Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Kézilabda
11 perc
2021. 10. 02.

Milyen kapitány lesz Golovin? 13 érv mellette, egy ellene

Author avatar
Golovin Vlagyimir, női kézilabda-válogatottunk új szövetségi kapitánya tökéletesen megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek alapján a sportág mai sikernemzetei – franciák, norvégok – szakvezetőt választanak. Képviseli a folytonosságot, elkötelezett, mélyen ismeri a helyi sportági kultúrát, sőt sajátos portrénk még hosszan sorolhatjuk az értékeit. Az sem lenne a világ vége, ha egy-egy világversenyen szerényebben alakul a vártnál, baj inkább akkor lehet, ha rosszak a következtetések. Október 2-án edzi először a nemzeti csapatot, október 6-án jön az első Eb-selejtező, Portugália ellen. Decemberben pedig máris egy vb vár Mindenki Vovájára Spanyolországban.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Közfelkiáltással ritkán választanak szövetségi kapitányt, a 21. században talán két hasonló alkalmat tudunk felsorolni a kézilabda-életünkből. Mindkettő bejött. Miután a férfiválogatottunk a 2000-es évek elején sorrendben az olimpiáról, a világ- és az Európa-bajnokságról is lemaradt, szurkolói szemmel egészen nyilvánvalóvá vált, hogy Skaliczki László lesz a megoldás. A Veszprém nyomasztó egyeduralmát előbb a Szegeddel, majd a Dunaferr-rel megtörő tréner szakmai és emberi tulajdonságaiban sem kellett kételkedni, a nemzeti csapatot pedig előbb a vb-re, majd az olimpiára vezette ki. Ezek után Athénban az elődöntős szerepléssel beállította a legjobb magyar férfiszereplést. A szakág válogatott szinten az évtized végére került csak újra válságba, több kapitánycsere után egy rövid időszakra. A 2010-es szerény Eb-szereplés után közakarattal – és érdekes veszprémi háttérmunkával – érkezett Mocsai Lajos, hogy aztán lemásolja a Skaliczki-csapat szereplését: vb-kvalifikáció, olimpiai kvóta, negyedik hely a játékokon, Londonban.

A női vonal persze egészen más. Bonyolult, szeszélyes világ, ahol kapásból még egy-két példát is nehezen hív elő az emberemlékezet a fentiekre.

Alighanem Mocsai 1998-as kinevezésig kell visszamenni, amelyből aztán Eb-arany, olimpiai és vb-ezüst született. Negyedszázaddal később általános megelégedésre lett Golovin Vlagyimir a választott; vegyük most sorra mindazokat az előzményeket, tulajdonságokat, tényeket, amelyek alapján egy egész nemzet biztos a döntés helyességében.

 

Őszinteség

Egy látszólag teljesen lényegtelen mondat maradt meg bennem a leginkább, miután egy Golovin-interjút elolvastam a 2018-as junior-világbajnoki győzelem után a sportnapilapban. A magyar sportban nem igazán szeretjük bevallani, talán magunknak sem, hogy nem mi vagyunk a legjobbak, nem mindenki minket akar, minden klubnál minden posztra, ehhez képest az orosz származású szakember simán elmondta, hogy annak idején azért került a Fradi juniorjaihoz Elek Gábor mellé, mert vezetőedzőnek előtte Ökrös Csaba és Szilágyi Zoltán is nemet mondott. Ő csupán a harmadik opció volt. Ugyanilyen nyíltan beszélt arról, hogy játékos-pályafutása vége felé azért lett tréner, mert pénzt kellett keresnie. Ha úgy tetszik, megélhetési edzőből indult, hogy aztán eggyé váljon a hivatással.

 

Folytonosság

A tokiói olimpia után sorra vettük azokat a szempontokat, amelyek alapján a kézilabdázás sikernemzetei – elsősorban a franciák és a norvégok – szövetségi kapitányt választanak, kiemelve a bizalmat, a folytonosságot és az elkötelezettséget. Ami a folytonosságot illeti, bár Golovin a válogatottnál nem dolgozott Elek Gáborral, mélyen ismeri a gondolkodását a közös időszakból, együtt is játszott vele, testvérinek mondott viszonyukkal a jövő válogatottja csak nyerhet. Meg akarja tartani mindazt, amit az Elek-csapat jól csinált a negyeddöntőt hozó nyári játékokon, elmondása szerint pedig Elek mindenben segít, hogy a lehető legtöbbet megtudja az együttesről. E kapcsolat azért is érhet aranyat, mert elődje a bajnoki címvédő Ferencváros vezetőedzője. Mindezek felett a válogatott kulcsembereinek egy része – többek között az átlövő Háfra Noémi és Klujber Katrin – korosztályos szinten Golovinnak már alapemberei voltak.

