Mit tanultunk az ötödik héten? – Justin Herbert szupersztár státuszba lépett

Justin Herbert már tavaly, újoncként fantasztikus játékkal rukkolt elő, az idei teljesítménye azonban minden várakozásunkat felülmúlja. Nehéz úgy beszélni a liga elit irányítóiról, hogy a neve ne kerülne szóba, az ötödik héten pedig az MVP cím egyik fő várományosává vált.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nem kell sokáig keresgélni a statisztikákat, amelyek alátámasztják, hogy Justin Herbert a liga egyik, ha nem a legjobb irányítója. A legutóbbi három meccsén 62,8%-os passzpontossággal dolgozott, összehozott 788 yardot, 10 TD-t és egyetlen alkalommal sem adta el a labdát. Mindezek mellé karrierje első 20 meccsén 5912 yardot (ami a liga történetének második legjobb kezdése) és 50 TD-t passzolt, valamint mindössze 19 meccsre volt szüksége, hogy elérje az 500. sikeres passzát, ami ilyen gyorsan még senkinek sem sikerült. Ahogy senkinek nem sikerült az első két szezonjában hét olyan meccset lehozni, amin legalább 3 TD passz mellé egyetlen interceptiont sem dob.

Egészen eddig, ugyanis Herbert vasárnap ezt a rekordot is megdöntötte, ráadásul még a második évének harmadánál sem járunk.

Ha a box score statisztikáktól eltávolodunk, akkor is elit számokat találunk a neve mellett: a PFF-nél a harmadik legjobb QB Tom Brady és Russell Wilson mögött, a harmadik és negyedik kísérleteknél elért 90,4-es értékelésével pedig ligaelső. Arra, hogy ezekben a szituációkban mennyire kimagasló, nemcsak a PFF értékelése világít rá, hanem a majdnem tökéletes 94,6-os QB ratingje (a maximális érték 100) és a ligaelső +39,5-ös EPA mutatója is, ami azt mutatja meg, várhatóan hány ponttal járul hozzá az adott játékos a csapata teljesítményéhez.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A SZEMTESZTEN IS ÁTMEGY

Herbert statisztikái tehát remekül néznek ki, de hogy mennyire különleges irányítóról van szó, az csak akkor derül ki igazán, amikor megvizsgáljuk a játékát.

A karerő és a pontosság olyan kombinációjának van a birtokában, amely nemcsak a mai NFL-ben, de a liga történetében is szinte egyedülálló.

Erőlködés nélkül, könnyed mozdulattal dobja meg a mélységi labdákat a leglehetetlenebb helyzetekből is, mint például hátsó lábról vagy futásból, mindezt ráadásul mértani pontossággal, akár szűk ablakokba is. Ezen kívül a játékintelligenciája és a döntéshozatala is kiváló, így nem véletlen, hogy az egész ligát figyelembe véve a második helyen áll az elkapható labdák arányában, pedig az átlagos passzmélysége a nyolcadik helyre elég. Az alábbi play is ezt a képességét bizonyítja. Először elkerüli a nyomást anélkül, hogy akár egy pillanatra levenné a szemét az elkapóiról, majd futásból egy tökéletes passzal találja meg Keenan Allent.

 


A hosszú passzok melletti másik nagy erénye az, hogy ha kell, a lábával képes meghosszabbítani a játékot és a földön is veszélyt tud jelenteni, de a legtöbb fiatal irányítóval ellentétben nem keresi minden áron a menekülést, inkább megdobja a checkdown passzokat. A Browns ellen azért egy futott touchdown is került a neve mellé, de itt is látszik, hogy először az elkapóit keresi, és csak a nyomás hatására hagyja el a zsebet.

 


Herbert már tavaly is kiválóan kezelte a nyomást, és rendkívüli számokat hozott az olyan helyzetekben, amikor a védők a közelébe tudtak érni. Nagyon sokan féltették őt attól, hogy ezen a téren egy nagyobb visszaesés fog bekövetkezni, mert a korábbi teljesítménye fenntarthatatlan.

Ezen az állásponton lehetett a Chargers is, akik az offseason során rengeteget invesztáltak a támadófalba és a fiatal irányítójuk megvédésébe.

Ez egyelőre kifizetődőnek látszik, ugyanis Herbert lényegesen kisebb nyomás alatt játszik, mint 2020-ban, és a kevesebb ilyen kellemetlen helyzetet továbbra is remek hatékonysággal oldja meg. Itt például egy 72 yardos TD passzt oszt ki Mike Williamsnek, miközben a közelébe érő védő miatt bele sem tud állni rendesen a dobásba:

 


 

MAXIMÁLIS BIZALOM

A tavalyi Chargers rengeteg sebből vérzett, a legnagyobb hibájuk viszont mégis az volt, hogy Herberten annak ellenére is „rajta hagyták a pótkereket”, hogy bizonyította, anélkül sem bizonytalanodik el. Aztán kinevezték Brandon Staleyt vezetőedzőnek, aki eddigi munkája alapján tökéletes választás volt a csapat élére. Staley ugyanis felismerte, hogy mik a legnagyobb erősségeik, és folyamatosan ezekre épít. Az egyik ilyen a passzjátékuk, így nem meglepő, hogy a lehető legtöbbször próbálják Herbert kezébe adni a labdát. Erre utalt Staley meccs utáni nyilatkozata is, miszerint amíg Justin Herbertnek hívják az irányítójukat, addig nincs elveszett meccs.  

A fiatal irányító az edzők mellett a csapattársak bizalmát is elnyerte, pedig a draftolása előtt a scoutok jelentős része féltette őt attól, hogy nem alkalmas vezérnek.

Az való igaz, hogy nem a pálya mellett kiabáló típus, és valószínű, hogy a meccsek előtt sem mond olyan beszédeket, amiktől mindenki keresztül rohanna egy falon, de az öltözőt egyértelműen megnyerte magának. Egyrészt a szerénységével és igazi csapatjátékos mivoltával, másrészt pedig azzal, ahogy a kiélezett helyzeteket kezeli. Idén ugyanis öt forduló alatt három meccsnyerő drive-ot vezetett az utolsó negyedben vagy a hosszabbításban, és a lámpaláznak minimális nyoma sem látszik rajta, így pedig mindenki szívesen felsorakozik mögé.

 

KONKLÚZIÓ

Félreértés ne essék, túlzás lenne már most gyűrűméretet venni Herberttől, és a Hall of Fame tagság mellé járó aranyzakót sem kell elkezdeni varrni, de az biztos, hogy az NFL jelenlegi legjobb irányítóiról szóló diskurzusban helyet követel magának. Ha pedig hozzátesszük azt is, hogy másodéves játékosként minden bizonnyal bőven van még benne fejlődési potenciál, nem tűnik lehetetlennek, hogy pár év múlva a liga arcaként beszéljünk róla.

 

Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

4,50 – Josh Allen

5,00 –Kyler Murray

7,50 – Justin Herbert

8,00 –Tom Brady

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x