Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Amerikai Sportok
13 perc
2020. 10. 29.

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 4. fejezet – Suns, Raptors

Author avatar
Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


PHOENIX SUNS

Szezont kezdeni – és újrakezdeni – a főként fiatalokból álló Phoenix Suns nagyon tud, már csak meg kellene tanulni stabilizálni a nyitóformát, hogy 2010 után ismét rájátszásban szerepelhessen a gárda. Az idény márciusi megszakításának pillanatában a tizenharmadik helyen álltak nyugaton, ráadásul utolsó mérkőzésüket épp a Portland ellen veszítették el. Az orlandói buborék indulásakor esélytelennek kiáltották ki őket, amire egy 8-0-s futást bemutatva reagáltak, és épphogy lemaradtak a „play-in” lehetőségéről.

Kétséget kizáróan a Suns volt a teljes mezőny legforróbb csapata, hiszen abban a nyolcmeccses időszakban másodikak voltak támadó-, és negyedikek védekező hatékonyságban, mindezt egy 23,7 átlagéletkorú kerettel, melyben a korelnök a 29 éves Ricky Rubio, a legjobb játékos pedig a 23 éves Devin Booker volt. A keretben hihetetlen potenciál rejlik a belső fejlődésre, DeAndre Ayton szárnyait bontogatja még csak a profik között, Mikal Bridges two-way játéka egyenletesen ível felfelé, miközben Cameron Johnson „öreg” rookieként azonnal hasznos tagjává vált a rotációnak.

Céljuk nem lehet más a következő idényben, mint bejutni a rájátszásba, még ha soha nem látott tumultuson is kell majd nyugaton átverekedniük magukat valahogy.

Várhatóan nyugalomban telik majd Arizonában a két szezont összekötő időszak, hiszen nem kell komoly személyi kérdésekben döntést hozniuk, csupán három játékosnak nincs élő szerződése a következő idényre. A Suns több másik csapattal egyetemben a 2021-es piacra tartalékolja a sapka alatti helyét, ezért Dario Saric és Jevon Carter jövője a csapatnál meglehetősen bizonytalan. A horvát magas fizetést garantáló hosszú megállapodásra aligha számíthat, ami Aaron Baynesre – aki tökéletes „backup” Ayton mögé –, szintén igaz lehet. Indokoltnak tartanánk az új-zélandi center megtartását, akár egy egyéves túlfizetés árán is, de a phoenixi vezetés nem biztos, hogy osztja e véleményt.

Kelly Oubre Jr. az egyetlen, akinek cseréje jelenleg téma a Suns háza táján, de teljesen ködös, mi lehet az ok, amiért megválnának tőle. A gyors labdajáratásra alapuló koncepcióba nem illeszkedik tökéletesen, valamint Cameron Johnson remekül pótolta a buborékból hiányzó kiscsatárt, de fizetése nem akadályozná a 2021-es terveket – és persze arra is emlékszünk, hogy az ő megtartásáért anno komoly takarítást vitt véghez a gárda. Persze, ha mégsem szeretnének vele hosszú távon együtt dolgozni, akkor most van lehetőségük valamilyen értéket kapni érte. Akár a drafton feljebb cserélhetnek vele, vagy – Saric elengedése esetén – Oubre ellenértékével pótolhatják az erőcsatár poszton megüresedett helyet.

