Simmons pótlása nélkül nem lesz bajnok a Sixers

Most már lassan 40 esztendeje várják a philadelphiai szurkolók, hogy kedvenc kosárlabdacsapatuk ismét csúcsra érjen az NBA-ben. A 76ers együttesét hiába emlegetik évek óta az esélyesek között, ha nem sikerül záros határidőn belül megoldást találni Ben Simmons helyzetére, akkor ez idén sem következik be.

Fotó: Jesse D. Garrabrant/NBAE/ Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Pennsylvania legnagyobb városának büszkeségében olyan halhatatlan legendák kosárlabdáztak, mint Wilt Chamberlain, vagy éppen Moses Malone. Utóbbi 1983-ban vezette harmadik, mindmáig utolsó bajnoki címéhez a csapatot. A léc tehát magasan van, a 76ers pedig általában egy-egy emblematikus figura köré épül, így például a közelmúltban Allen Iverson köré, de vele 2001-ben „csak” nagydöntőig jutott a gárda. Ezúttal viszont a 2014-ben harmadikként választott Joel Embiid és két évvel később elsőként draftolt Ben Simmons révén egy duó vezethetné a csúcsra a Philadelphiát, csakhogy úgy tűnik, ezúttal a két dudás nem fér meg egy csárdában. Utóbbi távozni akar, az elcserélését követeli annak ellenére, hogy még négy évre szól a szerződése.

Simmons a jelenlegi szezonban még pályára sem lépett emiatt.

 

Ben Simmons és Joel Embiid (Forrás: Bob Donnan/USA TODAY Sports)

Simmons sztrájkol, klubja pedig dollármilliókkal bünteti

Ennek okai az előző idény rájátszásbeli kudarcára vezethető vissza. Miután a 76ers hazai pályán 103-96-ra kikapott az Atlanta Hawkstól a sorsdöntő hetedik felvonáson, Embiid úgy nyilatkozott, hogy a meccs fordulópontja az volt, amikor Simmons inkább passzolt az egyenlítést jelentő szabad zsákolás helyett 3:30 perccel a vége előtt. Maradjunk annyiban, hogy az ausztrál játékos nem vette jó néven ezt a megjegyzést: olyannyira megsértődött, hogy augusztusban bejelentette, elcserélését kéri a klubtól.

Simmons azt is megjegyezte, kettőjük játéka nem jól illeszkedik egymáshoz, ezért is jó lenne különválniuk.

 

Ben Simmons kulcsmomentuma az Atlanta Hawks ellen


A 25 éves játékos az ígéretének megfelelően kihagyta az edzőtábort és a teljes előszezont, philadelphiai házát pedig 3,1 millió dollárért meghirdette eladásra, tovább nyomatékosítva szándékait. Végül október 11-én mégis csatlakozott társaihoz, de sok köszönet nem volt benne, mert Doc Rivers vezetőedző alig egy héttel később a „csapatra káros magatartása” miatt hazazavarta egy gyakorlásról, valamint eltiltotta egy mérkőzésről. A korábban év újoncának választott Simmons azóta nem hajlandó együttműködni az egyesülettel, amely így már több mint tízmillió dollárra büntette a játékosát.

A 76ers vezetése természetesen tisztában van azzal, hogy a kialakult szituáció ártalmas a csapat számára is, ennek megfelelően dolgozik a megoldáson, ugyanis beszámolók szerint tárgyalt más klubokkal a cseréről, de megállapodást nem sikerült kötni. A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy a Philadelphia nagy valószínűséggel nem (csak) draftjogot szeretne kapni, mert az a jelenben semmit sem segítene a csapaton. De a következő idényre se nagyon, mert még az első körös újoncoknak is kell némi idő, amíg belerázódnak az NBA világába. A Philadelphia minden bizonnyal olyan játékost akar cserébe, aki betöltheti Simmons helyét a kezdőben, s így bajnokesélyessé válik a gárda. Az üzlet nyélbe ütésére már nem sok idő, egy bő hónap maradt, mivel a cserék határideje 2022. február 10.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

Hiányzik még egy húzóember

Noha a Philadelphia idénye még annak fényében is csalódás a 21-16-os mérleggel, hogy Simmons egyetlen másodpercet sem játszott, afelől viszont ne legyen kétség, hogy vele – vagy hasonló képességű klasszissal – valószínűleg tényleg bajnoki címért küzdhetne.

A 76ers nagyon tudatosan építette fel a csapatot, amely sorozatban négyszer volt ott a rájátszásban, de a második körön egyszer sem jutott túl, azaz az átütő siker még várat magára.

Ennek reményében hozták az előző idény kezdetére a legnagyobb szaktekintélyek között számon tartott, az alapszakaszban már több mint 1000 győzelmet számláló, a Boston Celticset 2008-ban bajnoki címre vezető Riverst is vezetőedzőnek. De a klubvezetés a szükséges lépéseket a mostani holtszezonban is megtette, ezek közül Andre Drummond leigazolását érdemes kiemelni. Az NBA négyszeres lepattanókirálya hatalmas segítség védekezésben, s bár pályafutása során először nem éri el a meccsenkénti tízes átlagot, de Philadelphiában még 20 percet sem tölt parketten, azaz teljesítménye nem esett vissza, továbbra is korlátlan úr a palánk alatt, csak hát Embiid mellett nyilvánvalóan kevesebb lehetőséghez jut.

 

Andre Drummond (Fotó: Brian Sevald/NBAE/Getty Images)

Alapvetően a keret – legalábbis összetételét tekintve – készen áll a menetelésre, de hiányzik belőle még az az egy plusz húzóember. Seth Curry (Stephen öccse) például pályafutása legjobb szezonját produkálja 16 pontos átlagával, de a 11. évadját taposó Tobias Harris teljesítménye sem esett vissza. A 2020-as első körös választott, Tyrese Maxey hatalmasat fejlődött, ami szintén javít a Philadelphia helyzetén. Negatívumként talán annyi említhető, hogy Furkan Korkmaz fejlődése megrekedt, ötödik idényében sem tud igazán meghatározóvá válni, illetve Embiid továbbra is pótolhatatlan, ez kiderült, amikor a szezon elején a sztár átesett a koronavírus-fertőzésen.

Ami viszont igazán megmutatja a Philadelphiában rejlő potenciált, és ezáltal bizakodásra ad okot, hogy december 11-én pazar védekezést bemutatva legyőzte a nyugati főcsoportot vezető Golden State Warriorst, vagy éppen a 2021-es év utolsó találkozóján a keleti konferencia nagy esélyesének tartott és legjobbjaival felálló Brooklyn Netset. Mindkét összecsapáson az volt a legfeltűnőbb, hogy egyik riválisnak sem volt válasza Embiid játékára, aki tarthatatlannak bizonyult. Amennyiben a Philadelphia egy kis önbizalmat magára szed – a jelenlegi ötös sikerszéria ebben bizonyára segít –, Simmons helyére érkezik egy hasonló kaliberű játékos és a rájátszásra kellően motivált lesz a gárda, akkor akár meglepetést is okozhat.

De a kulcskérdés változatlan: Simmonsért sikerül-e megfelelő ellenértéket kapni.

Az átütő siker addig elképzelhetetlen, marad a rájátszás az első vagy második körös búcsúval.

 

Ki lesz az NBA keleti főcsoportjának győztese?

2,40 – Brooklyn Nets

4,00 – Milwaukee Bucks

7,00 – Miami Heat

11,00 – Chicago Bulls

11,00 – Philadelphia 76ers

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/kosárlabda/NBA/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a NBA piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást