Lesz-e Bottas 3.0.?

Valtteri Bottas (FIN), Mercedes AMG F1 13.10.2019. Formula 1 World Championship, Rd 17, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Charniaux / XPB Images

Nyakunkon az F1-es osztrák idénynyitó, de vajon Bottas borsot törhet-e idén Hamilton orra alá? Ujvári Máté írása.

Regisztrálj az Unibeten, és fogadj most az Osztrák Nagydíj győztesére!

Valtteri Bottas to stay at Mercedes for 2020 F1 season alongside ...

Wingman, azaz szárnysegéd. Így jellemezte a 2018-as Magyar Nagydíjon Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Valtteri Bottast. A finnt ezt nyilvánvalóan megviselte, még akkor is, ha kimondva-kimondatlanul mindenki tudta: Hamilton a csapat elsőszámú pilótája. Hogy ez mennyire így van, azt jól jelzi az is, amikor maga a brit szorgalmazta Bottas szerződéshosszabbítását Oconnal szemben. Ez egyértelműen Hamilton érdeke is volt, hiszen a simulékony, de egyébként abszolút nem lassú finn bármikor feláldozza magát a csapatért / Lewisért, míg Ocon állandó harcokat vívott a pályán belül (is) anno Sergio Perezzel.

 

Bottas így maradt, és idén már negyedik szezonját kezdheti meg a címvédő istállónál Nico Rosberg emlékezetes, 2016-os visszavonulását követően. Első idénye kiváló antré volt (3 győzelem + 4 pole pozíció), majd jött a csalódást keltő 2018-as szezon és a mindössze 5. hely az idény végén, egyetlen futamgyőzelem nélkül. Tavaly ugyanakkor egyértelműen szintet lépett a finn, aki amellett, hogy megnyert négy versenyt, ötször az időmérőn is a leggyorsabb kört autózta, és összetettben csak Hamilton előzte őt meg. De képes-e ennél is jobb teljesítményre?

 

Bottas állítása szerint élete legjobb formájában van, és ezt a közösségi oldalain is láthatjuk. Mióta szakított egykori úszókedvesével, és összejött a profi kerékpáros Tiffany Cromwell-lel, láthatóan új erőre kapott. Elképesztő mennyiségű edzésen vesz részt, s a „szokásos” tréningek mellett új párja sportágában is még inkább jeleskedik, ha kell, akár tízóra tekerést is összehoznak egy nap. Bottas személyi edzője, Antti Vierula ráadásul sokszor mindkettőjüknek egyszerre vezényel, s a hétszeres futamgyőztes kiemelte: új szerelmével sokkal könnyebb a saját munkája, és olyan dolgokra is képes, amelyről korábban még csak álmodni sem mert.

 

Ennek a rengeteg melónak, amit beletett ebben a hosszúra nyúlt alapozásban, akár rögtön a szezon elején meglehet majd az eredménye: Bottas tavaly is remekül kezdett, első négy versenyéből kettőt megnyert, és egy ehhez hasonló start nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatná a csapattársát egy vélhetően erősen csonkaszezonban. Lewis Hamilton ugyanis most eléggé belemerült a politikai akciókba, s kérdés, fejben mennyire lesz rendben a jövő heti kezdésre.

 

Bottasnak mindenképpen 100%-ot kell nyújtania ahhoz, hogy megverje csapattársát, ez nem is kérdés. Ebben a furcsa idényben minden eldőlhet, hogy lesz-e valaha Bottasból világbajnok, vagy marad „örök második”, mint oly sokan az F1-ben. Egy kiváló szárnysegéd. Ugyanis maximum addig lehet esélye a 2021-es újabb szerződésére, ha folyamatosan jobban teljesít, mint Lewis Hamilton. Ha nem csak megszorongatni tudja a címvédőt, hanem legyőzni is, akkor, de csakis abban az esetben hosszabbíthat vele ismét Toto Wolff.

Ha ugyanis nem tudja elviselni a nyomást, és a terhet, amit egy végső győzelemre is esélyes Mercedes autó jelent, akkor vélhetően négy idényt követően Bottast lecserélik majd egy fiatalabb jelöltre. Egy pilótára, aki a saját szintjén elképesztően teljesít, aki hihetetlenül céltudatos, és bár csak „játék” volt, mégis virtuálisan is bizonyította, hogy lehet rá számítani: George Russellre. Márpedig pontosan ilyen versenyzőt keresnek a Mercedesnél. Bottas szereplése tehát igazából egyszerre két versenyző jövő évi üléséről is dönthet…

Mercedes Valtteri Bottas

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x