A lélekrabló – Robbie Lawler, a legvéresebb háborúk veteránja

A UFC egykori váltósúlyú bajnokának pályafutása a végéhez közeledik, már nem tudja felvenni a versenyt a divízió legjobbjaival. Ennek ellenére, még mindig az egyik legfélelmetesebb nagyütő a 170 fontosok között, korábbi sikerei és mészárlásai mellett pedig aligha lehet szó nélkül elmenni.


Öt UFC-címmérkőzés két hónapon belül? Fogadj egy helyen az összesre!


Húszévesen a UFC-ben

A kaliforniai születésű, de Iowában felcseperedő Robbie számára nem is lehetett kérdés: ki kell próbálnia a küzdősportokat! Édesapja tengerészgyalogosként szolgált, a kis Lawler pedig nyolc éves korától kezdve szorgalmasan járt tékvandó edzésekre, emellé jött a karate, illetve középiskolában a birkózás. 16 esztendősen már Pat Miletich vezetése alatt készült (összesen 13 évig), a középiskola elvégzése után pedig profinak állt, méghozzá nagy sikerrel! Elsőmenetes kiütésekkel simázta le első négy ellenfelét, amiért cserébe, a UFC szerződést ajánlott a huszadik szülinapját éppen csak megünneplő Lawlernek. Robbie tudott élni a lehetőséggel, első öt mérkőzéséből négyet megnyert, ám utána becsúszott egy Nick Diaz elleni KO-vereség, ami súlycsoportváltáshoz vezetett.

Középsúlyú kalandozások

Nem jött be a dolog… Evan Tanner legyőzte az immáron középsúlyú Lawlert, aki el is hagyta a szervezetet. Megkezdődött a kalandozások kora: a KOTC, az ICON Sport, az EliteXC és a Strikeforce ketrecében is megfordult a „Könyörtelen” becenévre hallgató harcos, két bajnoki övet (ICON+EliteXC) is bezsebelt, ám összességében felemás időszak volt ez. Jason „Mayhem” Miller és Murilo Rua (Mauricio „Shogun” Rua bátyja) személyében voltak izgalmas ellenfelei, a Strikeforce-érában viszont felemás teljesítményt nyújtott. Nyolc mérkőzésen 3-5-ös mérleget kalapált össze, Jake Shields, „Babalu” Sobral, az egykori zöldsapkás, Tim Kennedy, „Jacaré” Souza és Lorenz Larkin is legyőzték, míg ő – Melvin Manhoefot leszámítva – nem szerzett jelentős skalpot… Majd visszatért a UFC-be és megtáltosodott!

Minden idők legjobb mérkőzése

Egészen pontosan, a UFC felvásárolta a Strikeforce-t, így Lawlernek nem volt sok választása, másodjára is bizonyítania kellett az Oktagonban! Meg is tette! Két kiütéses győzelemmel kezdte meg a menetelést, majd Rory MacDonald kipontozása után megkapta a lehetőséget, hogy a GSP által hátrahagyott váltósúlyú övért harcoljon Johny Hendricks ellen. A kiváló birkózónak számító, USADA-korszak előtti „Bigg Rigg” azonban pontozással Robbie fölé kerekedett, akinek két mérkőzést kellett nyernie, hogy kiérdemelje a visszavágót. Ahol, ha nehezen is, megosztott pontozással lecsatolta a bajnoki övet Hendricks derekáról, hogy utána kétszer is megvédje azt.

Rory MacDonald és Carlos Condit ellen! A kanadai „Vörös Király” ellen alighanem minden idők legjobb UFC-mérkőzését láthatták a nézők! Rory komoly orrtörést gyűjtött be, nem mellesleg pedig a lelke is az Oktagonban maradt: sohasem lett már a régi azután a meccs után. Condit is hasonlóan járt, a „Született Gyilkos” pontozással maradt alul, egy olyan összecsapáson, amit egyébként megnyert… Lawler utolsó menetes hajrája megér egy misét, ahogy az is, hogy Carlos azóta négy meccset bukott zsinórban, pedig Robbie ellen élete formáját mutatta.

A háborúk hatása

„A háborúban csak vesztesek vannak” – tartja a mondás, Lawler esetében pedig ezzel különösen nehéz lenne vitatkozni. A „Könyörtelen” Tyron Woodley ellen elveszítette a trónt, majd hiába javított Donald Cerrone legyőzésével, lejtmenetbe került. Rafael dos Anjos, Ben Askren és Colby Covington is elbántak vele, utóbbi ráadásul nagyon simán, ami jelzi: Robbie már nem tagja a váltósúlyú elitnek. Igaz, mindössze háromszor szenvedett kiütéses vereséget, azonban a Hendricks, MacDonald, Matt Brown ellen vívott gigászi csaták nem múltak el nyom nélkül. Akárcsak „Cowboy”, ő is elgondolkodhat lassan a visszavonuláson, a saját egészsége érdekében.

Persze azért az utolsó mérkőzésein még várnánk néhány Lawler-féle, vérengzős ünneplést!

Robbie Lawler GIF by UFC - Find & Share on GIPHY

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x