Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Amerikai Sportok
12 perc
2021. 02. 24.

NFL: Free Agency beharangozó – NFC East

Author avatar
Az NFC East az a divízió, ahol az előző évtized nagy részében nem lehetett megtippelni a végső győztest, az utóbbi pár évben viszont gyakorlatilag kétesélyessé vált a csoport. Nincs ez másképp idén sem, de azért volt mit szóba hozni, például három új vezetőedző is érkezett a csoportba, rendőrségi ügyek tömkelege és az év feel-good sztorija is itt zajlott, de még egy névváltoztatás is történt.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

DALLAS COWBOYS

 

A Cowboys szinte minden szezonnak bajnokesélyesként fut neki, aztán januárban marad a majd jövőre.

2019-ben is pontosan ez történt, a 8-8-as mérleg egyértelműen csalódás volt ezzel a kerettel, Jason Garrett vezetőedző pedig nem tudott annyit tapsolni, hogy megtarthassa az állását, így közel tíz év után kellett új vezetőedzőt keresnie a Cowboysnak. A befutó a Packerstől 2018-ban kirúgott, egy évet kihagyó Mike McCarthy lett.

Nem valószínű, hogy a Cowboys-szurkolók ettől a döntéstől lázba jöttek volna, de még akár jól is elsülhet ez a „házasság”, hiszen a csapatnak szüksége volt a vérfrissítésre, ahogy McCarthynak is jót tett az egy év kihagyás.

Az új edző megtalálása után jöhetett a free agency, ahol elég egyértelmű volt a Cowboys célja: meg kell erősíteni a védőfalat. Leigazolták Gerald McCoyt és Dontari Poe-t, ezzel erősítve a fal közepét, ám McCoy már az edzőtábor első napjaiban kidőlt az egész szezonra. A fal szélére tavasszal megszerezték a problémás Aldon Smith-t és a nyár folyamán Everson Griffen is Dallasba tette át a székhelyét, ez pedig egy ütős pass rusher páros lehet. Dak Prescott új szerződését borzasztóan kezelték, és végül a franchise tag lett a megoldás, természetesen csak rövid távon. Prescott bizonytalan helyzete miatt érkezhetett Andy Dalton, aki ligaszinten is remek csereirányító. Új rúgója is van a csapatnak, Greg „The Leg” Zuerlein személyében. Rajtuk kívül Cam Erving érkezett Xavier Sua’Filo helyére, ezzel nem erősödtek, de nem is gyengültek. Persze nem Sua’Filo volt az egyetlen távozó, eligazolt még a franchise legendás TE-je, Jason Witten, akinek pótlása azért nem megoldhatatlan feladat. Byron Jones és Travis Frederick elvesztése viszont sokkal fájóbb pont, az ő utódlásuk jóval nehezebb feladat lesz. A defense Jones után elvesztette Robert Quinnt, Maliek Collinst és Jeff Heath-et is, míg az offense-ből Randall Cobb távozását érdemes megemlíteni.

Cobb-bal pedig el is érkeztünk a drafthoz, ahol az első körben azonnal kihúzták az utódját CeeDee Lamb személyében, aki Amari Cooperrel és Michael Galluppal a liga talán legjobb elkapósorát alkothatják. Byron Jones utódlása is a draftról lett megoldva, Trevon Diggs érkezett a második körben. A harmadik körben még egy kezdő kaliberű védőfalembert is szereztek, és McCoy sérülésével Gallimore már a szezon elejétől bizonyíthat. A támadófal közepére Tyler Biadaszt draftolták, akivel kapcsolatban sok a kérdőjel, de akár meghatározó játékos is lehet hosszú távon.

Megtörtént a várva várt vérfrissítés Dallasban, de az egyelőre még kérdéses, hogy McCarthy el tudja-e vezetni őket az ígéret földjére.

A védelemben szintén vannak kérdőjelek, de az offense számára minden adott ahhoz, hogy a liga egyik legjobb egysége legyen, akkor pedig Prescott ára is felfelé fog elmozdulni Jerry Jonesék legnagyobb bánatára.

A csoportgyőzelem az NFC Eastben már megszokott módon az utolsó fordulókban dőlhet el a Cowboys és az Eagles között.

 


 

NEW YORK GIANTS

 

Daniel Jones a szezon közben kiszorította a kezdőből Eli Manninget, ezzel egyértelművé vált, hogy új korszak kezdődik New York kék felén, a szezon után pedig az is kiderült, hogy a korszakváltást nem Pat Shurmur fogja levezényelni.

