Feltörekvő edző került a Nyíregyháza kispadjára

A sikeres edzőket sokszor kérdezik arról, hogy véleményük szerint mi a legjobb módszere az edzői hivatás megkezdésének. Az egyik gyakran hangoztatott tanács, hogy az utánpótlásban érdemes kezdeni, hiszen a gyermekek között rengeteg tapasztalatot gyűjthetnek, és ezek a későbbi, felnőtt futballbeli pályafutás alatt aranyat érhetnek a kispadon. Hazánkban az egyik ilyen példa Visinka Edéé, aki a Puskás Akadémia utánpótlásából elindulva mostanra már stabil másodosztályú tréner, 2023-at pedig egy tradicionális gárda, a Nyíregyháza vezetőedzőjeként kezdhette meg.

nullA Szpari új szakvezetője az egykori Jugoszláviában, a vajdasági Zomboron látta meg a napvilágot. Játékosként szerepelt többek között a Crvena zvezda és a Rad Beograd színeiben, de légiósként is kipróbálta magát Izlandon és Izraelben. Profi karrierjét Kecskeméten zárta, ezt követően már csak amatőr szinten, a megyei bajnokságokban játszott.


Utánpótláskorú játékosokkal a felnőttek között

A Transfermarkt adatai szerint edzőként a Puskás Akadémia utánpótlásában kezdett el dolgozni, ahol olyannyira elégedettek voltak a munkájával, hogy 2018-ban az NB III-as csapat vezetését is rábízták. Megkapta tehát az első vezetőedzői munkáját, ahol rögtön igazolta, hogy képes eredményesen irányítani a fiatalokat az idősebbek között is.


A Skribek Alennel, Kocsis Bencével, Mim Gergellyel, Radics Mártonnal felálló csapatával a harmadik helyen zárta a bajnokságot.


Gondolhatnánk, nem nehéz olyan együttest irányítani, ahol a keret tele van országosan is ismert, tehetséges fiatalokkal, ráadásul néha az első csapatból is visszajátszanak páron. Nos, a következő három szezon során – már nem Visinkával a kispadon – a PAFC II a tizenegyedik, a nyolcadik, majd az ötödik lett a harmadosztályban, igazolva ezzel azt, hogy még ilyen körülmények mellett sem egyértelmű mindig az elismerésre méltó szereplés.


Sikerek egy szinttel feljebb

A következő lépcsőfok Visinka pályafutásában az volt, hogy 2019 nyarán kinevezték a Csákvár vezetőedzőjévé. A felcsútiakkal együttműködésben üzemelő másodosztályú együttes Szijjártó Istvánnal az előző bajnokságot a 11. helyen zárta, Visinkával azonban villámrajtot vettek. Az első négy mérkőzésüket egyaránt megnyerték többek között az MTK, a Budafok és a Haladás ellen – igaz mindegyik alkalommal hazai környezetben játszottak –, és ezt követően sem álltak le. A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedésekkel terhelt kiírás végül csak 27 fordulóig tartott, de az elért negyedik hely a klubtörténetben így is a legkiemelkedőbb eredmény. Visinka itt is épített a PAFC fiataljaira, de ezúttal már rutinosabb labdarúgókkal is boldogulnia kellett. A kapuban Markek Tamás alapembernek számított, ahogy a PAFC szárnyai alá Győrből visszakerülő Madarász Márk is, a gólokat pedig a Baracskai Roland, Daru Bence, Sejben Viktor hármas szállította.


autoKép leírásA Puskás Akadémia tartalékjai után a másodosztályban edzősködött (Forrás: Nemzeti Sport)A második szezon átka – első rész

A folytatás ezzel szemben már nem sikerült ilyen fényesre. Az előző kiírás meglepetéscsapata az első győzelmét csak a 13. találkozóján, a DEAC ellen érte el. Október 25-ét írtunk ekkor, a bennmaradást érő helyezések pedig, ha nem is tűntek elérhetetlennek, de mindenképpen távoliak voltak. Hét pont hátrány alapvetően nem lett volna sok, de ha egy csapatnak a szezon első harmadában csak ennyit sikerül összekaparni, az nem egy jó előjel a folytatásra. Visinkáék azonban nem estek kétségbe, sőt a győzelemmel mintha átszakadt volna egy gát, mivel a következő két bajnokijukon is nyertek.


