Forró tél az NBA-nyárban – Nets, Rockets, 76ers, Warriors

Basketball-NBA-Wallpapers-PixelsTalk.Net.jpg

A koronavírus következtében felborult az NBA évtizedek óta megszokott menetrendje, ezért a piac is átköltözött a nyárból a téli időszakra. Négy olyan csapat helyzetét jártuk körbe, melyeket érdemes lesz követni az előttünk álló hetekben is, hiszen piaci aktivitásukkal befolyásolhatják a következő szezon erőviszonyait.Tavaly nyáron azt gondolta az NBA-közösség, hogy a 2020-as offseason unalmas lesz az elmúlt évekhez képest. A szabadon igazolható játékosok névsora rövid – ráadásul igazán nagy név nem is szerepel rajta –, a legtöbb épülőfélben lévő csapat pedig a 2021-es piacra tartalékolja a fizetési plafon alatti elkölthető pénzét, hogy nagy reményekkel próbáljon egy szupersztárt csábítani a városába, még ha ez a kísérlet csalódással is végződik az esetek többségében. A mögöttünk álló szezon a csapatok jórészének sikerekkel nem, csak súlyos tanulságokkal szolgált. Több együttes is azonnali lépéskényszerbe került, ami garantálja számunkra a mozgalmas és érdekes cserepiacot.

BROOKLYN NETS – EGY LABDA NEM ELÉG!


Az Achilles-ín szakadásból lábadozó Kevin Durant a teljes szezont az oldalvonal mellől követte végig, akihez kisebb-nagyobb sérülések okán csatlakozott Kyrie Irving is az alapszakasz tetemes részében. Azon az összesen 20 mérkőzésen, amikor Irving pályára tudott – vagy akart – lépni, nyilvánvalóvá vált, hogy labdadomináns játéka negatívan hat az eredményességre, hiszen a társak nem találják igazán a helyüket. Ezzel megérkeztünk a Brooklyn fő problémájához: Durant, Irving, Dinwiddie és Levert mind „scorer” beállítottságúak, akiknek szükségük van a labdára, hogy kibontakozhassanak. Irving „off-ball” játéka és védekezése – NBA mércével mérve – szinte nem is létezik, ezért ezen hiányosságok elfedése a társak feladata lenne. Dinwiddie vagy Levert közül az egyik elférhet a két csillag árnyékában, viszont egyikük sem jó védő és nem is extra tripladobó, így nem csoda, hogy szárnyra kapott a pletyka, miszerint a Nets szeretne egy harmadik nagy nevet is Brooklynba csábítani.

Ha tökéletesnek tűnő fitet keresünk a sztárduó mellé, akinek megszerzésére lehet reális esélye a vezetésnek, akkor az valószínűleg nem más, mint Jrue Holiday. A Pelicans játékosa ugyan nem egy mesterlövész, de van passzjátéka is, és kimagaslóan jó periméter-védő. Szóba jöhet még Khris Middleton a Bucksból, vagy Victor Oladipo a Pacersből, akik szintén megfelelő darabjai lehetnének a kirakósnak, a legtöbben mégis Bradley Beal nevét suttogják a háttérben. Beal nagyszerű játékos, még sincs olyan objektív logika vagy magyarázat, aminek mentén épp ő lenne a hiányzó láncszem Brooklynban. Joe Harris szabadon igazolhatóvá válik decemberben, megtartása prioritást kellene hogy élvezzen, mégsem biztos a jövője a keretben, hiszen őt is felhasználhatják egy „sign&trade” tranzakcióban. A Nets remek pozícióból várja a piac nyitását, mert fizetési listája kiváló szerződésekkel van tele: Jarrett Allen 3.9, Dinwiddie 11.4, LeVert pedig 16.2 millió dollárt vihet haza a következő évben. Ezek a fizetések ár-érték arányt tekintve a liga legjobbjai közé tartoznak, ezzel is növelve a játékosok iránti keresletet.

Nincs olyan hiányossága a keretnek, amelyet olcsó veteránokkal, vagy apró cserékkel nem lehetne megoldani, azonban a szupersztárok hatalomátvétele fokozatosan megfigyelhető trend ligaszerte. KD és Irving nem csak azt dönthették el hová igazolnak, de beleszóltak abba is, kivel szeretnének játszani. Tökéletes példáját láthattuk ennek tavaly nyáron, mikor potyautasként megérkezett DeAndre Jordan velük Brooklynba. Ne lepődjünk meg, ha ismét nem a sportszakmai érvek, hanem a státusz, valamint a sztárok közötti személyes kapcsolat lesz a döntő faktor New Yorkban. Edzőjükről, Steve Nashről nem is oly régen közöltünk portrét.

