Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Amerikai Sportok
2021. 10. 12.

Egyetemi közellenségből NBA közönségkedvenc, majd podcaster – a JJ Redick-sztori

Author avatar
Jonathan Clay Redick 15 éves NBA-karrier után bejelentette visszavonulását, egy olyan pályafutást lezárva, amely ellentmondásosan indult, de végül komoly értéket teremtett az amerikai kosárlabdázásban. JJ, ahogyan egy idő már mindenki hívta, nemcsak minden idők egyik legjobb tripladobója, de anyagi szempontból is rendkívül sikeres karriert zár, hiszen a csak fizetésből számolt összkeresete a tavalyi szezon végeztével 118 millió dollárnál állt meg. Ugye nem is rossz azok után, hogy egyetemi évei alatt kis híján abbahagyta a sportot?

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nem túlzás azt állítani, hogy JJ Redicket 2006-ra Durham városán kívül szinte mindenki utálta. Mi volt ennek az oka? A válasz a kérdésre, mint oly sokszor az amerikai sportokban, nem feltétlenül a személyben keresendő, sokkal inkább a helyben. Vannak városok és csapatok, amelyeket a helyiek szeretnek, de ahogy elhagyjuk a városhatárt, a szeretet gyűlöletbe fordul át. Ilyen csapat a Dallas Cowboys vagy a New York Yankees is, amelyeknek ebben a kontextusban az egyetemi megfelelője minden kétséget kizáróan a Duke Blue Devils.

 

A Duke Egyetem, amit szinte mindenki utál

A Duke Egyetem, amely az egyik leghíresebb és legdrágább magániskola az amerikai felsőoktatásban, mindig is vonzotta azt az archetípust, amelyet hazákban „apuci pici fiaként” szokás emlegetni. Üzletemberek, diplomaták, korábbi sportolók csemetéi magas arányban képviseltetik magukat az intézmény hallgatói között, ezért az egyetemre sokan úgy tekintenek, mint a kiváltságos, általában fehér fiatal férfiak gyűjtőhelyére, akik úgymond beleülnek a tutiba, és nem feltétlenül kell megizzadniuk a sikerekért.

Külsőre JJ tökéletesen passzolt ebbe a mintába, így a szurkolókat, akik karrierje legelejétől kipécézték őt, az sem érdekelte, hogy Redick egyébként középosztálybeli családból származott. A fiatal kosaras, akit a nagyhírű Rivals posztján a hatodik legjobb középiskolai kosarasnak rangsorolt, míg az ESPN 100-as listáján a 37. helyre rakta őt, saját bevallása szerint sem reagált jól a Duke-játékosoknak szinte alanyi jogon járó utálatra. Úgy volt vele, ha már egyébként is mindenki nagyképűnek és kiváltságosnak tartja, egyfajta önbeteljesítő jóslatként maga is felpróbálja ezt a szerepet, egy egyedül a világ ellen attitűddel megspékelve. Ez, nem meglepő módon, csak olaj volt a tűzre.

 

 

A Maryland elleni balhé

Redick szinte azonnal átvette Christian Laettner és Steve Wojciechowski Duke-os örökségét, mint az ország legutáltabb játékosa, amiben természetesen az is szerepet játszott, hogy már első szezonjától kezdve az NCAA egyik legjobbjaként tartották számon. Meccsenkénti hét rádobás feletti triplaátlaga akkoriban ritkaságnak számított, ráadásul gyakorlatilag a távoli dobásai 40%-át értékesítette már újoncként is, ami azt jelentette, hogy az ellenfél egy pillanatra sem téveszthette őt szem elől.

A Duke – Maryland rivalizálás tökéletes táptalaja lett a gyűlöletnek. A Duke szurkolói szeretik azt terjeszteni, hogy nincs is versengés a két egyetem között, amivel persze csak rátesznek egy lapáttal. Bár nem nyúlik olyan régre vissza, mint a Duke – North Carolina párharc, de talán még hevesebb, nem utolsósorban egy 2001-es, üvegdobálásba torkolló incidensnek köszönhetően, meg persze JJ Reddicknek, és annak a pár tucat Maryland-szurkolónak, akik túllőttek a célon a 2000-es évek közepén.

Amikor JJ megérkezett a marylandi csarnokba, hogy második évében először mérkőzzön meg a „teknősökkel”, a Duke 14-1-es mérlegével az ország legjobb egyetemi csapatának számított, amelynek legjobb pontszerzője ráadásul maga Redick volt. A Marylandi-szurkolók előre készültek a fogadására, de azt talán senki nem gondolta, hogy ilyen mélységeket sikerül majd elérniük. Legyártattak például egy olyan pólót, amelynek elején a következő szöveg állt: „Ha felnövök, a gyerekemet JJ Redicknek fogom elnevezni.” Eddig ártatlan, ugye? Nos, a póló hátán viszont ez szerepelt: „Aztán minden nap jól elverem”.

JJ a Baltimore Ravens akkori tulajdonosával is szóváltásba keveredett, aki az első sorban ült, és természetesen a Marylandnak szurkolt. A mérkőzést egyébként a Blue Devils nyerte, többek között Redick 26 pontjának köszönhetően, amely két kulcspillanatban, a nézők ordenáré bekiabálásai közepette elsüllyesztett büntetőt is magába foglalt. Redick gyakorlatilag minden kosara után szövegelt nekik, így nehéz lenne őt teljesen felmenteni.

