Jon Jones (rém)álompárosításai: Ngannou, DC-trilógia nehézsúlyban és a félnehézsúlyú visszavágók

LAS VEGAS, NV - MARCH 01: Jon Jones poses on the scale during the UFC 235 weigh-in at T-Mobile Arena on March 01, 2019 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Öt lehetséges meccs, amiből négy pokoli nehéznek tűnik „Bones” számára.

Az Unibet oldalán fogadhatsz is a UFC eseményeire! Kattints és nézd meg a kínálatot!

Korszakos csaló vagy minden idők legjobb MMA-harcosa? Mindennaposak az ilyen viták Jon „Bones” Jones személye körül, aki hiába teljesít remekül az Oktagonban, a ketrecen kívüli élete balhéktól, letartóztatásoktól és pozitív doppingtesztektől hangos. A UFC félnehézsúlyú bajnokának megítélése is pontosan olyan ellentmondásos, mint ő maga: valaki vagy utálja, vagy imádja, arany középút nem igazán van. A tudását viszont mindenki elismeri, elvégre egy alkalmat leszámítva, soha nem veszített csatát a nyolcszögben (akkor is diszkvalifikációval, Matt Hamill ellen).

Ugyanakkor, még a legnagyobb JBJ-rajongóknak is be kell látniuk, hogy mostanában nem úgy menetel kedvencük, mint tette azt pályafutása korábbi szakaszában. A legutóbbi két címvédő mérkőzésén nagyon erősen rezgett a léc: Thiago Santost és Dominick Reyest is ki lehetett volna hozni győztesként, azzal a Jonesszal szemben, aki annak idején olyan neveket oldott meg idő előtt, mint „Shogun” Rua, „Rampage” Jackson, Lyoto Machida, vagy éppen Vítor Belfort. Talán éppen azért, hogy bebizonyítsa, van még cucc a pincében, „Bones” elhatározta, hogy felmegy nehézsúlyba és összeméri erejét egy valódi KO-királlyal, Francis Ngannou-val. Óriási a hype ezen párosítás körül, de Dana White egyelőre nem adta áldását a dologra, így gyorsan átfutjuk Jones további lehetőségeit is!

Francis Ngannou

Természetesen nem akarunk szó nélkül elmenni a lehetséges szuperfight mellett sem, amely jelenleg egyértelműen Jones és a kameruni nehézbombázó, Ngannou csörtéje lenne. Uncle Dana kategorikusan cáfolta a híreket, miszerint egymásnak engedné a szervezet aranytojást tojó tyúkjait, de ismerve a promóció főkopaszát, csak a csekk vastagságán múlik a párosítás jövője. Igaz, a helyzet már annyira elmérgesedett, hogy JBJ meglebegtette, ha nem fizetik meg, ő bizony lelép a UFC-től. Ngannou is lázadozott White szavait hallva, mondván, a nehézsúlyú címért harcolna, de Stipe Miocic és Daniel Cormier egymásra várnak, a többi kihívót pedig már kipipálta a listájáról, így valami újdonságot szeretne. Jones – még a Twitter-háború előtt – edzős videókkal szemléltette, hogy készen áll a 265 fontos divízióra és a kameruni dinamitökleire. Tény és való, „Bones” százszor technikásabb harcos, mint a „Predator” valaha is lesz, viszont Ngannou-nak elég, ha egyetlen ütése megcsípi ellenfele állát. Onnantól lámpaoltás van…

Jan Blachowicz

2019 nyarán egy gálán szerepelt JBJ-vel a lengyel harcos, a KSW korábbi bajnoka pedig nem is okozott csalódást: Luke Rockholdot, a UFC egykori középsúlyú bajnokát bődületes KO-val küldte nyugdíjba. Azóta még két meccset nyert, Jacaré Souza és Corey Anderson ellen is behúzta a győzelmet, így ő érdemelne címmérkőzést a rangsor alapján. Szimpatikus harcos Jan, 37 éves, pályafutása végén jár már, megérdemelné, hogy megkapja a lehetőséget, ugyanakkor kérdés, hogy mire lenne képes Jones ellen. Kiütni aligha tudja a bajnokot, pontozással pedig nehezen tudjuk elképzelni, hogy kihozzák győztesnek, már csak „Bones” utolsó két meccsét alapul véve. Ő lenne a legkönnyebb falat Jones számára, de a PPV-bevételeket aligha lehetne erre a párosításra alapozni, ami komoly ellenérv a fejesek részéről.

Thiago Santos

A Daniel Cormier elleni visszavágó óta, a brazil volt az első, aki komoly kihívás elé állította a félnehézsúlyú bajnokot. A UFC 239 főmérkőzésén, öt meneten keresztül kínozta Jonest a „Kalapács”, tette mindezt úgy, hogy a bal térdében minden létező szalag elszakadt, a jobb térdében pedig a keresztszalag szenvedett részleges szakadást. Santos nem tudta a saját lábán elhagyni a ketrecet, közel egy éve nem vállalt meccset, miután mindkét térdét műteni kellett, a megosztott pontozásos veresége után. Mostanra viszont felépült és készen áll a visszatérésre: félnehézsúlyban eddig csak a bajnoktól kapott ki, Blachowiczot például kiütötte, így egyértelműen megérdemelné a visszavágót. „Bones” számára nagyon kockázatos ez a párosítás, elvégre egy egykori középsúlyú harcos szorongatta meg, és ki tudja mi lett volna, ha Thiago térdei jobban bírják a strapát…

Dominick Reyes

Hasonló a helyzet, mint az előbb említett Santos esetében, csak itt még inkább vitatott volt a döntés, igaz, nem a pontozók, hanem a szurkolók részéről. A három bíró egyhangúlag kihozta győztesnek a bajnokot, azonban a pontozólapokra – a két 48-47 mellé – felkerült egy egészen bicskanyitogató, 49-46-os eredmény is. Csak és kizárólag azért nem lehet kijelenteni, hogy Reyest meglopták, mert a kihívó látványosan elfáradt a bajnoki menetekre, egyszerűen nem tudott már nyomást helyezni Jonesra, aki szépen begyűjtötte a pontokat. De még csak azt sem mondhatjuk, hogy abban a kétszer öt percben látványosan felülmúlta Dominickot, mert nem ez történt. Nagyon is indokolt lenne a visszavágó, mert erősen úgy tűnt, hogy Jones korábbi érdemeinek szólt az egyhangú pontozás, és közel sem a mutatott teljesítményének.

Daniel Cormier

A trilógia lezárása. Nehézsúlyban! DC és JBJ rivalizálása egyike a promóció legnagyobbjainak, a két harcos nem a mérkőzések eladása miatt tolta a trash-talkot, egyszerűen tényleg nem kedvelték egymást. 2015 elején Jones kerekedett felül, méghozzá egyhangú döntéssel, 2017 nyarán pedig egy fejrúgás után TKO-zta Cormiert. Utóbbi eredményt végül no contest-re változtatták Jones doppingügye miatt, így DC visszakapta a félnehézsúlyú övet. Az ominózus kiütés a harmadik menetben történt, előtte viszont két meneten keresztül inkább Cormier volt fölényben, és van egy olyan sejtésem, hogy ez megismétlődhetne DC igazi vadászterületén: nehézsúlyban. A 265 font Cormier naturális súlya, olyan neveket pipált már itt ki, mint Josh Barnett, Frank Mir, vagy éppen a regnáló bajnok, Stipe Miocic, míg Jones zöldfülűként érkezne ebbe a kategóriába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.