Indulni kell? – Miért lenne fontos, hogy több magyar kézilabdázó játsszon külföldön

Hétfőn érkezett a hír, Hanusz Egonért nagyon komoly összegű ajánlattal jelentkezett be a TBV Stuttgart, az immáron a válogatottban is bemutatkozó kézilabdázót a jövő szezontól a Bundesligában láthatjuk – igaz ugyan, hogy Faluvégi Rudolf nem marad ugyanennél a csapatnál. A fiatal magyar irányító átigazolása örömteli, főként amiatt, mert egy nagyon üdvözítő tendencia kezd kirajzolódni a magyar férfi kézilabdázásban.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Ez pedig, hogy egyre több magyar játékos választ külföldi csapatot. Az olyan szinte már örök légiósokat, mint Császár Gábor vagy Nagy Kornél, talán érdemes külön kezelni, a jelenlegi fiatal generációból azonban most már Szita Zoltán, Bartók Donát, Máthé Dominik, Leimeter Csaba, illetve a következő szezontól Hanusz Egon is külföldön játszik.

Ez pedig hallatlanul fontos mind a játékosok egyéni fejlődése, mind pedig a válogatott hosszútávú céljai szempontjából.

Az ugyanis az alapállításunk (melyet talán axiómaként is kezelhetünk, ebben talán még az egymással egyébként sok mindenben vitatkozó magyar szakma is egyetért), hogy valódi fejlődésre fiatalon szinte csak így van esélye egy játékosnak.

 

A MAGYAR RENDSZER TALÁN A LEGFONTOSABB IDŐSZAKBAN ENGEDI EL A JÁTÉKOSOK KEZÉT

Ennek megértéséhez talán érdemes néhány gondolatot rögzíteni a magyar utánpótlásról. Teljes képet persze ilyen röviden nem lehet felvázolni, de azt például mindenképpen tudni kell, hogy hiba azt gondolni, a nőknél elért utánpótlássikerek azt jelentenék, hogy a magyar rendszer jól működik. Az ugyanis minden sportágban elfogadott igazság, hogy egy-egy utánpótlásműhely munkájának szempontjából nem az a fontos. hogy a különböző korosztályos bajnokságokban milyen eredményeket ér el, hanem hogy mennyi játékosa tud később stabilan megragadni az élvonalban, vagy épp jut el válogatottságig. Illetve az is biztos, hogy a magyar rendszer talán a legfontosabb időszakban engedi el a játékosok kezét.

A nagyjából 19 évestől 23 éves korig tartó időszakban ugyanis nagyon sok minden dől el, ideális esetben ekkor kell egy játékosnak megszerezni akár fizikálisan, akár taktikai szempontból azokat a képességeket, melyekkel később a felnőtt mezőnyben is megállják a helyüket.

Most milyen lehetőségeket lát maga előtt egy ilyen korú magyar játékos? Maradhat egy alsóházi, középmezőnybéli magyar csapatban, be kell látnunk, hogy ez hosszú távon nem az a szint, ahol valóban lehet fejlődni. Egyszerűen hiányoznak a nemzetközi mérkőzések, az a tempó, melyre egy válogatottba vágyó játékosnak szüksége van.

 

Hanusz Egon: Irány Stuttgart!

Emellett fel lehet vetni azt a témát is, hogy vajon a magyar edzők többsége mennyire tudja biztosítani a megfelelő szakmai hátteret. Általánosítani persze nem kell, de az mindenképpen sokatmondó, hogy az utóbbi évtizedben gyakorlatilag csak Konkoly Csaba tudott külföldön jegyzett csapatnál jó eredményeket elérni (ő a német Metzingen edzője volt).

 

MÁTHÉ NORVÉGIÁBAN MEGTANULTA, HOGY SZABAD HIBÁZNI

Ez tehát láthatóan nem jó út, a másik lehetőség lehetne a Szeged és a Veszprém, hiszen ezeknél a kluboknál minden feltétel adott. Azonban ennél a két gárdánál nyilván óriási az eredménykényszer, így arra nincs idő, hogy egy-egy játékost felépítsenek, bár láthatunk ellenpéldákat, hiszen Szegeden a Bodó Richárd–Bánhidi Bence páros, míg Veszprémben Ligetvári Patrik azért szépen fejlődött, bár utóbbinál azért nagyon sokat számítottak szintén a külföldi évek. Az biztos azonban, hogy ez bár lehetne egy jó megoldás, tömegesen nem fognak magyar fiatalok szerepelni a két magyar BL-csapatban.


(x) Az Unibeten kézilabda eseményekre is fogadhatsz, többek közt a Bajnokok Ligája mérkőzéseire is. Kattints és regisztrálj!


Akkor tehát eljutunk oda, hogy marad a külföld, de ez nem csak, mint menekülőút kiváló. A játékos személyiségéhez már önmagában az is hozzátesz, hogy egyedül, egy más országban, kultúrában, a magyar közeg által vont védőburokból kiszakadva tud helytállni, szakmailag pedig elsősorban a rengeteg játékperc emelendő ki, hiszen nyilván a csapatok tudatosan választanak, tehát olyan játékosokat igazolnak, akikre valóban szükségük van. Emellett a taktikai érettség is egy új szintre léphet, hiszen máig vannak olyan taktikai elemek (talán a leglátványosabb a 7-6 elleni játék), melyeket a magyar csapatok többsége nem alkalmaz készségszinten. Azonban a leglátványosabb változás fizikális téren érzékelhető, elég megnézni, hogy Máthé Dominik testfelépítése mennyit változott, mióta Norvégiában játszik.

Tőle származik egy fontos gondolat is, ha nem is szó szerint idézzük, de azt mondta, hogy az Elverumban megtanulta, hogy szabad hibázni, hogy egy-egy rossz lövés nem a világ vége.

Tehát arról beszélt, hogy az itthoni közegben – egyébként ez nagyon messzire vezető társadalmi probléma, gondoljunk csak a hasonló metódus alapján működő magyar iskolarendszerre – a játékosokban keletkező, káros szorongásokat is el lehet kezdeni megszüntetni.

Nagyon fontos lenne, hogy ez a folyamat a nőknél is elinduljon. Ott még bonyolultabb a helyzet, mert sokáig tartotta magát az a közhiedelem, hogy a magyar a legerősebb bajnokság, akkor meg miért igazolna el innen bárki is. Azóta azért kiderült, hogy ez a megállapítás közel sem állja meg a helyét, bár azt hozzá kell tenni, egyébként a férfiaknál is szempont ez természetesen, hogy a magyar kézilabdában a kontinensen szinte egyedülállóak az anyagi lehetőségek, ez pedig gyakorlati szempontból mindenképp „nehezíti” a váltást. A női mezőnyben is sokan lennének, akiknek jót tenne a külföldi szerződés.

 

 

Hársfalvi Júlia és Korsós Dorina a Metzingen játékosaként

A címben feltett kérdésre tehát igen a válasz, fontos lenne, hogy minél több magyar játékos igazoljon külföldre, ebből a nyitásból ugyanis minden bizonnyal nemcsak maguk a kézilabdázók, hanem az egész közeg profitálhatna.

Írj hozzászólást