Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Amerikai Sportok
2020. 10. 27.

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 1. fejezet

Author avatar
Az NBA-idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t is szállítunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


LOS ANGELES CLIPPERS

Nincs mit szépíteni, a Los Angeles Clippers mint csapat és mint szervezet is csúfosan leszerepelt a 2020-as NBA-rájátszásban. Doc Rivers vezetőedzőt kirúgták, helyét pedig az eddigi helyettese, Tyronn Lue vette át. A rájátszásból – az offseasonre vonatkozóan – levonható tanulságok egyike az, hogy megfelelő vezér nélkül a „badass” mentalitású játékosok ilyen mértékű koncentrációja mérgezi a hangulatot, a csapategységet, valamint az eredményességet is. Mindemellett szükségük van egy szervező képességekkel rendelkező „ballhandler”-re, ha bajnoki címet szeretnének ünnepelni a következő szezonban.

A jelenlegi keretből többek között Marcus Morris, Montrezl Harrell, illetve Reggie Jackson kontraktusa is lejár. Célszerű lenne maradásra bírni mindhármukat, vagy legalább Harrellt „sign and trade” formájában hasznosítani. JaMychal Green játékosopcióval rendelkezik 2020-ra, esetleges távozása Harrellel kombinálva teljesen kiürítené a Clippers magasember-rotációját. Cserelehetőségeik kötöttek, piacképes fiataljuk csak Landry Shamet, valamint Ivica Zubac személyében van, cserélhető elsőkörös draftjoguk pedig a tavalyi nagybevásárlás után egyáltalán nincs is. Lou Williams komoly értéket képviselhet a piacon, de épp remek szerződése nehezíti egy, a LAC céljait szolgáló csere létrejöttét. Patrick Beverley védekezése bajos, de állandó fault-problémái még nagyobbak, ezért belőle nehéz pozitív értéket teremtve kiszállni.

A 2020-as offseason nem csupán rövid távon helyez hatalmas nyomást a vezetőség vállára. A Kawhi-PG sztárduó mindkét tagja 2+1 éves szerződést írt alá 2019-ben, ami lehetőséget biztosít számukra, hogy egy ismételten sikertelen idény után, jövő nyáron eligazoljanak bárhova. Ha ezt megteszik, azzal

a Los Angeles Clippers hosszú évekre írja ki magát a bajnoki címre esélyesek névsorából, azaz a teljes jövőképük is múlhat az elkövetkező hetek döntésein.Mivel a Clippers mindenképpen a sapka felett lesz, a kulcs a nagyobb nevű szabadügynökök megtartása vagy más értékre váltása lehet. Elsősorban Morris és Harrell, kisebb mértékben, de játékszervezésbeli feladatai miatt Reggie Jackson jövője lesz érdekes. Morris és Jackson non-Bird státusza miatt eleve meg van szabva, hogy mennyit ajánlhat nekik a Clips az első évre: 18 millió elég lehet Morrisnak, de Jackson nem valószínű, hogy rábólint egy 1,73 milliós ajánlatra. Alulértékelt, de hasznos játékosként szerintünk Harkless maradása is üdvös lehetne, de az ő sorsa ideális esetben csak Harrellék után dől el – már ha egy másik csapat be nem jelentkezik érte a piac nyitásakor. Külső szabadügynökök leigazolásához a 9,2 milliós MLE és a 3,6 milliós BAE áll rendelkezésre.

Ideális esetben meg kéne tartani Morrist (3 év, 50 millió esetleg 1+1 év csapatopcióval, 37 millió), Harklesst (1+1 év, 20 millió?) és vagy rábeszélni Greent a játékosopció felvételére, vagy megállapodni vele egy hasonló éves bérben 2 szezonra. Ezzel máris a luxusadó környékén lenne a gárda Harrell nélkül, de ha a bajnoki cím a cél, arra bizony költeni kell, és Steve Ballmer pénztárcája ezt lehetővé teszi.

 

CSEREÖTLETEK

Ha szerintetek valamelyik oldalra még mehetnének draft pickek, akkor gondoljátok oda őket!

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT

Paul George cseréje valószínűleg tabu, mert Kawhi nagyon csúnyán nézne a vezetőségre. Ezzel együtt egy ilyenben lenne ráció a Brooklynnal:

Paul George ($35M) + Landry Shamet ($2M) for Caris LeVert ($16,2M) + Spencer Dinwiddie ($11,4M) + Jarrett Allen ($3,9M)

A Clippersbe érkeznek ballhandlerek, egy tökéletes fit magasember, mélység és még kb. 5,5 milliónyi cap space is, a Nets pedig megszerezné az áhított 3. sztárt Irving és Durant mellé. Ha a Nets nem adná Allent, akkor Shamet sem kell, hogy menjen, sőt, a pénzügyek miatt a Dzanan Musa ($2M), Rodions Kurucs ($1,8M) duó egyikének érkezése lenne indokolt. A csere létrejöttével Harrell elengedhető.

 

TALÁN LEHETSÉGES

Harrell ($15M, mondjuk 4 év, $60M) és Harkless ($8M, csak az első év garantált) sign&trade for Terry Rozier ($18,9M)

Harrell bármilyen sign and trade tranzakciója úgynevezett base year compensation (BYC) ügylet lenne, mert 20%-nál nagyobb fizetésemelést kap az eddigi 6 milliójáról. Így ő a Clips kimenő oldalán az új fizetése felével fog beszámítani, a másik csapat bejövő oldalán pedig a teljes fizetésével. Rozier kielégítené a ball handler képességeket, de ő nem feltétlenül az a shooter, akire a Clips vágyhat, ráadásul ezzel a cserével már csak az MLE állna rendelkezésre magasembert igazolni. Ebbe az összegbe (főleg ha ketté kellene osztani, mert pl. Green is távozna) már csak Nerlens Noel- vagy Noah Vonleh-félék férnének bele. A Charlotte mindenesetre szerezne egy centert. (Hurrá!)

Egy másik ötlet, de szintén némi kiegészítést igényel mindkét oldalról: Harrell for Eric Gordon. Itt Gordon 17 milliós fizetése miatt minimum 12 milliónyi kimenő fizetést kell összerakni úgy, hogy a Houston oldalán maximum 22 milliónak számítson. Harrellnek így 20 milliós kezdő fizut kéne adni, ami pl. Shamet 2 milliójával pont stimmel, de nagyon nem látni, hogy Harrell kinek ér meg évi 20 milliót.

 

VALÓSZÍNŰ:

Majdnem minden marad úgy, ahogy van. Harrell elcserélése technikailag nehézkes, ezért fizetést kell mellé adni. LouWill és Zubac túl értékesek a Clips számára, hogy bekerüljenek egy ilyen ügyletbe, marad Harkless és McGruder. Ballmerék abban bízhatnak leginkább, hogy a Clips bajnokesélyes kerete (és Los Angeles városa) vonzza majd az olcsó veteránokat, talán még Reggie Jackson is marad (több lehetőséget kap Beverley kárára). A nyomás mindenesetre iszonyú nagy lesz, hogy a következő szezonban bizonyítson a csapat, mielőtt a 2 nagy sztár a 2021-es idény végén leléphet. Ezt enyhítendő akár azt is el tudjuk képzelni, hogy akár Leonardnak, de inkább George-nak felajánl egy 1-2 éves hosszabbítást a menedzsment. Ha legalább az egyik jövője teljesen biztos lesz, nagyobb eséllyel maradhat a másik is. Jó lenne figyelni a 2021-es offseasonre, hogy legyen elég hely a sapka alatt nagy játékost igazolni (ergo idén 1 vagy 1+1 éves szerződéseket kiosztani), de ha ezen múlna Kawhi és PG jókedve, akkor költeni kell, mint a katonatiszt.DETROIT PISTONS

Blake Griffin sérülten kezdte meg az előző szezont, hozzá két mérkőzés után csatlakozott Reggie Jackson, majd decemberben Kennard is kidőlt a sorból. A csapat karácsonykor 11-19-cel állt, ami nyilvánvalóvá tette, a playoff nem elérhető. A Detroit Pistons végre valahára beleállt egy masszív tankolásba, bár más választásuk nem is nagyon volt. Február első hetében aztán fogták Andre Drummondot, és két lejáró szerződésért és egy jövőbeli második körös draftcetliért elcserélték a Cavsbe, majd két héttel később kivásárolták Jacksont és Markieff Morrist is. Ekkor még minden esélyük megvolt, hogy a hátralévő meccseken alulmúlják az Atlantát, a Clevelandet és a Minnesotát – ezzel növelve esélyeiket egy előkelőbb draftpozícióra –, de a liga megállt, ezért alulról a hatodik helyen ragadtak. A lottósorsoláson utolérte őket a pech, mert egyet hátrébb csúszva csak a hetedik választás jogát szerezték meg.

