Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 13. Fejezet – Pelicans, 76ers

Az NBA-idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

 

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


 

NEW ORLEANS PELICANS

A Pelicans az előző drafton Fortuna istennő segítségével – látszólag – megszerezte az újjáépülés legfontosabb építőkövét Zion Williamson személyében.

A mögöttünk álló idény mégis inkább az ő egészségi állapotáról, mint a játékáról szólt. Reménytelennek tűnik, hogy térdei a jelenlegi testsúlya mellett hosszú távon kibírják azt a terhelést, amit mozgásának dinamikája rájuk mér, illetve az sem egyértelmű, mi lehet a végleges pozíciója csapaton belül. 24 mérkőzést tudott csak játszani a szezonban, amelyeken elképesztő támadóstatisztikákat villantott (22,5 pont, 58,3% FG, 61,6% TS), viszont tapasztalatlansága miatt a védekezése még nagyon távol áll az NBA-szinttől.

Zion sérüléseinek legnagyobb „haszonélvezője” Brandon Ingram volt, aki szép csenden a csapat első számú opciójává lépett elő pontszerzésben. Nem csak a pontjainak számát, de a hatékonyságát is magasabb szintre emelte, ezzel pedig az All-Star meghívó mellé még a Legtöbbet Fejlődött Játékos címet is bezsebelte. Szerződése lejártával korlátozott szabadügynökké válik a piac nyitásakor, de az előző szezonban mutatott játékának köszönhetően nincs alkupozícióban a NOP vezetősége, ezért teljesen biztos, hogy meg fogja kapni a maximum ajánlatot.Lejáró szerződése szép számmal akad a Pelicansnek, viszont olyan nincsen, aki a csapat jövőjében is meghatározó szerepet tölthetne be. Emiatt az offseason két legfontosabb feladata a New Orleans számára a draft, valamint Jrue Holiday csapatváltását a lehető legtöbb értéket teremtve összehozni, csak ezt követően kezdhetik el a szabadügynökökkel való egyezkedést.

A következő szezonra vonatkozóan természetesen a hangzatos „rájátszásba akarunk jutni”-jellegű mondatok fogják elhagyni a vezetőség száját, de egyértelműen a játékosfejlesztésen lesz a hangsúly. A 2021-es draftra érdemes is minél előkelőbb pickkel érkezni. Ezért azt sem tartjuk kizártnak, hogy a Holidayért kapott csomag egyik-másik elemét tovább értékesíti a Pels.A Pelikánok a sapka felett vannak Ingram cap holdja (és az MLE) miatt, még ha a többi szabadügynökről le is mondanak, tehát a zöld szín itt ismét csalóka.

Ingram maximumot kap, nem kérdés. Favors talán maradhat, de csökkentett szerepben, ahogy Jaxson Hayest elkezdik jobban beépíteni. A realitás az, hogy Favors emiatt továbbáll, és részben zsírosabb szerződést, részben bajnokesélyes csapatot keres magának. Kenrich Williams szintén jó kis játékos, de csak 3,4 milliót tudnak neki adni, vagy MLE-ből valamennyit. Okafor fiatal, ő is maradhat, de csak minimum körül, egyébként csak foglalná a keretben a helyet…

…mert Holidayért minden valószínűséggel egynél több játékos érkezik.

Az ő posztjuktól függ, lesznek-e további cserék, és hogy hova akar igazolni a NOP az MLE-ből. Favorsön, azaz a cserecenter-poszton kívül nemigen látjuk, hogy veteránokra mennének, inkább a fiatalabb vonal lehet vonzó (pl. Vonleh).CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Jrue Holiday ($26,26M) for CJ McCollum ($29,35M)

Óriási húzás lenne, ha a Pels és a Blazers egyszerre két sztárt tüntetne el a piacról ezzel a cserével! Őszintén szólva, McCollumnak semmi keresnivalója New Orleansben, ezért valószínűleg mégiscsak továbbcserélnék. A Portlandnek viszont ideális játékos lehetne Holiday.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Jrue Holiday ($26,26M) for DeAndre Hunter ($7,4M) vagy Kevin Huerter ($2,7M) + 1/6

Hunter vagy Huerter attól függ, mennyire vehemens a NOP. Huerter az első ajánlat, de azon még emelni kell, mert a Brooklyn ellenajánlata értékesebb lehet. Az 1/6 idén már pont az a pick, ahol talán a legmagasabb potenciállal rendelkező játékosra rá lehet menni poszttól függetlenül., illetve az ebben a cserében keletkező TPE is remekül használható lenne további értékek gyűjtögetésére.

 

VALÓSZÍNŰ:

JJ Redick ($13M) for Zhaire Smith ($3,2M) + Mike Scott ($5M) + 2/34

Ha értékhalmozás van, akkor nem csak Holiday cserélhető, hanem Redick is. Érte vagy egy fiatal, vagy egy késői elsőkörös pick képzelhető el ellenértékként. A Phillynél csupa véletlenségből van négy darab második körös pick, amikből a legelőkelőbb helyen levőt is oda tudják adni (ami már majdnem elsőkörös), plusz egy olyan fiatalt, aki az eddigi jelentős játéklehetőségek híján úgy tűnik, kicsit lassan fejlődik, de hátha a Pelsben megtáltosodik. A Sixersnek meg úgy kell a shooting, mint egy falat kenyér, és Redicknél jobbat nemigen találhatnának (aki ráadásul régi haverként térhetne vissza Philadelphiába).

Jrue Holiday ($26,26M) for Caris LeVert ($16,2M) + Spencer Dinwiddie ($11,45M) + 1/19

A Holiday-csomagok közül szerintünk ez lehet a legjobb. A Nets elég elszánt, hogy a két legjobb csereértékét is bedobja, és LeVert egyértelműen jobb bárkinél, aki amúgy érkezhetne a Pelshez. Dinwiddie is komoly asset, a pick picit kevésbé, de elsőkörös, ami azért sose jön rosszul. Értjük, hogy védekezni is tudó játékos jobb fit lenne, de értékben ez kb. a max, amit Jrue-ból ki lehet hozni (feltéve, hogy a Denver nem dobja be MPJ-t). A Brooklyn megszerzi az ideális játszópajtást Irving és Durant mellé, aki nem dönti romba a védekezést (sőt!), illetve támadásban is megbízható és sokoldalú.

  

PHILADELPHIA 76ERS

A Philadelphia tavaly nyáron kihasználta a lehetőséget, és még mielőtt esedékessé vált volna Ben Simmons első nagy szerződése, elköltötte minden lehetséges sapka alatti helyét Al Horfordra. A koncepció annak ellenére bukott meg, hogy hazai pályán a liga legjobb mérlegét tudták felmutatni 31 győzelemmel, 4 vereség mellett. A rájátszásban kiütköztek a keret hiányosságai, ráadásul Simmons sem állt rendelkezésre sérülés miatt, így tükörsima Boston Celtics-továbbjutás lett a nagy reményekkel induló szezon vége.

A várakozások ismételt alulteljesítése gyökeres változást hozott a gárda vezetésében, az edzői stábot teljesen lecserélték, illetve az ex-houstoni GM-et, Daryl Morey-t elnökké nevezték ki.

Morey nem csak hisz az analitikában, de a csapatépítés alapkövének is tekinti, így biztosra vehető, hogy a keretben komoly átalakulások várhatóak, hiszen a csapatban nincs egyetlen stabil tripladobó sem. Nem csak olyan valaki hiányzik, aki halálosan pontos lenne magas volumen mellett is „catch and shoot”-ból, hanem – költői túlzással élve – egyszerűen olyan játékosa sincs a Sixersnek, aki be tudna dobni egy „pull up”-triplát. Az egész mezőnyben csak a Sixers tud kettőnél kevesebb (1,7) labdavezetésből bedobott hárompontost felmutatni (5,5 kísérletből) mérkőzésenként.

Josh Richardson kiváló szerződésen van, ezért könnyedén elcserélhető, de az érte kapható ellenérték önmagában biztosan nem oldaná meg a problémákat. Tobias Harris hatalmas fizetése miatt valószínűleg még pickekkel és fiatalokkal sem cserélhető el nála jobb játékosra, így az egyetlen lehetséges opció Al Horford marad, mint első számú távozó. A veterán magasember képességeire szüksége lenne a ligában több csapatnak is (Celtics, Rockets, Warriors, Kings), viszont a 76ers van lépéskényszerben, ami mindenki számára nyilvánvaló, így nem félnek majd kihasználni ezt az alkudozáskor. Illetve, elég nagy kerékkötő Horford magas fizetése is, amely eleve kizárja néhány csapat érdeklődését.

A cél egyértelműen a rájátszásban való minél sikeresebb szereplés, egy Embiid-Simmons duóval ennél nem lehet alacsonyabbra tenni a mércét. A két fiatal sztár egyelőre mozdíthatatlannak tűnik, de még egy csalódást keltő szezon megváltoztathatja ezt az alapvetést. Vagy ha egy régi Morey-kedvenc válna elérhetővé.Következő szezonban a Philadelphia a luxusadó szintje felett lesz, azaz igazolni csak a mini-MLE-ből tudnak. Ebből kifolyólag saját szabadügynökeik közül minden hasznos és olcsó kiegészítő játékost szükségszerű megtartaniuk. Az egyik legjobb kinti dobójuk, az eddig veterán minimumért játszó Alec Burks visszaigazolása kifejezetten nehéz dió lehet, mert a Philly a minimum fizetésnél többet csak az MLE-ből adhat, ami tovább szűkíti a játékteret – Burks ugyanakkor sok más csapattól kaphat kedvezőbb ajánlatot. Raul Neto tartalék irányítónak nem rossz választás, ahogy Glenn Robinson számára is lenne hely az alapszakasz-rotációban, és ők talán megtarthatóak NBA-viszonylatban mérve fillérekért.

Külső szabadügynök-erősítés helyett tehát a játékoscserékre kell koncentrálni – szerencsére az egyik legjobb, legdörzsöltebb cserebere-mágus, Daryl Morey ül az elnöki székben.

Ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, mert ha a magot meg akarja tartani, akkor csak rossz szerződésekhez nyúlhat, amelyek mellé muszáj lesz édesítőket, azaz fiatal játékosokat és/vagy draftjogokat pakolni. Mázli, hogy második körösből idén van négy darab is, amiből kettő kifejezetten kapós lehet (2/34 a Hawkstól, 2/36 a Knickstől). A játékosokból pedig tulajdonképpen bárki mozdítható a Simmons-Embiid-Thybulle trión kívül.CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

A Bulls állítólag erősen érdeklődik az 1/1 vagy az 1/2 iránt, hogy megszerezze LaMelo Ballt(?), de az 1/2 ára valószínűszeg Wendell Carter Jr. és az 1/4-es pick. De akkor kell nekik egy veterán center!

Al Horford ($27,5M) + 1/21 for Otto Porter ($28,5M)

Porter gyakorlatilag bármelyik csapatba ideális, mert védekezni is tud és triplázni is, ugyanakkor elfogadja a szerepét. A legnagyobb probléma vele, hogy durván túl van fizetve, de ez már csak egyetlen szezonig lesz igaz. A sérülékenységétől most nagyvonalúan eltekintünk. 

Alternatíva:

HA a Houston szétesne (akár a szezon elindulása előtt, akár a huszadik meccs után, 4-16-os mérlegnél), és Harden kitalálná, hogy le akar lépni… akkor Morey egészen biztosan minden követ megmozgatna érte, a Rockets pedig Simmonsnál nemigen kaphatna érte jobb játékost.

Ben Simmons ($30,5M) + Zhaire Smith ($3,2M) + ’21, ’23, ’25 PHI elsőkörös + ’22, ’24 PHI elsőkörös swap jog for James Harden ($41,3M)

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Josh Richardson ($10,87M) + Mike Scott ($5M) + Norvel Pelle ($1,5M részben garantálva) for Victor Oladipo ($21M)

Íme, egy újabb lehetséges csomag Oladipóért – csak egyetlen bibi van vele, hogy pénzügyileg még be kell vonni Richardson mellé 5,13 milliónyi fizetést, és akár Scott, akár a Zhaire Smith + Norvel Pelle duó kevés. Így az egyetlen megoldás, ha Pelle szerződéséből minimum annyit garantál a Sixers, amennyivel éppen átcsúszik a csere, azaz 128 698 dollárt.

A Philly megkapja Oladipót, aki nem konzisztens triplázó ugyan, de ha egészséges, sokkal jobb értékre cserélhető, mint Richardson. A Pacers pedig bízik benne, hogy J-Rich olcsóbban tartható meg a 2021-es nyáron, mint Oladipo.

 

VALÓSZÍNŰ:

Horford mindenképpen megy valahova (sokkal cserélhetőbb, mint Harris), és nagyon kell egy elit nehéztüzér – szinte bármilyen posztra.

Reális cél vagy Hield, vagy Love lehet, nagyságrendileg ugyanazért a csomagért.

Al Horford ($27,13M) + Zhaire Smith ($3,2M) + 1/21 for Kevin Love ($31,26M) + 2022 HOU/SAS/WAS második körös közül az egyik

Al Horford ($27,5M) + 1/21 + ha kell, Zhaire Smith ($3,5M) for Buddy Hield ($24,4M) + 2/43


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 12. fejezet – Lakers, Knicks

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x