Nincs nehezebb vezetőedzői feladat, mint NFL-csapatot irányítani

Minden csapatsportot tekintve a legnehezebb vezetőedzői feladat NFL-csapatot irányítani. Ez már csak a puszta számok miatt is így van: 53 játékost egyben tartani, egy közösséggé gyúrni, egy célért felsorakoztatni embert próbáló feladat. Minél több embert kell összetartani, annál nagyobbak a csapat egyes tagjai között a kulturális, társadalmi és személyiségbeli különbségek, így értelemszerűen a feladat is hatványozottan válik nehezebbé.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Azt azért a sportszerető emberek többsége tudja, hogy a vezetőedzői feladathoz nem elég szakmailag felkészültnek lenni, sokkal több kell hozzá. Egyszerre kell edzőnek, tanárnak, pszichológusnak lenni, és minél több embert irányít valaki, annál több szerepben kell helytállnia. Egy NFL-edző a gyakorló csapattal és a segítőivel együtt közel 100 fő munkájáért, teljesítményéért felelős. Ez a pozíció az üzleti élethez viszonyítva felsővezetői tisztségnek felel meg és a szakmai tudáson túl ennek megfelelő képességekkel is kell rendelkeznie.

Azt viszont látni kell, hogy a sportág sajátosságai miatt ez még a szokottnál is nehezebb feladat. Egyrészt az amerikai futballban totálisan elkülönül a támadósor és a védelem, ami nem tapasztalható más csapatsportokban.

Mindkét egységet 11-11 külön játékos alkotja a pályán. Hiába van a liga legjobb támadósora, ha gyenge a védelem, nem lesz bajnoki cím. De még egységen belül is igaz az egymásra utaltság: hiába a legjobb irányító, ha nincs támadófal, amely megvédje. Itt 53 játékosnak egymást kiegészítve kell működnie, ami automatikusan feszültségekhez vezet. Az amerikai futball ráadásul egy vad és erőszakos sport, amely a másik oldalon ugyanakkor sakk nagymestereket megszégyenítő stratégiát igényel. Egyszerre szól a puszta fizikalitásról és a szürkeállományról.

A keret is ennek megfelelően áll össze. Egy NFL-csapat magában hordozza az amerikai társadalom összes problémáját. Egy ilyen állományból ráadásul nem elég közösséget építeni, szinte családdá kell formálni, hogy egymásért küzdjenek. E nélkül képtelenség sikert elérni. Ezt a témát – nem véletlenül – számos film dolgozta fel, hogy a polgári családból származó – általában fehér – játékos és a gettóból érkező – általában fekete – játékos hogyan válik elválaszthatatlan harcostárssá, akik vállat vállnak vetve küzdenek egymás tiszteletét, elismerését kivívva a csapatukért. De ez nem egy hollywoodi forgatókönyv, ez tényleg így működik, és ebben megkerülhetetlen szerepe van a vezetőedzőnek. Sőt, ez az igazi feladata.

De megpróbálom ezt konkrét példával is érzékeltetni. Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers irányítója 2016-ban letérdelt az amerikai himnusz során a rasszizmus és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen tiltakozva. Példája egyrészt ragadós lett, azaz begyűrűzött minden csapat és az egész liga életébe, másrészt ugyanúgy társadalmi indulatokhoz és feszültségekhez vezetett, mint ahogy most Európában tapasztaljuk a futballisták meccs előtti térdelésekor. Még az akkori amerikai elnök, Donald Trump is határozottan felszólalt – élesen bírálva a térdelőket. Egészen biztos, hogy egyetlen csapat esetében sem volt egyhangú az 53 játékos véleménye az ügyben, és ezt a vezetőedzőknek kellett csapaton belül kezelni.