Mondhatnánk, a Sunsnak idén nincs lehetősége nagyobb volumenű igazolásokat végrehajtani, de láttunk már tőlük néhány meghökkentő húzást, például amikor bizonyos TJ Warrent egy draft pick kíséretében küldték el Indianába, hogy rárepülhessenek Rubióra – és hogy Warren a buborék sztárjává nőhesse ki magát. Nem mondjuk, hogy rosszul sült el a dolog, mert Rubio klasszisokat emelt a Suns játékán, de ha akkor Warrenhez ragaszkodnak, és nem Oubréhoz, akkor teljesen más lenne az idei felállás.Ahogy végignézünk a kereten, azt látjuk, hogy darabra készen is van a draftról várhatóan érkező 1-2 fiatallal. Technikailag tudna 22 milliónyi helyet szorítani a gárda, ha a nem garantált játékosokat és a szabadügynökök mindegyikét szélnek ereszti, és egy Oubre+capspace csomag akár egy sztár befogadására is elég lehetne, nem látszik jelenleg olyan mozdítható játékos a piacon ebben a kategóriában, aki korát, pozícióját és skilljeit tekintve is ideális megoldás lenne számukra. Marad tehát a sapka feletti élet a 9,7 milliós MLE-vel, illetve Baynes újraigazolásának fókuszban tartásával (tippre 1 év, 8-11 millió között elég lehet).

Tekintettel arra, hogy kényelmesen a luxusadó alatt tudnak maradni akkor is, ha Saricot 1+1 éves, csapatopciós, de némileg túlárazott szerződéssel kínálják meg (pl. évi 19 millióért), még akár ez is megtörténhet – ekkor Saric is cserélhető érték marad, és nem is zavar be a 2021-es tervekbe. Jevon Carter remek backup, de brutális tömeg van a posztján, csak akkor maradhat, ha pl. a nem garantált Okobót és/vagy Payne-t elintegeti a csapat.

Minden abba az irányba mutat, hogy valóban egy nagyobb sztárra vár a Suns, és ha úgy számolnak, hogy a 2021-es holtszezonban nem tudnak idecsábítani egyet sem, akkor az idei idény során bármikor össze tudnak pattintani egy komoly csomagot, amivel bejelentkezhetnek egy-egy, épp a piacra kerülő nagyobb névért.

 CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Ricky Rubio ($17M) + Kelly Oubre Jr. ($14,3M) + Frank Kaminsky ($5M) for Chris Paul ($41,3M) + 2022 Clippers elsőkörös(?)

Ahogy írtuk, Rubio nagyon jó, de azért van nála jobb: a „Point God”, azaz Chris Paul! Ez a csere nem feltétlenül a holtszezon elején, hanem kicsit később köttethetne, amikor már kiderültek olyanok, hogy pl. Giannis aláírta a szupermaxot Milwaukee-ban, és a Suns néhány lehetséges 2021-es célpontja is valamilyen úton-módon elkelt.

Ebben az esetben érdemes lehet rámenni Paulra, vállalva az ő 44 milliós 2021-es cap hitjét. Oubre amúgy is létszám felettiként van kezelve, Kaminsky csak a fizetése miatt kell a cserébe, szóval ez egy nettó Rubio for Paul lenne, ami a pályán komoly erősítést jelent, hiszen Paullal nem LEHET nem bejutni a rájátszásba!

Az OKC 2020-21-ben deklaráltan a minél jobb draftjogra hajt, így Paul nyíltan a piacon van. Ha nem akarnak Al Horford-féle borzalmas szerződéseket átvenni, akkor egyértelműen az lehet a cél, hogy Paul szerződését több kisebb darabra bontsák, például Rubio és Oubre révén. A kisebb szerződések ugyanis sokkal egyszerűbben, sőt akár értékként kezelve cserélhetők tovább. Ha a Suns ragaszkodik hozzá (mert a Paul-szerződés azért önmagában nem pozitív érték), a Clippers 2022-es elsőköröse még bedobható, azzal a tudattal, hogy hasonló értékű elsőköröst Rubio vagy Oubre elpasszolása simán visszahozhat.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Kelly Oubre Jr. ($14,3M) + 1/10 for Aaron Gordon ($18,1M) + 2/45

Oubre menjen, a pick minek, van elég fiatal, és jöjjön az Ayton mellé tökéletes fit Gordon, ideje bejutni a playoffba! Ha jövőre sztár érkezne a Sunsba, Gordon előtte továbbcserélhető, egy SF-PF majdnem jól triplázó elit védőre mindig szükség van, simán elviszik. De nem ez a cél, hanem a játéka.

