Visszafogott túlreagálás – VI. rész: Milwaukee Bucks

Az offseasonben kicserélődött a Bucks kiegészítő személyzete, miközben Mike Budenholzer sem ült a babérjain, hanem néhány csomag ragasztószalaggal megreformálta az eddig használt játékrendszerét, és a legjobb támadó csapattá alakította a tavaly még védekezésével domináló együttest.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Meggyőző fölénnyel, 56-17-es mérleggel nyerte a wisconsini klub az előző alapszakaszt, amelyben az eredményesség legfontosabb faktora a védekezés volt. A két idény között távozott Eric Bledsoe, George Hill, Wesley Matthews, Marvin Williams, Kyle Korver, Sterling Brown és Robin Lopez, helyüket pedig Jrue Holiday, D.J. Augustin, Torrey Craig, Bobby Portis és Bryn Forbes vette át a rotációban. Pusztán a neveket párokba rendezve is feltűnhet, hogy számítani lehetett némi visszaesésre a hátrafelé játék tekintetében. Érkeztek a csapathoz remek egyéni védők, mégis inkább visszalépés történt összességében nézve. Jrue az egyik legjobb a posztján, de Bledsoe-hoz képest nincs szignifikáns különbség. Torrey Craig szintén a hatékonyabb védők közé tartozik, de a rotációban betöltött szerepe alapján ő csak egy peremember. A többi érkező védekezését egyesével talán nem is szükséges magyarázni, hiszen nem ezen képességeik miatt igazolták le őket.

A hangsúly ebben az idényben átkerült a támadójáték oldalára, így a 2019-2020-ban látott 102.5-es defensive rating mára csak emlékként dereng fel néha.

A Bucks védekezési sémája alapvetően a festék védelmére épül az elmúlt néhány szezonban, amely tökéletesen képes maximalizálni Giannis Antetokounmpo hasznosságát. Az egyetlen hátulütője ennek a stratégiának az, hogy az ellenfél jó minőségű triplakísérletekhez juthat, ami az eddig tapasztalt – történelmileg is rekordot jelentő – tripla-zápor mellett hatványozottan nehezíti a csapat dolgát. A teljes NBA-t nézve soha nem volt még ennyi hárompontos-kísérlet (34.9/game), ami nem meglepő, hiszen évek óta ebbe az irányba halad a liga. Ami viszont már sokkal érdekesebb, hogy nem csak a vállalások száma, de azok hatékonysága is rekordot dönthet. 36.9%-kal ülnek a kinti dobások, amely ugyan csak 0.2%-kal magasabb az 1995, valamint 2008-as eddigi csúcsnál, viszont 1995-ben 16.0, 2008-ban pedig 18.1 rádobásból tudták ezt a csapatok abszolválni. Az előző két évben az „uncontested” hármasok 38.0, valamint 38.4%-kal estek, míg idén ez a szám már 39.6%! Ennek okait magyarázhatjuk a játékfelfogás átalakulásával, és a jobbnál jobb shooterek ligába érkezésével, de szinte biztosan számít az üres arénák „hangulattalan” hangulata is.

 

Milwaukee Bucks csarnok


A Milwaukee ellen mérkőzésenként átlagosan 37.3 hármast vállalnak az ellenfelek, amelyet elképesztő 38.6%-os pontossággal értékesítenek is.

(Az ellentétes felfogásban játszó New York Knicks esetében ugyanez az adat 37.5, valamint 32%.) Az engedett 38.6%-os triplamutató kétpontosokra átszámolva azt jelenti, mintha 37 darab kettest vállalna a megállítandó csapat 57.9%-kal. Ez a védekezési felfogás a mögöttük álló 26 mérkőzésen 110.4-es defensive ratinget eredményezett, ami 7.9 pontos zuhanás az előző szezonhoz képest. Eleinte magyarázatot adhatott volna a visszaesésre a rengeteg új érkező, akik számára a Bucks rendszere még tanulást igényelt, viszont nem látható lineáris fejlődés ahogy haladunk előre az idényben.

A wisconsini együttes kezdője még mindig ligaelit ami a „D”-t illeti, viszont az előző szezonhoz képest még itt is jelentős gyengülés figyelhető meg. A tavalyi ötös 90.2-es defensive ratingje idénre 103.6-ra ugrott, a félpályás támadások esetében pedig 81.8-ról 97.7-re változott. A Bledsoe-Giannis-Lopez hármas tavaly a ligában szereplő összes lehetséges trió 95%-ánál jobban teljesített a saját térfélen, miközben idén Holiday-Giannis-Lopez „csak” a többi potenciális vetélytárs 83%-ánál jobb a Cleaning the Glass adatai szerint, ami ugyan visszaesés, de még így is hihetetlenül jó eredmény. 

Bryn Forbes és Bobby Portis védekezését jól mutatja, hogy évek óta mindketten a liga száz leggyengébben teljesítői közé tartoznak a „defensive RAPM” mutató szerint, azaz nem csak idén, hanem teljes karrierjük alatt extrém gyengék voltak az ellenfelek megállításában. Augustin nem teljesen elveszett védő, viszont hátrafelé játékban a Bucks rendszere egyelőre nagyon nem fekszik az irányítónak.

A Bucks amit az előző idényhez képest „elbukott” védekezésben, azt a pálya másik oldalán igyekszik kiegyenlíteni. Száz labdabirtoklásra vetítve 119.2 pontot szereznek, amellyel fölényesen előzik a második Clippers-t, sőt az eddigi csúcstartó 2019-es Dallas Mavericks-t is felülmúlják 3.3 ponttal.