Ben McAdoo után az ő kinevezése is vakvágánynak bizonyult, és két szezon után el is zavarták. A helyére a Patriots korábbi special team koordinátorát, Joe Judge-ot nevezték ki. Judge korábban Nick Saban és Bill Belichik keze alatt is dolgozott, szóval az ajánlólevele igencsak jól nézett ki, ráadásul az interjúján is kiválóan teljesített, a Giants utána már senki másra nem volt kíváncsi. Érdekesség, hogy támadókoordinátornak a csoportrivális Cowboystól elküldött Jason Garrettet nevezte ki.

A távozók oldalán sok mindenkit nem tudunk megemlíteni, Manning visszavonulása volt a legnagyobb sztori, talán még Alec Ogletree elengedése tartozott az érdekesebb lépések közé. Az érkezők listája már lényegesen hosszabb, több Judge által jól ismert játékossal bővült a keret. Leigazolták a futó Dion Lewist, Cameron Fleminget (OT) és a safety/special teamer Nate Ebnert, aki egyébként csapatkapitány is lett. Kellett egy veterán QB is, aki mentorálhatja Daniel Jonest, ezért érkezett a már sokat megélt Colt McCoy. A defense javulásáért a Packerstől érkező Blake Martinez (LB) és a James Bradburry (CB) lesz felelős. Ha már CB-k, kivágták a korábbi első körös pickjüket, Deandre Bakert, aki az offseasonben fegyveres rablásba keveredett, és akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat.

A drafton a negyedik helyen húzhattak, és szinte biztos volt, hogy a támadófal szélére érkezik valaki, mert Jonest nem verethetik szét annyira, mint tavaly. Négy nagyon hasonló OT volt még elérhető, az ő választásuk Andrew Thomasra esett, akinek a kiválasztása talán a legkevesebb kockázattal járt. A második kör a defense erősítéséről szólt, Xavier McKinney személyében egy sokoldalú safety érkezett, akit a legtöbb szakértő a posztja legjobbjának tartott. A harmadik körben újabb OT-t húztak, ezzel is jelezve, hogy mennyire lyukas volt az a poszt, és ezúttal Matt Peart lett a kiválasztott. Darnay Holmes (CB) is hamar szerephez juthat, főleg Baker nagyon okos cselekedete után, míg a támadófalba húzott Shane Lemieux kiválasztásával történelmet írtak, ugyanis ő lett az első Lemieux nevű játékos, akit valaha draftoltak.

Judge-ot sokan féltették attól, hogy elveszíti az öltözőt, de eddig a kemény edzésmódszerei (rengeteg büntetőkört futtat és voltak edzések, ahol meg lehetett ütni a QB-t) ellenére is úgy tűnik, szeretik a játékosai. Persze ez nem feltétlen jelenik meg a győzelmek számában, de nem rossz előjel.

A Giants felé nem lehet elvárás a csoport megnyerése, de ahhoz, hogy Dave Gettleman general manager megtarthassa a munkáját, valamiféle fejlődést mutatniuk kell.

 


(X) Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt! 


 

PHILADELPHIA EAGLES

 

Philadelphiában a 2020-as szezon leginkább arról marad emlékezetes, hogy végleg megromlott a viszony Carson Wentz és Doug Pederson között, ami végül mindkettejük távozásához vezetett, így 2021-ben már Nick Sirianni ízlésének megfelelő csapatot kell összerakniuk, miközben a QB poszton is fontos döntéseket kell meghozniuk.

Elsőre nehezen hihető, de ők még az előző két csapatnál is rosszabbul állnak, hiszen jelenleg 40 millióval a cap fölött vannak.

Ez elsősorban Wentz szerződésének köszönhető, aki idén 33 millióval nyomja a fizetési sapkát, ami a csapat összes dead moneyjának a háromnegyede. Azzal nehéz lenne vitába szállni, hogy nem éppen ideális ennyi pénzt kifizetni egy olyan játékosnak, aki már egy másik franchise-t erősít, ráadásul ez nem egy olyan összeg, amit pár kivágással elő lehet teremteni. Főleg, hogy nincs is nagyon olyan játékos, akinek a június előtti elküldésével jelentős összeget tudnának megspórolni, így újra jöhet Howie Roseman general manager kedvenc módszere, az átstrukturálás. Ez nagyjából annyit takar, hogy az alapfizetések egy részét átalakítják garantált tartalommá, amit így egyenletesen elosztanak a szerződés évei alatt. Ezzel nem oldják meg teljesen a problémát, de legalább nyernek egy kis mozgásteret.