Oubre lejáróként is érték ugyan a Magicnek, de Gordon azért egy más szint, így az Orlando szempontjából a pick a valódi érték.

 

VALÓSZÍNŰ:

Kelly Oubre Jr. ($14,3M) for Thad Young ($14,5M)

Young veterán vezér, ami egy fiatal csapatba nagyon kell, és remekül illik eme keretbe. Elfogadja, ha a padról kell beszállnia, és példát mutat. És ugyanúgy lejáró, mint Oubre.

Oubre pedig fiatalabb, mint Young, és több benne a potenciál. A Bullsnak ennyi bőven elég.TORONTO RAPTORS

A Toronto Raptors Kawhi Leonard távozását meglehetősen könnyen kiheverte, egy az újév környékén bekövetkezett rossz szériát leszámítva – amikor Pascal Siakam és Norman Powell egyidejűleg volt sérült –, a teljes alapszakaszt sziklaszilárd játékkal abszolválták, sőt magasabb győzelmi mutatóval végeztek, mint az azt megelőző bajnoki címet hozó évben. Számukra jött ki leginkább negatívan a megszakított idény – még ha a buborékban rendezett alapszakasz-pótló meccseiket 7-1-es arányban hozni is tudták –, mert fiatal sztárjuk, Pascal Siakam az újraindulást követően támadásban nem tudott visszatalálni ahhoz a formához, amit márciusig mutatott. Ezáltal hiába nyújtottak szuperelit defenzív teljesítményt, a Raptors az erejéből éppen annyit veszített a támadó oldalon, hogy a rájátszásban nem voltak képesek megbirkózni a Celtics helyenként már-már tökéletes védekezésével.

Masai Ujiri tervei kifürkészhetetlenek, de ami biztos, hogy több meghatározó játékos jövőjéről is most kell döntést hoznia, hiszen Serge Ibaka, Marc Gasol és Fred VanVleet sem rendelkezik érvényes szerződéssel a 2020-21-es szezonra. Helyzete Gasollal kapcsolatban a legkönnyebb, mert a 35 éves center védekezésben még mindig tudott ugyan a csapat hasznára lenni, viszont a rájátszás során szinte emberhátránynak tűnt a támadóoldalon. Plusz Marc már jelezte is, hogy a Barcelonába távozik.

Ibaka már jóval nehezebb dió lehet, hiszen kezdő szintű center nélkül maradhat a gárda. A playoff-teljesítménye felkelthette a rivális csapatok érdeklődését, ami nagyban nehezíti a megtartását, hiszen

a Toronto kimondott célja, hogy fenntartsa az opcióját egy szupersztár (leginkább Antetokounmpo) leigazolására 2021-ben.

Ennek köszönhetően Serge nem kaphat tőlük több éves szerződést piaci viszonyokhoz képest reális fizetéssel, sokkal valószínűbb egy egyéves, bő marokkal mért ajánlat.

A legnagyobb esély VanVleet maradására látszik, mert nagyon nehéz elképzelni a draftolatlan hátvédről, hogy néhány millió dollárnyi különbözet miatt elhagyná a várost, amellyel sikeres lett, csak akkor, ha valamelyik sapka alatti helyben gazdag klub tényleg brutálisan túlfizeti (khm, Knicks?)

Rondae Hollis-Jefferson nem sok vizet zavar a Toronto Raptors szempontjából, de számíthattak rá, mikor sérülések sújtották a kanadai együttest. Ezen szolgálataira szükség lehet a következő szezonban is, így Chris Boucherrel együtt aprópénzért maradhat a csapatnál még egy évre.A Raptorsnál ugyanaz a helyzet, mint mindenhol. Lehetne sapka alatti helyük, ha mindenkit elküldenének, de ez nem fog megtörténni. Gasollal ugye nem kell számolni, de ő jelenti az egyetlen egyszerűsítő tételt ebben a sokismeretlenes egyenletben. A cél deklaráltan egy újabb playoff-futás 2020-21-ben, de utána jöhet akár a rebuild is, ha Ujiri „jedi trükkjei” elfogynának, és nem érkezne sztár FA az egyesülethez. Amíg viszont van remény, addig nagyon számolgatni kell a fizetéseket, hogy kinek, mikorra, mennyit lehet adni.