 

Fotó: ABC News

 

De vajon milyen nehéz lehetett Mike Tomlin, a Pittsburgh Steelers vezetőedzőjének helyzete, amikor az egész csapata úgy döntött, hogy letérdel, ugyanakkor egyetlen játékosa, Alejandro Villanueva az öltözőfolyosón maradt jobb kezét a szívére helyezve és a himnuszt énekelve. Villanueva egy háborús veterán, aki profi karrierje előtt Afganisztánban szolgált, így érthető a cselekedete, hogy a csapategységet is veszélyeztetve nem állt be a sorba. És ő nem egy peremember volt, hanem a támadófalban ő védte az irányító, Ben Roethlisberger vakoldalát. Ez az amerikai futball talán második legfontosabb posztja. Ez a megosztó jelenség a tévékamerák előtt zajlott, de ilyen minden évben van egy 53 fős öltözőben, legfeljebb nem derül ki a nyilvánosság számára.

Mike Tomlin sok szempontból jó példa arra, hogy bemutassuk, milyen egy jó vezetőedző. Még nem volt 35 éves, amikor 2007 januárjában kinevezték. A védelem szakembereként érkezett, de teljesen más rendszer – a Tampa-2 – ismerőjeként, mint amit a Steelers játszott, ahol viszont annak a 3-4-es rendszernek a legjobbja, Dick LeBeau volt a koordinátor. Nem nyúlt a védelemhez, megtartotta az egység segédedzőit és koordinátorát is. A döntés megtérült, a liga legjobb védelme 2008-ban bajnoki címet hozott a konyhára. A Steelers ma is 3-4-es védelmet játszik, és több segédedző azóta is a klub alkalmazásában áll. Egyszerűen nem csinált ego-kérdést a védelemből sem a személyi állományában, sem a rendszerében, sem a játékhívásokat tekintve. Sok új vezetőedző elköveti azt a hibát, hogy saját képére akar formálni egy adott egységet, miközben a szerkezetváltásra nem alkalmas a keret. Több év kell egy ilyen változtatáshoz, miközben eredménykényszer van a ligában. A másik gyakori probléma az, hogy egy vezetőedző magánál tartja a szakterülete – a védelem vagy a támadósor – játékhívásait. Egyszerűen ez túl sok, vezetőedzőként egy meccs nem az egyes konkrét játékok hívásáról szól, hanem olyan stratégiai kérdésekben kell dönteni, mint a játékidő menedzselése, nekimegyünk-e egy negyedik kísérletnek, vagy esetleg megpróbálunk-e előhúzni egy trükkös puntot, mezőnygólt a zsákból.

Tomlin egyik nagy erénye a kommunikációs képessége. Ő az, aki sajtótájékoztatón képes üzenni akár egyes játékosának, akár az egész egységnek, vagy csapatnak. Nem bántva őket, sokkal inkább kihívás elé állítva.

Erre kevesen képesek, hogy nyilvánosságon keresztül úgy kommunikáljanak, hogy az a játékosnak üzenet legyen, miközben ne legyen sértő vagy bántó rá nézve.

A rossz kommunikáció alapjaiban tesz tönkre mindent. Jó példa erre a Jacksonville Jaguarstől menesztett Urban Meyer, akivel foglalkoztunk is néhány hete. Hiába halmozott sikert sikerre egyetemi szinten, ugyanazok a módszerek nem alkalmazhatók a profik világában, felnőtt emberekkel, mint amik beváltak a 20 éves „gyerekek” esetében.

 

Fotó: Getty Images

 

Visszatérve Tomlinra, Meyerrel szemben nála nincs bűnbak és kifogás. Ez részben a mantrájából is fakad: „standard is the standard and the only standard is winning”. Nehéz ezt magyarra fordítani, de talán úgy mondhatjuk, hogy az elvárt színvonal minden körülmények között a győzelem. Ennek kell megfelelni. Teljesen mindegy, ki játszik, ki nem, ki sérült és milyen problémákkal küzd a gárda. Ez a szlogen ott virít az öltöző ajtaján is. Természetes másnak is van mantrája.

Bill Belichicknek, a New England Patriots edzőpápájának mondata a „do your job”. Ez annyit tesz, hogy senki ne foglalkozzon mással, csak a saját dolgával, mert ha mindenki hibátlanul elvégzi egy adott játékban a saját feladatát, akkor az sikeres lesz.

