Interjúk
Portrék
Elemzések
Kultúra
VB 2022 VB 2022
VB 2022
VB 2022
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra
null
Amerikai Sportok
2020. 12. 15.

Tizennégy dolog, amit az újonc évem megtanított nekem – Tyler Herro

Author avatar
Tyler Herro a mögöttünk álló NBA-szezon egyik legnagyobb felfedezettje, valamint az előttünk álló egyik nagy ígérete. Alább a játékos jegyzetét olvashatjátok magyar nyelven!

A cikk eredetileg a Player’s Tribune tartalma, Zukály Zoltán fordította magyar nyelvre a Büntető.com megbízásából. Az eredeti szöveg itt érhető el.


 

(1) Rendben van, ha időnként kicsit megilletődsz. Tudod mire gondolok? Újoncként benned van a reflex, hogy mindig magabiztosnak és lazának akarsz látszani, de az egyik legfontosabb dolog, amire rájöttem, hogy rendben van, ha megállsz egy pillanatra, ha hátra lépsz, és átérzed a szituációt.

Az is rendben van, ha az első gondolat, ami átfut az agyadon, miután ledraftoltak, hogy „hihetetlen, kiválasztott egy csapat”! Azon sem kell szégyenkezned, ha kiráz a hideg és izgulsz kicsit az első nyári ligás meccsed előtt, amikor végre kifutsz egy olyan pályára, amin ott vannak az NBA logói.

Éld meg az érzéseid, nem hiszem, hogy ettől megfélemlítve kellene érezned magad. Számomra inkább így csapódott le – leesett, hogy érzem a pillanat fontosságát, amiben éppen benne vagyok.

Megértettem, hogy a pillanat igazi.

 

(2) Ez mind szép és jó, de azért ne legyél túlságosan elfogódott se. Emlékszem, az egyik nyári ligás meccsünk után a srácok elmentek valahová vacsorázni, és megkérdezték: „Ty, nem akarsz velünk jönni?”. Meg kell értenetek, mindössze 19 voltam, és csak néhány hónap választott el az egyetemi karrieremtől, ahol szigorú szabályokat kellett követnünk. A szabály pedig szabály.

Mivel már későre járt, megkérdeztem a srácoktól: „elhagyhatjuk a hotelt?”

Mindannyian nevetni kezdtek.

Igen, képes voltam ezt megkérdezni.

„Tesó, ugye tudod, hogy az NBA-ben vagyunk? Igen, elhagyhatjuk a hotelt” – jött a válasz.

 

(3) Az elvárásoknak van pozitív és negatív oldala is. Az emberek mindig azt mondják, mennyire magabiztosnak tűnök a pályán (valószínűleg azért, mert tényleg magabiztos vagyok). De igazából nem a magabiztosságom hajt. Nem azért ugrottam szintet, mert tudtam mennyire jó vagyok, hanem mert tudtam, hogy milyen sokat várnak tőlem.

Azt gondolom ez az oka annak, hogy sikeres szezonom volt, mert elhitettétek velem, hogy képes lehetek ilyen hamar azzá a játékossá válni, aki most vagyok. És persze ott volt Pat, aki már a bemutatásomon elmondta a médiának, hogy All-Star lesz belőlem.

Micsoda pillanat volt, élvezem, amikor nem csak én támasztok magammal szemben elvárásokat, hanem egy olyan egyesület tagja lehetek, amelyik szintén sokat vár el tőlem.

Gondolj bele, akarnál az a srác lenni, aki cserben hagyta Pat Riley-t?

 


(4) Jimmy Butler egy győztes. Azt hiszem ezt nemcsak én tanultam meg ebben a szezonban, hanem az egész világ, de számomra az is hihetetlen, hogy egyeseknek ennyi időbe telt rájönni erre.

Jimmy a legkeményebben dolgozó játékos, akit valaha láttam. Az első, nem kérdés. Komolyan.

A fickó vérrel-verejtékkel küzd a céljaiért! Nem tudom másképp magyarázni, ha nem vagy hajlandó ugyanolyan keményen dolgozni, mint ő, jobb, ha félreállsz az útjából. A Heat szellemisége tökéletes egy olyan játékos számára, mint Jimmy, mert egy olyan keretet vezethet, amelynek minden tagja kidolgozza a belét. El fogunk veszíteni egy-két meccset? Igen, előfordulhat. De biztos lehetsz benne, hogy nem fogjuk ingyen adni.

Minden Jimmyvel kezdődik.

 

(5) A League Pass tartotta bennem a lelket. Sokan elfelejtik, de amikor a Covid beütött, éppen egy bokasérüléssel bajlódtam, és utáltam az egészet. Az, hogy nem lehettem a csapattal, nem utazhattam, megviselt. Elkezdtem nézni a League Pass-t, és így próbáltam pótolni a hiányt.

Vicces, mert talán ez is segített nekem végül. Bekapcsoltam a tévét, és megnéztem egy-két meccset, lazításképpen. A probléma az, hogy én nem így működöm… Mindig versengeni szeretnék, akkor is, amikor éppen a kanapén fekszem egy járócsizmában. Így inkább elkezdtem tanulmányozni néhány specifikus játékost.

Az egyikük Book (Devin Booker, a szerk.), akiről gyakorlatilag mintáztam a játékomat.

Aztán ott van Luka (Luka Doncic, a szerk.), akit már most a világ egyik legjobb, legsokoldalúbb hátvédjének tartok.

De mondhatnám Hardent is, aki talán minden idők legjobb pontszerzője a posztján.

Ezeket a srácokat követtem, ahogy teszik a dolgukat, megpróbálva ellesni a titkaikat. Úgy érzem sikerült még jobban átlátni a játékot az ő perspektívájukon keresztül.

 

(6) Imádom egy biciklivel róni a köröket. Biztosan láttátok a többieket horgászni vagy golfozni a buborékban, de ha őszinte akarok lenni, én a legjobban a biciklizést élveztem. Körbe tekertem a parkban többször is, ami mintegy két kilométeres táv, tehát elég ahhoz, hogy elfáradj, de nem olyan hosszú, hogy ráunj, és bármikor abbahagyhattad. Ezektől volt jó.

Íme a biciklis lejátszási listám:

 


(7) Spo edző mindvégig tudta (Erik Spoelstra, a szerk.). Tudta, hogy mi lehet bennünk. Nem volt nagyképű vagy arrogáns, nem mondott nyálas, inspiráló beszédeket. Nem garantált semmit. De, amikor a Pacers sorozat első meccse előtt szólt hozzánk, láttad rajta, hogy tudja, ez a mi párharcunk lesz. Tudod, amikor találkozol valakivel, aki magabiztosnak tűnik, és eszedbe jut, ő már tud valamit, amit te még nem.

Megragadta a figyelmünket, és emlékeztetett rá minket, hogy mivel jutottunk el odáig. Kiemelte, hogy nincs egyetlen csapat sem a konferenciában, amelyik pozíciós és taktikai előnyben lenne velünk szemben, így miért ne juthatnánk sokáig?

És ennyi kellett.

Nem kellett felspannolnia minket, semmi olyan nem történt, amit viszontláthatsz a sportfilmekben, az edzőnk egyszerűen ismert minket, ahogy az ellenfeleinket is, és tudta, jó esélyünk lesz.

 

(8) Vannak a nagy öregek… Aztán ott van UD. Mármint, vannak veteránok, és vannak VETERÁNOK. Már azért áldottnak érzem magam, hogy egy ilyen közegbe kerültem, de, hogy még Udonis Haslem is itt legyen mentornak? Az első évedben? Ember, ez különleges dolog! Mintha megnyertem volna a lottót! Most pedig kiderült, hogy visszajön a következő évre is? Ez olyan, mintha kétszer nyernéd meg a lottót!

 


(9) Egyszerű oka van annak, amiért legyőztük a Milwaukee-t. Nem az első, a második, sőt nem is a harmadik meccs megnyerése volt a kulcs.

Mondom.

Tudod miért nyertünk? Mert elveszítettük a negyediket.

Talán első hallásra furának hangozhat, de számomra van értelme. Én így gondolok rá. Ha emlékeztek a negyedik meccsre, gyomorba vágó vereség volt. Giannis nem játszott, ott volt a lehetőség, hogy lezárjuk a párharcot, de hihetetlen dobásokkal kiharcolták a hosszabbítást, és egy kosárral legyőztek bennünket.

Azt hiszem sok csapat beremegett volna ebben a helyzetben, előre látva a saját vesztét. Biztos tudod milyen párharcokról beszélek. Amikor az esélytelenebb csapat előtt ott a lehetőség, de nem képesek élni vele, és hirtelen megfordul az egész.

Nem elég, hogy mi nem így reagáltunk, de pontosan az ellenkezője történt! Ez teszi különlegessé a csapatunkat.

Alig vártuk az ötödik mérkőzést, tényleg mindenre készen álltunk. Tudom, hogy úgy fog hangzani, mintha viccelnék, de halál komolyan mondom, ha hagyták volna, már aznap este lejátszottuk volna a következő meccsét is. Két tévés mérkőzést is elvittünk volna, egymás után! Azt hiszem ez mindent elárul rólunk.

Gondolj bele, melyik csapat képes arra, hogy így veszítsen el egy meccset, aztán a válaszuk az, hogy „oké, ide nekem a következőt”. Mindenki fél egy ilyen társaságtól, és ez lettünk a rájátszásra, egy csapat, amelyik félelmet keltett a többiekben.

 

(10) Hiányoznak a szurkolóink. Nem kell mást hozzátennem, csak hiányoznak.

 

(11) Büszke vagyok rá, hogy megbíztak bennem annyira, hogy 37 pontot szerezhessek. Így tekintek arra a Boston elleni negyedik meccsre. Különleges számomra, de nem azért, mert ültek a dobásaim. Inkább arról marad emlékezetes, hogy mekkora volt a tét.

A Konferencia-döntő, 2-1-es állás.

 


Vagy 3-1-re vezetünk, és egy meccsre kerülünk az NBA döntőtől, vagy 2-2-re alakul a párharc, és hirtelen náluk van a momentum.

Hihetetlen felelősség.

És ettől ér számomra ennyit. Itt ugyanis nem arról volt szó, hogy egy átlagos februári estén, néhány sikeres kosár után megkaptam az engedélyt arra, hogy megszórjam magam. Spo edző érdeme, hogy a karrierem eddigi egyik legfontosabb meccsén, végig hitt bennem.

És persze a csapattársaimé. Azt mondták: „Tylernek megy ma este, juttassuk el hozzá a labdát”.

 

(12) Állítólag néhány Tyler Herro-mém szárnyra kelt a rájátszás alatt. Ez tök jó. A vicsorgást is rendben volt.

Ezt különösen szeretem:

 


Köszönöm a mémgyártóknak.

 

(13) Ha az NBA olyan, mint egy videójáték, LeBron vár rád az utolsó pályán. Valószínűleg így összegezném a szezonunkat.

Egy szinten kudarcot vallottunk, persze. De megvan az a szellemiség, amihez ragaszkodunk. A célunk az, hogy megszerezzük a bajnoki címet, és ez nem sikerült.

De ugyanakkor… Hihetetlen sorozatot produkáltunk, amelynek során kitettük a szívünket a pályára, és legyőztünk néhány tényleg jó csapatot.

Aztán elbuktunk az utolsó pályán, a legfőbb főellenség ellen.

 

(14) Ahogyan visszajöttünk a Milwaukee ellen elveszített negyedik meccs után, és ahogyan reagáltunk az elveszített döntőre, megmutatja micsoda csapat vagyunk. Veszíteni nehéz, ez nem kérdés, de nem hagytuk, hogy ez határozzon meg minket.

Pont az ellenkezője, azt gondolom, hogy motiváltabbak vagyunk, mint valaha.

 


Ha hagyták volna, már ott, újra megmérkőztünk volna a Lakersszel.

Amikor megkérdeznek arról, hogyan fog befolyásolni minket ez a vereség, és készen állunk-e majd, nincsenek kétségeim. Tudom, hogy készen állunk majd.

Készen állunk majd, mert mi mindig készen állunk.

Készen állunk majd, mert minden energiánkat erre fordítjuk, miközben a következőt gondoljuk – valaki legyőzött minket, jó nekik, de ez már a múlt.

Most majd mi jövünk.

-->

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.