senkinek sem kívánunk.

Turner esete tulajdonképpen nem kényszerhelyzet, de ha el akarnák adni, most lenne piaca. A Boston is felmerülhet célpontként, de szerintünk a Jazzben remek lenne, ha Gobert szupermaxától cidrizne a friss tulaj – volt már ilyenre példa! Sőt, egy gyenge pillanatunkban azt is el tudjuk képzelni, hogy a francia védőfenoménnak lenne helye a Hornetsnél – szupermax nélkül!

Az MLE és a Biannual kivételek a Pacersnél is a keret foltozására mehetnek el attól függően, hogy az esetleges Oladipo- és/vagy Turner-cserékben milyen posztra érkeznek játékosok.CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Megtartani a jelenlegi keretet, és adni egy esélyt az új edzőnek, mert ez egy jó csapat!

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Victor Oladipo ($21M) for Eric Bledsoe ($16,8M) + 1/24

Bledsoe-Brogdon újraegyesülés! Az Indy a saját pickjét kapná vissza, amit tavaly Brogdonért küldött, így végeredményben Oladipóból és némi cap space-ből hoznák ide a Bucks tavalyelőtti teljes kezdő hátvédsorát (akik egyébként zseniálisan tudtak együttműködni, amikor Brogdon nem volt sérült)!

Érezzük, hogy Oladipóért nem ez a legerősebb ajánlat, így ehhez a „talán lehetséges, de szinte teljesen biztos, hogy hulla esélytelen, de megemlítjük” kategóriához hoztunk még egy ötletet. Részben már kitárgyaltuk egyik-másik oldalát, de van benne egy csavar, amire kicsit feljebb utaltunk is:

Utah kapja: Myles Turner ($18M) + Jeremy Lamb ($10,5M) + 2021 IND elsőkörös + 2021 UTA második körös (az Indianatól)

Boston kapja: Rudy Gobert ($27,2M) + TJ McConnell ($3,5M)

Indiana kapja: Gordon Hayward ($34,5M) + 1/14 + 1/30 + Romeo Langford ($3,6M)

Az Indiana szinte koppra ugyanazt a csomagot adja fel, mint a Memphis esetében, csak a 2. körös mellett egy elsőköröst ad fel, amiért az 1+14 és 1/30 mellett megkapja Romeo Langfordot. Számukra ez sok szempontból remek csere, két fiataljuk is sokkal több játékidőt kaphat (A.Holiday, Bitadze), érkezik a helyi gyökerekkel rendelkező, egészségesen első számú opcióként is bevethető Hayward, illetve az idei 14. és 30. pick. A tavaly a szintén a 14. pickkel kiválasztott Langfordban a Kelta szurkolók óriási potenciált látnak!

A Celtics egyetlen évre megkapja azt a centert, aki önmagában képes eldönteni meccseket, és aki Haywarddal ellentétben nem vágyna zöldebb vidékre. Nem kell ecsetelnünk, hogy Gobert és az eddig ide vizionált középjátékosok között mennyi a különbség, és a francia micsoda szintre lenne képes emelni ezt az amúgy sem gyenge védekezést! És még mindig maradna egy elsőkörös Ainge birtokában, hogy tovább varázsolhasson.

A Jazz nem valószínű, hogy elcseréli Gobert-t, de ha mégis, annak két oka lehet: a koronavírus-sztori miatt megromlott viszonya a csapat sztárjával, Donovan Mitchellel, illetve a piszkos anyagiak. Ugyanis Gobert az idei holtszezonban jogosult aláírni egy szupermax szerződést, ami 35+ milliós gázsit jelentene neki. Ehhez pedig a Jazz újdonsült tulajdonosának mélyen a zsebébe kellene nyúlnia (egyrészt most, másrészt jövőre, amikor elméletileg beüthetne még egy szupermax Mitchellnek). Ha sikerülne ezt a cserét lezongorázniuk, akkor jelentősen nőne a mélységük, bónusznak pedig visszakapnák a saját 2021-es második körösüket is az Indiana jövő évi elsőkörösével együtt.

(Gobert ennél természetesen többet ér, de itt feltettük, hogy hosszabbítás nélkül költözik, így kicsit ár alatt megcsíphető.)

 

VALÓSZÍNŰ:

Félig üres vagy félig tele pohár a Pacers-drukkereknél: Turner marad, Oladipo megy, méghozzá vagy Miamiba, vagy Dallasba…


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 8. Fejezet – Blazers, Hornets

Írj hozzászólást