Férfi kézi BL: öt kezdőcsapat kijön a dánokból, szinte egy sem a magyarokból

A legutóbbi három világbajnokságot megnyerő Dánia a játékosai mennyisége és minősége alapján a Bajnokok Ligáját is uralja férfi kézilabdában.

Mikkel Hansen az év eleji kimerülése után nagy erőkkel tért vissza a Bajnokok Ligájába: Dánia emblematikus irányító-átlövője csapata legeredményesebb játékosaként hét gólt lőtt Kielcében, főszerepet vállalva a legutóbbi BL-döntős lengyel együttes idegenbeli legyőzésében. A múlt heti nyitányon, ha szűken is, de győzött otthon a legrangosabb klubsorozat másik dán csapata, a GOG is – 38–36 otthon a Celje ellen, következményként öt meccs után megváltak a nyáron kinevezett, szintén dán vezetőedzőtől, Ian Marko Fogtól –, ám az északi nemzet kézilabdázása szempontjából ennél is sokkal fontosabb a dán játékosok mennyisége és minősége a BL-ben.

A két együttesnél maradva példaértékűnek mondható, hogy majdnem teljes mértékben hazai kézilabdázókra épül, néhány svéd és norvég légiósa pedig csak tovább erősíti a skandináv sportkultúrát. Az Aalborg nem kevesebb mint tizennyolc rutinos vagy fiatal dánt nevezett be a sorozatba, míg az akadémiájáról híres „kis falusi csapat”, a GOG ezúttal húsz hazaival rukkol elő.

Ha mindezekhez hozzáadjuk a külföldön szolgáló honfitársaikat, elképesztő számot kapunk, ráadásul sok esetben kulcsjátékosokról beszélhetünk. Itt van mindjárt a Szegeden látott PSG, a kapuban Yannick Greennel, vagyis Niklas Landin váltótársával, és Jacob Holm, a kétszeres világbajnok irányító-átlövő sem csak a kispadot koptatja. A Veszprém által idegenben legyőzött BL-címvédőben, a Magdeburgban közben az olimpiai bajnok Michael Daamgard Nielsen lett a legeredményesebb játékos, a jobbkezes átlövő hatszor talált be, mellette Magnus Jensennek, a kétszeres világbajnok beállónak is egyre fontosabb szerep jut majd az idény előrehaladtával. A Zágrábban 30–23-ra nyerő Kiel játékában szintén nem statiszta Magnus Landin, a háromszoros világbajnok balszélső az olimpiai bajnok Niklas Landin öccse, de találunk két-két dánt a Portóban és az észak-macedón HC Eurofarm Peliszterben is.


Ez annyi, mint negyvenhét dán, ha a teljes mezőnyt nézzük, a létszám alapján majdnem hét kezdőcsapat kijönne belőle. Ha figyelembe vesszük a posztokra tekintettel az átfedéseket, illetve azt, hogy az Aalborg és a GOG sem tud majd mindenkinek szerepet adni, akkor is mintegy öt kezdőcsapatnyi dánnal számolhatunk a BL mezőnyében.
Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!
A lista alján ott vagyunk mi, magyarok: az első forduló már megmutatta, mire számíthatunk. A Veszprém gyakorlatilag kiirtotta a keretéből a hazai kézilabdázókat, a Szeged ugyan feltöltötte velük őket, de nagy kérdés, a PSG ellen látott négyeshezMikler Roland, Bodó Richárd, Bándhidi Bence, Szita Zoltán – csatlakozik-e valaki. Rajtuk kívül láthatjuk majd továbbra is a veszprémi védelemben Ligetvári Patrikot, a Plock tengelyében Fazekas Gergőt, a PSG átlövő sorában Máthé Dominikot – és ennyi. A huszonkét éves Nagy Benedek, a Veszprém harmadik számú kapusa várhatóan csak sérülés esetén juthat szóhoz; meg kell még említeni a tizenkilenc éves Terjék Rolandot, aki jobbszélsőként tavaly került a Montpellier akadémájára, és elvileg szintén pályára küldhető. Mindebből egy erős belső négyes még kijön, a kapuban is megvagyunk, de egy kezdőcsapatot már nehezen tudnánk kiállítani.Kiemelt kép: Alamy