Az ősz utolsó kilenc összecsapását négy győzelemmel és három döntetlennel zárták, és bár továbbra is kieső helyen álltak, de már jelentősen közelebb voltak a riválisaikhoz.


Tavasszal aztán főleg a hazai győzelmeikkel és vetélytársaik botladozásai miatt végül 17. pozícióig jöttek fel. A pályán a főszereplők ezúttal is azok voltak, akik a korábbi sikerekben is részt vállaltak. Markek a kapuban, elöl pedig Daru és Madarász, miközben alapemberré nőtte ki magát Kocsis és Mim is. A klub vezetői viszont többre vágytak. A szezon befejeztével, tehát 2021 nyarán megköszönték Visinka munkáját, aki így először tapasztalhatta meg, milyen az, amikor a saját sikerei áldozatává válik valaki.


Az igazi elismerés, először távol Felcsúttól

Az edzőként még mindig pályakezdő szakember a nyáron nem jutott kispadhoz, de ahogy lenni szokott, nem kellett sokat várni a lehetőségre. A harmadosztályból felkerült Tiszakécske hat nyeretlen mérkőzéssel kezdte az NB II-t, a Tisza partján pedig úgy vélték, ez az eredménysor még egy újonctól is kevés, így a bennmaradás érdekében Visinkát nevezték ki a folytatásra. Ez volt az első olyan alkalom számára, ahol már a korábbi kenyéradója szárnyai alól kikerülve mérethette meg magát, s ahol már nem állt rendelkezésére magyar szinten jelentős utánpótlásbázis. Az új kaland nem is indult jól.


Az első hét bajnokiját elvesztette, és nem biztos, hogy megtarthatta volna az állását, ha mindezt a rajton produkálja.


Az áttörés stílszerűen a Csákvár ellen jött meg, az idegenbeli sikert követően pedig egy héttel később a Vasast is legyőzték hazai pályán. A telet a javuló eredmények ellenére az utolsó helyen töltötték, az újév viszont fellendülést hozott számukra. Az első hat meccsükön négyszer is győztek, majd március közepétől április elejéig egy négyes sikersorozatot produkáltak. A csapat felélesztése annyira jól sikerült, hogy ekkor már a tizedik pozícióban álltak – ugyanakkora távolságra az ötödik, mint az első kiesést jelentő helyen álló csapattól. A bajnokság zárása nem sikerült ilyen pompásan, de az összességében elért 13. hely mégis elégedettségre adott okot az újoncnál.


A második szezon átka – második rész

Amíg a Tiszakécskére az eredmények hullámzása volt a jellemző az első Visinka-szezonban, addig a második már sokkal kiegyensúlyozottabban kezdődött. A gárdára nem volt jellemző a hullámzás, és a 15. pozíció négy-négy győzelemmel, döntetlennel, valamint hat vereséggel egyáltalán nem volt rossz eredménysor ettől a kerettől, ám meglepetésre november elején elköszöntek a vezetőedzőtől. Ahogy sokszor, a vezetői türelmetlenség ezúttal is az edzőn csattant.


autoKép leírásA folytatásban a másodosztályú Nyíregyházát irányíthatja (Forrás: SZON)Új remények Nyíregyházán

A most 50 éves Visinka munkájának elismerését azonban mutatja, hogy nem kellett sokat várnia egy új megkeresésre. Az elmúlt években a hagyományaihoz képest alulteljesítő nyíregyháziak keresték meg, és ő el is fogadta a vezetőedzői pozíciót. Nem vett ezzel könnyű örökséget a nyakába, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye székhelyének ékessége nem arról híres az elmúlt években, hogy egy-egy tréner végig tudott volna vinni egy szezont a csapat élén. Eddigi munkássága azonban reményt adhat neki és mostani klubjának a tavaszi folytatásra, már csak arra kell megoldást találnia, hogy a leendő második idényét is sikerrel zárja.


Eddigi pályafutása a számok alapján


A számok alapján Visinka Ede pályafutását nem nevezhetjük kiemelkedőnek, a jelenlegi megítélését sokkal inkább meghatározza, hogy aktuális csapataival az elvárásokhoz képest hogyan szerepelt. Csákváron kifejezetten sikeresnek volt mondható a kinevezése szezonjában, ahogyan a Tiszakécskét is magabiztosan tartotta benn a kezdeti botladozás ellenére is. A teljes képhez azonban valamennyire objektívebb vizsgálatot is kell végeznünk, amit viszont megnehezít, hogy még nem áll rendelkezésre megfelelő adatmennyiség egy alapos értékeléshez.


Az első két állomáshelyén még egészen jól állunk, mivel egész szezonokat vizsgálhatunk, ezzel szemben – ha a fent linkelt grafikont megnézzük, látjuk – a tiszakécskei időszak adataiból elődje alacsony mérkőzésszáma miatt nem érdemes komoly következtetéseket levonni.


A Puskás Akadémia II-nél a kinevezését követően a csapat hatékonysága nem változott. Az átlagos pontszámoknál megfigyelhető eltérés a valóságban mindössze három pont, mondhatjuk tehát, hogy azt hozta, amit a klub az előző idényben is produkált. A változás inkább abban figyelhető meg, hogy míg korábban a PAFC II vagy nyert vagy veszített – 16-9 az arány –, addig Visinkával kevesebb győzelem jött ugyan össze, de ez kevesebb vereséggel is járt együtt. Érdekesség, hogy mindkét esetben hármas csökkenést tapasztalhatunk.


Amíg Felcsúton nem okozott jelentős változást a pontszámokat tekintve a munkája, addig Csákváron már jelentősebb hatást gyakorolt. Majdnem három tizeddel nőtt a gárda hatékonysága, a legszembetűnőbb adat pedig az, hogy a Covid miatt 12-vel kevesebb bajnoki összecsapás játszottak le, mégis eggyel többször örülhettek a három pontnak. A második év gyengélkedése viszont egyértelműen elmarad a korábbi időszaktól, sőt Visinka legrosszabb átlagát mutatja.


Tiszakécskén az adatoknál inkább a két Visinka-idényt érdemes vizsgálatba vonni. Látható, hogy nincs jelentős eltérés a két időszak között, mert bár a mostani szezon átlaga némileg alacsonyabb, de ez nem akkora eltérés, melyet egy jobb sorozattal ne lehetett volna orvosolni akár néhány bajnokin belül.Az átlagpontszám mellett a szerzett és kapott gólok átlaga is sokat elmondhat egy-egy időszakról. Általánosságban elmondható, hogy a védekezés megszilárdításával gondjai voltak eddigi csapatainál. Kinevezését követően a PAFC II-nél és Csákváron is nőtt a kapott gólok átlaga, miközben elmondhatjuk azt is, hogy valamivel kevesebb gólt értek el. Védekezésben ettől az iránytól csak Tiszakécskén tért el. Az első szezonjának értékén majdnem hat tizedet javított, kár, hogy már nem tudhatjuk meg, tartós lett volna-e ez a folyamat, vagy csak pillanatnyi javulás volt észlelhető.


Összegzés

Visinka Ede az NB II elmúlt szezonjainak egyik feltörekvő edzője, akinek azonban még sokat kell fejlődnie. A számai alapján elsősorban a védekezést kell rendbe raknia, és meg kell tanulnia az eredményeket hosszabb távon is megtartani. Ha ez Nyíregyházán sikerül, akkor könnyen megnyílhatnak számára az élvonal kapui is. Ha viszont nem, akkor az alsóbb ligákban ragadhat.


Kiemelt fotó: FEOL