Honnan ez a hatékonyság a tavalyi nyolcadik helyre elégséges 111.9-es ORtg után? A válasz a kiegészítőkben, valamint Mike Budenholzer taktikai reformjában rejlik.

A Milwaukee Bucks Budenholzer 2018-as kinevezése óta folyamatosan a „five out” stratégiát alkalmazta, amelynek lényege, hogy a teljes csapat a triplavonalon áll fel, ezzel kiürítve a festéket, és megnyitva az utat Antetokounmpo előtt. A taktika alapfeltétele a remek kinti dobó kisemberek mellett, egy hatékonyan triplázó center. A vezetőedző 2018-ban kék ragasztószalagot használt, hogy az edzőpályán azzal jelölje ki a játékosok számára a helyet, ahol látni szeretné őket. Az öt szabályos négyzet egységesen körülbelül fél méteres oldalakkal rendelkezett. (Link a képre kattintva!)

 

Milwaukee Bucks five-out


A rájátszásban elszenvedett vereség hatására a vezetőedző érezte, hogy változtatnia kell az eddigi taktikán, ezért december negyedikén a vezető videóelemzővel, Blaine Muellerrel közösen elkezdték átdolgozni az új „boxok” helyét és méretét. Mikor a teljes kerettel folytatott edzések december hatodikán megkezdődtek, a pályán már a felfrissített és átdolgozott zónák fogadták a játékosokat, ugyanazzal a kék szalaggal felragasztva, mint korábban. A sarkokban addig megszokott kicsi négyzetek helyét széles téglalapok vették át, ezzel is ösztönözve a játékosokat az oldalirányú mozgásra, illetve a triplavonal közepéről eltűnt a zóna, és egy hatalmas 9×1.8 méteres folt jelent meg az alapvonalnál. A középső „box” eltüntetése több szabadságot és helyet biztosít a védelem megbontására a wing pozícióból. Az átalakítás következtében megmaradtak a csapatra jellemző tulajdonságok, a gyors mozgások és pozíció váltások, de a több variációs lehetőségnek köszönhetően sokkal kevésbé kiszámítható a támadójáték.

 


Legfontosabb előnye ennek az új felállásnak a megszokott „five out”-tal szemben, hogy a Giannis ellen meghonosodott stratégia méregfogát képes kihúzni. Az ellenfelek megtanulták, hogy a kétszeres MVP kezéből kikényszeríthetik a labdát azzal, ha egy falat alkotnak vele szemben. Azzal, hogy az alapvonali zónát az úgynevezett „dunker” szerepű játékos elfoglalja, a védők kénytelenek rá is figyelni, ezzel pedig nincs elég ember a „fal” létrehozására. Ha ennek ellenére mégis inkább a betörést próbálják megállítani, akkor a „dunker” megjátszható, és könnyű kosár szerezhető. Az idei Bucks elsődleges célja támadásban feltölteni az alapvonali zónát, és ezzel helyet kreálni a beinduló játékosnak.  A „dunker” pozíciót nem csak magasember, hanem bárki más is betöltheti, hiszen a keretben mindenki tud triplát dobni, azaz kiosztás után remek dobóhelyzetből próbálkozhatnak. Nem véletlen tehát, hogy a Bucks a liga második legjobb csapata a kinti dobásokat figyelembe véve. Átlagosan 15.3 trojkát értékesítenek mérkőzésenként 38.2 kísérletből, ami 40.1%-os találati arány.

 


Az új zóna bevezetésével a Milwaukee az előző szezon 25. helyéről a 13.-ra ugrott támadó lepattanókat tekintve, ezzel pedig a 22. helyről az előkelő 3. helyre lépett elő a második esélyből szerzett pontok rangsorában is.   

A Bucks leghalálosabb fegyvere még mindig a tranzíciós játék – Antetokounmpo egymaga szerzett 717 pontot az előző két idényben lerohanásból –, de az előző évekhez képest nem csak a gyakoriságon, de a hatékonyságon is emelni tudtak. Ez alapján teljesen magától értetődő, hogy uralják a ligát a játék ezen elemében a mérkőzésenként szerzett 28.5 ponttal.

 

Milwaukee Bucks Giannis

 


Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt!


 

Holiday 124, Portis 125, Forbes 118, Augustin 116-os offensive ratinggel büszkélkedhet 26 mérkőzés után, azaz kijelenthető, a télen bekövetkezett személyi változások, komoly előre lépést jelentettek támadásban, illetve remekül sikerült beépíteni a friss érkezőket, és kihasználni erősségeiket. Mindemellett Mike Budenholzer vezetőedző reformjaihoz is képes volt a keret alkalmazkodni, ezzel pedig egy kiszámíthatatlanabb és talán a playoffban is veszélyesebb Milwaukee jött létre.

A Bucks eddig 120.1 pontot kap száz támadásonként azoktól a csapatoktól, akik top 10-ben helyezkednek el netrating alapján. Három teljes hónap rendelkezésükre áll, hogy megoldást találjanak erre a problémára, így nincs még okuk a pánikra, de amíg a teljes ligára jellemző a kiugróan jó triplázás, addig lehet hogy érdemes lenne a védekezés átszervezéséhez is elővenni azt a varázslatos kék ragasztószalagot.

5 1 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x