A legnagyobb szerencséjük az, hogy nincsenek nagynevű szabadügynökeik, így viszonylag olcsón meg tudják őket tartani. Ha pedig valakit nagyon megfizetnek a piacon, az sem tragédia, nem pótolhatatlanok. A safety Jalen Mills tipikusan ilyen lehet, hiszen bár alapemberré vált a védelemben, hozzá hasonló játékosokat bőven lehet szerezni. Rajta kívül Jason Peters tartozik még a nagyobb nevű free agentek közé, de az ő megtartása maximum veteránminimummal játszik. A piacon sem várható tőlük túl nagy mozgolódás. Valószínű, hogy a lepusztult elkapósorba megpróbálnak majd valakit leigazolni, de a komolyabb free agentek idén elkerülik Philadelphiát. Ebben a helyzetben nem is lehet más a céljuk tavasszal, mint a túlélés és a draftról építkezés.

Ezen kívül pedig el kell dönteniük, hogy Jalen Hurts az emberük vagy inkább egy újonc irányítóra bíznák a csapatot a jövőben.

 


WASHINGTON FOOTBALL TEAM

 

A tavalyi 3-13-as szezon után nem volt maradása Jay Gruden vezetőedzőnek, így Washingtonban is edzőt váltottak az offseason során. Gruden helyére a Pantherstől elküldött Ron Riverát nevezték ki, aki már bizonyította, hogy képes győztes kultúrát teremteni. Grudennel együtt az elnök Bruce Allent is kirúgták, de nem ez volt a legnagyobb változás az idei holtszezonban. A már régóta vitatott Redskins nevet is elhagyták, miután a szponzorok a támogatás megvonásával fenyegették meg őket. Az új név megtalálásáig a rendkívül kreatív Football Team névvel fognak szerepelni.

Tavasszal elég sok csalódást keltő játékost engedtek el, mint például Case Keenum, a futó Chris Thompson, a nagy reményekkel érkező Paul Richardson (WR), a legalább annyira sérülékeny, mint amennyire veszélyes Jordan Reed (TE) vagy az óriási bust Ereck Flowers. Az egész profi karrierjét Washingtonban lehúzó Trent Williams végül csak kiharcolta az elcserélését, végül San Franciscóban kötött ki, bár a két hátsó körös picknél jobb ellenértéket is el lehetett volna képzelni. A defense-ből is veszítettek embereket, de a Quinton Dunbar–Josh Norman CB-páros elengedésétől nem dőlnek a kardjukba Washingtonban, főleg úgy, hogy Dunbar is benne volt a Deandre Baker-féle rablós történetben. Az örökifjú Adrian Peterson kivágása már érdekesebb kérdés, főleg úgy, hogy a nemi erőszakkal megvádolt Derrius Guice-t is elvesztették a posztról. Az érkezők névsorát elnézve sok sztárt nem tudunk felfedezni. Thomas Davis már túl van a fénykorán, de az öltözőben fontos szerepet tölthet be. A megüresedett backfielden a J.D. McKissic–Peyton Barber páros kaphatja majd a legtöbb snapet, mindketten idén érkeztek. Dwayne Haskins mögé Ron Rivera magával hozta Kyle Allent Carolinából, cserének abszolút elfogadható. A Dunbar–Norman párost egy az egyben cserélték ki a Ronald Darby–Kendall Fuller duóra, amiből egyáltalán nem biztos, hogy rosszul jöttek ki.

A drafton a második pickkel választhattak először, és nagy meglepetést nem okoztak, kihúzták a draft legjobb játékosának tartott pass rushert, Chase Youngot. Sok magyarázatra nem szorul a választás, ez no-brainer volt. Legközelebb a harmadik körben választottak, ott Antonio Gibson (RB/WR) volt az ő emberük. Gibson elképesztően sokoldalú és veszélyes játékos, remekül egészítheti ki a már fent említett futópárost, de elkapóként is komoly veszélyt jelent. Saahdiq Charles (OT) személyében a draft egyik legjobb támadófalembere is az ölükbe hullott, igaz nála akadnak karakterproblémák, így egy ennyi balhéval tűzdelt offseasonben behúzni elég kockázatos vállalás. Még az elkapó Antonio Gandy-Goldent érdemes megemlíteni, akivel egy újabb célpontot kapott Dwayne Haskins.

Az offseasonjük itt még nem ért véget. Ha nem lett volna elég bajuk, Riverát daganattal diagnosztizálták, de az edző a betegsége ellenére is ott lesz a pálya mellett. Azért van jó hír is a csapat háza táján, a 2018-as horrorsérülése után Alex Smith először állhatott edzésbe, és ugyan kérdéses, hogy pályára lép-e még valaha, ez már így is az év egyik legjobb története. Ha pedig akár csak egy snapet is játszik, már azzal az év visszatérője lehet.

Mozgalmas holtszezon van a washingtoniak mögött, és ilyen előzmények után nehéz elképzelni, hogy sikeres szezonjuk lesz, de talán Ron Rivera képes lesz összerakni a társaságot. Ha képesek lesznek odaérni a csoport harmadik helyére, már azzal túlteljesítenék az elvárásokat.


A sorozat további részei:

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.