 


Bizalom

Golovin felé árad a bizalom, más kérdés, hogy a szerződése nem szól beláthatatlanul hosszú időre. Ha minden jól megy, legalább a 2024 decemberi, magyar–osztrák–svájci rendezésű Európa-bajnokság végéig hivatalban marad, de remélhetőleg sokkal tovább is. Ha rosszul megy majd időnként – vagy jön egy-egy kudarccal záruló világverseny –, reményeink szerint akkor is él majd a bizalom a szövetség részéről, levonva az örökös kapitánycserélgetés évtizedeinek szomorú tanulságait. Ehhez persze Vova kitartása is kell, illetve az is, hogy a kapitányi évek stressze nem változtassa meg drasztikusan az emberi tulajdonságait. Talán ez lesz a legnehezebb feladat.

 

Elkötelezettség

Itt sem találunk hibát. Golovin közel három évtizede él közöttünk, felnőttéveinek nagy részét itt töltötte. Ironikusan jegyezte meg, hogy éppen akkor érkezett, 1992-ben, amikor az ideiglenesen hazánkban állomásozó orosz csapatok a Tovarisi Konyec! (Elvtársak, vége!) mottó alatt, a népakaratnak megfelelően kivonultak. Golovin úgy érzi, jobban ismer már minket, mint mi önmagunkat, egész edzői pályafutása magyar csapatokhoz köti, szeretnivaló akcentussal beszéli a nyelvünket. Egy orosz természetesen a szíve legmélyén mindig orosz marad, de szomorú is lenne, ha nem így lenne.

 

Irányítói képesség

Szélsőből vagy éppen kapusból, sőt komolyabb játékosmúlt nélkül is válhat valakiből nagy edző – Xavier Sabaté a hálótól indult elképesztő munkamániával, míg Róth Kálmán inkább nem is szokta említeni azokat a csapatokat, ahol játszott –, de nem tragédia, ha valaki a mezőnyjátékban a pálya közepén kézilabdázott, és úgy került a kispadra. Golovin a kilencvenes években irányítóként játszott a magyar élvonalban, ennél jobb helyről nem lehet indulni a támadójáték értéséhez. Elég csak a férfiválogattunknál dolgozó Chema Rodríguezt említeni, aki pillanatok alatt tudott világszínvonalú edzővé fejlődni. Persze ahhoz, hogy valaki a pálya széléről is irányíthasson, karizmatikus egyéniségnek kell lennie. Golovin nem diktátor, de a diktátorok ideje már Oroszországban is lejárt. Az emberi hang, a szeretet, az alázat, a nyitottság sokkal jobb hatással van a játékosokra, és hosszú távon bőven megtérül.

 


A közeg ismerete

A fentiekből is következik már, hogy mindent tud a hazai játékosokból. Hosszú évek óta NB I-es szakember, az MTK-nál az utódja megtalálásáig még folytatja a munkát. Minden jel szerint diplomataként sem utolsó, a vetélytárs klubok elnökeivel és az edzőkollégákkal is igyekszik kiváló kapcsolatot ápolni, hiszen azok a játékosok, akikre a válogatottnál számít, a magyar bajnokságban ellenfelei. Mindez magas fokú bizalmat igényel a szakemberek között.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Az ellenérv

Amilyen rutinos NB I-es edző Golovin, annyira hiányzik a vezetőedzői referenciái közül egy nemzetközi nagycsapat. Az eddigi állomáshelyei: PLER KC férficsapat (2008–2010), Százhalombattai KE férficsapat (2010–2011), másodedzőként az FTC női csapata (2010–2013), Kispesti AC női csapat (2010), Bugyi SE női csapat (2011–2012), Kiskunhalas NKSE (2012–2013), Siófok KC női csapat (2013–2015), MTK Budapest női csapat (2015–), női juniorválogatott (2011–2012 és 2018–2020). A szövetségi kapitányok és a BL-csapatok irányítói olyan teher, stressz alatt dolgoznak az elvárások, a közönség és a média által, ami a fenti, szintén nem stresszmentes sorozathoz nem hasonlítható. Ugyanakkor, ha belenézünk a 2018-as magyarországi női junior-világbajnokságon döntőjébe, láthatjuk, az új felnőttkapitány nemcsak átélte már teltházas finálé hangulatát – 6500 néző előtt a dugig telt debreceni Főnix-csarnokban – hanem tökéletesen meg is oldotta a helyzetet. Kétgólos félidei hátrányból hatgólos diadallal zárt a norvégok ellen. Ehhez a közös élményhez a Klujber, Háfra-féle generációval mindig vissza tud majd nyúlni – a két átlövő nyolc-nyolc gólt szerzett az aranymeccsen.

