Erik Expósito, a wroclawi bálvány, aki nem tud eligazolni

A lengyel bajnokság az előző években kedvelt célpontja lett a spanyol játékosoknak, akik meghatározó szereplővé váltak az Ekstraklasában. A siker receptje – az otthon elhagyása indította be a karriereket – Erik Expósito esetében is igaz, azonban neki a wroclawi pályafutása annyi nehéz időszakkal tarkított, hogy már csak azért is hihetetlen, hogy most mennyire kiemelkedő teljesítményre képes a Slask színeiben.

null


Lengyelországban egyre népesebb a spanyol és portugál légiósok tábora, aminek az az oka, hogy az Ekstraklasa általános stílusa fekszik az Ibériai-félszigetről érkezett labdarúgóknak. A LaLigában vagy épp a Liga Portugalban limitált szerepet kapó játékosok közül sok próbál szerencsét az otthonától távol és a történelmi Szilézia területe valamiért nagyon közkedvelt számukra. Az ibériai légiósok létszáma az idő előrehaladtával egyre nő, az 2023–2024-es szezonban a lengyel élvonal külföldi játékosainak mintegy 10-10 százalékát adja ez a két nemzet! Ez rendkívül magas arány, főleg annak tekintetében, hogy a szomszédos országokból sokkal kevesebb légióst érkezett.


Amíg korábban a szlovákok egyértelműen a legtöbben voltak az Ekstraklasában, manapság csökkenőben van a számuk, míg a spanyolok szépen tartják a 20 fő körüli létszámot. Közöttük akadnak néhányan, akik igazán meghatározó szereplői lettek a bajnokságnak, mint például az előző években gólkirályi címet szerzett és szezon legjobb játékosának megválasztott Ivi López, a liga történetében második legtöbb légióstalálatot jegyző Jesús Imaz, vagy épp a góllövőlistát jelenleg vezető Erik Expósito.

Erik Alexander Expósito Hernández a Kanári-szigeteken, Santa Cruz de Tenerifében látta meg a napvilágot 1996. június 23-án. A gyerekkora a sorozatos csapatváltások miatt volt olyan, amilyen, hiszen a tinédzser évei során megfordult az AJ Unión La Paz, a CD Verdellada, a CD Paracuellos, az Atlético Barranco Hondo, az ADM Lorquí és a Club Atlético Malagueno csapatában is. Már 20 éves volt, amikor a Deportivo Rayo Cantabriában szerepelt, majd visszatért a szigetre, s az UD Las Palmas színeit képviselhette. Ugyan eleinte csak a tartalékok közt játszhatott, de 2016-ban az élvonalban is bemutatkozott, sőt egy évvel később gólt is szerzett, méghozzá egy számára különleges helyszínen, Vigóban az Estadio Balaídosban, ahol 90 évvel ezelőtt dédnagyapja, Gracialiano Luis szerezte az első gólt a létesítmény történetében. Ezután viszont fél szezont eltöltött kölcsönben a Córdoba CF-nél, majd újfent a Las Palmas Atlético következett a 2018–2019-es idény második felében, így mikor lejárt a szerződése, akkor úgy gondolta, hogy talán érdemesebb szerencsét próbálnia külföldön.


2019 nyarán Lengyelországba szerződött, hogy ő is az egyre nagyobb létszámú spanyol kontingens tagja legyen. Wroclawban akkor épp nem futballozott egyetlen honfitársa sem, de korábban Juan Calahorro, Sito Riera és Joan Román személyében voltak már légiósok az Ibériai-félszigetről, majd jött Expósito, akivel együtt Israel Puerto is csatlakozott a klubhoz. Erik 23 esztendős volt akkor és professzionális szinten mindössze 60 mérkőzés (ebből 11-et játszott a LaLigában) és 12 gól volt a mutatója, de így is nagy reménnyel igazolta le őt a WSK Slask Wroclaw.„Az új csatár keresésekor kulcsfontosságú volt számunkra, hogy a játékos illeszkedjen a Vitezslav Lavicka edző által preferált rendszerbe, az általa elképzelt játékstílus alapjait könnyen el tudja sajátítani, így biztosítva, hogy rövid időn belül gólokkal tud hozzájárulni csapatunk sikereihez. Erikben rengeteg potenciál rejlik, ezért hiszünk abban, hogy értékes játékos lesz számunkra”


– jegyezte meg Dariusz Sztylka, a Slask sportigazgatója a támadó szerződtetésekor.
Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Noha Expósito már a második meccsén megszerezte első gólját, sőt szeptember második felében már egy mesterhármast is jegyzett, amikor október közepén a vezetőedzővel készült egy interjú, akkor Lavicka arról beszélt, hogy a spanyol nem elég elkötelezett, nem teszi bele a szükséges munkát ahhoz, hogy kihozza magából a legjobbat. Ez kiváltott egy kisebb vitát házon belül, és Expósito nem is fogta vissza magát, több belső szabályt megsértve jelezte edzője felé rosszallását az elmondottak miatt. A spanyol játékos a következő bajnokin csak pár percet kapott, ezután viszont rendezték nézeteltérésüket és visszakerült a csapatba.