HOUSTON ROCKETS – KÖZÉPPONTBAN A CENTEREK


Nincs még egy annyira extrém csapat az NBA történetében, mint a 2019-20-as szezonban látott Rockets. A két sztár hatalmas fizetése – Harden és Westbook bére a sapka 75%-át teszi ki jövőre –, a center nélküli keret, illetve az első körös draftcetlik feláldozása, olyan béklyót kötött az együttes jövőjére, melyből Houdini is nehezen szabadulna. A Houston elkötelezte magát egy koncepció mellett, amelyről joggal feltételezhettük, kitartanak mellette a végsőkig. Ehelyett a filozófia két szellemi atyja, Daryl Morey GM és Mike D’Antoni vezetőedző is távozott. Mindeközben a tulajdonosi szándék sem egyértelmű, hiszen Tilman Fertitta mindig szeretne nyerni, de csak addig, amíg nem kell luxusadót fizetnie. Belekényszerítette Morey-t tavaly Chris Paul elcserélésébe, mert úgy ítélte meg, hogy a CP3 szerződés a legrosszabb, amit valaha látott. Akkor vajon mi lehet a véleménye Westbrook 41 millió dolláros fizetéséről, miután látta a rájátszásban bemutatott performanszát?

D’Antoni utódját még nem nevezték ki, mégis valószínű, hogy senki sem szeretné tovább vinni ezt a különleges örökséget, amit a „Moreyball” formájában ráhagytak az elődök. A magasember-hiány égető problémájának legjobb megoldása Myles Turner lehet, de kérdéses, milyen áldozatokat követelne egy ilyen üzlet, az amúgy is szűkös rotáció kárára. Olyan centerre van szükségük, aki aránylag mozgékony, és be tudja dobni a triplát is, de végső megoldásként akár Al Horford vagy Kevin Love – és az ő borzasztó szerződésük – is szóba jöhet, például Eric Gordonért cserébe. Russell Westbrook a gigaszerződésének hála közel cserélhetetlen, ezért egyetlen menekülő útnak a New York Knicks tűnik, akik egy Julius Randle köré épülő csomagot ajánlhatnak fel érdeklődésük jeleként. Mennyire szolgálná ez a houstoni alakulat versenyképességét? Semennyire. Mégis bekövetkezhet, mert amellett, hogy közelebb kerülne a Rockets a normál szerkezethez, jelentősen csökkenthetnék a bérköltségeiket is.

Harden esetleges távozása forró téma az amerikai sajtóban, de érdemes helyén kezelni az ilyesfajta találgatásokat. A Houston nem birtokolja saját választási jogait a drafton, ezért egy tankolással fűszerezett újjáépítés szóba sem jöhet. Ezen pletykák hitelét rontja a tény, miszerint a legjobb éveiben járó, többéves szerződéssel rendelkező szupersztárt saját szándékból szinte soha nem cserél el a klubja, csak akkor, ha azt a játékos kéri. Amennyiben mégis meglépik a radikális újjáépítést és mindkét ex-MVP-jüket piacra dobják, azzal alapjaiban rengethetik meg a teljes piacot.

Addig is a Rockets előtt két út van: Adnak még egy esélyt a jelenlegi duónak, és egy magasemberrel kiegészítve tesznek egy ismételt próbát a bajnoki cím megszerzésére az új edző elképzelései szerint, vagy mélyebb átalakításokat eszközölve újjászervezik a keretet – Westbrook nélkül – Harden köré, amivel azt kockáztatják, hogy a minimálisan elvárt stagnálás helyett, visszalépés lesz a következmény.

PHILADELPHIA 76ERS – ABLAKON KIDOBOTT SZÁZMILLIÓK


Elton Brand, a Philly GM-je a 2019-es nyáron ámokfutást rendezett, melyben négyéves 100 millió dolláros szerződést kötött az akkor 33 éves Al Horforddal. Ez a kontraktus kiegészítve a kényszerből megtartott Tobias Harrisszel – aki 180 millió dollárt keres öt év alatt, miközben még All-Star sem volt soha –, sarokba szorította az addig fényes jövőképpel rendelkező alakulatot. A Sixers vezetésében – döntéshozatali szempontból – nem volt egyértelmű a hierarchia, ami erőteljesen közrejátszhatott a jelenlegi helyzet kialakulásában. A kiszivárgott információk szerint mostanra sikerült a szerepeket tisztázni, de lehet, hogy ezzel már elkéstek?

Ezzel párhuzamosan felmerülhet a kérdés: Van jövője egyáltalán az Embiid – Simmons tengelynek, vagy alapjaiban rossz a kettejükre épülő koncepció? Mindenki látja a Philadelphiában uralkodó bizonytalanságot, így nem véletlen az a rengeteg cikk, amely Joel vagy Ben cseréjéről fantáziál. A menedzsment láthatóan nem szeretné megbontani a párost egyelőre, de a jelen környezet egyikük számára sem ideális, ezért azonnali változtatásra van szükség körülöttük.

A 76ers birtokában van két hosszú és aránytalanul nagy szerződés – Harris és Horford –, melyek nagyon nehezen cserélhetőek, viszont legalább az egyiket jobban beilleszthető játékos(ok)ra kell váltani, akár jövőbeli draftjogok, vagy a már meglévő fiatalok feláldozásának árán is. Az együttesből kollektíven hiányzik a tripladobás képessége, amely a modern kosárlabdában nem pótolható más készségekkel. A híresztelések szerint Buddy Hield és a Sixers között kölcsönös az érdeklődés, de egyelőre nem ismert, a Sacramento milyen áron válna meg triplaspecialista bedobójától. A Kings kihasználhatja a kényszerpályát, amin a Philadelphia mozog, és Buddy-ért – Horford mellé – nem csak draft jogot, de még Matisse Thybulle-t vagy Shake Miltont is megpróbálhatja kialkudni.