 

 

Mivel a meccset az ESPN is közvetítette, a Maryland-szurkolók elég rossz sajtóvisszhangot kaptak, ami után vissza kellett venniük egy kicsit a szurkolói dalok és a pólók szövegezését illetően, de így is megtalálták a módját, hogy tovább szekírozzák a Duke dobóhátvédjét. Megszerezték ugyanis a telefonszámát, hogy aztán felváltva hívogassák őt, mindenféle trágárságokat a telefonba kiabálva. JJ később azt mondta, nem érti egyes embereknek hogyan van ilyesmire idejük, amikor neki az anyját sem mindig sikerül visszahívnia.

 

Majdnem abbahagyta a kosárlabdát

A történések megviselték Redicket, aki emiatt rossz formába is került. A vajkezű dobónak volt egy hatmeccses sorozata, ahol tripla kísérleteinek mindössze a 22%-át értékesítette, ami rendkívül rossz mutató egy ilyen formátumú dobótól. A csapat az ACC címét is elveszítette, és JJ ekkor került mélypontra. A játék abbahagyásának gondolata is felmerült benne, de végül csapattársai és edzője meggyőzték őt, hogy érdemes kitartania, és segítségükkel még jobb játékossá válhat.

Hatott a dolog, Redick pedig a harmadik éve előtti nyáron újra felfedezte a játék örömét, és majd hét kilót ledobva élete formájába lendült. A leadott súly a periméter védekezésének is jót tett, és így egyre jobb, egyre sokoldalúbb játékossá érett. Egyetemi karrierje során még három Maryland elleni meccsen szerepelt, amelyből egyen különösen extraklasszis teljesítményt nyújtott.

 

 

A hőn áhított egyetemi bajnoki címet egyébként sose tudta elnyerni, ehhez a legközelebb 2004-ben került, amikor a Duke egy ponttal maradt alul a Connecticut ellenében, a Final Four elődöntőjében.

 

Orlandói kiegészítőemberből 20 milliós sztár

Bár az NCAA-t nem nyerték meg az ott töltött négy éve alatt, egyetemi karrierje elég volt ahhoz, hogy Redick a draft első 14 játékosa közül a 11. helyen keljen el a 2006-os játékosbörzén. Az Orlando Magic választotta ki, akinek tehetséges fiatal magja már abban a szezonban rájátszásba jutott, így Redick nem is játszott túl sokat első szezonjában. Ha azt gondolta, hogy rosszul mentek a dolgok, második évében még kevésbé lehetett elégedett, ahol játékpercei az első évhez képest is megcsappantak, elsősorban védekezésbeli hiányosságainak köszönhetően, amelyeket Stan Van Gundy, a floridaiak edzője nem tudott elnézni neki. A rájátszásba minden évben bejutó, 2009-ben egyenesen a döntőig menetelő csapatban hol játszott, hol nem, és bár sokáig nem cserélték el, sosem érezhette igazán, hogy a csapat fontos része. A csere pillanata végül 2013-ban érkezett el, amikor a Milwaukee Buckshoz küldték egy hat játékost magába foglaló ügylet keretében. Ez a kiruccanás hamar kudarcba fulladt, és a wisconsiniak egy fél szezon után cserélték őt tovább a Los Angeles Clippersbe, ahol Redick azonnal alá is írt egy négyéves szerződést.

 

A drafton készült képe már Magic sapkában. (Forrás: orlandopinstripedpost.com)

 

A Clippersben azonnal a kezdőcsapatban találta magát, és a korábban is remek triplamutatói elit szintre ugrottak. Meccsenként öt-hat kísérletet vállalt ezekben a szezonokban, rendre 40% felett (esetenként még eredményesebben) értékesítve azokat. Redick a kaliforniaiaknál egyénileg olyan magasságokba ért, amelynek korábban a közelébe sem került, és bár a Clippers mindig elvérzett a rájátszásban, ő maga itt játszott a legmagasabb szinten. Négy szezon után két philadelphiai év következett, a Sixersszel pedig még közelebb került ahhoz, hogy újra fináléba jusson, ezúttal már húzóemberként, de Kawhi Leonard szerencsés, zseniális (zseniálisan szerencsés?) dobása végül álmaik végét jelentette. 4-3-ra kaptak ki a konferenciadöntőben.

 

 

Philadelphiában egyébként először összejött neki az évi 20 millió dolláros szerződés is, amire oly régóta vágyott, és ami csak részben – persze nagyobb részben – szólt a pénzről. Redick a Sixersnél eltöltött két év után New Orleans-ba költözött, hogy a Pelicans egyik szellemi vezére legyen, majd a Dallas Mavericksnél zárta le karrierjét, egy sérülésektől tarkított szezonban, hogy aztán az idény végén bejelentse a visszavonulását.

Redick hihetetlenül sikeres NBA-karriert tudhat magáénak, amely során csatlakozott minden idők tíz legjobb triplázójához, amit az is bizonyít, hogy a legalább 4500 kísérlettel rendelkező játékosok között csak Steph Curry és Kyle Korver rendelkeznek nála jobb dobószázalékkal.

 

Befejezte, de még csak most kezdi

Az egykoron nagyképű egyetemi sztár NBA-karrierje utolsó harmadára közönségkedvenccé vált, visszavonulása után pedig podcastet vezet, ahol öniróniával és büszkeséggel tekint vissza pályafutására. Volt játékosként természetesen hatalmas előnyben van a platformon, ahol beszédkészségének és persze kinézetének köszönhetően sikerre van ítélve, így nem csoda, hogy a televíziós társaságok már most sorban állnak a kegyeiért. Mi ez, ha nem egy amerikai sikertörténet?

 

Ki lesz az NBA2021/22-es szezonjának bajnoka?

3,30 – Brooklyn Nets

4,75 – Los Angeles Lakers

9,50 – Milwaukee Bucks

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kosárlabda/NBA/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NBA-re az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.