Természetesen Ibaka és VanVleet a legnagyobb kérdés, mi előbbinek 1+1 évet vizionálunk csapatopcióval, összesen 21+19,32 millióért, utóbbinak pedig 5 év és 100 millió remekül hangozhatna, természetesen itt is a 2021-es helyet maximalizálva a sapka alatt (sorrendben 20-18,4-20-21,6-23,2 millióval). Ebben a felállásban 2021 nyarán Siakam, VanVleet, Powell szerződései és OG Anunoby cap holdja mellé is beférne egy Giannis-max. Lowry és Ibaka meg maradhatna relatíve apróért (Room MLE és veterán minimum). Nem vagyunk Raps drukkerek, de ettől a névsortól a hideg kiráz…

Viszont, ha VanVleetért bejelentkezik valaki egy éves szinten ennél szemmel láthatóan nagyobb összeggel… na akkor van egyrészt kényszerpálya, másrészt sign and trade lehetőség, amire Ujiri szeme felcsillan, nyelvével csettint, és nekiállhat varázsolni!

  

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Ha Ibaka sokéves szerződést akar, akkor akár 3 vagy 4 évre is kaphat 50-60 milliót, és mehet az Indybe Myles Turnerért ($18M)

Ibaka talán jobb fit Sabonis melle, illetve Turner jobb lehet a Raptorsnak, mint Ibaka, ha nincs már Gasol, és 30+ percezni kell. Nem biztos, hogy ideális megoldás, mert így 2021-ben valahogy el kellhet paterolni Powellt, hogy legyen hely Giannisra, de ez messze nem lehetetlen.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Ha VanVleet mindenképp menni akar, akkor:

Fred VanVleet ($24M) + Powell ($10,86M) for Victor Oladipo ($21M) + Doug McDermott ($7M) + TJ McConnell ($3,5M)

Itt az lenne az érdekes, hogy VanVleet új szerződése mindenképpen base year compensation státuszba esne, mert 20%-nál nagyobb fizetésemelést kap az eddigihez képest. Így ő a Raps kimenő oldalán az új fizetése felével fog beszámítani, a másik csapat bejövő oldalán pedig a teljes fizetésével. Ha az Indiana győzi meg, egy 24 millióról induló szerződéssel pont működik a dolog. Az ellenérték elsősorban Oladipo lehetne, aki 2021-ben lejár, de ez még jól is jönne a Raptors szempontjából. Powell elvesztése nagy érvágás lenne, de érkezne pótlás skillre is és posztra is McDermott és McConnell személyében, akik ráadásul szintén lejárnak 2021-ben.

Alternatívaként fel tudnánk vetni egy VanVleet for Christian Wood szcenáriót, mert a Pistons is nagy erőkkel keresheti meg VanVleetet, de mivel ott mindkét játékos BYC státuszban lenne, brutálisan bonyolult lenne úgy kiegészíteni a cserét, hogy stimmeljen a matek.

 

VALÓSZÍNŰ:

Ahogy fent leírtuk, szerintünk 2020-21-re marad a Gasol nélküli status quo. Ibaka 1 évre kaphat akár 20 milliót, netán az említett 1+1 éves 40-et, VanVleet pedig 4 vagy 5 évre vihet haza évi 20 millió környékén. MLE-ből pedig egy magasember lenne ideális, elsősorban Aaron Baynes vagy Tristan Thompson neve merülhet fel.


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 3. fejezet

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.