Ezenfelül egy veterán vezér érkezése is hasznos lenne, aki képes összerántani a csapatot az öltözőben és a parkettán egyaránt, mert ahogy láttuk a Clippers példáján, ezt hiába is várjuk a frissen kinevezett Doc Riverstől. Chris Pault lassan minden olyan együttessel összeboronálták már, akik csalódást keltően teljesítettek, így rendszeres szereplője a Philly témájú beszélgetéseknek is. Szomorú példája ez a csapat annak, milyen károkat okozhat egyetlen rosszul menedzselt offseason, hiszen a liga legígéretesebb fiatal csapata egyetlen év alatt jutott el arra a pontra, ahol a szurkolók talán utolsó reménye egy 35 éves irányító.

Horford csapatváltása az egyetlen biztosnak látszó pont, bármilyen áldozattal járjon is ez. A 76ersnek bérelt helye lesz a napi hírek és pletykák között, szóba hozzák majd őket minden játékossal, aki él és mozog, hogy aztán végeredményként egy olyan csere születhessen, amire senki sem számított.

GOLDEN STATE WARRIORS – A LEHETŐSÉGEK TÁRHÁZA


Az idény korai szakaszában felismerte a klub vezetése, hogy hosszú távon tarthatatlan D’Angelo Russell védekezése Steph Curry mellett, valamint Draymond Green érdemi játéka motiváció hiányában elmarad a szezonban. Ennek következtében Thompson és Curry felépülését semmi értelme nem volt sürgetni, így öt sorozatos NBA döntős szereplés után, inkább arcpirító módon beleálltak a tankolásba.

A 2020-as játékosbörze második választása az övék, valamint a Wiggins – Russell cserében megszerezték a Minnesota 2021-es elsőkörös draftjogát is. (Amennyiben a Timberwolves 2021-es pickje top 3 lesz, akkor a 2022-est kapja csak meg a GSW.) Emellé birtokolnak egy hatalmas „TPE”-t is (Traded Player Exception), amellyel anélkül fogadhatnak be egy csereügyletben érkező játékost 17.2 millió dollárig, hogy fizetését a kimenő oldalon kompenzálnák. Egy logikusnak tűnő példával élve, az idei 1/2. pickjüket átadhatják a Phoenix Sunsnak az 1/10. választásért és Kelly Oubre Jr.-ért cserébe. Ha a TPE-t felhasználva magasabb fizetéssel rendelkező valakit, például Myles Turnert vagy Aaron Gordont akarják megszerezni, arra is van lehetőség egy köztes üzlet bevonásával.

Fizetési listájukban az első négy név 20%-kal többe kerül, mint a teljes fizetési sapka, a mozgásterük mégis meglepően hatalmas. Bárkiért képesek versenybe szállni, aki váratlanul mozdíthatóvá válik a piacon. Legyen az Giannis Antetokounmpo, Victor Oladipo, James Harden, Bradley Beal vagy épp a Philly egyik fiatal sztárja, de azonnali kérői lehetnek olyan hasznos kiegészítőknek is, mint Robert Covington vagy Aaron Gordon.

Tavaly nyáron bizonygatták, mennyire bíznak D’Angelo Russellben, vele terveznek hosszú távon, most pedig ugyanezt kommunikálják, csak már az érte érkező Andrew Wiggins van főszerepben. Mindeközben a keretben senki sincs biztonságban, kizárólag a következő szezonban már krisztusi korba lépő Stephen Curry. A klasszis irányító korából kiindulva, a jelenre kellene koncentrálnia Bob Myers GM-nek, és úgy használnia a csapat erőforrásait, hogy ismét bajnokesélyesek legyenek. Mégsem egyértelmű, mihez fognak kezdeni, mivel a koronavírus miatt bekövetkezett bevételkiesés őket sújtja leginkább.

Amennyiben már idén lehetőségük adódik egy számukra ideális szupersztár megszerzésére, akkor biztosan minden követ megmozgatnak, viszont ki is várhatnak – például Antetokounmpora – 2021-ig, amikor ismét alkalmuk nyílhat az erősítésre a nagyon erős piacon. A sors abszurd fintora lenne, ha épp annak köszönhetően nyílna opciójuk megszerezni Giannist, hogy a sérült Durant elhagyta a csapatot. A Golden State Warriors komolyabb cserék nélkül is az offseason legérdekesebb csapata lehet, mivel számos kérdésre kapunk majd tőlük választ: Lejjebb cserélnek az idei drafton? Pozícióra vagy potenciálra választanak fiatal játékost? Milyen hangsúlyt kap a jelen a jövővel szemben? Wigginsben tényleg bíznak, vagy ez is csak egy újabb blöff részükről? Megelégszenek hasznos kiegészítőkkel, vagy elsősorban sztárban gondolkodnak?

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x