Talán a legmegfoghatatlanabb és egyben a legnehezebb feladat a győztes kultúra megteremtése. Hiszen ebben a mantra csak egy alap, de ezt tartalommal is meg kell tölteni. Sok újító edző érkezik a ligába, ami kezdeti sikerekhez vezet. Ez a meglepetés ereje, semmi több. Tony Sparano, a Miami Dolphins vezetőedzőjeként 2008-ban hülyét csinált Belichickből a wildcat formációval. De tíz forduló után a védelmi koordinátorok megtalálták az ellenszerét. Belichick azóta nyert újabb három bajnoki címet, Sparanót pedig 2011-ben menesztették, 2017 óta pedig már a ligában sincs. A győztes kultúrához elengedhetetlen, hogy az öltözőben a vezetőedző az alfahím, őt követi mindenki, még akkor is, ha enged ego-kérdésekben, ahogy Tomlin tette.

Ne gondoljuk, hogy a Steelers vagy a Patriots esetében mindig minden évben minden szuper. Sok esetben még palástolni sem tudják a kirívó problémákat, de Tomlin és Belichick – noha teljesen más karakterek – nem engedik, hogy kicsússzon a kezükből az irányítás. Hiába nincs esély a bajnoki címre, sőt akár a rájátszásra sem, egyszerűen nem engedik, hogy a csapat szétessen. A Steelersnek 2003 óta nem volt negatív szezonja, azaz Tomlin regnálása során egyszer sem. Belichick 21 éve során kétszer, először az első évében, azaz 2000-ben, másodjára tavaly, akkor is csak 7-9. A Steelers 2013-ban 2-6-tal rajtolt, 2019-ben pedig a második meccsen elvesztette a kezdő irányítóját az egész évre, ahogy a Patriots 2008-ban az első találkozón. Ilyen esetekben könnyű lenne elengedni a szezont, de az a vesztes kultúra része lenne. Veszíteni, mert más úgyis mindegy vagy veszíteni, hogy elöl draftolhasson a csapat.

Tomlin és Belichick nem engedi ezt, tét nélkül is a becsületért, a büszkeségért és a méltóságért küzdenek a csapataik. Képesek hatni a 53 játékosra, hogy ha nem is a bajnoki cím a tét, „meg tudjanak halni” egymásért.

A Hazafiak 2008-ban Tom Brady helyett Matt Cassellel 11-5-öt értek el, a Steelers 2013-ban 2-6-ról 8-8-ra mentette a szezont, ahogy draftolatlan újonc irányítóval is képes volt 8-8-ra hozni a 2019-es évet. Lélekemelő győzelmek esélytelenül, ezek képesek olyan közösséget kovácsolni, amelyek nem ismernek lehetetlent, amelyek sosem adják fel a küzdelmet.

Nem véletlen, hogy a Patriots és a Steelers esetében a játékosok gyakran aláírnak kevesebb pénzért, mint amit máshol kapnának. Csak az előző holtszezonban JuJu Smith-Schuster és Tyson Alualu is ezt tette. Ennél nincs is beszédesebb, hogy milyen közösség és kultúra van ezeknél a kluboknál, minthogy játékosok dollármilliókról lemondanak, csakhogy ezeket a klubokat képviseljék továbbra is. A Patriots idén újonc irányítóval, elvárások nélkül kezdte a szezont: 2-4-es kezdés után 9-5-tel vezeti a csoportját. A Steelers esete talán még durvább: a kezdő védőfalának kétharmada kidőlt az egész évre – éppen Alualu az egyik –, így a liga legrosszabb futás elleni védelme és egy rendkívül tapasztalatlan és gyenge támadófal ellenére is harcban van a rájátszásért. Hogy hogyan lehet hét meccset nyerni mérkőzésenként az ellenfélnek engedett közel 150 futott yarddal és életképtelen támadósorral, azt nehéz lenne megmondani.

De Tomlin tudja rá a választ: the standard is the standard and the only standard is winning.

 

Ki nyeri a Super Bowlt 2022-ben?

5,75 – Tampa Bay Buccaneers

6,00 – Kansas City Chiefs

7,50 – Green Bay Packers

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai Futball/Végső fogadások/NFL Championships 2021/2022 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást