Visszafogott túlreagálás – VII. rész: Unikornis a porcelánboltban

Az előző szezonban Luka Doncic vezetésével a Dallas Mavericks az NBA történetének legjobb támadójátékát mutatta be, idén pedig a védekezésükkel hívják fel magukra a figyelmet. Kezdetben azért, mert váratlanul jól teljesítettek, Porzingis visszatérése óta viszont egyenesen borzasztóak a saját térfelükön.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az offseason során a védekezés megszilárdítására próbált koncentrálni a Mavericks, ezért érkezett Josh Richardson, Wesley Iwundu, valamint James Johnson is a keretbe. Az idény mégsem indult túl fényesen a texasi gárdának: Luka Doncic súlyfelesleggel érkezett vissza a csapathoz – amely eleinte a játékára is rányomta a bélyegét –, Kristaps Porzingis térdműtétből lábadozott, ráadásul az első tizenöt mérkőzésükből csak négyet játszhattak hazai pályán. Ha ez nem lenne elég, még a koronavírus is brutális módon sújtotta az együttest, hiszen az aktív rotációból öt játékos is kénytelen volt két hetet karanténban tölteni.

Az első tíz mérkőzést követően – a hátráltató tényezők hatására – a Mavs borzasztóan szenvedett támadásban, de a védekezésükkel mindenkit megleptek, talán még saját magukat is. Január közepén a Dallas még a második helyen állt defensive rating alapján 104.6-os mutatóval, miközben ma, február 22-én ugyanez a csapat már alulról foglalja el a negyedik helyet a listán 114.6-tal. A két adat között eltelt kicsit több, mint egy hónapban – Luka elképesztő játékának köszönhetően – az offense ismét szárnyra kapott, viszont Porzingis visszatérése óta történelmi mélységbe zuhant a védekezés.

 


 

LÉTEZETT EGYÁLTALÁN AZ ELIT DEFENSE?

Azonnali fejlődésre számíthattunk védő oldalon a Josh Richardson – Seth Curry cseréből kiindulva, de az első néhány hét védekezésének kulcsa mégsem ez volt. Az ellenfelek 31.6%-kal tüzeltek a hárompontos vonal mögül, ami a legrosszabb hatékonyság volt akkor a ligában. Az azóta eltelt időben ez már 41.3%, miközben ugyanannyi triplát vállalnak ellenük (36.0 és 36.9 kísérlet). Joggal feltételezhetnénk, hogy biztosan kisebb nyomást gyakorolnak a kinti dobókra, és ez okozza a hihetetlen, közel 10%-os növekedést. Pedig nem. A Mavericks elleni hárompontosok nagyságrendileg ötöde volt „üresen” elengedett dobás kezdetben is, és most is. Az, hogy az ellenfél ezeket a minőségi helyzeteket akkor még csak 33%-kal értékesítette, azóta viszont 42,5-tel, arra nincs lényegi befolyása a Dallasnak. Így mélyebben a számok mögé nézve egyértelműen kijelenthetjük, hogy soha egyetlen percig sem volt reális az elit védekezés részükről, csak egy kiugró szériát láthattunk. Amennyire szerencsétlen a texasi együttes a sérülésekkel, a vírus okozta kihagyásokkal, valamint az elképesztően nehéz sorsolásukkal, épp annyira volt eleinte szerencsés az ellenfelek dobóformáját illetően.

 


Amellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy Luka eddig messze felülmúlja az első két évében mutatott hátrafelé játékát. Játékintelligenciájának hála, eddig is kiválóan olvasta az ellenfelet, gyakran be tudott lépni a passzsávokba, még ha a labdaszerzéseinek száma nem is volt kimagasló. Idénre viszont képes volt szintet lépni az egy az egy elleni játékok megállításában, amiben kifejezetten gyenge volt az előző idényekben. Azokban a play-ekben, mikor őt támadják, pozíciónként csak 0.83 pontot képes szerezni az ellenfél játékosa 35%-os mezőnymutatóval, ami hatalmas fejlődés a tavaly látottakhoz képest. (2019-ben: 45% 1.10 PPP)