A mögöttük álló, sérülésekkel és balszerencsével tarkított szezon mégsem zárult teljes kudarccal, hiszen kincset találtak a „szemétben”, csak le kellett hajolniuk érte. Christian Wood 25 éves, draftolatlan magasember, aki három szezon alatt négy különböző csapatot járt meg, de eddig sehol nem tudott gyökeret ereszteni. Wood a szezon utolsó 15 meccsén 22.4 pontot és 9.5 lepattanót átlagolt, 56%-kal mezőnyből, valamint 41%-kal a triplavonal mögül. Ő az egyetlen a Detroit érdemi rotációjából, aki pozitív netratinggel zárta a szezont. (Ez például egyetlen Knicks, Bulls, Hawks vagy Wizards játékosról sem mondható el, aki minimum 30 mérkőzésen pályára lépett.) Ennek ellenére sem lehet tökéletesen boldog miatta az a pár Pistons-érzelmű szurkoló, mert amint kinyílik a piac, Christian egyrészt korlátozások nélkül igazolható szabadügynökké válik, másrészt Early Bird státusza miatt a Detroit vagy csak az eddigi fizetése 175%-át adhatja neki (ebben az esetben tartogathatják a fizetési listában Wood cap holdját, és másnak is kioszthatják a sapka alatti helyüket), vagy Woodot is a sapka alatti helyükből lesznek kénytelenek újraigazolni.

A Detroit legfontosabb és egyetlen igazi feladata valahogy megtartani Christian Woodot, mert amit láttunk tőle, az alapján a modern NBA-magasember prototípusa.

Elképzelhető, hogy nem váltja be az előző szezon alapján elképzelt reményeket, de nem engedhetik el, mert mi van, ha mégis? Sviatoslav Mykhailiuk csapatopcióját biztosan lehívják, de a Henson-Galloway páros csak a veterán minimumért maradhat az együttesnél. A Maker-Knight duó szívbaj nélkül távozhat, mert ők már nem férnek bele a hosszabb távú célokba: a keretet teljesen lecsupaszítani és a fiataloknak teret adva folytatni a teljes újjáépülést, amibe belekezdtek. Aki még extrán érdekes lehet, az Derrick Rose. Tavaly még 2 elsőköröst kért érte a Pistons, és ugyan Rose egészen hatékonyan játszik, ennyire azért mégsem. Egy pontszerzésben erős, korábbi önmagához képest kintről is rózsásan dobó, lejáró szerződésű csereirányítót kereső bajnokesélyes nyugodtan adhat Rose-ért egy fiatalt, vagy 2 második köröst, esetleg egy késői elsőköröst.A Pistons minden bizonnyal a sapka alatt lesz. Erre egyetlen ok is elég: ahogy feljebb említettük, Woodot csak cap space-ből tudják reális összegért megtartani. Tehát egészen biztosan lemondanak a Knight-Henson-Galloway-Maker kvartett Bird jogairól, valamint a kivételeikről, és nagyságrendileg 30 milliónyi költőpénzzel ugorhatnak neki a teendőiknek. „Apró” kiegészítés, hogy a sapka alatti csapatoknak is jár egy közepesen használható összegű kivétel, a Room Exception, ami várhatóan 4,7 millió dollár környékén alakulhat.

