10 emlékezetes pillanat a PDC-világbajnokságokról

A közel három évtizedes története alatt a profi dartsvilágbajnokság feledhetetlen pillanatok sorát okozta a nézők számára. Egyik torna sem múlt el könnyek, viták, botrányok és örömteli momentumok nélkül. Tíz ilyen esetet gyűjtöttünk össze a közelgő eseményre való felkészülés gyanánt.

 

Az első döntő (1994-es világbajnokság)

Maga a mérkőzés menete (6-1) és annak színvonala (90 körüli kombinált átlag) nem predesztinálná egy ilyen listán való szereplésre, de a torna – és legfőképpen ez a találkozó – igazi mérföldkő a darts történetében. Az 1993-as utolsó egyesített dartsvilágbajnokság után megtörtént a 16 „lázadó” WDC (a PDC leánykori neve) alapító felfüggesztése, majd a versenyekről való kitiltásuk, ami hatására többen is inkább visszatértek a BDO-hoz. Őket főként tengerentúlról meghívott dartsosokkal pótolták. A torna az akkor még gyermekcipőben járó Sky Sportson volt elérhető, és a később ikonikussá váló, a szervezetet 2008-ig szolgáló Circus Tavern adott otthont neki. A mérkőzést egyébként az első helyen kiemelt Dennis Priestley nyerte az akkor 34 éves Phil Taylor ellen – ezt követően kezdődött a Power egyeduralma: sorozatban nyolc világbajnokságon nem talált legyőzőre. 

 

 

Adrian Lewis levonul (2006-os világbajnokság)

Lewis az első világbajnokságára 20. kiemeltként érkezett már egy World Matchplay negyeddöntővel a birtokában. Ezt az eredményét sikerült megismételnie a Circus Tavernben Dennis Priestley és Roland Scholten skalpját is begyűjtve. A negyeddöntőben Peter Manleyvel hozta össze a sors, akinek a mérkőzései még a Jackpoténál is nagyobb visszhangot váltottak ki. A One Dart becenévre hallgató angol sosem riadt vissza a lélektani hadviseléstől, a szabályok határainak feszegetésétől. 2005 decemberében sem volt ez másként: a Dennis Smith elleni találkozón kikéredzkedett mezcserére, ezzel megszakítva a számára nem túl jól alakuló találkozó menetét, majd a Lewis elleni összecsapáson végig beszélt az ellenfele dobásai alatt. Az ifjú angol kezdetben jól reagálta le a próbálkozásokat, sőt a 4. szettben Manley egyik hosszas 180-as ünneplése után ő is elsüllyesztett egyet a táblába, úgy hogy az utolsó nyílnál oda sem nézet, majd rámutatott az ellenfelére. A feszültség viszont csak a következő szettben hágott a tetőfokára, amikor is Lewisnál elpattant a húr és levonult a színpadról. Végül Manley 5-3-ra nyert és egészen a döntőig jutott, ahol Phil Taylor egy söpréssel állt bosszút a protezsáltja kiejtőjén.

 

 

Az első kilencnyilas (2009-es világbajnokság)

2002-ig a sportág történetében összesen kettő televíziós kilencnyilas született, majd a színvonal és a közvetített tornák növekedésével elkerülhetettlen volt, hogy az alig látott esemény egyre gyakoribbá váljon. A legtöbb PDC- és BDO-tornán már született tökéletes kör, de a profi világbajnokságot elkerülte – egészen 2009. január 2-ig. Ezen a napon rendezték a negyeddöntőket és a harmadik negyedben a 2006-os Lakeside-döntő visszavágójára került sor. Barneveld 5-1-es győzelemmel vissza is vágott Klaasennek a három évvel korábbi vereségért, de ami ennél is fontosabb, hogy a mérkőzésen megszületett a PDC-világbajnokságok első kilencnyilasa. Barney a történelmi tettét olyan nyugalommal vette tudomásul, ahogy csak ő tudja.

 

 

Colin Lloyd és a tábla esete (2011-es világbajnokság)

Az kétszeres major-győztes angol játéka sosem volt érzelmektől mentes, de ezt a tettét ő sem tudta utólag megindokolni. Történt ugyanis, hogy az Ally Pallybe 9. kiemeltként érkező Lloyd azzal az Andree Welgevel csapott össze, aki korábbi szereplései során még szettet sem nyert. A Jaws is 2-0-ás előnnyel mehetett szünetre, de a német ellenfele feléledt és döntő szettre mentette a találkozót, sőt ott azonnal egy breakkel kezdett. Lloydnak ekkor elborult az agya, és egy 55-ös nyitókör végén frusztrációját a táblán töltötte ki. Az eset után a német lendülete megtört, és három mérkőzésnyilat is elrontott. Többen a leléptetését sem tartották volna túlzónak, végül összesen 4000 font bírságban részesült (2000 a sportág rossz színben való feltüntetéséért, 1000 az ütésért és 1000 nyíl mérkőzés végi veszélyes eldobásáért) az egykori világelső.

 

 

17 tökéletes nyíl (2013-as világbajnokság)

Az utókornak ezen a néven maradt fenn Michael van Gerwen egészen elképesztő három perce, de valóságban 19 tökéletes dobást mutatott be a holland, ugyanis a kilencnyilasa előtti leget két tripla 19-essel zárta. A földöntúli sorozatot a legendás John Gwynne kommentálása teszi igazán feledhetetlenné, és ahogy az éppen szusszanni próbáló közönség pillanatok alatt válik az őrültek házává. Kétségtelenül a sportág valaha volt legőrültebb szettjét láthattuk. Gerwen  két közel tökéletes körrel visszajött 2-2-re, de utána szettért kihagyta a bullt, Wade viszont nem hibázott és egyenlített. MvG innentől kezébe vette az irányítást, és a 6-2-es győzelmével bejutott élete első világbajnoki döntőjébe.

 

 

Két hibátlan kör egy óra leforgása alatt (2014-es világbajnokság)

A mai napig rekordnak számító hét televíziós kilencnyilast hozó 2012-es szezon után. Nagy csönd uralkodott a PDC-versenyeken, egészen a világbajnokság második napjáig. A párosítások alapján feledhetőnek ígérkezett a december 15-én tartott délutáni szakasz, ami Magyarországon nem is került élő adásba. A session csendesen zajlott, de a két veterán, Jenkins és Laursen összecsapásának döntő szettjében az angol egy kilencnyilassal egalizált, majd kevesebb, mint egy óra múlva újra örülhetett a publikum, ugyanis Kyle Anderson sikeresen lemásolta az előző találkozón látott mutatványt. Máig az egyetlen televíziós torna, ahol egy nap leforgása alatt több találkozón is született tökéletes kör. A sors iróniája, hogy mindkét „hős” vesztesen hagyta el a színpadot.

 

 

A sportág egy sötét napja (2017-es világbajnokság)

Az eddig említett momentumok többségét büszkén vállalja a PDC. Ezt az esetet viszont – ha lehetne – kitörölnék mindenki emlékéből. Gyakorta hangzik el a szurkolók szájából a bunda kifejezés, ezek a vádak legtöbb alkalommal azonban megalapozatlanok, és hirtelen felindulásból születnek. A Simm-Ulang mérkőzés is úgy tűnt, ezt a sort erősíti, miután az alacsony színvonalú összecsapáson a filippínó a játékban maradásról döntő legben pocsékul dobált, majd ezt tetézte egy „elszámolással”, mely során két nyíllal a kezében 89-nél a 18-as szektorra célzott. A találkozón történtekről kialakult vitában kettészakadt a közvélemény: egyesek fogadási csalást kiáltottak, mások Ulangot védelmükbe vették, arra hivatkozva, hogy mint soft dartsos, biztosan csak elszámolta magát. Sajnos az először említett tábornak lett igaza, a DRA (Darts Regulation Authority) fogadási csalásokra felállított rendszere jelzett. A fülöp-szigeteki kvalifikáció győztesét bűnösnek találták, miután a kiemelkedő pénzmozgás, és az ebből hasznot húzó személyek összeköttetésbe hozhatók voltak Ulanggal. A büntetése mértékét tovább növelte, hogy a meghallgatások során sem vallotta be tettét, helyette jetlagre és túlzott alkoholfogyasztásra hivatkozott. A professzionális eseményektől hét évre eltiltották, és a 2500 fontos bérköltséget is be kellett fizetnie.

 

 

Paul Lim miniméterekre a duplázástól (2018-as világbajnokság)

Paul Lim a darts élő legendája, aki közel 50 éve űzi ezt a sportot. 1981-ben debütált a World Mastersen. 1990-ben az első – és a BDO-összeomlásával az egyetlen – játékos lett, aki tökéletes leget produkált a Lakeside-on. A történelmi tette után közel 28 évvel újra a lehetőség kapujában állt, már csak a dupla 12 hiányzott az ismétléshez, de belülre dobta a nyilat. A következő két kör során sem tudott kiszállni, ennek köszönhetően Gary Anderson elhappolta előle a leget, majd sűrű bocsánatkérések közepette elhagyta a színpadot. Idén újra megpróbálhatja Lim, ezúttal Luke Humphries lesz az első körös ellenfele.

 

 

Taylor búcsúja (2018-as világbajnokság)

A valaha élt legnagyobb dartsjátékos búcsúja nem hiányozhat egy ilyen listáról. Taylor egészen a döntőig menetelt utolsó szereplése során, ahol Rob Cross személyében egy profik között debütálószezonját töltő játékossal kellett összecsapnia. A találkozó a 2009-es világbajnoki döntőhez hasonlítható, ahol a Taylor űrdartsot bemutatva ütötte ki a kiválóan játszó Barneveldet. Ezúttal viszont a Power volt a szenvedő fél, és a 102,26-os átlag csak két szettre volt elegendő. Taylor mindent elért a dartsban, amit csak lehetett, a világbajnoki kilencnyilast kivéve. Az utolsó mérkőzésén meg volt rá az esélye, de nem talált bele a dupla 12-be. Bár Cross megszerezte máig egyetlen világbajnoki győzelmét, ez a nap az eredménytől függetlenül Taylorról szólt.

 

 

Beköszönt a Sherrock-mánia (2020-as világbajnokság)

Tavaly második alkalommal rendeztek női selejtezőt a világbajnokságra. Már a Richardson-Suzuki találkozó során is ritkán érezhető hangulat uralkodott a nézőtéren. A közönség egy emberként állt be a japán hölgy mögé, de a rutinos angol a döntőlegben a harmadik mérkőzésnyilat értékesítve lehűtötte a hangulatot. A két napra rá következő Evetts-Sherrock összecsapáson ez nem sikerült Super Tednek, és Sherrock sikere olyan nagy érdeklődést vont az esemény után, amihez hasonlóra még sosem volt példa. Sherrock egyik pillanatról a másikra vált a női egyenjogúság arcává, és lett az egyik legismertebb dartsos.

 


Nektek melyik az momentum, amire örökre emlékezni fogtok, vagy ami révén megszerettétek ezt a sportágat? Írjátok meg kommentben!


 

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x