 

PORZINGIS VISSZATÉRÉSE: A FORDULÓPONT

Kristaps Porzingis január 13-án léphetett pályára először a térdsérülését követően. Eleinte támadásban nagyon rozsdás volt, nem estek a dobásai, de néhány mérkőzés elég volt ahhoz, hogy visszarázódjon. A Mavericks támadójátékának feltámadásában ugyan Doncic szerepe a legfontosabb, de valószínűleg Porzi nélkül ez nem történhetett volna meg ilyen ütemben. Az eddig lejátszott 17 mérkőzésén 20.5 pontot, 8.5 lepattanót átlagol 47%-os mezőnymutatóval. Pontszerzésben látott érdemei vitathatatlanok, viszont visszatérésének dátuma tökéletesen egybeesik a dallasi védekezés zuhanórepülésének kezdetével is, ami nem a véletlen műve.

 

 

PICK AND ROLL VÉDEKEZÉS

 

Dallas Mavericks játékkép


Rick Carlisle konzervatív módon „drop coverage”-t játszat az elzárás-leválás játékok ellen, azaz Kristaps Porzingis behúzódhat a gyűrű irányába. A stratégia tavaly még megfelelően működött a labdakezelők ellen, hiszen csak 0.87 pontot engedtek akciónként. Idén viszont a komolyabb ellenfelek észrevették, hogy az „Unikornis” nem képes kiérni a dobásokra. A Utah elleni mérkőzés negyedik negyedében a Jazz elkezdte Porzit támadni P&R-okkal, és 16 pontot szereztek ez idő alatt. Kristaps defensive ratingje ebben a negyedben 152.4 volt, aminek nem lenne különösebben jelentősége, mert bárkinek lehet rossz napja, de többször ismétlődött meg hasonló szituáció, például a Phoenix ellen is.

 


Carlisle ezt érzékelve a következő mérkőzéseken elkezdte magasabban és agresszívabb módon használni a „PnR”-ok ellen a lett magasembert, aki mérete és sebessége miatt sokkal kevésbé alkalmas a csapdázásra, és a „hedge-re”, mint a teljes karrierje alatt megszokott visszahúzódásra. (Hedge: az elzáró védőjének kisegítése élesen, a labdavezető útjába a labdás 2:2 védése során.) Amennyiben Porzi behúzódik, a ballhandler-nek lehetősége nyílik üres triplát vállalni, ha pedig fellép, akkor lábon nem tudja lekövetni a betörő játékost.

 


Ez nem egyedi jelenség, több csapat – például a Milwaukee Bucks – is hasonló gondokkal küzd jelenleg. A Mavs próbálja a „drop” helyett agresszív váltásokkal, kisegítéssel megállítani az ellenfelet, de ezt szezon közben, ilyen feszített menetrend mellett, szinte lehetetlen azonnal működőképes rendszerré alakítani. Ráadásul egy váltásokat használó védelemben a magasember egyik legfontosabb feladata a többiek koordinálása, illetve a velük való kommunikáció. Porzingis erre a „Draymond Green-i” szerepkörre egyelőre teljesen alkalmatlan, gyakran még saját helyét, feladatát sem tudja megfelelően ellátni, nemhogy másokat is ő irányítson. Eddigi karrierjében nem volt szükség ezen képességek fejlesztésére, így nem is várható el tőle, hogy azonnal képes legyen alkalmazkodni az új elvárásokhoz.

 


Abszurdnak tűnhet, de jelen körülmények között az elzárás-leválások ellen a magasak közül – jobb estéin – Willie Cauley-Stein a legjobb védője a csapatnak. Kihasználva mozgékonyságát és robbanékonyságát képes akár a kisemberekkel menni, és megzavarni őket dobás közben. Ő sem jelent azonban megoldást, hiszen nem kezdő szintű játékos, és nem is konzisztens játéka.

 

 

 


(X) Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt!


 

MI A BAJ AZ UNIKORNISSAL?

Kristaps nem tartozott soha a legjobb védők sorába, de méreteit kihasználva elit módon védte a gyűrűt, és besegítőként is kiváló volt, most mégis ő a kezdőcsapat gyengepontja. On/off mutatója védekezésben +9.8, azaz vele a pályán 9.8 ponttal kap többet csapata száz támadásonként, mint nélküle. A probléma egyik forrása a térdműtét, ami után a robbanékonysága és sebessége lényegesen elmarad a sérülését megelőző időszakhoz képest. Persze Porzingis sosem volt egy „villámlábú” magasember, de laterális mozgásán látható a hosszú kihagyás, valamint még kisemberekkel szemben is feltűnően kerüli a kontaktot.

A gyűrű közeli kísérletek 68.1%-a sikeres kosárral zárul a Dallas ellen, ami a második legrosszabb mutató a ligában a „Cleaning the Glass” adatai szerint. (Tavaly tizenegyedikek voltak.) Erre a statisztikára Porzi visszatérése pozitív hatással kellett volna hogy legyen, viszont érdemi változás azóta sem vehető észre, amit – a lett formáján kívül – a Mavs által eszközölt felfogásbéli változtatások is magyaráznak. A Mavericks teljes magasember rotációja abban a fázisban van, mikor próbál visszatérni régi önmagához. Dwight Powell Achilles-ín szakadásból tért vissza, Maxi Klebert a koronavírus érintette elég komolyan, így jobban belegondolva nem is igazán meglepő, ami Texas-ban történik.

 

Dallas Mavericks - Porzingis blokk


A cikk alapjául szolgáló elemzésért és a videókért köszönet a mavsmoneyball.com-nak.

 

AZ A REALITÁS, AMIT MOST LÁTUNK?

Ez a koronavírus által sújtott, csonka, nézők nélküli idény az eddigi jelek alapján rengeteg rekordot megdönt majd, ami a pontszerzést és a hatékonyságot illeti, ezért nem ad reális képet, ha a 2019-es statisztikákhoz mérjük a csapatokat védő oldalon. A Dallas védekezése az érkezők hatására – és Doncic fejlődésének hála – egyértelműen magasabb potenciállal rendelkezik, mint az előző idényben, valamint a január 15-e óta látott 120.1-es DRtg-hez képest biztosan képesek sokkal jobb munkát is végezni.

A Mavericks kezdőötöse eddig mindössze 97 percet tudott együtt a pályán tölteni, ami brutálisan kicsi minta ahhoz, hogy messze menő következtetéseket vonjunk le belőle, és még kevesebb idő, hogy rendesen összecsiszolódjanak. A támadójáték folyamatos evolúciójának következtében a Mavs is kénytelen volt változtatni, és olyan stratégiát alkalmazni, amihez a játékosok még nem szoktak hozzá. Ez egy tanulási folyamat, amihez idő kell, pont úgy, mint ahhoz, hogy Kristaps Porzingis visszaszerezze fizikalitását és sebességét, valamint mentálisan is átlépjen a sérülésén.

Próbálkozhatnak erősíteni a kivásárlások után, vagy cserékkel is változtathatnak a kereten, de amíg Porzi nem válik ismét pozitív védővé, addig mit sem ér az egész. A csapat második legjobb és legfontosabb tagja, így nélkülözhetetlen a jó teljesítmény tőle, ha a Dallas a playoffban is tényező szeretne lenni, ahol az edzői stábok könyörtelenül építik támadójátékukat az ellenfél gyengeségeire.

Luka Doncic a lassú kezdés után begyújtotta a rakétákat, és estéről-estére bizonyítja, miért volt a szezont megelőzően az egyik legnagyobb esélyese az MVP címnek. Hihetetlen játékának köszönhetően az utolsó öt mérkőzéséből négyet megnyert Marc Cuban csapata, azaz hiába a borzasztó védekezés, így is képesek voltak visszakapaszkodni a nyugati főcsoport tizedik helyére 13-15-ös mérleggel. Nincs még veszve semmi, a balszerencse-sorozatnak talán idénre vége szakadt, és innentől teljes kerettel irány egyenesen felfelé!  

 


Videók: gfycat.com

Képek: mavsmoneyball.com

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x