A fiatal szabadügynökeik és a nem garantált játékosaik sorsa teljes egészében attól függ, hogy sikerül-e plusz helyet csinálni a sapka alatt pl. Griffin (szinte kizárt) vagy Rose (szinte tuti) elboltolásával, hogy mennyi pénzről állapodnak meg Wooddal, illetve hogy rástartolnak-e akár egyetlen kiszemelt külső szabadügynökre. Állítólag a Kingsből Bogdan Bogdanovic, illetve a Raptorsból Fred VanVleet is a radaron vannak, pedig a Detroit tipikusan az a csapat most, amelynek sokkal inkább a máshol már létszám feletti játékosok (és főleg szerződésük) átvétele lehetne a cél, természetesen draft pickekkel egyetemben. Ha Wood megelégszik évi 10 millió körüli összeggel, akkor pl. VanVleetnek maradhat 20 millió körül, de ha Woodnak is 20 körül lesz az ára, akkor pápá, kedves Thomas, Patton, McRae, Bone és King! (Enélkül az ötös nélkül plusz 6,5 milliónyi hellyel számolhatunk.)

Woodnak komoly kérője akadhat a Charlotte személyében, így szerintünk az új szerződése sokkal közelebb lesz az éves 20 millióhoz, mint a 10-hez. Például 4 év, 80 millió, a 2. évre csökkenő (hogy a Pistons maximalizálja a 2021-es cap space-t is), utána emelkedő összegekkel: 20-18,4-20-21,6.

Ha ez a megállapodás megvan, akkor elkezdhetnek érkezni mások ballasztjai és pickjei, fiataljai. Ebben a projektben Rose is mehet, de nem Kuzmáért (mert a Pistons azért nem egydimenziós scorert keres, aki abban az egy dimenzióban sem jó). Ha Kennard távozik, az sem gond, de érte elsőkörös pick kell.

 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT

1/7 + Derrick Rose ($7,62M) + Khiry Thomas ($1,67M) for 1/4 + Thad Young ($13,5M)

A 4. helyen könnyebb franchise playert húzni, tehát ezzel a cserével a Pistons rámehet egy kiszemelt játékosra a drafton. Thad Young később tovább cserélhető majd pickért vagy fiatalért. Azaz Rose-ért kaphatnak egy Rose-szintű veterán értéket, meg három helyet előre. A Bulls szempontjából ez egy szentimentális húzás, de nincs szurkoló, aki ne lenne elvakultan boldog Rose visszatérésétől, így kvázi a „fű alatt” elcserélhető LaVine és Markkanen anélkül, hogy felkelés törne ki. Három drafthely a békességért mindenkinek megéri.

 

ALTERNATÍVA

1/7 + Blake Griffin ($36,5M) for 1/2 + Andrew Wiggins ($29,5M) + Jordan Poole ($2,06M)

Ezt a The Lowe Post című podcastben hallottuk, de annyira megtetszett, hogy muszáj megemlítenünk. Wiggins +1 év Griffinhez képest, de éves szinten olcsóbb, és a „hatékonysága” erősen segíthetné a tankot. Mire a Pistons jó akar lenni, addigra lejár, és ki is kophat a ligából, addig meg tolhatja a 30 rádobásos, 25 pontos átlagot. Az 1/2-vel James Wiseman érkezhetne, aki Wood távozása esetére is remek megoldás, de együtt is játszathatók. Griffin pedig remekül kihasználhatná a passzkészségeit a Dubsban, és a pickek cseréjével a Golden State húzhatna egy olcsóbb, a keretbe Wigginsnél jobban illő winget.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Blake Griffin ($36,5M) for Julius Randle ($18M) + Bobby Portis ($15,5M)

A Detroit 2 kisebb szerződésre cseréli Griffint, amiből Portis lejáró (csak ne verjen meg senkit). A Wood-Randle páros elég érdekes lehet egyszerre a pályán, de támadásban és védekezésben váltogathatják egymás között a C és a PF posztot, ha minden kötél szakad. A Knicks meg szerez egy sztárt. Griffin igazi nézőmágnes arra a szezononkénti 40 mérkőzésre, már ha lennének nézők jövőre az MSG-ben…

 

VALÓSZÍNŰ

Derrick Rose ($7,62M) for Ersan Ilyasova ($7M) + 1/24

A Detroit kap egy elsőköröst Rose-ért (ami kb. a maximum érte), ráadásul spórol 600 000 dollárt Wood megtartásához, a Bucks pedig elkezdi a marketinghadjáratot Giannis megtartásáért. Rose elég nagy név ahhoz, hogy a görög pozitívan értékelje a cserét.

 

 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.