 

Akaraterő, munkaszeretet

Gyerekként megtanulta a Szovjetunióban, hogy milyen a kemény élet. Látta a szüleitől – édesapja karmesterként gyárban vállalt munkát – hogyan küzdenek meg vele, a példájuk hatására maga is egy keményen dolgozó ember lett. Abban a túlfizetett és elkényelmesedett közegben, amelynek gyakran a magyar sporttársadalom tűnik, nagyon kell egy ilyen múltú tréner is.

 

Önképzés

Általános edzői hozzáállásunk itthon, hogy nekünk senki sem tud már újat mutatni. A licencért kiírt kötelező edzőtovábbképzéseken karba font kézzel öntelten méregetjük az értékesebb előadásokat is – amelyekből egyébként tényleg egyre kevesebbet látunk –, ha egy-egy jegyzetelő trénerre bukkanunk mégis a lelátón, az minimum BL-győztes szakember (a konkrét példa Ambros Martín). Golovin az élethosszig, de legalább a pályafutás végéig tartó tanulás híve, pontosan tudja, a kézilabdázás olyan ütemben fejlődik, hogy már az is kevés, ami három éve még bőven elég volt.

 

Dönteni tudás

Dönteni és dönteni hagyni: a nagy művészet a kettő arányának megtalálása. Vovát valaha – az elmondásai alapján – rendkívül intelligensen nevelték, gyerekként megtanulhatta, hogy a (sportág)választás az övé. A szülők abban segítettek, hogy jó döntéseket hozzon. Vezetőedzőként nyilvánvalóan fel kell vállalnia súlyos döntések sokaságát, de azt is érzi, bizonyos helyzetekben érdemes a játékosra bízni, mit csinál a pályán.

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Felelősségvállalás

A diktatórikus módszerek mellett a felelősség átvállalásának is megvannak a gyökerei az orosz, szovjet sportban, utóbbi áll igazán közel Golovinhoz. Oleh Blohin, a szovjet futball legendája ukrán kapitányként a 2006-os vb-n nem kérdezgette a játékosokat, ki akar tizenegyest lőni a nyolcaddöntője. Kijelölte őket a saját felelősségére és a párbajt 3-0-ra megnyerték Svájc ellen. Ez persze nem feltétlenül működik minden kultúrában, de gyakran győzelmet érhet – erről alighanem az angol labdarúgó-válogatott mindenkori tagjai és kapitányai is sokat elmélkedhetnének. Golovin filozófiája szerint a pályán lévőkre amúgy is elképesztő teher hárul, minél többet át kell venni belőle. Sokszor akár azt is meg kell mondani, hová lőjenek, amivel abban segít, hogy a többi döntést helyesen tudja meghozni a játékost. Úgy fogalmazott: ha nem lesz gól, övé a felelősség, de ha igen, a játékosoké a dicsőség. (Erre is szép ellenpéldákat találunk a magyar sport múltjából és jelenéből.)

 

Önbizalom kialakítása

A nagy és kevésbé nagy elődök között láttunk rá bőven példát – és ma is gyakori látvány a csapatsportokban –, hogy a kispadot koptató játékost egyszer csak kényszerből (sérülés, kiállítás) pályára kell küldenie és nagy meglepetésére – az extraerős lelki alkatokat leszámítva – önbizalom nélküli, katasztrofális teljesítményt kap tőle. Ezek után az edző számon is kéri a cserétől az önbizalmat, pedig ő vette el tőle. Golovin ellentétes utat jár: megtapasztalta, hogy Európának ezen a felén az ilyen irányú nevelés valahogy kimaradt a pedagógia módszerei közül, ezért fontos számára, hogy mindenki, aki pályára lép, tegyen hozzá az egészhez.

 

Emberség

Az eddigi pontok alapján talán nem is kell már részleteznünk. Valaha még a műszaki tudományok között is úgy tartották: egy jó mérnök 25 százalék szaktudás, 25 százalék általános műveltség, 50 százalék emberség. Az arányokon lehet vitatkozni, de ha a gépek, hidak, járművek birodalmában is fontos az emberség, mennyivel inkább lényeges annak, aki emberekkel foglalkozik.

 

Becsületesség

Abból a régi fajtából származik, akinek az adott szó szent, akkor is, ha papíron nincs nyoma. Golovin tisztességét még sehol sem kérdőjelezték meg, és őszintén szólva – bármilyen egyszerűen hangzik is – ilyen fejjel nem válhat valakiből gazember.

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

2,75 – Norvégia

4,00 – Oroszország

6,00 – Franciaország

7,00 – Hollandia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.