A téli szünet előtt aztán eltört a lábujja, majd mire formába lendülhetett volna, jött a koronavírus-járvány és a leállás. A nyári folytatás során ismét voltak kisebb fegyelmezetlenségei, ennek ellenére is ki tudta hozni magából egy-egy meccsre a legtöbbet, így tíz találkozón két gól és négy assziszt lett a mérlege. Csakhogy augusztusban újabb balhékról jöttek a hírek, miszerint a wroclawi játékosok közül néhányan a helyi szórakozóhelyeken töltötték a szabad szombat estéjüket. A képi bizonyíték alapján Tamás Márk és Expósito voltak a kimaradók, ami miatt az új szezon első három meccsére a klub eltiltotta a két renitenst.

„Egy fiatal játékosnak, aki külföldre szerződik, hozzá kell szoknia az új világhoz. Már akkor is erős volt, de meg kellett tanulnia a kultúránkat, az edzés- és játékmódszereinket. Egyedül jött Lengyelországba, nem is tudott angolul, nagyon keveset beszélt, kicsit talán túlzottan is visszahúzódó volt eleinte”


– mesélte Piotr Celeban, a csapat korábbi védője Erik első időszakáról.


A 2020–2021-es idényben ezután kevesebb pályán kívüli ügye volt, de a cseh vezetőedzővel továbbra sem volt ideális a viszonya, mert Lavicka a későbbiekben is megjegyzéseket tett arra, hogy támadója sokkal magasabb szinten is játszhatna, ha nem lenne olyan motiválatlan, akarat nélküli. Kettejük csatározása márciusban ért véget, mikor a nem hivatalos jelentések szerint az egyik edzésen csaknem tettlegességig fajult a konfliktus, s miután a vezetés nem volt kifejezetten elégedett az edzővel, így menesztették. Expósito a hátralévő nyolc találkozón négyszer volt eredményes és egy asszisztot is kiosztott, amivel csaknem megduplázta a szezonbeli számait.


Ennek ellenére 2021 nyarán felmerült, hogy a spanyol támadó elhagyja az alsó-sziléziaiakat, végül egy hároméves szerződéshosszabbítás lett a megoldás, amely révén a klub legjobban fizetett játékosává vált. Ezt az ősz során remek teljesítménnyel hálálta meg, aminek köszönhetően a wroclawiak még a dobogóról is álmodhattak, ám mikor a téli szünetben felerősödtek a pletykák, hogy távozhat, akkor csőstül jöttek a gondok.


Előbb a Ferencvárosi TC és a Slavia Praha érdeklődött iránta, majd a kínai Changchun Yatai olyan ajánlatot tett, amire mindkét fél igent mondott. Expósito már orvosira utazott volna Ázsiába, ám a kínai klub még változtatni akart a feltételeken, így végül az üzletből nem lett semmi. Így aztán a kicsit elkapkodott házasság – a kínai költözés miatt volt fontos – és az, hogy újfent átesett a koronavírus okozta megbetegedésen, kihatással volt a tavaszi időszakára. Az idény végén már a kiesés elkerülése végett harcolt vele a Slask Wroclaw, amit végül csak nagy szenvedések árán tudott elérni.


A 2022-es nyár sem telt számára rendkívüli esemény nélkül, az edzőtábort egy nap után elhagyta családi okokra hivatkozva, melynek hátterében az édesapja megbetegedése állt. Az ingázás Spanyolország és Lengyelország közt nem tett jót sem mentálisan, sem fizikálisan neki, mert sok edzést kihagyott idény közben is. Az ősz rá is ment erre, télen pedig újrakezdődött az átigazolásával kapcsolatos bizonytalanság. Akkor a Raków Czestochowa vitte volna, és a helyzetet tovább bonyolította, hogy a januári törökországi edzőtáborozást is félbehagyta mikor újfent hazatért Spanyolországba. A tervezett három napból két hét lett – a klub engedélyével – de mikor visszatért, akkor nem várt súlyfelesleggel jelent meg.„Egyelőre nem akarom őt az öltözőben látni. Kapott egy ütemtervet a felkészülésére és egy súlykorlátot, amibe bele kell férnie. Hogy hol fogja elvégezni ezeket az edzéseket, az nem érdekel. Egyszerűen csak készen kell állnia, jövő héten fitten és tiszta fejjel kell jönnie, mert vállalnia kell a kihívást”


– hangoztatta dühösen edzője, Jacek Magiera.Beletelt egy kis időben, de Expósitónak végül sikerült belerázódnia a játékba, és erre hatalmas szüksége is volt a csapatnak, mely újfent a kiesés réme fenyegette. Ezután nem volt meglepő, hogy újfent azzal telt a nyár, hogy sorban jöttek a hírek, hogy hová is fog eligazolni Expósito. Ismét a Raków érdeklődött, majd arab emírségekbeli, végül pedig török ajánlat futott be érte, amiről júniusban úgy tűnt, hogy meg is valósul. Egy évvel a szerződése lejárta előtt logikusnak tűnt, hogy eladják a wroclawiak, hiszen a fizetése már komoly terhet rótt egy masszív alsóházi csapatra.


Az átigazolások terén cseppet sem szerencsés spanyollal az élet újra kibabrált, mert az Eyüpspor SK vezetői akkor jelezték neki, hogy megváltoztatnák a korábban rögzített feltételeket, amikor Expósito már az orvosi vizsgálatokra érkezett Törökországba. Ebbe persze a támadó nem ment bele, aki így visszatért az alsó-sziléziaiakhoz. Azonban két hét felkészülés után, mikor a csapat Németországba utazott edzőtáborba, akkor maga a vezetőedző, Magiera árulta el, hogy Expósito azért nem tartott velük, mert biztosra vehető a távozása. Azonban a klubcsere újfent meghiúsult, mert az arab emírségekbeli Baniyas SC vezetői a kezdeti szép szavak és mesés ígéretek után a valóságban közel sem tudták azt kínálni a támadónak, amit ő remélt.


Negyedik alkalommal is egy bedőlt szerződés után tért vissza Lengyelországba, azonban ez most minden korábbinál nagyobb és a jobb hatást gyakorolt rá, mert Expósito úgy volt vele, hogy most megmutatja az egész világnak, hogy többet ér annál, minthogy mindig pofára essen. Jó hatással volt rá, hogy megszületett az első gyermeke, érettebb és felelősségteljesebb lett, ráadásul a társak elmondása szerint sosem dolgozott ilyen keményen edzéseken, mint 2023 nyarán. Ennek okán megválasztották csapatkapitánynak is, ez pedig olyan lelki pluszt adott a spanyolnak, ami kihozta belőle azt, amit régóta vártak Wroclawban. Noha augusztus végén a Raków harmadszor is megpróbálta szerződtetni, ezúttal a klub hallani sem akart arról, hogy elmenjen.


Már csak azért sem, mert a támadó igazi vezér lett, aki gólokkal, gólpasszokkal és konzisztens jó teljesítménnyel jelentkezik hétről hétre. Azok után, hogy az első három fordulóban a Slask mindössze egy pontot gyűjtött, a következő 12 kör során 32-t, így jelenleg listavezető. Expósito egy tucatnyi találatot jegyzett és hármat elő is készített, ami jól jelzi, mennyit számít, ha tényleg csak a futballra koncentrál.„Ahogy nézem a lelátón a szurkolókat, a gyerekeket az iskolákban, mindenki olyan akar lenni, mint Erik Expósito. Ő az a bálvány, akiért a rajongók kijönnek a stadionba”


– mondta a Slask elnöke, Patryk Zaleczny.

Azonban a jó teljesítmény újabb pletykákat indított el, hogy a télen – mint utolsó esély – pénzzé teszik a játékjogát, azonban ezt már október végén rövidre zárta a klub annyival, hogy semmiképp sem engedik el, sőt már a szerződéshosszabbításról tárgyalnak a játékossal. Jelenleg évi 1,65 millió zlotyi (142 millió forint) a keresete, amit jócskán kétmillió fölé emelne a Slask Wroclaw. Márpedig, ha a csapat odaérne az európai kupaindulást jelentő helyekre, akkor a spanyolnak a szakmai céljai is teljesülhetnének amellett, hogy a financiális vágyait is teljesítik.Kiemelt kép: Krystyna Paczkowska / Slask Wroclaw / PAP